Het zusje van de groene kiwi

Lekker zacht, heerlijk zoet. Haar naam? Zespri Gold. Zij is het zoete zusje van de Zespri Green, beter bekend als de groene kiwi. Dat ze familie zijn, zie je eigenlijk alleen aan de buitenkant. Van binnen is de Zespri Gold kiwi namelijk heel anders. Geel. Zacht. En zoet. Inmiddels zijn opmerkelijk veel Nederlanders voor haar gevallen.


Zespri Gold: de nieuwe loot aan de stam van kiwifruit. Maar vergeleken met de vertrouwde kiwi, is bij deze gele kiwi alles anders. Vooral de smaak. Denk aan een combinatie van meloen, perzik, citrusvruchten en een vleugje honing. Combineer dat met een zijdezachte 'bite' en sappig, goudgeel vruchtvlees. Dan heb je een totaal nieuwe smaaksensatie. De gele kiwi is dan ook echt verwenfruit. Het mooie is dat de Zespri Gold kiwi ook veel vitaminen bevat.


Eťn vrucht levert meer dan genoeg vitamine C voor een dag, een hoge dosis vitamine E, veel mineralen en veel vezels. Met 55 calorieŽn per ons is ze bovendien lekker slank. Zespri Gold toont daarmee definitief aan dat gezond ťn lekker prima samengaan.

Het geheim zit van binnen

Zespri Gold is weliswaar vrij nieuw in Nederland, maar de introductie verloopt voorspoedig. Inmiddels is ze bij de meeste supermarkten en groenteboeren te vinden. Het valt alleen niet zo op. Want ze vertoont aan de buitenkant veel gelijkenis met haar kiwibroer Zespri Green. Ze heeft alleen geen harige buitenkant, maar een zacht en glad velletje. Ook de vorm wijkt iets af, met haar puntige einde aan de bovenkant heeft ze iets weg van een vijg. Maar het echte geheim zit toch van binnen. Het zachte, goudgele vruchtvlees smaakt verassend anders.

Het beste van Nieuw-Zeeland

De gele kiwi wordt in Nieuw-Zeeland, waar ze vandaan komt, gezien als een nieuw geschenk van de natuur. Nadat de Nieuw-Zeelanders de gele kiwi vijfentwintig jaar geleden ontdekten, gingen zij aan de slag. Uit alle variŽteiten selecteerden zij uiteindelijk de moederplant met de meest smaakvolle, goudgele kiwi's. En de uitverkoren vader plant had roem vergaard dankzij zijn zussen, die allen grote en vooral sappige vruchten produceerden, Het zonnige klimaat en de vruchtbare vulkanische bodem deden de rest. Zo werd deze vrucht door natuurlijke selectie geboren. Dat de vrucht lekker zou zijn, stond voor de Nieuw-Zeelanders bij voorbaat vast.

Lekker om leeg te lepelen

Maar nu lijkt het erop dat ook de nuchtere Nederlander begint te vallen voor dit bijzonder stukje fruit. Ook bij kinderen valt de nieuwe kiwi erg in de smaak, dankzij het zoete, zachte vruchtvlees. Lekker om als tussendoortje leeg te lepelen, Of in het toetje te verwerken. Er schijnen zelfs mensen te zijn die haar met schil en al verslinden, want het velletje is gewoon eetbaar. De gele kiwi smaakt dan iets minder zoet.

Altijd rijp

De Zespri Gold kiwi is een echte zomervrucht, verkrijgbaar van begin juni tot en met eind september. En het grote voordeel is dat zij altijd rijp en klaar voor gebruik is. Daarom kan Zespri Gold het best in de koelkast bewaard worden. Zo blijft ze het langst lekker.

Lasagne van Zespri Gold en geitenkaas

IngrediŽnten (4 personen)

  • 4 Zespri Gold kiwi's - vers geitenkaasje in
    rolvorm van Ī 20 cm lang

  • Voor de saus: sap van 1 citroen - rasp van 1 citroen -

  • 1 eetlepel vloeibare honing - 1 eetlepel olijfolie -

  • 1 theelepel verse, fijngesneden chilipeper -

  • 1 eetlepel grof gesneden bladpeterselie - peper en zout 

Bereiding II:

  • Schil de Zespri Gold en snij ze in schijfjes van Ī 1/2 cm.
  • Snijdt de geitenkaas in dunne plakjes.
  • Vorm een torentje door afwisselend een schijfje gele kiwi en een schijfje geitenkaas op elkaar te plaatsen (begin en eindig met een plakje Zespri Gold)
  • Meng alle ingrediŽnten voor de saus door elkaar. 
  • Serveer de torentjes op borden en overgiet ze met de saus.




Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)