Cashewnoten

Voedseladditieven op nummer gerangschikt.

Een overzicht van alle toegelaten additieven in Europa (E-lijst).

Er zijn additieven mét en zónder E ervoor. Mét betekent dat de stof toegelaten is volgens de EG-norm, zónder dat de stof in sommige landen wel gebruikt wordt, maar er nog geen eenduidige Europese normen voor gebruik opgesteld zijn. De meeste stoffen worden op één of andere manier gebruikt in levensmiddelen.

E-nummers op groep geranschikt:

Vanaf E 100

E 100: Curcumine (kleurstof)
E 101: Lactoflavine (kleurstof)
E 102: Tartrazine (kleurstof)
E 104: Chinolinegeel (kleurstof)
E 110: Oranjegeel S (kleurstof)
E 120: Cochenille (kleurstof)
E 122: Azorubine (kleurstof)
E 123: Amarant (kleurstof)
E 124: Cochenille-rood A (kleurstof)

Vanaf E 125

E 127: Erythrosine (kleurstof)
E 131: Patentblauw V (kleurstof)
E 132: Indigotine (kleurstof)
E 140: Chlorofyllen (kleurstof)
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen (kleurstof)
E 142: Briljantzuur groen BS (kleurstof)

Vanaf E 150

E 150: Karamel (kleurstof)
E 151: Briljantzwart BN (kleurstof)
E 153: Carbo medicinalis vegetalis (kleurstof)
E 160: Carotenoïden (kleurstof):

  • a) Alfa-, beta-, gammacaroteen
  • b) Bixine, norbixine (orleaan, annatto)
  • c) Capsanthine, capsorubine
  • d) Lycopeen
  • e) Beta-apo-8'-carotenaal
  • f) Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur

E 161: Xanthofyllen: (kleurstof)

  • a) Flavoxanthine
  • b) Luteïne
  • c) Kryptoxanthine
  • d) Rubixanthine
  • e) Violoxanthine
  • f) Rhodoxanthine
  • g) Canthaxanthine

E 162: Bietenrood en betanine (kleurstof)
E 163: Anthocyanen (kleurstof)
E 170: Calciumcarbonaat (kleurstof, anti-agglomeraatstof)
E 171: Titaandioxide (kleurstof)
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden (kleurstof)
E 173: Aluminium (kleurstof)
E 174: Zilver (kleurstof)

Vanaf E 175

E 175: Goud (kleurstof)
E 180: Rubis pigment (litholrubine BK) voor de korst van de kaas (kleurstof)

Vanaf E 200

E 200: Sorbinezuur (conserveermiddel)
E 201: Natriumsorbaat (conserveermiddel)
E 202: Kaliumsorbaat (conserveermiddel)
E 203: Calciumsorbaat (conserveermiddel)
E 210: Benzoëzuur (conserveermiddel)
E 211: Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
E 212: Kaliumbenzoaat (conserveermiddel)
E 213: Calciumbenzoaat (conserveermiddel)
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 217: Natriumderivaat van het propylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoëzuur (conserveermiddel)
E 220: Zwaveldioxide (conserveermiddel, anti-oxidant)
E 221: Natriumsulfiet (conserveermiddel, anti-oxidant)
E 222: Natriumwaterstofsulfiet (conserveermiddel, anti-oxidant)
E 223: Natriumdisulfiet (conserveermiddel, anti-oxidant)
E 224: Kaliumdisulfiet (conserveermiddel, anti-oxidant)

Vanaf E 225

E 226: Calciumsulfiet (conserveermiddel, anti-oxidant)
E 227: Calciumwaterstofsulfiet (conserveermiddel)
E 230: Bifenyl (conserveermiddel)
E 231: Orthofenylfenol (conserveermiddel)
E 232: Natriumorthofenylfenaat (conserveermiddel)
E 233: Thiabendazol (conserveermiddel)
E 236: Mierenzuur (conserveermiddel)
E 239: Hexamethyleentetramine (conserveermiddel)
E 249: Kaliumnitriet (conserveermiddel)

Vanaf E 250

E 250: Natriumnitriet (conserveermiddel)
E 251: Natriumnitraat (conserveermiddel)
E 252: Kaliumnitraat (conserveermiddel)
E 260: Azijnzuur (zuur, conserveermiddel)
E 261: Kaliumacetaat (zout, conserveermiddel)
E 262: Natriumdiacetaat (zout, conserveermiddel)
E 263: Calciumacetaat (zout, conserveermiddel)
E 270: Melkzuur (zuur, conserveermiddel, anti-oxidant versterkend)

Vanaf E 275

E 280: Propionzuur (conserveermiddel)
E 281: Natriumpropionaat (conserveermiddel)
E 282: Calciumpropionaat (conserveermiddel)
E 283: Kaliumpropionaat (conserveermiddel)
E 290: Koolstofdioxide (conserveermiddel, gas)

Vanaf E 300

E 300: L-ascorbinezuur (anti-oxidant)
E 301: Natrium-L-ascorbaat (anti-oxidant)
E 302: Calcium-L-ascorbaat (anti-oxidant)
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur (anti-oxidant)
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur (anti-oxidant)
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (anti-oxidant)
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol (anti-oxidant)
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol (anti-oxidant)
E 309: Synthetisch delta-tocoferol (anti-oxidant)
E 310: Propylgallaat (anti-oxidant)
E 311: Octylgallaat (anti-oxidant)
E 312: Dodecylgallaat (anti-oxidant)
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA) (anti-oxidant)
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT) (anti-oxidant)
E 322: Lecithinen (anti-oxidant)

Vanaf E 325

E 325: Natriumlactaat (zout, anti-oxidant versterkend)
E 326: Kaliumlactaat (zout, anti-oxidant versterkend)
E 327: Calciumlactaat (zout, anti-oxidant versterkend)
E 330: Citroenzuur (zuur, anti-oxidant versterkend)
E 331: Natriumcitraten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 332: Kaliumcitraten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 333: Calciumcitraten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 334: Wijnsteenzuur (zuur, anti-oxidant versterkend)
E 335: Natriumtartraten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 336: Kaliumtartraten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 337: Natriumkaliumtartraat (zout, anti-oxidant versterkend)
E 338: Orthofosforzuur (zuur, anti-oxidant versterkend)
E 339: Natriumorthofosfaten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 340: Kaliumorthofosfaten (zout, anti-oxidant versterkend)
E 341: Tricalciumorthofosfaten (zout, anti-oxidant, anti-agglomeraatstof)

Vanaf E 400

E 400: Alginezuur (emulgator)
E 401: Natriumalginaat (emulgator)
E 402: Kaliumalginaat (emulgator)
E 403: Ammoniumalginaat (emulgator)
E 404: Calciumalginaat (emulgator)
E 405: Propyleenglycolalginaat
E 406: Agar-agar (verdikkingsmiddel)
E 407: Carrageen (verdikkingsmiddel)
E 410: Johannesbroodpitmeel (verdikkingsmiddel)
E 412: Guargom (verdikkingsmiddel)
E 413: Adragantgom (verdikkingsmiddel)
E 414: Arabische gom (verdikkingsmiddel)
E 415: Xanthangom (verdikkingsmiddel)
E 420: Sorbitol (zoetstof)
E 421: Mannitol
E 422: Glycerol

Vanaf E 425

E 440a: Pectine (geleermiddel)
E 440b: Geamideerde pectine (geleermiddel)
E 442: Ammoniumfosfatiden

Vanaf E 450

Polyfosfaten
E 450a

  • (i) Dinatriumwaterstofdifosfaat
  • (ii) Trinatriumdifosfaat
  • (iii) Tetranatriumdifosfaat
  • (iv) Tetrakaliumdifosfaat

E 450b

  • (i) Pentanatriumtrifosfaat
  • (ii) Pentakaliumtrifosfaat

E 450c

  • (i) Natriumpolyfosfaat
  • (ii) Kaliumpolyfosfaat

E 460

  • (i) Microkristallijn cellulose
  • (ii) Cellulose in poedervorm

E 461: Methylcellulose
E 463: Hydroxypropylcellulose
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren
E 472a: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
E 472b: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
E 472c: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur (anti-oxidant versterkend)
E 472d: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
E 472e: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur
E 472f: Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur
E 473: Suiker-esters
E 474: Suikerglyceriden

Vanaf E 475

E 475: Polyglycerolesters van vetzuren
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren
E 481: Natriumstearoyllactylaat
E 482: Calciumstearoyllactylaat
E 483: Stearoyltartraat

Geen E-nummers

Vanaf 200

234: Nisine
296: Appelzuur (organisch zuur)
297: Fumaarzuur (organisch zuur)

Vanaf 300

343: Magnesiumorthofosfaten (zout, anti-oxidant)
350: Natriummalaten (organisch zout)
351: Kaliummalaten (organisch zout)
352: Calciummalaten (organisch zout)
355: Apidinezuur (organisch zuur)
363: Barnsteenzuur (organisch zuur)
385: EDTA (dinatrium, calciummethyleendiaminetetra-acetaat)
390: Magnesiumstearaat (anti-agglomeraatstof)
391: Aluminiumstearaat (alkaloïd)

Vanaf 500

500: Natriumcarbonaten (mineraal zout)
501: Kaliumcarbonaten (mineraal zout)
503: Ammoniumcarbonaten (mineraal zout)
504: Magnesiumcarbonaat (anti-agglomeraatstof)
507: Waterstofchloride (mineraal zuur)
508: Kaliumchloride (mineraal zout)
509: Calciumchloride (mineraal zout)
510: Ammoniumchloride (mineraal zout)
511: Magnesiumchloride (mineraal zout)
514: Natriumsulfaat (mineraal zout)
515: Kaliumsulfaat (mineraal zout)
516: Calciumsulfaat (mineraal zout)
518: Magnesiumsulfaat (mineraal zout)
520: Aluminiumsulfaat (mineraal zout)
524: Natriumhydroxide (minerale base)
525: Kaliumhydroxide (minerale base)
526: Calciumhydroxide (minerale base)
527: Ammoniumhydroxide (minerale base)
528: Magnesiumhydroxide (minerale base)
535: Natriumferrocyanide (anti-agglomeraatstof)
536: Kaliumferrocyanide (anti-agglomeraatstof)
541: Natriumaluminiumfosfaat (mineraal zout)
551: Siliciumdioxide (anti-agglomeraatstof)
552: Calciumsilicaat (anti-agglomeraatstof)
553a: Magnesiumsilicaat (anti-agglomeraatstof)
554: Natriumsilico-aluminaat (anti-agglomeraatstof)
556: Natriumcalciumsilico-aluminaat (anti-agglomeraatstof)

Vanaf 600

620: Glutaminezuur (smaakversterker)
621: Natriumglutamaat (smaakversterker)
622: Kaliumglutamaat (smaakversterker)
623: Calciumglutamaat (smaakversterker)
626: Guanylzuur (smaakversterker)
627: Natriumguanylaat (smaakversterker)
629: Calciumguanylaat (smaakversterker)
630: Inosinezuur (smaakversterker)
631: Natriuminosinaat (smaakversterker)
633: Calciuminosinaat (smaakversterker)
637: Ethylmaltol (smaakversterker)
640: Gluconzuur (organisch zuur)
641: Glucono-delta-lacton (organisch zuur)
642: Natriumgluconaat (organisch zout)
643: Kaliumgluconaat (organisch zout)
644: Calciumgluconaat (organisch zout)

Vanaf 900

900: Dimethylpolysiloxaan
901: Bijenwas (omhullings- en bestrijkmiddel)
902: Candellilawas (omhullings- en bestrijkmiddel)
903: Carnaubawas (omhullings- en bestrijkmiddel)
904: Shellac (omhullings- en bestrijkmiddel)
905: Officinale paraffine (omhullings- en bestrijkmiddel)
906: Benzoë-gom (omhullings- en bestrijkmiddel)
907: Plantaardige was (omhullings- en bestrijkmiddel)
920: L-cysteïne en het hydrochloride ervan

Zonder nummers

Vanaf A

Aspartaam (zoetstof)
Cafeïne (alkaloïd)
Calciumcyclamaat (zoetstof)
Calciumsaccharine (zoetstof)
Calciumstearaat (alkaloïd)
Chloorpentafluorethaan (gas)
Cholinezouten en azijnzuur, citroenzuur, koolzuur, melkzuur, wijnsteenzuur en zoutzuur
Coumaron-indeenhars
Dichloordifluormethaan (gas)
Distikstofoxide (gas)
Ethyleenoxide
Ferrosulfaat (mineraal zout)
Gehydroliseerde lecithinen (anti-oxidant)
Gibberellinezuur (organisch zuur)
Glycerolester van colofonium
Glycyrrhizine
Houtrook (conserveermiddel)
Kaliumsaccharine (zoetstof)
Kinine en zijn zouten (alkaloïd)

Vanaf N

Natriumcyclamaat (zoetstof)
Natriumsaccharine (zoetstof)
Neohesperidine dihydrochalcon (zoetstof)
Pimaricine
Saccharine (zoetstof)
Stikstof (gas)
Spermaceti (omhullings- en bestrijkmiddel)
Trichloorfluormethaan (gas)
Tinchloride (mineraal zout)
Triëthylcitraat
Octafluorcyclobutaan (gas)
Reductonen monoacetine, biacetine en triacetine
Waterstofperoxide
Xylitol (zoetstof)

Bron: Nieuws-platform


Download Enummer lijst




Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)