10 Schoonheidsvoordelen van Papaja Die Je Huid Laten Stralen

10 Schoonheidsvoordelen van Papaja Die Je Huid Weer Laten Stralen


87 keer gelezen sinds
17
minuten leestijd
17
minuten leestijd
87 keer gelezen sinds

0
(0)

De papaja is een tropische vrucht afkomstig van de papajaboom (Carica papaya), een grote plant die meerdere jaren leeft en tot wel 9 meter hoog kan worden.

De papaja werd vroeger gezien als zeldzaam, maar is steeds populairder geworden door de zoete smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Deze vrucht, ook wel bekend als pawpaw, kreeg de bijnaam “vrucht van de engelen” van Christoffel Columbus. Hoewel papaja oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komt, is het tegenwoordig wereldwijd het hele jaar door verkrijgbaar.

De papaja heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, zoals een lager risico op hartziekten, suikerziekte en kanker. Het ondersteunt ook de spijsvertering, bevordert gezonde bloedsuikerwaarden, verlaagt de bloeddruk en versnelt de genezing van wonden. Omdat papaja rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten, wordt het vaak gebruikt in producten voor huidverzorging, haarverzorging en cosmetica.

Schoonheidsvoordelen van papaja

1. Verheldert de teint

Een oneffen teint kan voor veel mensen een probleem zijn. Droge, schilferige plekken, zichtbare poriën, puistjes, donkere kringen onder de ogen en ongelijke huidtinten zijn veelvoorkomende oorzaken. Omgevingsfactoren zoals te veel blootstelling aan de zon, roken, een tekort aan voeding, ouder worden en zelfs glimlachen kunnen deze problemen verergeren. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen, zoals papaja, die hierbij kunnen helpen.

Papaja bevat een enzym genaamd papaïne, ook bekend als een eiwitafbrekend enzym uit papaja. Dit enzym werkt als een krachtige antioxidant en draagt bij aan de verhelderende werking van papaja op de huid. Daarnaast heeft papaïne eigenschappen die virussen, schimmels en bacteriën tegengaan. Hierdoor vermindert het ontstekingen en laat het de natuurlijke glans van de huid naar boven komen. Papaja helpt ook door de huid te exfoliëren en dode huidcellen te verwijderen.

Gebruik een schil van een onrijpe papaja om je huid te verhelderen, omdat het hoogste gehalte aan papaïne net onder de schil zit. Masseer de schil voorzichtig over je gezicht en andere delen van je lichaam, zoals je handen, ellebogen en knieën. Laat het minimaal 15 minuten inwerken, spoel het daarna af en breng een hydraterende crème aan. Het resultaat is direct zichtbaar.

Let op dat papaja zuur is, dus laat het niet te lang op je huid zitten om irritatie en uitdroging te voorkomen. Allergische reacties op papaja zijn zeldzaam, maar kunnen leiden tot jeuk, huiduitslag, branderigheid of ademhalingsproblemen.

2. Hydrateert de huid

Een droge huid, een aandoening die bekendstaat als een gebrek aan vocht in de huid, kan verschillende oorzaken hebben zoals leeftijd, stress, luchtvervuiling, een ongezond eetpatroon, alcohol, roken, zonnestraling, airconditioning en zelfs te vaak douchen. Wanneer de huid gezond is, wordt deze beschermd door een dun laagje vetten en oliën die vocht vasthouden en de huid zacht en soepel houden. Omgevingsfactoren kunnen dit beschermlaagje aantasten, waardoor vocht ontsnapt en de huid kwetsbaar wordt.

Aanhoudende droogte kan leiden tot aandoeningen zoals ontstekingen van de huid, zwelling, pijn en infecties. Het verhoogt ook het risico op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Papaja kan een natuurlijke oplossing zijn voor droge huid. Door papaja te eten of als gezichtsmasker te gebruiken, profiteert je huid van de voedende eigenschappen.

Papaja bevat veel vitamines en mineralen die gunstig zijn voor de huid. Eén portie papaja levert meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, een belangrijke antioxidant voor een gezonde huid. Het bevat ook carotenoïden, voedingsstoffen die helpen bij het behouden van elasticiteit in de huid. Bovendien bevat papaja veel water, wat helpt om de huid gehydrateerd en stralend te houden.

Voeg papaja toe aan je eetpatroon of gebruik het in een wekelijks gezichtsmasker. Pureer een halve kop rijpe papaja tot een fijne pasta en breng dit aan op je huid. Laat het 15 minuten zitten en spoel het daarna af. Voor extra hydratatie kun je een eetlepel honing toevoegen aan het masker.

3. Houdt tekenen van veroudering op afstand

Veroudering is een natuurlijk onderdeel van het leven. De eerste tekenen van ouder worden verschijnen vaak op de huid en kunnen voor veel vrouwen ongemak veroorzaken. Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en kan deze er bleek en doorschijnend uitzien. De huid verliest ook kracht en elasticiteit, wat kan leiden tot verslapping, vooral rondom de kaaklijn en onder de ogen.

Andere tekenen van veroudering zijn ouderdomsvlekken, rimpels, fijne lijntjes, zonnevlekken, een ongelijkmatige huid en zichtbare poriën. De bloedvaten in de huid worden zwakker en kunnen gemakkelijker barsten. Tegelijkertijd produceren de talgklieren minder olie, waardoor de huid droger en kwetsbaarder wordt. Leefstijlfactoren zoals te veel zon, roken, een ongezond eetpatroon, stress, slaapgebrek en overmatig alcoholgebruik kunnen het verouderingsproces van de huid aanzienlijk versnellen.

Hoe eerder je begint met goede huidverzorging, hoe beter je huid eruit zal zien naarmate je ouder wordt. Papaja is een waardevolle toevoeging aan je routine voor huidverzorging, omdat het rijk is aan voedingsstoffen en tekenen van veroudering kan tegengaan. Papaja bevat veel vitamine A, wat helpt bij het exfoliëren van de huid door dode huidcellen te verwijderen en de regeneratie van nieuwe, frisse cellen te bevorderen.

Maak een anti-verouderingsmasker door een halve kop papaja fijn te prakken en te mengen met rauwe honing en een eetlepel melk voor extra hydratatie. Masseer het mengsel zachtjes in je huid en laat het 15 minuten intrekken. Spoel af met koel water en gebruik daarna een hydraterende crème. Breng dit masker één of twee keer per week aan en eet regelmatig papaja voor aanvullende voordelen.

4. Vermindert acne en puistjes

Puistjes, ook wel pukkels of vlekjes genoemd, zijn kleine met pus gevulde ontstekingen op de huid. Ze ontstaan wanneer de talgklier verstopt raakt met vuil, olie en dode huidcellen. Hierdoor blijft het afval vastzitten, wat de groei van een bacterie genaamd Propionibacterium bevordert. Deze bacterie veroorzaakt zwelling en infectie. De talgklieren produceren talg, een olie die essentieel is voor een gezonde huid, maar overmatige productie kan leiden tot puistjes en acne.

Er zijn verschillende soorten puistjes, zoals mee-eters, gerstekorrels en pustels. Acne is een ernstigere vorm van puistjes en wordt gekenmerkt door grote, gezwollen knobbels of cysten die ontstoken en pijnlijk zijn. Hoewel acne ook bij volwassenen voorkomt, komt het vaker voor bij tieners en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar. Puistjes en acne kunnen op het hele lichaam verschijnen, maar komen voornamelijk voor op het gezicht, de nek, borst, rug en armen.

Factoren zoals hormonen en genetica spelen een rol bij de gevoeligheid voor puistjes. Hoewel ze vaak als gênant worden ervaren, zijn er veel behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Papaja is een effectieve natuurlijke behandeling voor acne, omdat het enzym papaïne dode huidcellen verwijdert die bijdragen aan het ontstaan van acne. De antioxidanten in papaja verminderen ook ontstekingen en reinigen de huid, waardoor nieuwe acne wordt voorkomen.

Om papaja als behandeling voor puistjes te gebruiken, haal je het sap eruit door de schil en zaden te verwijderen. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe deze in een blender of sapcentrifuge. Dompel een schoon wattenschijfje in het papajasap en dep het op de puistjes of acneplekken. Laat het 10 minuten zitten en spoel af met warm water.

5. Vermindert huidvlekken

Huidvlekken, zoals ouderdomsvlekken, zonnevlekken en levervlekken, ontstaan van nature op de huid als onderdeel van het verouderingsproces. Er zijn verschillende soorten huidvlekken, die variëren van mild, zoals sproeten en moedervlekken, tot meer opvallend, zoals cherry hemangiomen (kleine rode stippen door overgroei van bloedvaten), lentigines (donkere, platte vlekken die op sproeten lijken) en seborrheïsche keratosen (platte of verheven bultjes die donkerbruin en schilferig zijn).

Naast veroudering spelen factoren zoals blootstelling aan de zon, leefstijl en genetica een rol bij het ontstaan van huidvlekken. Hoewel huidvlekken meestal onschuldig zijn, kunnen ze als ontsierend worden ervaren. Gelukkig zijn er veel manieren om ze lichter te maken of te verwijderen. Behandelingen zoals medicijnen, crèmes, dermabrasie of lasertherapie zijn opties. Ook preventieve maatregelen zoals het vermijden van langdurige blootstelling aan de zon, het gebruik van zonnebrandcrème, niet roken en een gezond eetpatroon kunnen helpen.

Het enzym papaïne in papaja bevat bleekmiddelen die huidvlekken kunnen verlichten en pigmentatie kunnen verminderen. De alfahydroxyzuren in papaja helpen bij het verwijderen van zonnevlekken door dode huidcellen te exfoliëren en de huid te voeden, wat de elasticiteit verbetert en de aanmaak van collageen stimuleert.

Maak een natuurlijke remedie voor huidvlekken door een kwart kop papaja te mengen met een eetlepel citroensap en een halve eetlepel rauwe honing. Breng dit mengsel aan op de getroffen plekken, laat het opdrogen en spoel het daarna af. Als alternatief kun je een papaja mengen met een eiwit en dit op de huidvlekken masseren. Laat het 15-20 minuten inwerken. Gebruik deze behandeling minstens drie keer per week voor zichtbare resultaten.

6. Behandelt rimpels en kraaienpootjes

Rimpels, ook wel rhytides genoemd, verschijnen op de huid in de vorm van plooien, vouwen of lijnen. Ze zijn een veelvoorkomend teken van veroudering, maar worden ook veroorzaakt door factoren zoals zonneschade, genetica, roken en gezichtsuitdrukkingen. Naarmate we ouder worden, verliest de huid elasticiteit en stevigheid, wat leidt tot verslapping en het ontstaan van rimpels en fijne lijnen.

Rimpels en kraaienpootjes verschijnen meestal als eerste rond de ogen. Dit komt door het intensief gebruik van gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen, fronsen en knijpen met de ogen. Rimpels komen ook voor op de hals, handen, ellebogen en knieën, en variëren van fijne lijntjes tot diepe groeven. Behandelingen kunnen bestaan uit crèmes met retinoïden, microdermabrasie, fillers, Botox, chemische peelings en lasertherapie.

Hoewel deze behandelingen effectief kunnen zijn, zijn ze vaak prijzig. Papaja biedt een natuurlijke oplossing tegen rimpels dankzij de hoge concentratie vitamine C en antioxidanten. Deze stoffen helpen bij het regenereren van de huid en beschermen tegen vrije radicalen die elastine beschadigen en rimpels veroorzaken. Vitamine E herstelt de elasticiteit van de huid en voorkomt verdere rimpelvorming.

Verwijder de zaden van een rijpe papaja en pureer het vruchtvlees tot een zachte pasta. Breng dit aan op je gezicht of andere plekken met rimpels en laat het 15-20 minuten intrekken. Spoel af met warm water en herhaal dit minstens twee keer per week. Voeg wat olijfolie toe aan de papajapasta voor extra hydratatie, of wrijf eenvoudig een stukje rauwe papaja op de getroffen plekken.

7. Herstelt gebarsten hielen

Gebarsten hielen kunnen niet alleen ontsierend zijn, maar ook pijnlijk en gevoelig worden. Ze ontstaan wanneer de huid op de voeten splijt door overmatige droogte. Dit probleem kan verergeren door verdikte huidlagen, ook wel eelt genoemd, die onder druk barsten en pijn of zelfs bloedingen veroorzaken. Oorzaken van eelt en droge huid zijn slecht passende schoenen, blootsvoets lopen, langdurig staan, slechte hygiëne, weersomstandigheden, problemen met de bloedsomloop en genetica.

Het behandelen van gebarsten hielen kan lastig zijn omdat het moeilijk is de voeten voldoende gehydrateerd te houden. Een tekort aan vitamines en essentiële mineralen kan het probleem verergeren, dus een gezond eetpatroon is belangrijk. Papaja zit vol met voedingsstoffen zoals B-vitamines, foliumzuur, pantotheenzuur, kalium en koper, die helpen bij het herstel van de huid.

De eerste stap naar gladde voeten is het verwijderen van dode huidcellen en het verminderen van de dikte van eelt. Dit maakt ruimte voor de groei van nieuwe, zachte huid. Zodra de droge huid is verwijderd, is het belangrijk om de huid gehydrateerd te houden. Dit kan door ’s avonds een vochtinbrengende crème aan te brengen en sokken te dragen om de hydratatie vast te houden.

Gebruik papaja als een topische behandeling om gebarsten hielen te hydrateren. Prak voor het slapen een kop papaja tot een gladde pasta en masseer dit in je voeten. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het af. Breng daarna een royale hoeveelheid vochtinbrengende crème of een olie zoals kokos- of olijfolie aan en draag sokken voor diepe hydratatie.

8. Verlicht ongewenste gezichtshaartjes

Hoewel gezichtshaar vaak als iets typisch mannelijks wordt gezien, kunnen vrouwen er soms ook last van hebben. In veel gevallen is dit echter ongewenst. Gezichtshaar bij vrouwen wordt veroorzaakt door een aandoening genaamd hirsutisme. Deze aandoening komt wereldwijd voor, maar komt vaker voor bij vrouwen uit Zuid-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Hirsutisme wordt gekenmerkt door donkere, stugge haren die groeien op plekken waar dat normaal niet gebeurt, zoals op de borst, buik, rug, schouders, bovenlip, kin en wangen. Het kan veroorzaakt worden door genetica, een overmaat aan hormonen zoals testosteron, of bepaalde medicijnen. Hoewel hirsutisme niet gevaarlijk is, kan het wel gevoelens van schaamte of onzekerheid veroorzaken.

Ongewenst gezichtshaar kan soms zonder duidelijke reden voorkomen, maar kan ook wijzen op gezondheidsproblemen zoals het polycysteus ovarium syndroom of aandoeningen van de bijnieren. Behandelingsopties variëren van scheren en harsen tot hormonale medicatie en crèmes.

Papaja biedt een natuurlijke manier om ongewenste gezichtshaartjes te verminderen. De enzymen in papaja werken als een natuurlijke bleekmiddel en maken ongewenst haar minder opvallend. Papaïne kan ook de haarzakjes verzwakken, waardoor haren minder snel terugkomen. Meng een halve kop papaja met een halve theelepel kurkumapoeder om een effectieve remedie te maken. Gebruik dit mengsel wekelijks voor het beste resultaat.

9. Voedt het haar

Papaja is ook zeer gunstig voor de verzorging van het haar. Het kan roos en haaruitval helpen voorkomen, vocht toevoegen, het haar zachter maken, volume geven en de groei en sterkte van het haar bevorderen. Papaja werkt als een natuurlijke shampoo omdat het oliën en vuil verwijdert die zich ophopen op het haar, terwijl de natuurlijke eiwitten helpen om gespleten haarpunten te verminderen.

Er zijn veel haarmaskers die papaja bevatten en je haar sterk en gezond maken. Meng een kop fijngesneden papaja met een eetlepel yoghurt of ei en een eetlepel kokosolie. Mix tot een gladde pasta en breng dit aan op vochtig haar. Masseer het in de hoofdhuid en over de lengtes van het haar, bedek vervolgens met een douchekap en laat het minimaal 20 minuten zitten. Hoe langer je het laat zitten, hoe zachter je haar wordt. Spoel daarna goed uit en gebruik een diepe conditioner.

Ook de bladeren van de papajaboom kunnen worden gebruikt voor haarverzorging. Laat verse papajabladeren in de zon drogen en maal ze tot poeder. Laat dit poeder een paar minuten trekken in warm water en giet het vervolgens in een sprayfles. Gebruik het als conditioner na het wassen door het op je haar te sprayen.

Je kunt ook een kop papaja mengen met een rijpe banaan en een eetlepel kokos- of olijfolie. Breng het aan op vochtig haar en bedek opnieuw met een douchekap. Spoel daarna uit en geniet van zijdezachte lokken. Het regelmatig eten van papaja kan ook bijdragen aan gezond en sterk haar.

10. Bestrijdt roos

Roos is een veelvoorkomende aandoening (ook wel hoofdhuidschilfers genoemd) die de hoofdhuid aantast, waardoor de huid droog en schilferig wordt. Het wordt meestal veroorzaakt door een overmatige groei van gist, die de huidcellen doet samenklonteren en sneller dan normaal doet afschilferen. Roos kan ook gepaard gaan met jeuk en korstvorming, en hoewel het niet ernstig of besmettelijk is, kan het wel gênant zijn.

Oorzaken van roos zijn onder andere slechte hygiëne, seborrheïsche dermatitis, psoriasis, eczeem, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, een tekort aan voedingsstoffen en zelfs stress. Roos kan worden behandeld met antischimmel shampoos die ingrediënten bevatten zoals ketoconazol, zinkpyrithion, seleniumsulfide en salicylzuur.

Als je last hebt van roos, vermijd dan zware conditioners en oliën, omdat deze de groei van schimmel kunnen bevorderen en ophoping kunnen veroorzaken. De exfoliërende eigenschappen van papaja maken het een perfecte natuurlijke behandeling voor roos, omdat het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen. De grote hoeveelheid vitamine C voedt de hoofdhuid, en vitamine A helpt gezonde huidcellen te behouden.

Maak een papajahaarmasker door een rijpe papaja te pureren met een kwart kopje olijf- of kokosolie en een halve eetlepel honing. Meng goed en breng aan op het haar, waarbij je het in de hoofdhuid masseert. Laat het minstens 30 minuten zitten; hoe langer, hoe beter het resultaat. Spoel het masker uit met koud water en gebruik daarna shampoo. Voeg ook verse papaja toe aan je dieet voor een optimale gezondheid van je haar.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van papaja voor de gezichtshuid?

Papaja bevat enzymen zoals papaïne die dode huidcellen verwijderen, wat resulteert in een gladdere en stralendere huid. Daarnaast bevat het antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en de huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Hoe gebruik ik papaja op mijn gezicht?

U kunt verse papaja pureren en als masker aanbrengen op een gereinigd gezicht. Laat het 10-15 minuten inwerken en spoel daarna af met lauwwarm water. Er zijn ook commerciële producten beschikbaar die papaja-extract bevatten.

Is papaja geschikt voor alle huidtypen?

Over het algemeen is papaja geschikt voor de meeste huidtypen. Echter, bij een gevoelige huid is het raadzaam eerst een patchtest uit te voeren om eventuele allergische reacties te voorkomen.

Hoe vaak kan ik papaja gebruiken in mijn huidverzorgingsroutine?

Het wordt aanbevolen om papaja één tot twee keer per week te gebruiken als onderdeel van uw huidverzorgingsroutine, afhankelijk van uw huidtype en -behoeften.

Kan papaja helpen bij acne?

Ja, de enzymen in papaja helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het reinigen van de poriën, wat kan bijdragen aan het verminderen van acne en het voorkomen van nieuwe uitbraken.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
De Stress test
Sigma man Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd