10 Zorgwekkende Tekenen Dat Je Een Workaholic Bent En Echt Rustiger Aan Moet Doen

10 Tekenen Dat Je Een Workaholic Bent En Echt Rustiger Aan Moet Doen


333 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
333 keer gelezen sinds

0
(0)

We zijn een samenleving die het “GAAN GAAN GAAN” verheerlijkt. Meer, sneller, hoger. We dragen het label “workaholic” als een medaille; we pronken met onze drukke schema’s alsof we willen laten zien hoe bekwaam we zijn en hoeveel ambitie we hebben.

We beklimmen de denkbeeldige carrièreladders, persen ons door slapeloze nachten met langdurige abonnementen op het plafond en door cafeïne aangedreven werkdagen, allemaal in naam van vooruitkomen, doelen bereiken, en ergens komen. Ergens waar we ware geluk kunnen vinden… uiteindelijk. Ergens waar we kunnen vertragen… op een dag.

Met de grote kans dat we “sterven voor de deur”

En hier is een heldere waarheid:

Als je uitzoomt uit deze ratrace – als je een stap terugzet van de ladder – Kan je jezelf vanaf een afstandje bekijken en zie je jezelf waarschijnlijk in een eindeloze cirkel van loze beloften rondrennen. We zullen als oude gebroken mensen eindigen in een ziekenhuisbed, lijdend aan allerlei stressgerelateerde ziekten.

Waarom?

Omdat je gelukkige plekje hier al is, direct om je heen, op dit zeer moment; we zijn gewoon te druk met onze to-do lijsten en overvolle schema’s om het leven dat voorbijglijdt op te merken.

We zijn namelijk getraind om te denken, “Wat is de volgende klus?” We raken verstrikt in de vaart, kijken altijd twee stappen vooruit, duwen onszelf steeds een beetje verder.

We pochen over onze stressniveaus en over hoe weinig slaap we krijgen. Stress is de oorzaak van ontstekingen en chronische ziekten. Slaaptekort wordt verondersteld blijvende hersenschade te veroorzaken. En waarvoor?

Ik was ooit zo.

Wie heeft er slaap nodig? Deze meid niet! Dat was voordat een onverwachte zwangerschap me tot stilstand bracht, me dwong opzij te stappen en te heroverwegen wat ik eigenlijk wilde.

Voor de allereerste keer moest ik naar mijn lichaam luisteren en voor mijn behoeften zorgen.

Ik moest stoppen met mezelf, mijn leven, onder een stapel taken te begraven die bedoeld waren om me tot een meer gevierd en bekwaam persoon te maken. Ik ben een persoon, punt. Ik ben een mens met biologische realiteiten, geen werkbij. En ik heb een leven te leven.

Als we allemaal een minuut de tijd nemen om op te kijken van onze bureaus, van onze telefoons, en van ons constante gepraat, zouden we zomaar kunnen beseffen dat we moeten vertragen. Ons leven hangt ervan af.

Zoals Mahatma Gandhi ooit zei, “Er is meer in het leven dan de snelheid ervan te verhogen.” Hier zijn enkele tekenen dat je veel te snel gaat.

10 Zorgwekkende Tekenen Dat Je Een Workaholic Bent En Echt Rustiger Aan Moet Doen

Hier zijn 10 zorgwekkende tekenen dat je echt op de rem moet trappen:

1. Je wordt wakker met een pijnlijke kaak en een hoofdpijn

Als je gestrest en verkrampt bent in je slaap – als je überhaupt kunt slapen – dan weet je dat het tijd is om even op adem te komen.

2. Het eerste wat je ‘s ochtends doet, is door je telefoon scrollen

Ik weet hoe het checken van e-mail en het doorbladeren van Instagram compulsieve kriebels kunnen worden die we niet kunnen stoppen, maar het is een verschrikkelijke manier om de dag te beginnen. We springen de dag al achterop; we kijken naar alle statusupdates, prestaties en opschepperige Instagram-posts… en het is nauwelijks 8 uur ‘s ochtends.

We kunnen zo op deze manier tenminste onze ochtenden beginnen in de echte wereld, niet in de gemaakte wereld die op onze screens wordt weergegeven.

3. Je leeft in een “als ik alleen maar..”  workaholic mindset

Als alleen je 30K meer per jaar zou verdienen, dan zou je kunnen ontspannen. Als alleen je deze functietitel had, of die boot, of een nieuw huis, dan zou je gelukkig zijn.

Af en toe is het belangrijk om te stoppen en te beseffen dat alles wat we nu hebben, op dit zeer moment, genoeg is.

4. Je slaat vaak maaltijden over en negeert de signalen van je lichaam

De dag vloog voorbij en je vergat helemaal te eten. Ik deed dat vroeger de hele tijd – te veel in mijn hoofd leven, te weinig in mijn lichaam.

5. Je schrokt voedsel naar binnen in rijdende voertuigen terwijl je naar een computerscherm staart of boven de gootsteen staat

Haal een stoel erbij en GA ZITTEN. Let op het voedsel dat je in je lichaam stopt. Kauw langzaam, doelbewust. Proef!

6. Je vrienden stoppen met sms’en en bellen omdat je toch nooit antwoordde

Tot op een dag besef je eindelijk dat het de mensen in je leven zijn die er echt toe doen, niet het drukke werk, zelfs niet het geld.

7. Je wordt vaak beschreven als cynisch, negatief of rusteloos

Is er een burn-out in de maak? Volgens Dr. David Ballard, hoofd van het Psychologically Healthy Workplace Program van de American Psychological Association, zijn cynisme en voortdurende frustratie een teken van burn-out dat “ravage kan aanrichten aan je gezondheid, geluk, relaties en werkprestaties”, vertelde hij aan Forbes.

Als we te hard gaan voor te lang – onszelf blootstellen aan langdurige chronische stress – geven onze lichamen het op. Dus, controleer je verslagen, gedesillusioneerde, verzuurde houding. Misschien moet je het gewoon rustiger aan doen en jezelf hergroeperen.

8. Je kinderen horen vaker “Laten we gaan!” en “We zijn te laat!” dan “Neem je tijd,” of zelfs “Ik hou van je.”

Onze voortdurende modus van haast kan iedereen om ons heen beïnvloeden, vooral de kleinste mensen. Als we voortdurend van de ene activiteit naar de andere rennen, met nauwelijks genoeg tijd om de verloren schoenen en ontbrekende speelgoed te vinden (wat onvermijdelijk is), met nauwelijks genoeg tijd om gewoon bij hen te zijn, dan hebben we te veel op ons genomen. We moeten vertragen voor het welzijn van onze kinderen.

9. Je verspilt betaalde vakantie- of ziektedagen omdat je niet weg kunt zijn van je werk

In Nederland hebben werknemers gelukkig recht op doorbetaald verlof en ziektedagen. Toch gebruikt bijna de helft van de Nederlandse werknemers hun vrije dagen niet op. Ze voelen zich vaak te verplicht naar hun werk en kunnen er moeilijk los van komen.

Maar betaalde vrije tijd is er niet voor niets. Neem die vakantiedagen en geniet ervan. Voel de zoute zeewind op je huid tijdens een strandvakantie. Proef exotische gerechten op een verre reis. Ga er even helemaal uit en ervaar wat het leven nog meer te bieden heeft. Laad je batterijen op, zodat je met frisse energie aan het werk kunt. Gun het jezelf om los te komen van je werk, je zult er productiever en gelukkiger van worden.

10. Je besteedt je vrije tijd aan binge-watchen van Netflix op de bank en noemt het een date

Voornamelijk omdat je nul energie hebt voor alles wat beweging vereist. Een beetje binge-watching doet nooit iemand kwaad – we willen/ moeten allemaal wel eens onze hersenen uitzetten en even wegdromen – maar als je elke avond volledig uitschakelt? Dat is een behoorlijk teken dat je moet vertragen.

Er kan een leven bestaan dat je niet leeft.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found