Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Zelfvertrouwen is een gevoel van vertrouwen in je vaardigheden, kwaliteiten en oordeelsvermogen. De American Psychological Association definieert zelfvertrouwen als “het geloof dat men in staat is om succesvol aan de eisen van een taak te voldoen“.
Het kan verwijzen naar een algemeen gevoel van vertrouwen in je vermogen om je leven te beheersen, of het kan meer situatie-specifiek zijn. Bijvoorbeeld, je kunt veel zelfvertrouwen hebben op een bepaald expertisegebied, maar minder zelfvertrouwen op andere gebieden. Onderzoek suggereert dat zelfvertrouwen belangrijk is voor de gezondheid en het psychologisch welzijn.
Een gezond niveau van zelfvertrouwen kan je helpen succesvoller te worden in je persoonlijke en professionele leven. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat zelfverzekerde mensen over het algemeen betere academische prestaties leveren. Zelfs je zelfvertrouwen beïnvloedt hoe je jezelf presenteert aan anderen.
Hoe zelfverzekerder te worden: 10 tips die werken
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Of je nu zelfvertrouwen mist op een specifiek gebied of moeite hebt om vertrouwen te voelen in het algemeen, deze negen tips kunnen je helpen zelfverzekerder te worden.
1. Vergelijk jezelf niet met anderen
Vergelijk je hoe je eruitziet met mensen die je volgt op Instagram? Of vergelijk je je salaris met wat je vriend verdient? De sociale vergelijkingstheorie legt uit dat vergelijken natuurlijk is. Maar het is onwaarschijnlijk dat dit je zelfvertrouwen vergroot. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben.
Een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in Personality and Individual Differences vond een direct verband tussen afgunst en hoe we ons over onszelf voelen. Onderzoekers merkten specifiek op dat wanneer mensen zichzelf vergelijken met anderen, ze afgunst ervaren. En hoe meer afgunst ze hebben, hoe slechter ze zich voelen over zichzelf.
Hoe bouw je zelfvertrouwen op als je merkt dat je vergelijkingen trekt? Herinner jezelf er eerst aan dat het niet nuttig is om dat te doen. Iedereen heeft zijn eigen weg en het leven is geen competitie.
Als je jaloers bent op het leven van iemand anders, is het ook nuttig om je eigen sterke punten en successen te onthouden. Houd een dankbaarheidsdagboek bij om je beter te herinneren op welke gebieden van het leven je gezegend bent. Dit kan je helpen je te concentreren op je eigen leven in plaats van op het leven van anderen.
2. Omring jezelf met positieve mensen
Neem even de tijd om na te denken over hoe je vrienden je laten voelen. Tillen ze je op, of halen ze je naar beneden? Beoordelen ze je constant, of accepteren ze je zoals je bent?
De mensen met wie je tijd doorbrengt, kunnen invloed hebben op je gedachten en houding ten opzichte van jezelf, misschien meer dan je beseft. Let dus op hoe anderen je laten voelen. Als je je slecht voelt over jezelf nadat je tijd hebt doorgebracht met een bepaalde persoon, is het misschien tijd om afscheid te nemen.
Omring je in plaats daarvan met mensen die van je houden en het beste voor je willen. Zoek het gezelschap van mensen die positief zijn en je zelfvertrouwen kunnen versterken. Zelfvertrouwen en een positieve houding gaan hand in hand.
3. Zorg voor je lichaam
Deze tip voor meer zelfvertrouwen is gebaseerd op het idee dat het moeilijk is om je goed over jezelf te voelen als je je lichaam verwaarloost. Wanneer je aan zelfzorg doet, weet je dat je iets positiefs doet voor je geest, lichaam en geest, en als gevolg daarvan voel je je natuurlijk zelfverzekerder.
Hier zijn enkele zelfzorgpraktijken die kunnen bijdragen aan een hoger zelfvertrouwen:
- Dieet: Gezond eten heeft veel voordelen, waaronder een hoger zelfvertrouwen en zelfrespect. Wanneer je je lichaam voedt met voedzame voeding, voel je je gezonder, sterker en energieker, wat kan leiden tot een beter gevoel over jezelf.
- Oefening: Onderzoek toont consistent aan dat lichaamsbeweging het zelfvertrouwen vergroot. Een studie uit 2016 bijvoorbeeld, vond dat regelmatige lichaamsbeweging het lichaamsbeeld van de deelnemers verbeterde. En wanneer hun lichaamsbeeld verbeterde, voelden ze zich zelfverzekerder.
- Meditatie: Meer dan alleen een ontspanningspraktijk kan meditatie op verschillende manieren het zelfvertrouwen vergroten. Het helpt je bijvoorbeeld jezelf te herkennen en te accepteren. Meditatie leert je ook negatieve zelfpraat te stoppen en los te koppelen van onbehulpzaam mentaal geklets dat je zelfvertrouwen verstoort.
- Slaap: Te weinig slaap kan een tol eisen van je emoties. Daarentegen wordt goede kwaliteit slaap in verband gebracht met positieve persoonlijkheidstrekken, waaronder optimisme en zelfrespect.
Goed voor jezelf zorgen is belangrijk voor zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je krijgt wat je nodig hebt om je goed te voelen over jezelf en je capaciteiten.
4. Wees vriendelijk voor jezelf
Zelfcompassie houdt in dat je jezelf vriendelijk behandelt wanneer je een fout maakt, faalt of een tegenslag ervaart. Het stelt je in staat om emotioneel flexibeler te worden en helpt je beter om te gaan met uitdagende emoties, waardoor je verbinding met jezelf en anderen wordt verbeterd.
Een onderzoek uit 2015 verbindt zelfcompassie met zelfvertrouwen. Dus de volgende keer dat je in een uitdagende situatie zit, erken dan dat imperfect zijn of soms tekortschieten deel uitmaakt van mens zijn. Probeer deze ervaringen met mededogen voor jezelf te benaderen.
5. Gebruik positieve zelfspraak
Negatieve zelfspraak kan je vermogens beperken en je zelfvertrouwen verminderen door je onderbewustzijn te overtuigen dat je “het niet aankunt” of dat het “te moeilijk” is en je “niet eens moet proberen“. Optimistische zelfspraak daarentegen kan zelfcompassie bevorderen en je helpen zelftwijfel te overwinnen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
De volgende keer dat je denkt dat je geen recht hebt om je mening te uiten tijdens een vergadering of dat je te veel uit vorm bent om te gaan sporten, herinner jezelf eraan dat je gedachten niet altijd accuraat zijn. Probeer vervolgens die gedachten om te zetten in meer positieve zelfspraak.
Hier zijn een paar voorbeelden van manieren om pessimistische zelfspraak uit te dagen en je gedachten te reframen in een positievere manier van denken, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt:
- “Ik kan dit niet aan” of “Dit is onmogelijk” wordt “Ik kan dit wel” of “Ik hoef alleen maar te proberen”.
- “Ik kan niets goed doen” wordt “Ik kan het de volgende keer beter doen” of “Ik heb in ieder geval iets geleerd”.
- “Ik haat spreken in het openbaar” wordt “Ik hou niet van spreken in het openbaar” en “Iedereen heeft sterke en zwakke punten”.
6. Confronteer je angsten
Stel dingen niet uit totdat je je zelfverzekerder voelt, zoals iemand uitvragen voor een date of solliciteren naar een promotie. Een van de beste manieren om je zelfvertrouwen in dit soort situaties op te bouwen, is door je angsten rechtstreeks aan te gaan.
Praktiseer het onder ogen zien van enkele van je angsten die voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je bang bent dat je jezelf belachelijk maakt of denkt dat je het gaat verpesten, probeer het dan toch. Een beetje zelftwijfel kan zelfs de prestaties verbeteren. Beschouw het als een experiment en kijk wat er gebeurt.
Je zult misschien ontdekken dat een beetje angstig zijn of een paar fouten maken niet zo erg is als je dacht. En elke keer dat je vooruitgaat, krijg je meer vertrouwen in jezelf. Uiteindelijk kan dit voorkomen dat je risico’s neemt die leiden tot grote negatieve gevolgen.
7. Doe dingen waar je goed in bent
Wat gebeurt er als je dingen doet waar je goed in bent? Je zelfvertrouwen begint te groeien. Je sterke punten worden nog sterker, wat je geloof in jezelf verbetert. Deze benadering heeft ook nog een ander voordeel: het kan je tevredenheid met je leven vergroten.
Uit een onderzoek bleek dat geloven in je vermogen om voort te bouwen op je persoonlijke sterke punten matig gerelateerd is aan de tevredenheid met het leven. Dit begint met het identificeren van die sterke punten. Werk vervolgens aan het versterken van deze sterke punten door er regelmatig mee bezig te zijn.
Als je bijvoorbeeld goed bent in een bepaalde sport, zorg er dan voor dat je minstens één keer per week traint of speelt. Als je goed bent in een bepaalde taak op het werk, probeer die taak dan vaker te doen. Voortbouwen op je sterke punten kan je zelfvertrouwen vergroten.
8. Weten wanneer nee te zeggen
Hoewel dingen doen waar je goed in bent je zelfvertrouwen kan vergroten, is het ook belangrijk om situaties te herkennen die je zelfvertrouwen kunnen laten dalen. Misschien merk je dat elke keer dat je deelneemt aan een bepaalde activiteit, je je slechter voelt over jezelf in plaats van beter.
Nee zeggen tegen activiteiten die je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden is prima. Natuurlijk wil je niet vermijden iets te doen dat je ongemakkelijk maakt, omdat ongemak vaak deel uitmaakt van het proces van persoonlijke groei. Tegelijkertijd is er niets mis met het kennen van je grenzen en daaraan vasthouden.
Het stellen van sociale en emotionele grenzen kan je helpen je psychologisch veiliger te voelen. Het kan je ook helpen om meer controle te voelen. Zelfvertrouwen is deels het gevoel dat je controle hebt over je leven.
9. Grenzen helpen dit gevoel van controle te vestigen.
De volgende keer dat iemand voorstelt om iets te doen waarvan je weet dat het je zelfvertrouwen zal verminderen, wijs het dan beleefd af. Je hoeft die activiteit ook niet voor altijd te vermijden. Zodra je hebt geleerd hoe je zelfverzekerder kunt worden, voel je je misschien sterk genoeg om het opnieuw te proberen – zonder het vertrouwen dat je in jezelf hebt te schaden.
10. Stel realistische doelen
Het nastreven van je doelen houdt vaak in dat je meerdere keren faalt voordat je ontdekt wat werkt. Dit kan je doen twijfelen of je wel hebt wat nodig is om succesvol te zijn. Het kan je ook doen afvragen hoe je zelfverzekerder kunt zijn en toch je dromen kunt realiseren. Het antwoord ligt in het stellen van realistische doelen.
Het stellen van zeer ambitieuze doelen en er niet in slagen ze te bereiken, blijkt het zelfvertrouwen te schaden. Daarentegen zijn realistische doelen haalbaar. En hoe meer je je doelen bereikt, hoe groter je vertrouwen in jezelf en je capaciteiten wordt.
Om realistische doelen te stellen, schrijf op wat je wilt bereiken. Vraag jezelf vervolgens af welke kans je hebt om het te bereiken. (Wees eerlijk!) Als de slagingskans zeer klein is, is het doel misschien iets te hoog gegrepen. Pas het aan zodat het realistischer en haalbaarder wordt.
Dit kan vereisen dat je wat onderzoek doet. Als je bijvoorbeeld een doel hebt om af te vallen, raden experts aan om één tot twee pond per week te verliezen voor gezond, langdurig gewichtsverlies. Door dit te weten, kun je een doel stellen dat in overeenstemming is met deze richtlijn en je zelfvertrouwen vergroten wanneer je het bereikt.
Zelfvertrouwen versus Onzekerheid
Om te leren hoe je zelfverzekerder kunt worden, is het nuttig om te begrijpen wat het verschil is tussen iemand met zelfvertrouwen en iemand die meer onzeker is. Hier zijn enkele van de verschillen tussen beide.
Zelfverzekerde Mensen
- Vieren het succes van anderen
- Zijn open-minded
- Zijn optimistisch
- Zijn bereid om risico’s te nemen
- Kunnen om zichzelf lachen
- Zijn doortastend
- Blijven altijd leren en groeien
- Geven fouten toe
- Nemen verantwoordelijkheid
Onzekere Mensen
- Oordelen over anderen en zijn jaloers
- Zijn niet open-minded
- Zijn pessimistisch
- Zijn bang voor verandering
- Verbergen hun gebreken
- Twijfelen veel
- Doen alsof ze alles weten
- Verzinnen excuses
- Geven anderen de schuld
Voordelen van Zelfvertrouwen
Zelfverzekerd zijn voelt niet alleen goed, maar het brengt ook vele extra voordelen met zich mee, zowel thuis, op het werk als in je relaties. Hier zijn enkele positieve effecten van zelfvertrouwen:
- Betere prestaties: In plaats van tijd en energie te verspillen aan twijfels over je eigen kunnen, kun je je energie richten op je inspanningen. Uiteindelijk presteer je beter wanneer je meer zelfvertrouwen hebt.
- Gezondere relaties: Zelfvertrouwen heeft niet alleen invloed op hoe je over jezelf denkt, maar het helpt je ook anderen beter te begrijpen en lief te hebben. Het geeft je ook de kracht om uit een relatie te stappen als je niet krijgt wat je wilt of verdient.
- Bereidheid om nieuwe dingen te proberen: Geloof in jezelf maakt je meer bereid om nieuwe dingen te proberen. Of het nu gaat om solliciteren naar een promotie of inschrijven voor een kookcursus, het is veel gemakkelijker om jezelf te laten zien als je vertrouwen hebt in je vaardigheden.
- Veerkrachtigheid: In jezelf geloven kan je veerkracht vergroten, oftewel je vermogen om te herstellen van uitdagingen of tegenslagen in het leven.
Conclusie
Als je leert hoe je zelfverzekerder kunt worden, zal dit een scala aan positieve effecten op je leven hebben. Naast dat het je een beter gevoel geeft over jezelf en je vaardigheden, kan zelfvertrouwen je relaties versterken en je veerkrachtiger maken tegen stress.
Een Woord van Goodfeeling.nl
Iedereen heeft op een gegeven moment te maken met zelfvertrouwenskwesties. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. In veel gevallen kan het aanleren van zelfverzekerd gedrag je daadwerkelijk helpen om je zelfverzekerder te voelen.
Soms is een gebrek aan zelfvertrouwen een teken van een psychische aandoening zoals depressie of angst. Als je zelfvertrouwen invloed heeft op je werk, sociale leven of opleiding, overweeg dan om met een professionele hulpverlener te praten. Een therapeut kan je helpen het probleem beter te begrijpen, behandeling aanbevelen en samen met jou vaardigheden ontwikkelen om je zelfvertrouwen op te bouwen.
VEELGESTELDE VRAGEN
Hoe kun je socialer zelfvertrouwen krijgen?
Als je zelfvertrouwen in sociale situaties vaak achterblijft, probeer dan je perspectief te veranderen. In plaats van groepsinteracties als stressfactor te zien, beschouw ze als een kans om te werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Het kan ook nuttig zijn om iemand mee te nemen die je zelfvertrouwen geeft, zodat je je comfortabeler voelt bij groepen mensen.
Het zelf organiseren van sociale activiteiten kan ook helpen, omdat je dan weet wat je kunt verwachten en enige controle hebt. Als sociale situaties gepaard gaan met veel angst en verminderd zelfvertrouwen, kan het praten met een professionele hulpverlener helpen.
Hoe kun je meer vertrouwen hebben in een relatie?
Één manier om zelfvertrouwen in een relatie te ontwikkelen, is door je eigen waarde te erkennen. Wanneer je de waarde die je aan anderen geeft erkent, helpt dit je om meer vertrouwen in jezelf te voelen. Het kan ook nuttig zijn om je te concentreren op het heden, om onzekerheden of angsten die voortkomen uit eerdere ervaringen of zorgen over de toekomst te verminderen.
Als je gebrek aan vertrouwen in relaties te maken heeft met angst om afgewezen te worden, onthoud dan dat niet iedereen compatibel is. Net zoals jij misschien niet geschikt bent voor hen, zijn zij misschien ook niet geschikt voor jou – het is niets persoonlijks.
Hoe kun je meer zelfvertrouwen hebben op het werk?
Als je je zorgen maakt over je prestaties en dit je zelfvertrouwen op de werkvloer beïnvloedt, vraag dan regelmatig feedback aan je leidinggevende. Werk aan de gebieden waarin je kunt verbeteren om je zelfverzekerder te voelen in je taken.
Het kan ook nuttig zijn om na te denken over waar je uitblinkt op het werk en deze activiteiten zo vaak mogelijk uit te voeren. Als je een fout maakt, erken het dan, leer ervan en ga verder. Niemand is perfect, dus je hoeft ook niet van jezelf te verwachten dat je dat bent.
Hoe kun je meer zelfvertrouwen hebben over je lichaam?
Als je zelfvertrouwen gekoppeld is aan je fysieke verschijning, kan het helpen om een positiever lichaamsbeeld te ontwikkelen. In plaats van je te richten op delen van je lichaam die je niet mooi vindt, besteed meer tijd aan het waarderen van de delen waar je je goed bij voelt.
Nog een tip om zelfverzekerder te worden is om je lichaam niet te vergelijken met dat van anderen. Geen twee lichamen zijn hetzelfde en elk heeft zijn eigen sterke punten. Onthoud dat er ruimte is in deze wereld voor mensen van allerlei vormen en maten.
Geraadpleegde bronnen:
American Psychological Association. Self-confidence.
Perry P. Concept analysis: Confidence/self-confidence. Nurs Forum. 2011;46(4):218-30. doi:10.1111/j.1744-6198.2011.00230.x
Stankov L, Morony S, Lee YP. Confidence: The best non-cognitive predictor of academic achievement? Educat Psychol. 2014;34(1):9-28. doi:10.1080/01443410.2013.814194
Vrabel JK, Zeigler-Hill V, Southard AC. Self-esteem and envy: Is state self-esteem instability associated with the benign and malicious forms of envy? Pers Individ Diff. 2018;123:100-104. doi:10.1016/j.paid.2017.11.001
Rafiei H, Senmar M, Mostafaie M, et al. Self-confidence and attitude of acute care nurses to the presence of family members during resuscitation. British J Nurs. 2018;27(21). doi:10.12968/bjon.2018.27.21.1246
Duke University Personal Assistance Service. Self-care tips for the body & soul.
Zamani Sani SH, Fathirezaie Z, Brand S, et al. Physical activity and self-esteem: Testing direct and indirect relationships associated with psychological and physical mechanisms. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016;12:2617–2625. doi:10.2147/NDT.S116811
Lemola S, Räikkönen K, Gomez V, Allemand M. Optimism and self-esteem are related to sleep. Results from a large community-based sample. IntJ Behav Med. 2013;20(4):567-571. doi:10.1007/s12529-012-9272-z
Arslan C. Interpersonal problem solving, self-compassion and personality traits in university students. Educ Res Reviews. 2015;11(7):474-81. doi:10.5897/ERR2015.2605
Walter N, Nikoleizig L, Alfermann D. Effects of self-talk training on competitive anxiety, self-efficacy, volitional skills, and performance: an intervention study with junior sub-elite athletes. Sports (Basel). 2019;7(6):148. doi:10.3390/sports7060148
Martins I, Perez Monsalve JP, Velasquez Martinez A. Self-confidence and fear of failure among university students and their relationship with entrepreneurial orientation: Evidence from Colombia. Academia Revista Latinoamericana de Administracion. 2018;31(3):471-85. doi:10.1108/ARLA-01-2018-0018
Woodman T, Akehurst S, Hardy L, Beattie S. Self-confidence and performance: A little self-doubt helps. Psychol Sport Exer. 2010;11(6):467-470. doi:10.1016/j.psychsport.2010.05.009
Bayat B, Akbarisomar N, Tori NA, Salehiniya H. The relation between self-confidence and risk-taking among the students. J Educ Health Promot. 2019;8:27. doi:10.4103/jehp.jehp_174_18
Tsai CL, Chaichanasakul A, Zhao R, Flores LY, Lopez SJ. Development and validation of the strengths self-efficacy scale (SSES). J Career Assess. 2013;22(2):221-232. doi:10.1177/1069072713493761
University of South Florida Counseling Center. What is self-confidence?
Höpfner J, Keith N. Goal missed, self hit: Goal-setting, goal-failure, and their affective, motivational, and behavioral consequences. Front Psychol. 2021;12:704790. doi:10.3389/fpsyg.2021.704790
Centers for Disease Control and Prevention. What is healthy weight loss?
Hyseni Duraku Z, Hoxha L. Self-esteem, study skills, self-concept, social support, psychological distress, and coping mechanism effects on test anxiety and academic performance. Health Psychol Open. 2018;5(2):2055102918799963. doi:10.1177/2055102918799963
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.