10 Vragen om Jezelf te Stellen Voordat Je Je Droom Opgeeft

10 Vragen om Jezelf te Stellen Voordat Je Je Droom Opgeeft


258 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
258 keer gelezen sinds

0
(0)

Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.


We worden allemaal geconfronteerd met obstakels bij het nastreven van onze doelen, of ze nu professioneel of persoonlijk zijn.

We denken dat we op de juiste weg zijn, maar realiseren ons dat we de verkeerde aanpak hebben gekozen. We zijn enthousiast en hardwerkend, maar onze ondersteuningssystemen vallen uit wanneer we ze het meest nodig hebben. We staan op het punt aanzienlijke vooruitgang te boeken wanneer we ineens tijd of financiering tekortkomen.

Zo vastberaden als we ook kunnen zijn, we hebben allemaal ons breekpunt, dat moment waarop de mogelijke beloningen de inspanning niet meer rechtvaardigen. Meestal is dat de hobbel die je beste kans en je best mogelijke werkelijkheid van elkaar scheidt.

10 Vragen om Jezelf te Stellen Voordat Je Je Droom Opgeeft

Voordat je de handdoek in de ring gooit en teruggaat naar iets veiligs en veel minder veeleisend, stel jezelf de volgende vragen:

1. Waarom wilde je oorspronkelijk dit doel nastreven, en is er iets veranderd?

Je had een goede reden om je aan dit plan te committeren. Misschien visualiseerde je een financieel vrije toekomst zodra je deze nieuwe onderneming begon, of realiseerde je je dat je langer en gezonder zou leven als je veertig kilo zou verliezen.

De kans is groot dat je die dingen nog steeds even graag wilt als vroeger; je bent alleen gestopt met geloven dat je ze kunt bereiken omdat je pogingen nog geen resultaten hebben opgeleverd. Nu moet je jezelf afvragen: Als je doorzet ondanks het ongemak, zal het dan de moeite waard zijn op de lange termijn?

2. Heb je “information overload”?

Met zoveel informatie binnen handbereik op het internet is het gemakkelijk om jezelf te overweldigen met meer kennis dan je kunt toepassen. Je leest e-books en blogs, neemt deel aan teleconferenties en coachingssessies, en sluit je aan bij gebruikersforums om te praten over het bereiken van doelen.

Er gebeurt als gevolg hiervan meestal een van twee dingen: Je besteedt meer tijd aan het plannen om actie te ondernemen dan aan actie ondernemen, of je besteedt minimale energie aan meerdere plannen in plaats van je te committeren aan één solide aanpak. In plaats van te verdrinken in al deze gegevens, waarom niet alles wat je hebt geleerd samenvoegen en opnieuw beginnen vanuit een minder overweldigend uitgangspunt?

3. Heb je een slim doel gesteld? S.M.A.R.T. doelen zijn:

  • Specifiek – je weet precies hoe alles eruit zal zien als je dit doel bereikt.
  • Meetbaar – je hebt een specifiek plan om je voortgang bij te houden terwijl je bezig bent.
  • Ahaalbaar – je hebt de houding en vaardigheden om je doel werkelijkheid te maken.
  • Realistisch – je bent bereid en in staat om het vereiste werk te doen.
  • Tijdgebonden – je hebt een concrete tijdsperiode voor voltooiing ingesteld om een gevoel van urgentie te creëren.

4. Wat is het ergste dat kan gebeuren als je doorgaat en je doel niet bereikt?

Vaak wil ik omdraaien omdat ik bang ben om te falen – bang dat andere mensen teleurgesteld in me zullen zijn of me zullen beoordelen, of bang dat ik mijn tijd heb verspild. In werkelijkheid beoordelen anderen ons nooit zoals we onszelf beoordelen, en groeien en leren we altijd door te streven, ongeacht wat we bereiken.

Als je niet doorgaat, zul je nooit weten hoe ver je had kunnen komen en zul je de persoon missen die je zou zijn geworden door de inspanning zelf. Als je wel doorgaat, is het als dit citaat: “Mik op de maan, want zelfs als je mist, zul je tussen de sterren landen.”

5. Ben je bang om te slagen?

Een van mijn grootste problemen is dat ik niet van verantwoordelijkheid houd. Er zijn veel dingen die ik zou willen doen, maar ik verzet me omdat ik niet de macht of kracht wil hebben om andere mensen te beïnvloeden, pijn te doen of teleur te stellen. Dat betekent niet dat ik geen dromen heb. Het is gewoon dat ik bang ben voor wat het bereiken ervan met zich mee zal brengen.

Als je je hiermee kunt identificeren, reageer je misschien goed op de mantra die ik steeds herhaal: Grote kracht brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar het brengt ook grote beloningen met zich mee. Als je het veilig speelt, zul je niemand kwetsen of teleurstellen, maar je zult ook niemand helpen of inspireren. En even belangrijk, je zult jezelf niet helpen of inspireren.

6. Handel je op impuls of emotie in plaats van alles goed te overdenken?

Soms geven onze emoties ons hints over wat we willen en wat we moeten doen, maar andere keren zijn ze gewoon reacties op stress, en misschien zelfs indicaties dat we op de juiste weg zijn. Als je handelt in dat moment van intense emotie – of het nu woede, angst of frustratie is – zul je er misschien spijt van krijgen zodra de golf voorbij is.

Dus leun achterover. Merk op wat je voelt. Voel het volledig, zonder het te beoordelen of jezelf te beoordelen. Handel dan als je aan de andere kant bent. Tenminste, dan weet je dat je je beslissing hebt genomen in een moment van rust en helderheid.

7. Zou je het leuk vinden om een geliefde de eerlijke verklaring te geven waarom je hebt opgegeven?

En ik bedoel eerlijk.

Zou je het leuk vinden om je dochter te vertellen: “Ik ben gestopt met proberen te stoppen met roken omdat sigaretten belangrijker voor me zijn dan meer gouden jaren om met jou door te brengen?”

Zou het leuk zijn om je moeder te vertellen: “Ik heb besloten om niet naar school te gaan omdat ik liever al mijn tijd doorbreng met mijn vriend van drie maanden dan me voor te bereiden op een carrière die ervoor zorgt dat ik niet werkloos en dakloos word?”

Als je het zo bekijkt, zul je waarschijnlijk beseffen dat je een hele goede reden had om deze moeilijke taak te volbrengen, en hoe uitdagend het proces ook is, het is de moeite waard om door te gaan.

8. Zou je leven beter zijn als je je doel opgeeft?

Dit klinkt misschien niet motiverend, maar soms is opgeven eigenlijk een goede zaak. Misschien heb je een volkomen onrealistisch doel gesteld en vult de achtervolging ervan je constant met een gevoel van ontoereikendheid en angst. Of misschien is het doel niet in jouw of het beste belang van je familie, en is het beter om eruit te stappen voordat je zoveel tijd hebt geïnvesteerd dat het bijna onmogelijk is om weg te lopen.

Je kunt dit gemakkelijk gebruiken als rechtvaardiging om jezelf voor de gek te houden, dus denk er goed over na. Is dit doel echt een goede zaak, als je alle gevolgen van de vervulling ervan afweegt?

9. Hoeveel heb je al geïnvesteerd?

Een concept dat in de sociale psychologie wordt bestudeerd, staat bekend als het “sunk cost principle” (het principe van de verzonken kosten) en geeft aan dat hoe meer we in iets hebben geïnvesteerd, hoe minder waarschijnlijk we zijn om voortijdig op te geven.

Hoeveel heb je geïnvesteerd? Hoeveel geld en tijd heb je eraan besteed? Hoeveel opofferingen heb je gemaakt? Ben je echt bereid om alles af te schrijven omdat je niet zeker bent van je capaciteiten?

10. Wat zou je tegen iemand anders zeggen als ze in jouw schoenen stonden?

Zou je je beste vriendin vertellen om de handdoek in de ring te gooien omdat ze haar doel onmogelijk kan bereiken? Of zou je je beste motivatiespeech houden en haar helpen zien wat je in haar potentieel ziet? Tenzij je stiekem een frenemy bent die hoopt dat ze mislukt in het leven, is de kans groot dat je haar zou aanmoedigen om haar best te doen – dus waarom zou je jezelf niet aanmoedigen?

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar je moet je eigen beste vriend zijn. Jij, meer dan wie dan ook ter wereld, verdient je eigen geloof en motivatie.

Als je al deze vragen hebt doorgenomen en nog steeds vastbesloten bent om op te geven, heb je mijn zegen om je doel op te geven. (Wedden dat je je nu opgelucht voelt!)

Als je dat niet doet – als er nog steeds twijfel is – blijf dan werken aan die droom die je met passie vervult.

Neem een andere aanpak als dat nodig is. Schakel nieuwe hulp in. Verminder je tijdsbesteding tot iets wat je gemakkelijker kunt volhouden. Maar wat je ook doet, geef jezelf geen reden om ooit de woorden uit te spreken: “Ik ben gestopt omdat ik bang was.”

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found