Wanneer de liefde vervaagt en je die persoon verliest waarvan je dacht dat hij “de ware” was, hoe kom je dan over die persoon heen en ga je verder met je leven?
Het loslaten en verdergaan is het moeilijkste deel van de cyclus van een relatie. Het kan je veel negatieve gevoelens geven zoals verdriet, eenzaamheid, depressie en nog veel meer.
Kort gezegd, het kan je grootste bron van ongeluk zijn, althans voor een tijdje.
Dus, als het eenmaal zover is, hoe kom je dan over die persoon heen met wie je zo lang je leven hebt gedeeld? Hoe vertel je jezelf dat het over is en dat je verder moet?
In dit artikel geven we je 20 tips over hoe je over iemand heen kunt komen van wie je heel veel hield en hoe je weer verder kunt met je leven. We geven een stapsgewijze aanpak om je oude, gelukkige zelf terug te vinden en weer opnieuw te leren liefhebben.
Maar voordat we daarmee beginnen, moeten we eerst kijken hoe en waarom het verliezen van iemand zo pijnlijk kan zijn. Je moet eerst je gevoelens begrijpen voordat je leert hoe je moet loslaten.
5 Redenen Waarom Het Pijnlijk Is Iemand Te Verliezen van Wie Je Hield
1. Het maakt je wanhopig.
Niemand heeft je hierop voorbereid, dus probeer je manieren te vinden om de verloren liefde terug te winnen. Je voelt de neiging om die persoon te volgen, steeds contact te zoeken en naar plaatsen te gaan waar hij of zij misschien is. Maar wanneer deze moeite geen resultaat heeft, doet het alleen nog maar meer pijn. Je komt er misschien zelfs achter dat de persoon van wie je houdt verder is gegaan en tijd met iemand anders doorbrengt, wat heel naar kan zijn.
Je probeert dit lege gevoel misschien te vullen door relaties aan te gaan die eigenlijk geen betekenis hebben. Maar dit kan je op de lange termijn een slechter gevoel geven, omdat je niet de echte liefde zult vinden die je ooit had.
2. Het zorgt ervoor dat je de controle over je gevoelens verliest.
Je weet dat je echt pijn hebt wanneer je ongepaste telefoontjes begint te plegen, ongewenste berichten stuurt, urenlang huilt, te veel drinkt of dramatische scènes maakt, enzovoort. Omdat je wanhopig bent, voel je de behoefte om alles te doen wat nodig is om hem of haar terug te krijgen.
Je zoekt een reactie van die persoon, of een vorm van wederzijdse aandacht. Je denkt misschien dat als je ze maar zover kunt krijgen dat ze je opmerken, er een kans is om ze eraan te herinneren hoe geweldig jullie samen waren. Of, je wilt misschien dat ze medelijden met je krijgen en denken dat ze je op een bepaalde manier willen helpen. Je denkt niet meer helder na.
3. Het geeft niet alleen emotionele pijn, maar ook fysieke pijn.
Een onderzoek uit 2011 laat zien dat het verliezen van liefde een grote bron van ongeluk kan zijn. Bepaalde delen van je hersenen reageren op emotionele pijn door je fysieke pijn te laten voelen. Liefdesverdriet kan zich op verschillende manieren uiten, zoals pijn op de borst, buikpijn, verlies van eetlust, niet kunnen slapen en vaak huilen.
Hoewel sommige mensen denken dat emotionele pijn met wilskracht te overwinnen is, hebben onderzoeken aangetoond dat de pijn in je hart door een breuk of afwijzing even erg is als fysieke pijn. Dit komt doordat de hersenen fysieke pijn en sociaal verlies op dezelfde manier verwerken.
4. Het houdt je vast in het verleden.
Wanneer je zijn of haar foto ziet, de plekken bezoekt waar jullie samen kwamen of zijn of haar favoriete film bekijkt, denk je steeds terug aan de herinneringen aan jullie relatie. Dat is waarom het zo pijnlijk is: je kunt het gewoon niet loslaten.
Dit is vooral zo als je dagelijkse routine of omgeving niet verandert na de breuk. Je zult steeds herinnerd worden aan je ex-partner, bijvoorbeeld als je thuiskomt in een leeg huis waar hij of zij vroeger op je wachtte, of wanneer je alleen naar de wekelijkse markt gaat.
5. Het kan een grote bron van ongeluk zijn.
Voor veel mensen is dit een van de ergste vormen van lijden. Het geeft je een verloren en somber gevoel. Je had misschien verwachtingen voor je toekomst die niet meer mogelijk zijn, en je moet misschien contact verbreken met vrienden die close zijn met je ex. Dit kan je laten twijfelen aan je levenspad en je onzeker maken over je toekomst.
Wat kun je doen om van deze pijn en dit verdriet te herstellen? Hoe kun je sterk zijn in deze periode van verandering? Laten we eens kijken naar stappen die je kunt zetten om de relatie te verwerken en over je ex heen te komen.
20 Stappen om Over Iemand Heen te Komen van Wie Je Hield
1. Huil als je moet huilen.
Het is oké om te huilen en pijn te voelen. Je mag zelfs rouwen als dat nodig is. Een mislukte relatie is niet iets wat je zomaar opzij moet schuiven. Huilen geeft je geest en lichaam meteen verlichting, omdat je lichaam op deze manier stress loslaat.
Het zal moeilijker zijn om verder te gaan als je je gevoelens niet toelaat. Het is belangrijk om je gevoelens te herkennen en te verwerken, zodat ze niet binnen blijven en erger worden. Sta jezelf toe om het verlies van wat had kunnen zijn te onderzoeken en te voelen.
Probeer te herkennen wat je emoties triggert en ga daarmee aan de slag. Misschien merk je na een tijdje bepaalde patronen op van dingen die je emoties opwekken. Probeer die triggers dan te vermijden.
Als je klaar bent met huilen, bedenk dan hoe je je voelt. Je zult je waarschijnlijk minder emotioneel voelen. Je voelt je misschien niet meteen blij, maar wel kalmer, minder angstig en meer klaar om verder te gaan, ondanks je problemen. Probeer dit gevoel vast te houden en sta jezelf toe om te huilen wanneer dat nodig is.
2. Erken je gedachten en gevoelens.
Je moet jezelf beter leren begrijpen en de beste manier om dat te doen is door je gevoelens te erkennen. Erken ze door ze te verbinden aan een gevoel en probeer het dan te begrijpen. Je gedachten en gevoelens zijn een deel van jou en ze zijn er met een reden.
Je gevoelens erkennen is meer dan alleen denken “Zo voel ik me nu.” Het gaat erom dat je de emotie toelaat, voelt en dan bedenkt wat je kunt doen om de pijn te verlichten.
Wanneer je je gevoelens op deze manier erkent, zullen je geest en lichaam zich meer ontspannen. Het helpt enorm als je je gedachten opschrijft in een dagboek, zodat je een beter beeld krijgt van wat er is gebeurd.
3. Accepteer dat je er niets meer aan kunt veranderen.
Na de breuk of het verlies van een geliefde zul je je machteloos voelen, maar dat is oké. Je moet accepteren dat dingen zijn gebeurd en dat je er niets meer aan kunt veranderen. Het enige wat je nu kunt doen is uitzoeken hoe je weer gelukkig kunt worden.
Hoe meer je je verzet tegen het feit dat de relatie voorbij is, hoe slechter je je zult voelen. Als je de breuk blijft tegenwerken, kun je niet genezen of verdergaan. Maar als je de breuk met een zekere rust kunt accepteren, zul je beginnen te genezen en je emotioneel sterker voelen, wat uiteindelijk tot geluk zal leiden.
Als je de situatie kunt accepteren, voel je je gesterkt om het leven te creëren dat je wilt. Je moet uitzoeken welke overtuigingen, gedachten en activiteiten je helpen om deze moeilijke situatie te accepteren.
4. Als je de ander nog niet kunt vergeven, vergeef dan in ieder geval jezelf.
Het kan erg moeilijk zijn om te vergeven, vooral als de andere persoon de schuld had van het beëindigen van de relatie. Maar er zullen ook momenten zijn waarop je je schuldig voelt dat je het niet hebt kunnen voorkomen. In dat geval moet je jezelf eerst vergeven en accepteren dat de dingen niet onder jouw controle waren.
Om jezelf te vergeven voor jouw rol in de breuk of voor wat je hebt gedaan waardoor je partner is vertrokken, helpt het om te bedenken dat we allemaal op elk moment doen wat we op dat moment denken dat het beste is. Wat je ook deed (of niet deed) leek op dat moment de beste beslissing.
Als je had geweten dat wat je deed pijn zou veroorzaken bij jou of je partner, had je het waarschijnlijk niet gedaan. En zelfs als je wist dat je schade aanrichtte, besefte je waarschijnlijk niet hoeveel spijt je er later van zou hebben. Onthoud wat je van je acties hebt geleerd, maar laat al het andere los.
5. Geef jezelf toestemming om te genezen wanneer je er klaar voor bent.
Alles moet duidelijk zijn voordat je verder kunt gaan. Vraag jezelf af: “Ben ik klaar om verder te gaan?” Als je niet echt hebt besloten dat je wilt loslaten en verder wilt gaan, zal dat niet lukken.
Zodra je er klaar voor bent, plan dan elke dag tijd in voor zelfzorg. Doe iets wat je leuk vindt, zoals hardlopen, tuinieren of mediteren. Dit helpt je om aan jezelf te werken, wat goed is voor je herstel.
Omring je vervolgens met mensen die je steunen en die je een goed gevoel geven over je toekomst. Luister naar je intuïtie en je lichaam en doe de dingen die goed voor je voelen. Doe ook je best om verder te gaan met je leven tijdens deze periode.
6. Accepteer dat die persoon belangrijk voor je was, maar het verleden is voorbij.
Dat het voorbij is, betekent niet dat het nooit echt was. Je kunt lang van iemand houden en die liefde kan eindigen, maar dat is nog steeds echte liefde. Je kunt de andere stappen niet zetten als je dit niet accepteert.
Je verleden is niet bedoeld om te vergeten. Je verleden is juist bedoeld om te vieren. Je kunt terugkijken op wat je hebt geleerd, hoe je bent gegroeid, hoe andere mensen je hebben gevormd en wie je nu bent. Dat is allemaal heel belangrijk.
Houd er niet aan vast, maar onthoud het. Accepteer wat je ervan hebt geleerd en hoe het je in de toekomst kan helpen. Houd de lessen en positieve herinneringen dichtbij en laat dat je sterker maken.
7. Stop met de schuld te geven en laat de boosheid los.
De meeste mensen beginnen met het geven van iemand anders de schuld van hun eigen pijn. Je ex heeft iets verkeerd gedaan of je op een bepaalde manier verraden. Je wilt een verontschuldiging. Je wilt dat ze erkennen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.
Maar het probleem met je ex de schuld geven is dat het je machteloos maakt. Als je niet de verontschuldiging of erkenning krijgt die je wilt, blijf je met boosheid zitten zonder dat er iets is opgelost. Dit doet je meer pijn dan de andere persoon.
Deze gevoelens zijn terecht en je moet ze toelaten. Maar daarna moet je verdergaan. Vasthouden aan boosheid en wrok is uitputtend. Het verergert de fysieke pijn die je voelt. Als je deze negatieve gevoelens blijft voelen, heeft dat een slechte invloed op je gezondheid.
8. Doe de spullen weg die je aan die persoon herinneren.
Het zien van spullen die je aan je ex en de relatie herinneren, maakt het alleen maar erger. Het kan je verdrietig en spijtig laten voelen. Als je ze niet kunt weggooien, stop ze dan in een doos en bewaar ze ergens waar je er niet gemakkelijk bij kunt.
Geef spullen terug aan je ex die emotionele waarde hebben. Als bijvoorbeeld zijn of haar knuffel of winterjas bij jou thuis is, gooi het dan niet weg. Wees respectvol en geef ze terug, zoals je hoopt dat zij dat ook voor jou zouden doen.
9. Verbreek alle contacten met deze persoon.
Spreek niet af met hem of haar. Stuur hem of haar geen berichten (als hij of zij je een bericht stuurt, antwoord dan niet). Bel hem of haar niet. Het contact houden is alsof je de deur openhoudt voor de relatie en het zal je tegenhouden om verder te gaan.
Als je vanwege belangrijke en dringende zaken toch moet reageren op een bericht van je ex, houd je antwoorden dan kort en zakelijk. Beëindig het gesprek als eerste of stop met reageren als het gesprek niet meer over het onderwerp gaat.
Blokkeer of verwijder hem of haar ten slotte op sociale media. Geef jezelf niet de kans om zijn of haar profiel te bekijken of te zien wat hij of zij doet en plaats geen dingen op sociale media om je ex jaloers te maken. Blokkeer ze gewoon, zodat er geen contact mogelijk is.
10. Ga sporten en doe dingen buiten.
Sommige experts zeggen dat een van de beste manieren om over een breuk heen te komen is om jezelf bezig te houden met andere dingen. Ze raden aan om te sporten of andere soortgelijke activiteiten te doen omdat je van sporten hormonen aanmaakt die je blij maken. Sporten heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen waardoor je je over het algemeen beter voelt. Je kunt er zelfs een ‘wraaklichaam’ mee krijgen.
Probeer eens te boksen om wat agressie kwijt te raken of volg een HIIT-training om je gedachten te verzetten. Je kunt ook yoga doen om weer in contact te komen met jezelf en je balans terug te vinden.
11. Ruim de rommel op, letterlijk!
Zorg voor orde en kom weer op de been. Je kunt niet verder als je omringd bent door een puinhoop. Uit onderzoek blijkt dat een georganiseerde omgeving helpt om een georganiseerd leven te hebben.
Terwijl je je spullen doorzoekt en die van je ex eruit haalt om weg te gooien of terug te geven, maak je een stapel voor “weggooien”, “doneren” en “houden” van je eigen spullen. Dit geeft je een opgeruimd en fris gevoel, omdat je ruimte in je huis vrijmaakt voor nieuwe dingen.
12. Neem kleine stapjes, doe de dingen rustig aan.
Onthoud dat je niet hoeft te haasten en dat je jezelf de tijd moet geven om te rouwen. Je kunt het hele proces niet versnellen. Verwacht niet dat je in één nacht over een verloren liefde heen bent. Het maakt niet uit hoe lang het hele proces duurt, zolang je het maar goed doet.
Dat betekent natuurlijk niet dat je in je verdriet moet blijven hangen en je kamer niet meer uit moet komen omdat je aan je ex denkt. Maar ga stap voor stap verder en je zult zien dat je vooruitgang boekt.
13. Wees geduldig en geef jezelf nooit op.
Nogmaals, over iemand heenkomen van wie je hield is een langdurig proces. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat je kunt loslaten en verdergaan. Maar hoe ingewikkeld en lang het proces ook is, geloof altijd dat je er doorheen komt. Onthoud dat je prima was voordat je je ex ontmoette. Je zult het dus ook prima doen in de toekomst, wanneer je leven zonder hen verdergaat.
Zelfs als je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt, is dat niet zo. Wees lief voor jezelf en blijf erop vertrouwen dat je er overheen komt. Als je jezelf begint op te geven, kunnen anderen dat ook doen, wat kan leiden tot relaties die slechter worden. Geloof in jezelf.
14. Vergeet het verleden en richt je op het heden.
Stop met jezelf te kwellen met “wat als?” en “had ik maar” gedachten. Zie de schoonheid van je omgeving en waardeer wat het leven nog te bieden heeft. Oefen mindfulness door het huidige moment te accepteren zonder te oordelen en niet in het verleden of de toekomst te leven.
Je richten op het huidige moment kan je ook helpen dankbaar te zijn voor de dingen in je leven die goed gaan. Het kan je helpen in te zien dat deze relatie een deel van je leven was, maar dat het niet alles was. Je hebt misschien fijne vrienden, familie, een carrière, hobby’s, huisdieren of andere dingen die je maken tot wie je bent.
15. Kijk uit naar wat de toekomst kan brengen.
Alles gebeurt met een reden en het kan zijn dat je relatie is beëindigd omdat er een nieuwe, gelukkigere relatie op je wacht. De breuk kan een zegen zijn. Het leven bereidt je voor op de jaren die komen. De mogelijkheden voor je toekomst zijn eindeloos.
Neem deze tijd voor jezelf en maak een plan voor hoe je wilt dat je toekomst eruitziet. Neem de controle over je eigen leven weer in handen en bepaal zelf waar je je tijd aan besteedt en met wie. Dit kan je helpen een toekomst vorm te geven die vol nieuwe kansen is.
16. Leer van deze ervaring.
Aangezien dit een belangrijke gebeurtenis in je leven was, zorg ervoor dat je er iets van leert. Op die manier weet je hoe je het beter kunt aanpakken als je het nog een keer meemaakt (hopelijk niet!).
Let op welke manieren om met je emoties om te gaan echt voor je werken en je een sterker gevoel geven. Zoek uit welke dingen in je leven je echt gelukkig maken of waarmee je kunt ontsnappen aan negativiteit. Houd deze tips in gedachten voor de toekomst als je in een soortgelijke situatie terechtkomt.
17. Sta open voor nieuwe relaties.
Veel mensen sluiten zich af na een groot liefdesverdriet. Doe dat niet. Het is niet makkelijk om weer te vertrouwen en verliefd te worden, maar je moet het proberen.
Hoewel je niet meteen in een nieuwe relatie hoeft te stappen, sta open voor de mogelijkheid om met iemand anders verder te gaan. Misschien realiseer je je pas dat je helemaal over je ex heen bent wanneer je weer gelukkig bent met iemand anders.
18. Zoek steun bij je familie en vrienden.
Je geliefde heeft je misschien verlaten, maar je echte vrienden en familie zullen je nooit in de steek laten. Als al het andere niet meer werkt, is er geen betere manier om je veilig te voelen dan thuis. Maak het weer makkelijk door je tijd door te brengen met de mensen die je het langst kennen.
Deze mensen kunnen je niet alleen troosten, maar ze zullen je er ook aan herinneren wie je bent en waar je vandaan komt. Ze zullen je helpen om weer met beide benen op de grond te staan en een nieuwe start te maken.
19. Neem de tijd om van jezelf te houden.
Onderschat nooit hoe belangrijk zelfliefde is.
Ik heb het niet over zelfliefde tot het punt van narcisme. Maar we moeten allemaal van onszelf houden voordat anderen van ons kunnen houden. Een beetje zelfliefde en jezelf verwennen is een goede manier om het verdriet van een mislukte relatie te verwerken en helder te denken, zodat je een nieuwe en betere relatie kunt vinden in plaats van je oude relatie.
20. Zoek professionele hulp, ga naar een therapeut of sluit je aan bij een steungroep.
Dit is een optie voor mensen die het echt moeilijk vinden om over een verloren liefde of een mislukte relatie heen te komen. Wat je nu voelt is normaal: mensen voelen zich verdrietig en eenzaam na een liefdesverdriet. Je hoeft je dus niet te schamen of je ongemakkelijk te voelen over het zoeken van professionele hulp.
Therapeuten of andere mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, kunnen je helpen je gevoelens te begrijpen en met je meeleven. Door je verhaal te delen en jezelf de kans te geven om met anderen te praten, kun je jezelf weer opbouwen.
Tot Slot Over Het Overwinnen van Iemand Van Wie Je Veel Hield
Over iemand heen komen van wie je veel hield en weer verdergaan met je leven is geen proces dat je in één nacht kunt volbrengen. Het is niet gemakkelijk en zal het ook nooit worden.
Maar je moet blijven vechten. Hoe moeilijk of pijnlijk het ook is, je moet sterk blijven en jezelf ertoe aanzetten om beter te worden.
In dit artikel hebben we besproken hoe het verliezen van iemand je leven ellendig en ongelukkig kan maken. Maar we hebben ook besproken dat er manieren zijn om het verleden achter je te laten en een beter leven te leiden.
Ondanks alle moeilijkheden ben je nog steeds voorbestemd om de gelukkigere persoon te zijn die je verdient te zijn. Je moet alleen uitzoeken hoe en je moet er klaar voor zijn.
Hopelijk kunnen de tips en richtlijnen die we hebben gegeven je helpen om over die persoon heen te komen van wie je zoveel hield. Als je wilt leren hoe je meer van jezelf kunt houden en hoe je in jezelf kunt investeren om een beter mens te worden.
Doe wat goed voor je voelt. Vier het leven, zelfs na het pijnlijkste liefdesverdriet.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Hoe lang duurt het om over liefdesverdriet heen te komen?
De tijd die nodig is om over liefdesverdriet heen te komen, verschilt per persoon. Gemiddeld kan het weken tot maanden duren, afhankelijk van hoe diep de band was.
Is het normaal om fysieke pijn te voelen na een breuk?
Ja, liefdesverdriet kan fysieke pijn veroorzaken zoals slapeloosheid, buikpijn en vermoeidheid. Dit komt doordat de hersenen emotionele pijn op een vergelijkbare manier verwerken als fysieke pijn.
Helpt het om een therapeut te raadplegen na een breuk?
Absoluut, een therapeut kan helpen om je gevoelens te begrijpen en praktische strategieën bieden om verder te gaan. Het zoeken van hulp is een teken van kracht.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.