Emotionele Intelligentie

De 6 Sterkste Signalen Van Emotionele Intelligentie Wanneer Je Aan Een Nieuwe Relatie Toe Bent


952 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
952 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Zelden is emotionele intelligentie het eerste waar je aan denkt als je aan een nieuwe relatie begint. Wanneer je met iemand nieuw begint te daten, wil je logischerwijs een soort vlinders-in-je-buik-vonk voelen.

En vaak ga je ervan uit dat die vonk komt van wat je letterlijk in iemand ziet. Maar relatie compatibiliteit heeft met veel meer te maken dan alleen fysieke aantrekkingskracht, en dat is een realiteit waar daters steeds wijzer van worden. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen steeds meer op zoek zijn naar tekenen van emotionele intelligentie – zelfs meer dan naar fysieke aantrekkingskracht.

Uit de recente 11e jaarlijkse enquête van Match onder 5000 singles in Amerika bleek dat 83 procent van de ondervraagden zei dat ze bij iemand emotioneel volwassen zijn, belangrijker vinden dan fysieke aantrekkingskracht.

Bovendien gaf slechts 78 procent van de ondervraagden aan fysieke aantrekkingskracht belangrijk voor hen te vinden, tegen 90 procent in 2020. En volgens deskundigen zou het feit dat daters emotionele intelligentie zo aantrekkelijk vinden, een geweldige ontwikkeling kunnen zijn voor de kwaliteit van toekomstige relaties.

“Emotionele intelligentie is het vermogen om je emoties te voelen, te reguleren en te verwerken, en emoties effectief te communiceren met een open geest voor verschillende perspectieven.” –Chautè Thompson, relatiedeskundige

Twee belangrijke componenten van emotionele intelligentie

Met dat in gedachten, weet dat er twee belangrijke componenten van emotionele intelligentie zijn. De eerste is begrijpen hoe je je echt voelt en waardoor je je zo voelt. Het tweede is dat je met je partner kunt praten over wat je voelt, zonder hem of haar ergens de schuld van te geven of een oordeel te vellen.

In de kern komt emotionele intelligentie dus neer op het vermogen om doordacht de blik naar binnen te richten en met een partner te communiceren. En die elementen zijn de sleutel tot een succesvolle relatie.

Toch is het belangrijk dat beide partners tekenen van emotionele intelligentie vertonen, “want in relaties, en vooral in romantische relaties, zullen we het grootste deel van onze genezing, aarding en groei doen,” zegt gediplomeerd seksuoloog Jacqueline Mendez, LMFT. Met dat in gedachten, bekijk hieronder de tekenen van emotionele intelligentie waar je op moet letten (en bedenk of je, zelf, ook de trekken vertoont).

Signalen van emotionele intelligentie om op te letten

Haalt diep adem voordat je reageert op een gevoelig onderwerp

Niet alles zul je altijd in de hand hebben, maar de manier waarop je reageert op situaties waarmee je te maken krijgt zeker wel. Wat tekenen van emotionele intelligentie betreft, is diep ademhalen voordat je op een gespannen situatie reageert, een belangrijke indicator.

“Als zij diep ademhalen, betekent dat dat zij bij zichzelf te rade gaan,” zegt Mendez, en hij voegt eraan toe dat diep ademhalen vaak betekent dat de betrokkene nadenkt over zijn reactie en over de beste manier om die eerlijk en diplomatiek over te brengen. Thompson voegt eraan toe dat het “vermogen om moeilijke gesprekken te voeren met een zekere kalmte, verantwoordelijkheidsgevoel en respect” ook een van de tekenen van emotionele intelligentie is.

Eerlijk zijn kan moeilijk zijn, maar oefen eerlijkheid

Eerlijk zijn kan moeilijk zijn als je bang bent de gevoelens van iemand anders te kwetsen. Maar eerlijkheid is de sleutel – zelfs als de waarheid in feite pijn kan doen. In plaats van te liegen uit angst om de waarheid te zeggen, zal een emotioneel volwassen persoon met mededogen uitdrukken wat hij zoekt en wat hij bereid is te geven (of niet te geven).

Als je een harde waarheid te horen krijgt, zou een emotioneel volwassen reactie zijn om dankbaarheid te uiten voor de eerlijkheid van de persoon in plaats van hem of haar te verwijten dat hij of zij zich zo voelt. Vanuit een plaats van begrip komen zal overeenstemmen met de emotionele intelligentie die iemand aan de dag legt wanneer zijn eerlijkheid misschien niet strookt met wat je wilde horen.

Leeft zich in en beschouwt situaties door verschillende lenzen

Emotioneel onvolwassen mensen hebben de neiging de dingen maar op één manier te zien: de hunne. Thompson zegt dat iemand die veel emotionele intelligentie heeft, daarentegen in staat zal zijn de dingen vanuit andere perspectieven te zien en die verruimde perceptie zal gebruiken als een kans tot zelfverbetering.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Als je bijvoorbeeld een slechte dag hebt en je hebt behoefte aan wat tijd voor jezelf, dan zal een emotioneel rijpe partner volgens Thompson begrijpen dat je moet opladen en je niet het gevoel geven dat het slecht is dat je om ruimte vraagt.

Deelt empathisch hun perspectief en gevoelens

De sleutel tot empathisch delen is dat je dat doet zonder daarbij veroordelend te zijn, zegt Thompson. Dat komt omdat oordelen afbreuk doet aan het mededogen dat nodig is om je emoties effectief met een partner te delen.

“Het doel is om je met de ander te verbinden en je eigen ervaring te eren.”
-Jaqueline Mendez, LMFT

Volgens Mendez is een ander cruciaal onderdeel van effectief mededogend delen, dat de persoon “deelt om te delen, niet met een resultaat voor ogen.” Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat hij zich niet goed voelt over iets wat je gedaan hebt, en meteen vraagt of je iets kunt doen om dat onrecht te herstellen, dan komt hij waarschijnlijk niet uit een emotioneel volwassen stadium. “Het doel is om je met de ander te verbinden en je eigen ervaring te eren”, voegt Mendez eraan toe, en niet om je de schuld te geven van hoe hij zich voelt.

Neemt verantwoordelijkheid voor zijn gevoelens

Zelfs in de gezondste romantische relatie kunnen meningsverschillen ontstaan – maar dat betekent niet dat je de ander moet verwijten dat hij of zij bij zijn of haar overtuigingen blijft. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe wij op bepaalde situaties reageren, en daarom zegt Mendez dat verantwoordelijkheid nemen voor je emoties een goede indicator is van emotionele intelligentie.

Als je uitlegt hoe je je voelt, en je laat dat ook merken, dan houdt een emotioneel volwassen persoon zich verre van beschuldigende uitspraken, zoals “Door jou voelde ik me…,” en concentreert hij of zij zich op wat zijn of haar reactie was, om de ander niet het gevoel te geven dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn/haar emoties. Het gaat erom verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten en die dan te delen, zegt Mendez.

Thompson voegt eraan toe dat een emotioneel volwassen persoon zijn eigen emoties verwerkt zonder die op zijn partner af te reageren.

Weet wanneer je bepaalde gesprekken wel of niet moet voeren

Leren wanneer je kalm en open genoeg bent om echt een gesprek te voeren” valt zeker in de categorie tekenen van emotionele intelligentie, want het geeft aan dat je “leert je reacties te reguleren” in plaats van alleen maar te reageren op een situatie, zegt Mendez.

Als je ooit geprobeerd hebt een gesprek te voeren met iemand die daar op dat moment niet toe in staat is, dan heb je het probleem misschien niet kunnen oplossen. Weten wanneer je een bepaalde discussie op de “pauzeknop” moet zetten is een goede manier om emotionele intelligentie te tonen, want het laat zien dat je genoeg om de persoon geeft om je gesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen – wat waarschijnlijk niet het geval is als je boos het gesprek ingaat.

“Als je een meningsverschil hebt en je kunt een pauze inlassen wanneer het gesprek te gevoelig wordt en later op het onderwerp terugkomen [terwijl je] nog steeds liefdevolle gesprekken kunt voeren” is zeker een teken van emotionele intelligentie, voegt Thompson eraan toe.

Geraadpleegde Bronnen

Veelgestelde Vragen

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om je emoties te voelen, te reguleren, en effectief te communiceren met een open geest voor verschillende perspectieven.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk in een relatie?

Emotionele intelligentie helpt bij het doordacht naar binnen kijken en met een partner communiceren, wat essentieel is voor een succesvolle relatie.

Welke twee componenten zijn cruciaal voor emotionele intelligentie?

De twee belangrijkste componenten zijn begrijpen hoe je je voelt en waarom, en effectief kunnen communiceren over je gevoelens zonder oordeel.

Hoe kan je tekenen van emotionele intelligentie in een partner herkennen?

Tekenen van emotionele intelligentie zijn onder andere het vermogen om diep adem te halen voor het reageren, eerlijkheid, empathisch delen en verantwoordelijkheid nemen voor eigen gevoelens.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Verbeter je emotionele intelligentie door zelfbewustzijn te ontwikkelen, empathisch te communiceren, verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties, en leren kalm te blijven tijdens moeilijke gesprekken.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Emotionele Intelligentie Test
CliftonStrengths Assessment
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd