7 Stappen van Motivatie

De 7 Stappen van Motivatie: De Drijvende Kracht Achter Jouw Succes


391 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
391 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Motivatie is de innerlijke energie die ons helpt om onze doelen te bereiken. Zonder motivatie voel je je misschien vastzitten. De tijd wacht niet tot je weer motivatie vindt, hij gaat gewoon door. Het kan dus gebeuren dat je je doelen niet bereikt omdat je niet genoeg tijd hebt.

Maar waarom verliezen we soms onze motivatie? Waarom verliezen mensen na een tijdje hun enthousiasme, wat eigenlijk de bron van inspiratie is?

Het leven heeft goede en slechte momenten, en soms kunnen de slechte momenten of mislukkingen mensen zo ontmoedigen dat ze hun doelen niet meer willen bereiken. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal waarin ze kansen missen en hun levensdoel uit het oog verliezen.

Als je je ook zo voelt, kun je opnieuw beginnen met een nieuwe mindset en een plan om gemotiveerd te blijven.

Lees verder om te leren hoe je je motivatie kunt terugvinden en behouden.

7 Stappen Hoe Je Altijd Gemotiveerd Kan Blijven

Wat is Motivatie en Hoe Werkt Het?

Motivatie is een belangrijke kracht in ons leven. Het helpt ons dingen te doen die we willen bereiken en het beïnvloedt alle aspecten van ons leven. Hoe gemotiveerd we zijn, bepaalt hoe succesvol we zijn.

Volgens het Oxford Dictionary betekent motivatie:

  • “De reden of redenen waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt.”
  • “Het verlangen of de wil van iemand om iets te doen.”
  • Motivatie is het proces dat gedrag dat gericht is op doelen, start, begeleidt en behoudt.

Motivatie helpt ons om onze doelen te bereiken en te doen wat nodig is om succesvol te zijn. Het zou iets moeten zijn dat ons gelukkig en voldaan maakt.

Uitleg Over Motivatietheorieën

Onderzoekers hebben verschillende theorieën over motivatie ontwikkeld. Door deze te begrijpen, kun je leren hoe je gemotiveerd kunt blijven.

Drie bekende motivatietheorieën zijn:

  1. Locus of Control Theorie – De locus of control Motivatie komt voort uit het stellen van specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdsgebonden (SMART) doelen.
  2. McClelland’s Theorie over Prestatie en Behoefte – Deze theorie gaat over de motivatie van iemand om te slagen en de motivatie om falen te vermijden.
  3. Hull’s Driftverminderingstheorie – Deze theorie zegt dat mensen actie ondernemen als er iets verstoord is in hun gezondheid of welzijn, om de balans te herstellen.

7 Stappen Hoe Je Altijd Gemotiveerd Kan Blijven

Waarom is Motivatie Belangrijk?

Wat onderscheidt een zelfverzekerd en succesvol persoon van de gemiddelde persoon? Hun motivatieniveau.

We hebben de neiging om niet goed in te schatten hoeveel tijd we hebben en wat echt belangrijk is in het leven. We laten ons vaak afleiden door onbelangrijke dingen. Daardoor besteden we onze tijd aan dingen die ons geen voldoening geven.

Een misvatting is dat we genoeg tijd hebben en dat alles onder controle is. We moeten begrijpen dat onze tijd en energie beperkt zijn. Als je dit accepteert, kan het je helpen om betere beslissingen te nemen over hoe je je tijd besteedt.

Om gemotiveerd te blijven, heb je drie dingen nodig:

  • Erkenning – Dit zijn alle vormen van externe waardering die je kunnen inspireren. Het kan respect of erkenning zijn.
  • Ondersteuning – Dit zijn de dingen die je helpen om je doelen te bereiken.
  • Doel – Dit is je persoonlijke missie, het belangrijkste onderdeel van je motivatie. Het is wat je drijft om te doen wat je doet.

Strategieën om Gemotiveerd te Blijven

Het is belangrijk om te beseffen dat motivatie niet altijd constant is; het heeft zijn hoogte- en dieptepunten. Om te helpen omgaan met deze schommelingen en jezelf gemotiveerd te houden, zijn hier enkele strategieën die je kunt proberen:

1. Bepaal jouw “waarom”

Weten waarom je iets doet, is de basis voor motivatie. Als je jouw doelen begrijpt en wat je wilt bereiken, is de kans groter dat je gemotiveerd blijft om ze na te streven. Denk aan je “waarom” wanneer je je ontmoedigd voelt, om jezelf weer op het juiste pad te zetten.

2. Stel haalbare doelen

Het stellen van onrealistische doelen kan je demotiveren omdat ze onbereikbaar kunnen lijken. Stel in plaats daarvan kleine, haalbare doelen die leiden tot grotere doelen. Dit geeft je regelmatig een gevoel van prestatie en helpt je gemotiveerd te blijven.

3. Zoek een verantwoordelijkheidspartner

Een verantwoordelijkheidspartner kan je helpen je doelen te bereiken. Dit kan een vriend, een collega of een familielid zijn. Door je voortgang te delen met iemand anders, kan je je meer gemotiveerd voelen om je doelen te bereiken.

4. Beloon jezelf

Je moet je prestaties vieren, hoe klein ze ook zijn. Dit kan een geweldige motivator zijn om door te gaan. De beloning kan variëren van het kopen van iets dat je wilt tot het nemen van een pauze om te ontspannen.

5. Hou een positieve mindset

Je houding en mindset spelen een grote rol bij het blijven gemotiveerd. Probeer positief te blijven, zelfs als je wordt geconfronteerd met tegenslagen. Denk aan wat je al hebt bereikt in plaats van te focussen op wat je nog niet hebt gedaan.

6. Maak gebruik van inspirerende bronnen

Zoek naar bronnen van inspiratie, zoals boeken, podcasts, films, of zelfs inspirerende quotes. Deze kunnen je helpen je perspectief te veranderen en je motivatie te vernieuwen.

7. Blijf consistent

Consistentie is de sleutel tot het bereiken van je doelen. Zelfs als je niet altijd gemotiveerd bent, is het belangrijk om consistent te blijven en je in te zetten voor je doelen.

Onthoud dat iedereen wel eens een gebrek aan motivatie ervaart. Het is normaal en niets om je zorgen over te maken. Het belangrijkste is hoe je met deze situaties omgaat. Met de juiste mindset en strategieën kan je je motivatie vernieuwen en je doelen bereiken.

Bron: YouTube video

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found