Waar komen emoties vandaan?
Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Emoties worden beïnvloed door een netwerk van onderling verbonden structuren in de hersenen die samen het limbisch systeem vormen. Belangrijke structuren, waaronder de hypothalamus, hippocampus, amygdala en limbische cortex spelen een cruciale rol bij emoties en gedragsreacties.
De drie componenten van emotie
Het is belangrijk om de drie kritieke componenten van emotie te begrijpen om emoties echt te kunnen begrijpen. Elk element kan een rol spelen bij de functie en het doel van jouw emotionele reacties.
- Subjectief component: Hoe jij de emotie ervaart
- Fysiologisch component: Hoe jouw lichaam reageert op deze emotie
- Expressief component: Hoe jij je gedraagt als reactie op deze emotie
Emoties kunnen aanzetten tot actie
Als je geconfronteerd wordt met een zenuwslopend examen, zou je veel angst kunnen voelen over hoe goed je zal presteren en hoe het tentamen jouw uiteindelijke cijfer zal beïnvloeden. Door deze emotionele reacties ben je misschien eerder geneigd om te studeren.
Omdat jij een specifieke emotie ervaart, had jij de motivatie om actie te ondernemen en iets positiefs te doen om jouw kansen op een goede score te verbeteren.
Je neigt er ook naar bepaalde acties te ondernemen om positieve emoties te ervaren en de kans op negatieve emoties te minimaliseren. Bijvoorbeeld, je kunt sociale activiteiten of hobby’s zoeken die jou een gevoel van gelukzaligheid en opwinding geven. Aan de andere kant vermijd je waarschijnlijk situaties die mogelijk leiden tot verveling, verdriet of angst.
Emoties verhogen de kans dat jij in actie komt. Wanneer jij boos bent, ben jij waarschijnlijk bereidt om de bron van jouw irritatie aan te pakken. Als je angst ervaart dan ben je meer geneigd om weg te vluchten voor dreiging. Wanneer jij liefde voelt dan zoek je wellicht naar een partner.
Emoties helpen bij het vermijden van gevaar
Naturalist Charles Darwin was een van de vroegste onderzoekers die emoties wetenschappelijk bestudeerde. Hij geloofde dat emoties aanpassingen zijn die zowel mensen als dieren in staat stellen om te overleven en zich voort te planten.
Hij suggereerde dat emotionele vertoningen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij veiligheid en overleving. Als je bijvoorbeeld een sissend of spugend dier tegenkomt, geeft dit duidelijk aan dat het wezen boos en defensief is, waardoor jij afstand neemt en mogelijk gevaar vermijdt.
Emoties kunnen het lichaam ook voorbereiden op actie. Met name de amygdala is verantwoordelijk voor het triggeren van emotionele reacties die jouw lichaam voorbereiden op het omgaan met zaken zoals angst en woede.
Soms kan deze angst het vecht- of vluchtrespons van het lichaam triggeren, wat leidt tot een aantal fysiologische reacties die jouw lichaam voorbereiden om te blijven en de dreiging aan te gaan of veiligheid te zoeken door weg te vluchten. Emoties dienen als een adaptieve rol door jou snel actie te laten ondernemen en acties uitvoeren die jouw overlevingskansen maximaliseren.
De rol van emoties in ons gedrag
Emoties hebben een grote invloed op de beslissingen die we nemen, of het nu gaat om wat we willen ontbijten of welke kandidaten we kiezen bij politieke verkiezingen.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met bepaalde soorten hersenschade die hun vermogen om emoties te ervaren aantasten, ook een verminderd vermogen hebben om goede beslissingen te nemen.
Waarom zijn emoties belangrijk voor besluitvorming?
Zelfs in situaties waarin je denkt dat je beslissingen puur worden geleid door logica en rationaliteit, spelen emoties een sleutelrol. Emotionele intelligentie – oftewel jouw vermogen om emoties te begrijpen en ermee om te gaan – speelt een belangrijke rol bij het nemen van beslissingen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het ervaren van angst de perceptie van risico verhoogt, terwijl gevoelens van afschuw mensen eerder geneigd maken om hun bezittingen weg te gooien. Vreugde of boosheid zorgt er daarentegen voor dat mensen in actie komen.
Emoties helpen anderen je beter te begrijpen
Wanneer je met andere mensen omgaat, is het belangrijk om aanwijzingen te geven die hen helpen begrijpen hoe jij je voelt. Deze aanwijzingen kunnen bestaan uit emotionele expressie door middel van lichaamstaal, zoals verschillende gezichtsuitdrukkingen die verbonden zijn met de specifieke emoties die je ervaart.
In andere gevallen kan het direct uitspreken van jouw emoties ook nodig zijn. Wanneer je vrienden of familieleden vertelt dat je blij, verdrietig, opgewonden of bang bent, geef je hen belangrijke informatie die ze vervolgens kunnen gebruiken om actie te ondernemen.
Hoe vaak ervaren mensen positieve emoties?
Onderzoek suggereert dat mensen 2,5 keer vaker positieve emoties ervaren dan negatieve emoties.
Emoties stellen je in staat anderen te begrijpen
Zoals jouw eigen emoties waardevolle informatie bieden aan anderen, geven de emotionele uitdrukkingen van degenen om je heen ook een schat aan sociale informatie. Sociale communicatie is een belangrijk onderdeel van jouw dagelijks leven en relaties, en het vermogen om de emoties van anderen te interpreteren en erop te reageren is essentieel.
Het stelt je in staat om gepast te reageren en diep ere, meer betekenisvolle relaties op te bouwen met jouw vrienden, familie en geliefden. Het stelt je ook in staat om effectief te communiceren in verschillende sociale situaties, van het omgaan met een boze klant tot het beheren van een temperamentvolle werknemer.
Het begrijpen van de emotionele uitdrukkingen van anderen geeft ons duidelijke informatie over hoe we in een bepaalde situatie moeten reageren.
Geraadpleegde bronnen:
Kozlowska K, Walker P, McLean L, Carrive P. Fear and the defense cascade: clinical implications and management. Harv Rev Psychiatry. 2015;23(4):263-287. doi:10.1097/HRP.0000000000000065
Shaver TK, Ozga JE, Zhu B, Anderson KG, Martens KM, Vonder Haar C. Long-term deficits in risky decision-making after traumatic brain injury on a rat analog of the Iowa gambling task. Brain Research. 2019;1704:103-113. doi:10.1016/j.brainres.2018.10.004
Lerner JS, Li Y, Valdesolo P, Kassam KS. Emotion and decision making. Annu Rev Psychol. 2015;66:799-823. doi:10.1146/annurev-psych-010213-115043
Hwang H, Matsumoto D. Functions of emotions. In: Biswas-Diener R, Diener E, eds. Noba Textbook Series: Psychology. DEF Publishers; 2021.
Raschle NM, Tshomba E, Menks WM, Fehlbaum LV, Stadler C. Emotions and the brain – or how to master “the force.” Front Young Minds. 2016;4. doi:10.3389/frym.2016.00016
Naslagwerk:
Damasio AR. Descartes’ Error: Emotion, Reason, and the Human Brain. Putnam; 1994.
Darwin C. The Expression of Emotions in Man and Animals (3rd edition). Appleton; 1872.
Goleman D. Emotional Intelligence. Bantam Books; 1995.
Salmond CH, Menon DK, Chatfield DA, Pickard JD, Sahakian BJ. Deficits in decision-making in head injury survivors. J Neurotrauma. 2005;22(6):613-622. doi:10.1089/neu.2005.22.613
Veelgestelde vragen
Welk deel van de hersenen verwerkt emoties?
Het netwerk voor emotionele verwerking is de groep hersengebieden en structuren die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van emoties. Delen van de hersenen die bij dit proces betrokken zijn, zijn onder andere de amygdala, hippocampus, prefrontale cortex en cingulate cortex.
Waarom zijn emoties belangrijk bij besluitvorming?
Emoties kunnen een beslisser helpen bepalen welke aspecten van een beslissing het meest relevant zijn voor hun specifieke situatie. Ze kunnen ook mensen helpen sneller beslissingen te nemen.
Wat is de theorie over emotie beoordeling?
Deze theorie suggereert dat emoties voortkomen uit cognitieve evaluaties die mensen maken over specifieke gebeurtenissen. Met andere woorden, dit impliceert dat mensen over een situatie moeten nadenken voordat ze erop reageren met een emotie.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.