CrossTrainer vs. Loopband

CrossTrainer vs. Loopband: Welke Cardio Machine Is Beter?


510 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
510 keer gelezen sinds

0
(0)

Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat als het gaat om indoor workouts, de crosstrainer en de loopband twee van de meest populaire aerobe fitnessapparaten zijn. Beide simuleren een natuurlijke loop- of wandelbeweging en kunnen, afhankelijk van de intensiteit van je training, je cardiofitness verbeteren.

Loopbanden stellen je in staat om op een bewegende band te lopen of rennen. Je kunt zowel de snelheid als de helling regelen. Bij een crosstrainer plaats je je voeten op een platform en maak je bewegingen in ellipsen of langwerpige cirkels.

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen deze machines, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Wat betreft welke machine beter is, is er eigenlijk geen eenvoudig antwoord. Het hangt af van je trainingsdoelen, fysieke gezondheid en andere factoren.

Beide soorten machines hebben hun voor- en nadelen als het gaat om sporten. Lees verder om te ontdekken welke machine beter bij jou past.

Voordelen van de Crosstrainer

Minder belasting op je gewrichten

De crosstrainer is een low-impact machine. Als je moeite hebt met de schokkende beweging van lopen of rennen, kan een crosstrainer een goede optie zijn.

Low-impact oefeningen belasten doorgaans minder je gewrichten dan high-impact oefeningen. Dit maakt de crosstrainer een veiligere optie als je last hebt van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals lage rugpijn, knie- of heuppijn, of andere gezondheidsproblemen zoals artritis of osteoporose.

Low-impact oefeningen klinken misschien niet inspannend, maar ze bieden nog steeds een goede aerobe training. Een studie uit 2017 over aerobe oefeningen toonde aan dat een programma van 24 weken met low-impact trainingen de lichaamssamenstelling, fysieke fitheid en cardiovasculaire fitheid van de deelnemers verbeterde.

Onderhoud van fitheid na blessure

Hoewel een crosstrainer een low-impact machine is, kun je er toch een intensieve training mee krijgen. Dit kan vooral nuttig zijn als je herstelt van een blessure, maar nog steeds een hoog fitnessniveau wilt behouden.

Een studie uit 2010 toonde aan dat het aantal verbrande calorieën, zuurstofverbruik en hartslag vrijwel identiek waren op de crosstrainer en de loopband. De onderzoekers concludeerden dat de crosstrainer een acceptabel alternatief is voor de loopband als vorm van cardiotraining.

Training van het boven- en onderlichaam

Sommige crosstrainers hebben armhandvatten. Je kunt deze heen en weer bewegen terwijl je je benen beweegt. De weerstand van de handvatten helpt bij het trainen van de spieren in je schouders, borst en rug.

Tegelijkertijd kan de machine je helpen de spieren in je onderlichaam, inclusief je bilspieren, heupbuigers en quadriceps, te versterken.

Mogelijkheid om verschillende spieren te trainen

Een crosstrainer geeft je de mogelijkheid om van richting te veranderen en achteruit te werken. Hierdoor kun je andere spieren trainen. Als je achteruit gaat in plaats van vooruit, train je je kuiten en hamstrings.

Nadelen van de Crosstrainer

Leercurve

Als je nog niet eerder op een crosstrainer hebt getraind, kan het even wennen zijn. De beweging kan in het begin ongemakkelijk en onnatuurlijk aanvoelen. Vraag een gecertificeerde personal trainer om hulp als je niet zeker weet wat je moet doen.

Minder spierontwikkeling

Hoewel een crosstrainer een uitstekende optie is voor low-impact aerobe training, zul je mogelijk niet dezelfde spierontwikkeling opmerken als bij een loopband.

Als je meer spierkracht wilt opbouwen en toch een crosstrainer wilt blijven gebruiken, probeer dan enkele keren per week gewichtstraining aan je routine toe te voegen.

Voordelen van de Loopband

Veel controle

Een van de belangrijkste voordelen van trainen op een loopband is de veelzijdigheid die je hebt. Of je nu een stevige wandeling wilt maken of een steile helling wilt rennen, je hebt de mogelijkheid om de exacte snelheid en helling van je training in te stellen.

De meeste loopbanden bieden ook een verscheidenheid aan trainingsprogramma’s om uit te kiezen. Meer controle over je training kan het gemakkelijker maken om je fitnessdoelen te bereiken.

Omdat je gemakkelijk de snelheid en helling kunt regelen, zijn loopbanden zeer geschikt voor high-intensity interval training (HIIT). Studies tonen aan dat HIIT-trainingen effectief zijn om calorieën te verbranden, lichaamsvet te verminderen en cardiovasculaire fitheid in een korte periode te verbeteren.

Versterkt de beenspieren

Hardlopen of wandelen op de loopband kan je beenspieren versterken, inclusief je quadriceps, hamstrings en kuitspieren. Een training op de loopband kan ook je heupbuigers en bilspieren versterken.

Om je benen verder te versterken en blessures te voorkomen, oefen regelmatig squats en lunges naast je loopbandtrainingen.

Nadelen van de Loopband

Kan leiden tot blessures

Hardlopen of joggen op een loopband kan meer stress op je botten en gewrichten leggen dan trainen op een crosstrainer. Dit kan uiteindelijk tot blessuresleiden, zoals shin splints, knieblessures en stressfracturen.

Om het risico op blessures te verminderen, begin altijd je loopbandtraining met een warming-up en eindig met een cooling-down. Zorg er ook voor dat je na je loopbandtraining rekt.

Als je merkt dat hardlopen op de loopband te belastend is voor je lichaam, kun je proberen over te stappen op cardio-oefeningen die zachter zijn voor je botten en gewrichten, zoals zwemmen of fietsen.

Je kunt ook proberen het aantal hardloopmijlen per week te verminderen of af te wisselen tussen hardlopen en wandelen. Hardloopschoeninzetstukken kunnen ook helpen bij ondersteuning en het verminderen van blessures.

Minder spiergroepen

Hoewel een loopband je kan helpen om kracht op te bouwen in je beenspieren, heupbuigers en bilspieren, richt het zich niet op zoveel spiergroepen als een crosstrainer.

Met een crosstrainer kun je de spieren in je armen, schouders, rug en borst trainen, evenals de spieren in je onderlichaam. Door van richting te veranderen, helpt een crosstrainer je ook om specifieke spieren te isoleren, wat moeilijker is met een loopband.

Hoe kies je de juiste machine voor jou?

De keuze tussen een crosstrainer en een loopband hangt af van je fysieke gezondheid en fitnessdoelen. Beide machines kunnen even effectief zijn om calorieën te verbranden en een goede cardiovasculaire training te krijgen.

Voor sommige mensen biedt de crosstrainer voordelen die de loopband niet kan bieden. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor blessures of een aandoening aan het bewegingsapparaat hebt, kan de crosstrainer een betere keuze zijn omdat:

  • het je in staat stelt om een goede cardiovasculaire training te krijgen zonder zoveel stress op je botten en gewrichten te leggen;
  • het je risico op blessures tijdens het sporten kan verminderen;
  • het je in staat stelt om zowel je boven- als onderlichaam in een kortere tijd te trainen (als de crosstrainer armhandvatten heeft).

De loopband kan een betere keuze zijn als:

  • je niet gevoelig bent voor blessures of gewrichtsproblemen;
  • je een specifiek doel wilt bereiken, zoals trainen voor een 5 km- of 10 km-wedstrijd;
  • je je bilspieren en beenspieren wilt versterken.

Hoe veilig zijn crosstrainers en loopbanden?

Als je de veiligheidsrichtlijnen volgt, zijn zowel crosstrainers als loopbanden veilig in gebruik.

Als je nieuw bent met de crosstrainer, kun je eerst proberen deze zonder de armhandvatten te gebruiken. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met de beweging. Zodra je de beweging onder de knie hebt, kun je de armhandvatten toevoegen.

Bij het gebruik van de crosstrainer moet je letten op een goede houding. Houd je houding rechtop en span je core aan tijdens de beweging. Als je een crosstrainer in de sportschool gebruikt, kun je een gecertificeerde personal trainer vragen om je een demonstratie te geven van hoe je het apparaat veilig kunt gebruiken.

Bij het gebruik van een loopband moet je ervoor zorgen dat je de veiligheidsclip aan je kleding bevestigt. Dit stopt de loopband als je per ongeluk struikelt of valt.

Omdat sporten op een loopband stress kan leggen op je botten en gewrichten, moet je ervoor zorgen dat je je spieren en gewrichten goed opwarmt en afkoelt voordat je begint met je training. Dit kan je spieren en gewrichten klaarmaken voor inspanning en je risico op blessures verlagen. Stretch ook na je training.

Stop met het gebruik van de crosstrainer of loopband als je je duizelig, licht in het hoofd of flauw voelt. En drink voldoende water tijdens je training.

Voordat je een nieuw fitnessprogramma start, is het altijd raadzaam om met je arts te praten. Zij kunnen je een fitnessroutine aanbevelen die veilig is voor jou.

Conclusie

Zowel de crosstrainer als de loopband zijn effectieve machines om een cardiovasculaire training te krijgen. Welke machine een betere keuze is, hangt af van jouw individuele behoeften.

Als je last hebt van aandoeningen aan het bewegingsapparaat of blessuregevoelig bent, kun je beter voor de crosstrainer kiezen. Als je veel calorieën wilt verbranden en je beenspieren en snelheid wilt verbeteren, kan de loopband een betere keuze zijn.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Spiritualiteit Test
Inclusiviteit Test
CliftonStrengths Assessment
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd