Boos worden is een keuze

Boos worden is een keuze!


278 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
278 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


We leven in een maatschappij met veel diversiteit. Mensen met allerlei achtergronden, overtuigingen, levensstijlen en persoonlijkheden komen samen. Boos worden is vaak een automatische respons.

Dit zorgt ervoor dat we constant geconfronteerd worden met mensen die anders zijn dan wij. Soms botsen we hierdoor. We ergeren ons aan bepaald gedrag, of worden boos omdat iemand niet aan onze verwachtingen voldoet. Hoe gaan we op een goede manier om met al die verschillen tussen mensen?

We leven allemaal in onze eigen realiteit. We hebben onze eigen emoties en overtuigingen over hoe de wereld zou moeten zijn. We denken dat we weten wat goed is voor anderen, hoe onze kinderen, partners en ouders zouden moeten zijn. We voelen ons zeker dat als anderen gewoon deden wat wij willen, alles fantastisch zou zijn.

boos worden is een keuze

Maar natuurlijk geldt dat voor iedereen. Iedereen leeft in zijn eigen realiteit, met eigen gevoelens en triggers. We realiseren ons niet dat we allemaal verschillend zijn, ons eigen leven leiden. In plaats daarvan oordelen we anderen op basis van onze eigen ideeën en verwachtingen. Dit leidt tot irritaties en conflicten.

Lees ook: Belangrijk Nadenkertje over liefhebben en accepteren

Het is beter om te accepteren dat mensen simpelweg anders zijn. In plaats van te oordelen, is het beter om positieve relaties op te bouwen met mensen zoals ze zijn. Focus op de positieve kanten van mensen en negeer de negatieve zaken. Druk niet op hun ‘knoppen’ door dingen te zeggen die hen irriteren. Op die manier kun je goed met bijna iedereen opschieten.

Boos worden is een keuze

Boos worden.. dat is een keuze!

Als mensen niet aan onze verwachtingen voldoen, worden we vaak boos. We wijzen met een beschuldigende vinger en zeggen “jij maakt me boos!”. Maar niemand kan ons boos maken, het is een keuze.

Boosheid komt voort uit angst. Iemand zegt iets dat een van onze onderliggende angsten activeert. Onze reflex is dan om boos te worden. We voelen ons aangevallen. Maar we kiezen er zelf voor om vanuit angst te reageren, in plaats van bijvoorbeeld met compassie.

De oplossing is om de angst los te laten. Als we onze angsten en onzekerheden verliezen, worden we niet meer boos of geïrriteerd. We voelen ons niet meer slachtoffer, misbruikt of slecht behandeld. In plaats daarvan nemen we de verantwoordelijkheid voor onszelf en onze reacties.

Boos worden is een keuze

Focus op wat jij kunt veranderen, niet de ander

We zijn geneigd om de fout bij anderen te zoeken. Zij zouden anders moeten zijn, niet zo moeten reageren, een andere houding moeten hebben. Maar we hebben geen controle over anderen, alleen over onszelf.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

In plaats van te focussen op wat anderen zouden moeten veranderen, is het effectiever om naar onszelf te kijken. Hoe kunnen wij positief reageren? Hoe voorkomen we dat we geïrriteerd of boos worden? Hoe maken we onszelf ongevoelig voor de ‘triggers’ van anderen?

Door hierop te focussen, worden we minder afhankelijk van het gedrag van anderen voor ons geluk. We nemen onze emoties in eigen hand en worden emotioneel stabieler en veerkrachtiger. Dit maakt het ook gemakkelijker om positieve relaties met anderen op te bouwen.

boos worden is een keuze

Laat irritaties los, focus op positieve dingen

Mensen ergeren ons vaak om kleine dingen. Ze zeggen iets op een irritante manier, hebben een houding die ons stoort, of doen dingen anders dan wij willen. Dit zijn vaak onbewuste patronen die moeilijk af te leren zijn.

In plaats van je te ergeren aan dit soort zaken, is het beter om je te focussen op de positieve kanten van mensen. Iedereen doet zijn best met zijn bagage. Als iemand onzeker is, uit hij dat vaak op een onhandige manier. Maar daaronder zit een goed persoon die gewoon met moeilijke gevoelens worstelt.

Als we irritaties loslaten en naar het goede in mensen kijken, worden relaties veel plezieriger. We hoeven anderen niet te veranderen, maar kunnen hen accepteren en waarderen zoals ze zijn. Zo creëren we meer harmonie in ons eigen leven en met anderen.

boos worden is een keuze

Conclusie

We neigen ernaar om te denken dat we weten wat goed is voor anderen en hoe ze zouden moeten zijn. Maar iedereen leeft in zijn eigen realiteit en heeft eigen emoties, angsten en patronen. In plaats van te oordelen, is het beter om mensen te accepteren zoals ze zijn en ons te focussen op positieve relaties. Als we onze eigen angsten en irritaties loslaten, en werken aan onze persoonlijke veerkracht, kunnen we harmonieuzer samenleven met verschillende mensen.

Link: YouTube video

Veelgestelde vragen

Hoe accepteer ik mensen die heel anders zijn dan ik?

Focus op de positieve aspecten van die persoon en kijk naar jullie overeenkomsten. Bedenk dat iedereen uniek is, net als jij. Probeer die persoon te zien als individu in plaats van als lid van een groep waar je vooroordelen over hebt. Luister met een open houding.

Wat als iemand echt onredelijk en onaardig is, moet ik dat accepteren?

Nee, grensoverschrijdend gedrag hoef je nooit te accepteren. Maar probeer wel te begrijpen waar het vandaan komt bij die persoon. Blijf rustig en stel grenzen op een vriendelijke manier. Focus op een positieve uitkomst voor jullie beiden.

Hoe kan ik minder snel geïrriteerd raken door anderen?

Observeer je irritatie en onderzoek waar het vandaan komt. Vaak gaat het om onvervulde verwachtingen of de behoefte aan controle. Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen. Focus op wat je wel kunt veranderen: je reactie. Adem diep en blijf rustig.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Libido Test Voor Mannen
Sigma man Test
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd