Waarom mannen MIDLIFE CRISES krijgen

Waarom mannen MIDLIFE CRISES krijgen! Redenen, Symptomen en Oplossingen


429 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
429 keer gelezen sinds

5
(1)

Het onderwerp van vandaag is waarom mannen een midlifecrisis krijgen. Een midlifecrisis treedt meestal op in de late dertig tot midden veertig. Deze typerende crisis is van een man die plotseling scheidt van zijn vrouw, zijn gezin verlaat, een sportauto koopt, met veel jongere vrouwen uitgaat en anderszins zijn verantwoordelijkheden opgeeft ten gunste van een steeds wildere levensstijl.

Hoewel ik geloof dat vrouwen ook midlifecrises kunnen hebben, zien die er anders uit en komen ze over het algemeen minder vaak voor. Ik denk dat de reden hiervoor is dat de factoren die deze crises veroorzaken, zoals we zullen zien, vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Dat gezegd hebbende, hebben natuurlijk niet alle mannen een midlifecrisis.

Dus wat veroorzaakt dit fenomeen als het zich voordoet?

MID LIFE CRISIS IN MEN- “IS IT IN THE MIND OR IS IT REAL” - OPENMINDS  Psychiatry, Counselling & Neuroscience Centre

Oorzaken van Midlifecrisis: Reden 1

Midlifecrises treden om twee primaire redenen op. Ten eerste treffen ze mannen die het grootste deel van hun volwassen leven, zo niet hun hele leven, pro-sociaal, met plichtsbesef en allerlei verantwoordelijkheden zijn geweest. Dit zijn mannen die hun ouders tevreden stelden, deden wat hun leraren wilden, hardwerkende en loyale werknemers waren, en ook weleens ondankbare echtgenoten van hun vrouw en kinderen.

Zolang ze bij bewustzijn zijn geweest, hebben ze zich gemeten aan de normen van anderen, zich correct gedragen, vaak ten koste van zichzelf. Eerlijk is eerlijk, ze werden sociaal vaak beloond voor hun opofferingen. Wat ze echter gewonnen hebben, kan in het niet vallen bij wat ze ervoor hebben opgegeven.

Oorzaken van Midlifecrisis: Reden 2

Rond de 40 jaar, althans in de moderne beschaafde wereld, krijgen mensen vaak voor het eerst een echt besef van hun eigen sterfelijkheid. Iedereen weet dat ze gaan sterven, maar meestal is dit meer een onpersoonlijk feit dan een diepgaand besef. Rond deze leeftijd wordt een ouder voor het eerst ernstig ziek of overlijdt, of iemand ervaart misschien zijn eigen eerste significante gezondheidsschrik.

Het kan zijn dat op dat moment niets tussen die persoon en de dood lijkt te staan. De dood leek voorheen iets heel ver weg, ouders en grootouders stonden nog in de weg. Een persoon van middelbare leeftijd kan zich echter voor het eerst direct met de eigen sterfelijkheid geconfronteerd voelen. De dood begint van een abstract idee over te gaan in een concrete realiteit voor velen op dit punt.

Men and Midlife Crisis | Simply Supplements

De Kracht van Zelfzuchtigheid

Voor mij geldt, net als in mijn leven, dat ik bepaalde dingen wil. Ik wil leven op de manier die ik wil. Er zijn ervaringen die ik wil hebben voordat ik sterf. En deze zelfzuchtigheid, die zo lang is onderdrukt, komt plotseling explosief naar boven. Dit is niet per se slecht. Het is het recht en de verantwoordelijkheid van ieder mens om zijn eigen leven te leiden.

Als ze ook onder andere mensen willen leven die precies hetzelfde doen, vereist dit een soort creatieve zelfzuchtigheid die zich kan aanpassen om samen te leven met anderen. Zonder dat element van zelfzuchtigheid leven mensen niet echt, het leven leeft hen. Dus eigenlijk willen we dat mensen zichzelf de vraag stellen: ‘Wat wil ik?’ Dat is een fundamenteel gezonde en rationele vraag.

Midlife Crisis bij Mannen

Maar hier is de crux: als een man pas op 45-jarige leeftijd plotseling en dringend bezorgd raakt over het leven op zijn eigen voorwaarden, dan zal hij niet geoefend zijn in het tonen van zelfzuchtigheid. Dit is waarom ik denk dat meer mannen dan vrouwen een midlifecrisis hebben. Vrouwen stellen zichzelf veel vaker de vraag ‘Wat wil ik?’, maar voor sommige mannen was de laatste keer dat ze zichzelf toestonden om zelfzuchtig te zijn toen ze 15 jaar oud waren.

Wanneer een 45-jarige man die 30 jaar lang niet heeft gevraagd ‘Wat wil ik?’ plotseling probeert zelfzuchtig te zijn, lijkt dat daarom op een zelfzuchtigheid van een 15-jarige. Dat is zo ver als hij kwam voordat hij gedwongen werd verantwoordelijk te worden. En dat verklaart waarom midlifecrisissen vaak lijken op tienerfantasieën: snelle auto’s en aantrekkelijke vrouwen.

Does every man go through a midlife crisis?

De Noodzaak van Zelfzuchtigheid

Je zou kunnen zeggen: maar is het niet slecht om zelfzuchtig te zijn? Nee, dat is het niet, want zelfzuchtigheid is uiteindelijk verbonden met het overleven en bloeien van het individu. Pogingen om deze aangeboren menselijke eigenschap te onderdrukken, zouden waarschijnlijk meer problemen veroorzaken dan oplossen. Kan zelfzuchtigheid te ver gaan? Zeker. Maar als ik naar de mensheid kijk, zie ik dat mensen juist niet zelfzuchtig genoeg zijn over hun eigen geluk en welzijn. Ze handelen er niet naar. Ze bloeien niet op; ze eisen niet het beste van zichzelf.

Het Belang van Zelfvoldoening

Een man die zijn zelfzuchtigheid ontwikkelt en cultiveert, zal waarschijnlijk niet exploderen in een orgie van adolescente zelfzuchtigheid wanneer hij 45 is. Dat is de eerste reden. De tweede reden is dat de mannen die een midlifecrisis krijgen, over het algemeen ook mannen zijn die erg goed zijn in het uitstellen van bevrediging. De meesten van hen hebben de laatste twee decennia van hun leven besteed aan het opbouwen van hun carrière. Een groot deel van hun succes was waarschijnlijk gebaseerd op hun doorzettingsvermogen en discipline, en hun vermogen om huidig plezier uit te stellen voor latere beloning.

Dit is een nuttige vaardigheid om lange termijn doelen te bereiken. Mannen die geen bevrediging kunnen uitstellen, komen meestal niet zo ver in het leven. Om iets van waarde op te bouwen, moet je je huidige behoeften opzij kunnen zetten. Maar je kunt niets meenemen als je sterft. Dus beseffen deze mannen rond de 40 dat al hun inspanningen uiteindelijk door anderen worden genoten. Ze denken: als ik bevrediging blijf uitstellen, geef ik het eigenlijk helemaal op. Wie weet hoeveel tijd ik nog heb? Ik wil een stukje van mijn eigen taart.

How to Live Your Best (Mid)Life | Psych Central

Het Belang van Zelfzorg

Maar hier is de crux: net als voorheen heeft deze man zichzelf lange tijd niet geoefend in het nemen van eigen bevrediging. Dit op latere leeftijd gaan doen, zal zijn als een uitgehongerd persoon naar een buffet brengen. Een uitgehongerd persoon gedraagt zich daar niet als een normaal persoon. Hij kan zich waarschijnlijk niet beheersen en zal zich ziek eten.

Hij is het niet gewend om zoveel te eten. Daarentegen zal een normaal persoon met een gezonde eetlust zichzelf beter doseren en stoppen als hij verzadigd is. Dit doet hij deels omdat hij erop vertrouwt dat hij later weer de kans krijgt om te eten. Net als mannen zelfzuchtigheid moeten oefenen, moeten ze oefenen in zelfbevrediging.

Creatieve zelfzuchtigheid cultiveren

Anders geven ze de bevrediging volledig op, en dat is niet leuk. Of ze vergroten de kans op een explosie van gulzigheid op een later moment. Deze explosie kan een leermoment zijn, een stap richting verantwoorde zelfbevrediging die de meesten moeten doormaken. Echter, de plotse heftigheid van veel midlifecrises maakt het moeilijk om hiervan te herstellen.

Veel vrouwen zullen hun man in dit proces niet steunen, vooral niet als ze jarenlang de belangrijkste begunstigden zijn geweest van zijn opofferingen. Hoe dan ook, het is belangrijk voor mannen om tijdens hun leven creatieve zelfzuchtigheid te cultiveren en te oefenen in zelfbevrediging. Zo voorkomen ze een midlifecrisis.

How Feminists Invented the Male Midlife Crisis | Essay | Zócalo Public  Square

Wat is er met mij?

Als mannen eerder in hun leven de vraag stellen ‘Wat wil ik?’, is de kans kleiner dat ze op latere leeftijd in een levensstijl belanden die niet bij hen past. En als ze onderweg oefenen in zelfbevrediging, hebben ze waarschijnlijk niet de behoefte om zichzelf te overspoelen wanneer ze eindelijk de kans krijgen. Kortom, het is belangrijk voor mannen om tijdens hun leven creatieve zelfzuchtigheid en zelfbevrediging te ontwikkelen. Zo voorkomen ze een explosieve midlifecrisis en vinden ze geluk en vervulling op een duurzame manier.

figure 1

Conclusie

Een midlifecrisis komt vaak voort uit onderdrukte zelfzuchtigheid en uitgestelde zelfbevrediging. Mannen die hun hele leven zeer plichtsgetrouw zijn geweest, worden vaak plotseling geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid en willen ineens hun eigen geluk nastreven. Omdat ze hier niet in getraind zijn, uit dit zich vaak op een ongecontroleerde en puberale midlifecrisis bij mannen wordt vaak veroorzaakt door onderdrukte zelfzuchtigheid en uitgestelde zelfbevrediging.

Door tijdens je leven hieraan te werken, kan een explosieve crisis op latere leeftijd voorkomen worden. manier. Om een midlifecrisis te voorkomen is het belangrijk dat mannen tijdens hun leven leren om op een evenwichtige manier voor zichzelf te zorgen en eigen behoeften niet geheel weg te cijferen. Zo kunnen ze op latere leeftijd op een volwassen manier streven naar zelfontplooiing.

Link: YouTube video

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een midlifecrisis bij mannen?

Een midlifecrisis wordt vaak veroorzaakt door onderdrukte zelfzuchtigheid en het uitstellen van zelfbevrediging gedurende het leven.

Op welke leeftijd krijgen mannen meestal een midlifecrisis?

Een midlifecrisis treedt meestal op tussen de late dertig en midden veertig jaar.

Hoe kan een midlifecrisis voorkomen worden?

Door als man tijdens je leven te leren om op een gebalanceerde manier aan eigen behoeften te voldoen en zelfzuchtigheid te uiten.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found