Image

Deze Mindset Maakt Dat Je Niet Te Stoppen Bent: Het Winnaarseffect


205 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
205 keer gelezen sinds

0
(0)

Voel je je alsof je wint of ben je juist al een hele tijd aan de verliezende hand? Hoe het ook moge zijn, de wetenschap achter het zogenaamde ‘winnaarseffect’ is zowel fascinerend als angstaanjagend. Hier is waarom. In een studie lieten ze twee muizen tegen elkaar vechten of strijden om territorium. Ze drogeerden Muis B zodat Muis A vrijwel zeker zou winnen. In het daaropvolgende gevecht werd Muis B niet gedrogeerd, maar Muis A won nog steeds met veel hogere waarschijnlijkheid omdat het meer zelfvertrouwen, meer testosteron en meer overwinningen op zijn naam had staan.

Kortom, dit is een vicieuze cirkel die overal in het leven voorkomt. Hoe meer je wint, hoe waarschijnlijker het is dat je blijft winnen. Je ziet dit bij rijke mensen die steeds rijker worden omdat hun rijkdom zich opstapelt bij elke succes. Een ondernemer wordt zelfverzekerder, trekt betere mensen aan om voor hen te werken, en het is makkelijker om het volgende succesvolle bedrijf op te bouwen. We zien hetzelfde bij atleten en zelfs hun fans: testosteron stijgt na een overwinning, zelfs als ze niets hebben gedaan behalve aan de zijlijn staan.

De Impact van Winnen en Verliezen

Mannen die veel aandacht van vrouwen krijgen, worden aantrekkelijker door de bestaande interesse. Het winnen van een competitie verbetert je biochemie en cognitieve vaardigheden om opnieuw te winnen. Maar aan de andere kant, als het niet lukt, als je vastzit, vol zelftwijfel, meer geneigd bent om te verliezen, wat je nog slechter doet voelen en de dingen nog moeilijker maakt. De manier waarop ik over het winnaarseffect denk, is dat je ofwel op een opwaartse spiraal of een neerwaartse spiraal zit.

Hoeveel positieve of negatieve momentum heb je momenteel in je leven? 

Het Belang van Kleine Overwinningen Vieren

Misschien denk je: “Ik heb letterlijk niets bereikt in mijn leven”. Begin dan met het vieren van kleine overwinningen die je hebt behaald. Veel mensen zeggen: “Maar wat als je geen successen hebt, hoe begin je dan?” Heb je je vanochtend aangekleed? Ben je voor de computer gaan zitten? Het zijn misschien kleine bewijzen, maar je hebt genoeg bewijs om te claimen dat je dit kunt doen. Het punt is, winnen is subjectief. Je brein weet niet het verschil tussen wat er daadwerkelijk is gebeurd en wat je denkt dat er is gebeurd. 

Dus de eerste manier om in die opwaartse spiraal te komen, is door de spier te ontwikkelen om je overwinningen te erkennen, zelfs als je ervoor moet graven. Een geweldige gewoonte die ik heb gevonden, is gewoon drie overwinningen aan het einde van de dag opschrijven. Het is gewoon herhaling totdat je brein de neurale verbindingen opbouwt die het dan automatisch maken.

Maar wacht, er is groot gevaar als je dit verkeerd doet. Het zou je leven, je familie, je land, het universum kunnen vernietigen, want het vieren van de verkeerde overwinningen kan eigenlijk demotiverend zijn. Ik vroeg mijn biologische oom Andrew Hubman hierover, en sommigen van jullie merkten op: “Wow, ik wist niet dat hij je oom was.” Natuurlijk is hij dat, en ik heb hem ook geïnterviewd.

Belang van Juiste Feedback

Veel mensen geloven waarschijnlijk dat als je een kind of een volwassene vertelt dat ze ergens goed in zijn, dit hun motivatie om die activiteit uit te voeren zou vergroten. Dit is echter niet het geval; het tegenovergestelde gebeurt. Een onderzoek van Dr. Carol D. en haar collega Claudia Mueller toonde aan dat feedback gekoppeld aan de intelligentie van een kind, zoals zeggen dat ze slim of getalenteerd zijn, minder effectief is dan feedback over inspanning, zoals “je hebt echt hard gewerkt aan dat probleem”.

Wanneer ze later de keuze kregen tussen uitdagende opgaven of opgaven waarvan ze wisten dat ze die goed konden uitvoeren, kozen de kinderen die feedback over hun intelligentie kregen vaak voor de minst uitdagende opgaven, om de lof die ze eerder ontvingen te blijven krijgen. Kinderen die feedback over hun inspanning kregen, kozen vaker voor de moeilijkere opgaven die hen meer leerden.

En wat blijkt? De kinderen die beloond worden voor hun inspanning en die blijven kiezen voor moeilijkere problemen, presteren veel beter dan de kinderen die lof krijgen voor hun intelligentie.

Vertrouwen in Eigen Woorden en Verwachtingen Aanpassen

Elke keer dat je een toezegging doet aan een uitdaging, een to-do lijst, een vriend, en je houdt je er niet aan, verlies je vertrouwen in jezelf en je woord. Vertrouwen in je eigen woord is de belangrijkste relatie die je hebt. Wanneer je je eigen woord en toewijding niet kunt vertrouwen, heb je een probleem.

Hoeveel vertrouw je momenteel je eigen woord?

Als je iets verklaart, staat het dan vast, of komen er later altijd excuses?

Denk aan mensen die je kent in je leven. Er is een duidelijk verschil tussen mensen die hun woord houden en mensen die dat niet doen. Zoals het beroemde gezegde luidt:

De kwaliteit van je leven is rechtstreeks evenredig met de kwaliteit van je relaties en hoeveel je je aan je woord en toewijdingen houdt.

Veelgestelde vragen

Wat is het winnaarseffect?

Het winnaarseffect beschrijft hoe eerdere successen iemands vertrouwen en prestaties in toekomstige ondernemingen kunnen verhogen, wat leidt tot een zichzelf versterkende cyclus van succes.

Hoe kan positieve feedback helpen bij persoonlijke groei?

Positieve feedback, vooral gericht op inspanning en veerkracht, moedigt aan tot het aangaan van meer uitdagingen en bevordert een mindset gericht op groei en doorzettingsvermogen.

Waarom is visualisatie belangrijk voor het bereiken van doelen?

Visualisatie helpt bij het creëren van een mentaal beeld van succes, wat het vertrouwen en de vastberadenheid versterkt om doelen na te streven en uiteindelijk te bereiken, zelfs in uitdagende omstandigheden.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Spiritualiteit Test
Inclusiviteit Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Libido Test Voor Mannen
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd