Image

2 Stappen Hoe je je ZELFWAARDERING kunt verbeteren (de tweede stap is verassend)


219 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
219 keer gelezen sinds

5
(1)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Dus ik heb al een soortgelijk artikel geschreven over hoe je je zelfvertrouwen kunt verbeteren en nu richt ik mijn aandacht op zelfwaardering. Zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn verwant, maar het zijn eigenlijk aparte kwesties.

Zelfvertrouwen heeft te maken met bekwaamheid; het is het geloof dat, alles gelijk blijvend, je iets kunt doen en succesvol zult zijn in de poging. Aan de andere kant is zelfwaardering meer van: alles gelijk blijvend, voel ik me goed over wie ik ben als persoon, als mens. Helaas zijn er veel mensen die worstelen met problemen rond zelfwaardering.

Ze kunnen zelfs zeer succesvol en zelfverzekerd zijn, maar desondanks een lage zelfwaardering hebben. Deze personen denken niet erg hoog over zichzelf en voelen zich niet echt goed in hun eigen vel. Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve manier om je zelfwaardering te verbeteren.

Uitleg Zelfvertrouwen / Zelfwaardering / Zelf-validatie

  1. Zelfvertrouwen: Dit gaat over geloven in wat je kunt doen. Stel je voor dat je een game speelt waar je echt goed in bent. Je zelfvertrouwen zou dan hoog zijn omdat je weet dat je goed kunt presteren in die game. Het is het vertrouwen dat je hebt in je eigen vaardigheden, zoals goed kunnen voetballen, spreken voor een groep, of een toets maken.

  2. Zelfwaardering: Zelfwaardering is hoeveel je jezelf waardeert en van jezelf houdt, zelfs als dingen niet perfect gaan. Het is het gevoel dat je een goede en waardevolle persoon bent, ook als je fouten maakt of als anderen kritiek op je hebben. Het gaat erom jezelf te accepteren en positief over jezelf te denken, ongeacht je prestaties of wat anderen van je vinden.

  3. Zelf-validatie: Dit betekent dat je erkent en accepteert hoe je je voelt en wat je denkt, zonder jezelf daarvoor op je kop te geven. Het is alsof je tegen jezelf zegt: “Het is oké dat ik me zo voel” of “Het is normaal dat ik dit denk”, zelfs als het iets is waar je niet trots op bent of als het een moeilijke emotie is. Zelf-validatie helpt je om vriendelijker voor jezelf te zijn en je eigen gevoelens serieus te nemen.

Een eenvoudige formule voor verbetering

Het verbeteren van je zelfwaardering is niet zo ingewikkeld. De formule heeft twee delen.

  1. Ten eerste moet je moeilijke of waardevolle dingen doen en dat klinkt logisch. Het is vrij lastig om je een goed persoon te voelen als je niets doet wat je zelf als moeilijk of waardevol beschouwt. Dus stel een doel en ga ervoor. Doe iets moeilijks, iets waarop je trots kunt zijn. Mensen krijgen geen echte zelfwaardering van op de bank zitten en door sociale media scrollen. Ze moeten moeilijke of waardevolle dingen doen en, eerlijk gezegd, dit wist je waarschijnlijk al.
  2. Maar hier komt het: het eerste deel is niet genoeg. Je moet ook het tweede deel doen en dit is het deel dat tegenwoordig echt verwaarloosd wordt. Om zelfwaardering te ontwikkelen, moet je niet alleen moeilijke en waardevolle dingen doen, maar ook moeilijke en waardevolle dingen doen en er met niemand over praten. Dat is het lastige deel in het tijdperk van sociale media.

Het belang van zelf-validatie

Waarom is dit belangrijk? Als je iets moeilijks of waardevols doet en het vervolgens deelt met anderen, dan vervang je zelf-validatie door externe validatie. Je ontneemt jezelf de kans op zelf-validatie, wat de basis is van zelfwaardering. Je ruilt je eigen interne tevredenheid in voor lof, weergaven en likes. Als je dat doet, train je eigenlijk je geest om te begrijpen dat de beloning voor een moeilijke of waardevolle actie de lof of validatie van anderen is.

Hoe langer je dit doet, hoe meer je afhankelijk wordt van externe validatie voor je eigen zelfregulatie en hoe meer je je eigen zelfwaardering moet opkrikken met de lof van anderen. In het uiterste geval kunnen mensen veranderen in validatie junkies, wat net zo verslavend kan zijn als elke stofverslaving. In feite zouden we het een procesverslaving kunnen noemen, zoals gokken, en het kan leiden tot enkele zeer donkere plekken.

Zelfwaardering cultiveren

Dus het idee is om moeilijke of waardevolle dingen te doen en er met niemand over te praten. Dit geeft je de kans om jezelf te valideren en te waarderen, wat de manier is om zelfwaardering te krijgen. En hoe doe je dat? Wel, je moet op een ondersteunende en bemoedigende manier tegen jezelf praten, zoals: “Ik ben trots op wat ik vandaag heb gedaan” of “Ik was bang, maar ik deed het toch” of “Ik wilde opgeven, maar ik ging door. Goed gedaan!”

Ik weet dat het een beetje gek klinkt, maar dat is het soort zelf-validatie dat de ontwikkeling van gezonde zelfwaardering bevordert. Na verloop van tijd zul je merken dat je minder externe validatie nodig hebt. Sterker nog, je zult uiteindelijk onverschillig worden voor zowel lof als kritiek.

En dat is een uitermate goede zaak. Waarom? Omdat als je nog steeds emotioneel beïnvloed wordt door of mensen het met je eens zijn of niet, of je leuk vinden of niet, of je prijzen of bekritiseren, dan ben je nog steeds min of meer een slaaf. En niet zomaar een slaaf, maar een slaaf met een miljoen meesters. Door te leren onszelf voldoende te valideren, kunnen we een soort emotionele bevrijding ervaren, waardoor we onszelf kunnen bevrijden van de slavernij van externe validatie.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Libido Test Voor Mannen
zelfliefde
Doe de ADHD test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd