ketogeen dieet bij zwangerschap

Hoe Het Ketogeen Dieet Je Zwangerschap Kan Verbeteren


781 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
781 keer gelezen sinds

0
(0)

Als je zwanger bent doe je zoveel moeite voor alles om de baby zo gezond mogelijk te krijgen. Een ketogeen dieet bij zwangerschap is een vraag die je terecht stelt en een diepgaand onderzoek om een gezond dieet samen te stellen is nogal een flinke klus. Plus, het gaat niet meer alleen om gewichtsverlies: je wilt ook proberen een gezonde zwangerschap vol te houden en een gezonde baby voort te brengen.

Het is aan jou: ga je voor het gemakkelijkere, traditionele dieet of neem je het keto dieet [2] Vrouwen die een strenge versie van dit eetpatroon volgen kunnen tijdens hun eerste trimester echter wel een voortijdig hongergevoel krijgen, maar zullen geen last hebben van ondervoeding.

Hoe het ketogeen dieet bij zwangerschap kan helpen

“Het ketogeen dieet is een dieet met veel vet, voldoende eiwit en weinig koolhydraten, dat het lichaam in ketose dwingt. Als je een ketogeen dieet volgt, schakel je je lichaam over in een stofwisselingstoestand die lijkt op vasten. Dit heet ketose.

ketogeen dieet bij zwangerschap

Hoe haal je het meeste uit je dieet.

“Het is een calorie-gecontroleerd dieet waarbij je het grootste deel van je calorieën uit gezonde vetten en eiwitten haalt en heel weinig uit koolhydraten,” zegt dr. Barry Sears, directeur van de Montefiore dieetkliniek.

Waar moet ik beginnen?

Zorg ervoor dat je het grootste deel van je calorieën uit vet haalt, dus als je gewoonlijk 60 procent van je calorieën uit koolhydraten haalt, moet je dat misschien opvoeren tot ongeveer 70 procent.

Calorieën tellen kan ontmoedigend zijn, dus het is een goed idee om langzaam te beginnen.

Dr. Sears raadt aan te streven naar een daling tot 10 à 15 procent van de calorieën uit koolhydraten, en minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten.

“Het eten van een koolhydraatarm dieet is een heel gecontroleerd proces,” zegt dr. Sears. “Je bent je heel bewust van wat je eet, en het kost tijd om eraan te wennen op deze manier te eten.

De wetenschap van ketose.

Wat is het en hoe werkt het?

Wat is ketose?

Ketose is de stofwisselingstoestand waarin je lichaam ketonen in plaats van glucose als voornaamste energiebron gebruikt

  • Je lichaam is al in ketose tijdens de vasten periode
  • Ketonen worden gevormd uit de afbraak van vetzuren in de lever. Vetzuren zijn de primaire energiebron voor het lichaam.
  • Dit kun je ook bereiken door te vasten, waarbij je gedurende langere tijd niet eet.

De geschiedenis van het ketogeen dieet.

Het ketogeen dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld als behandeling voor kinderen met epilepsie, maar sinds de jaren 1960 wordt het op grote schaal gebruikt voor de behandeling van kinderen met hardnekkige epilepsie.1

In de jaren 1980, toen men zich realiseerde dat deze behandeling voor een breder scala van aandoeningen gebruikt kon worden, werd het omgedoopt tot het “koolhydraatarm ketogeen dieet”. Deze naamsverandering weerspiegelde het feit dat het ketogeen dieet een “keto” of “ketogeen” dieet is, omdat het lichaam vetten verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten.

Het ketogeen dieet bij zwangerschap is geen nieuw verschijnsel. Koolhydraatarme dieten bestaan al sinds de jaren 1980, en ze zijn weer in de mode, dankzij enkele hedendaagse rages zoals intermittent fasting.

Hoe je ketogeen dieet te maximaliseren.

Het ketogeen dieet is een vetrijk, koolhydraatarm dieet dat in de jaren 1920 ontwikkeld werd om epilepsie bij kinderen te behandelen. In de laatste decennia hebben artsen ingezien dat dit dieet nuttig kan zijn voor de behandeling van een groot aantal aandoeningen, van epilepsie tot gewichtsverlies tot het metabool syndroom.

Het ketogeen dieet bij zwangerschap betekent minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten, en zo veel vet eten als je ermee weg kunt komen.

Dat is veel vet. Hoe doe je dat dan?

De meeste mensen op een ketogeen dieet volgen een koolhydraatarme aanpak. Dat betekent dat ze heel weinig koolhydraten eten en zich in plaats daarvan richten op het eten van veel vet.

Het traditionele ketogeen dieet bestaat uit 80% vet, 15% eiwit, en 5% koolhydraten.

Het nieuwe ketogeen dieet is nog extremer, met 60% vet, 30% eiwit, en 10% koolhydraten.

Wat zijn enkele alternatieven ipv het ketogeen dieet bij zwangerschap?

“Ik eet al meer dan een jaar keto en heb geen problemen gehad, maar ik eet nog steeds veel fruit. Moet ik stoppen met fruit eten?”

Het antwoord is: “nee”! Je kunt tijdens je zwangerschap echt zo veel fruit eten als je wilt. Je kunt echter wel de hoeveelheid fruit die je eet verminderen, want fruit bevat fructose, wat een natuurlijke suiker is. Het is het soort suiker dat je baby kan gebruiken voor energie en groei, maar het is ook het soort suiker dat jij en je baby niet perse nodig hebben. Fructose, daarentegen, wordt in de lever tot glucose omgezet. Fructose wordt daarentegen in de hersenen niet tot glucose omgezet, en daarom is het beter voor jou en je baby om het te vermijden.

Atkins dieet

Het Atkins dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld door Dr. Robert Atkins in de jaren 1960 om patiënten te helpen afvallen en hun gezondheid te verbeteren. Het is een koolhydraatarm dieet dat gebaseerd was op de theorie dat koolhydraten het probleem waren en dat als je ze uit je dieet schrapte, je zou afvallen en meer energie zou hebben. Behalve het schrappen van koolhydraten raadt het Atkins dieet ook aan granen en zetmeelrijke groenten, waaronder aardappelen, brood, pasta, rijst, maïs en bonen, te schrappen.

Als je gevoelig bent voor gluten of coeliakie hebt, wil je misschien gluten vermijden. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge.

Als je coeliakie hebt, kun je een verhoogd risico op een miskraam of vroeggeboorte hebben.

Paleo dieet

“Ik heb gehoord dat sommige mensen een Paleo dieet kunnen eten terwijl ze zwanger zijn. Kan ik Paleo eten?”

Paleo is een voedingspatroon dat zich richt op het eten van onbewerkte, echte voedingsmiddelen. Dit omvat ongeraffineerde, volle granen, vlees, vis, noten, zaden, en groenten. Je kunt Paleo eten tijdens de zwangerschap. In feite is het een geweldige manier om je inname van essentiële voedingsstoffen te verhogen en een gezonde start te maken met de ontwikkeling van je baby s. De grootste uitdaging die je zult tegenkomen is een evenwichtige voeding te krijgen terwijl je een dieet volgt dat gericht is op onbewerkte voedingsmiddelen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je baby in je buik groeit. Het is dus belangrijk om op te letten hoeveel je eet en hoe je eet.

Eten van een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap veranderen de hormonen van een vrouw om de ontwikkeling van de baby te bevorderen. Ze zal een grotere eetlust hebben, vaak hunkeren naar koolhydraten, en last kunnen krijgen van vermoeidheid. Het s belangrijk op te merken dat de veranderingen in hormonen en eetlust niet veroorzaakt worden door het koolhydraatarme dieet. Wil je het ketogeen dieet bij zwangerschap volhouden zorg dat je goed bent voorbereid.

“Vrouwen hebben verschillende redenen om anders te eten tijdens de zwangerschap. Sommigen volgen een koolhydraatarm dieet om gezondheidsredenen, sommigen om af te vallen, en anderen om beide. Ze ondervinden echter allemaal dezelfde veranderingen,” zei dr. Srinivasan.

Er zijn veel mogelijkheden voor zwangerschap, waaronder een mediterraan dieet, vegetarische en veganistische diëten. De meeste van deze opties zijn koolhydraatarme diëten die relatief weinig eiwitten en veel vet bevatten. Deze diëten zijn nog steeds zeer voedzaam voor moeder en baby.

Zorg ervoor dat je aan je caloriebehoefte voldoet.

“We raden vrouwen aan hun calorieën bij te houden voor het eerste trimester, en naarmate de baby groeit, hun calorieën bij te houden op basis van de groei van hun baby s. Dit is heel nuttig om op gewicht te blijven en gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen,” zei dr. Srinivasan.

Je vindt caloriecalculators online of in de plaatselijke kruidenier. Je kunt ook een smartphone app downloaden om je te helpen je calorieën bij te houden.

De behoeften van je baby veranderen tijdens de zwangerschap, en dit beïnvloedt je caloriebehoefte.

“Vrouwen die hun eerste baby krijgen, moeten in het eerste trimester een dieet met minder calorieën volgen, maar daarna weer een normaal dieet volgen. Na het tweede trimester begin je een dieet met meer calorieën te eten,” zei dr. Srinivasan.

“Veel vrouwen krijgen niet genoeg calorieën binnen tijdens de zwangerschap,” zei dr. Srinivasan. Dan is ketogeen dieet bij zwangerschap de betere optie, want het is een uitgebalanceerd dieet.

De foetus kan zich aanpassen aan het ketogeen dieet bij zwangerschap

“Koolhydraatarme diëten zijn niet moeilijk te volgen en kunnen de groeiende foetus voldoende voeding geven,” zei dr. Srinivasan. “Het American College of Obstetricians and Gynecologists beveelt aan dat alle zwangere vrouwen een dieet mogen eten dat een verscheidenheid aan voedingsrijke voedingsmiddelen bevat.”

“Het is belangrijk op te merken dat de moeder en de foetus zich tijdens de zwangerschap aan een ketogeen dieet kunnen aanpassen. Terwijl de foetus voldoende voeding krijgt, zal de moeder waarschijnlijk een zekere mate van voedingstekort ondervinden.

“Als gevolg daarvan kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap bij het ketogeen dieet bij zwangerschap een lichte vorm van ketose ervaren. Dit is de natuurlijke aanpassing van het lichaam aan het krijgen van voldoende voeding zonder glucose.”

Het ketogeen dieet is zeker niet de enige manier om de zwangerschap in goede banen te leiden en toch een gezonde baby te krijgen. Maar het is zeker een goede optie.

Een vergelijking van het ketogeen dieet en het atkins dieet.

Het Atkins dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld door Dr. Robert Atkins in de jaren ’60 om patiënten te helpen afvallen en hun gezondheid te verbeteren. Het is een koolhydraatarm dieet dat gebaseerd was op de theorie dat koolhydraten het probleem waren en dat als je ze uit je dieet schrapte, je zou afvallen en meer energie zou hebben. Behalve het schrappen van koolhydraten beveelt het Atkins dieet ook het schrappen van granen en zetmeelrijke groenten aan, waaronder aardappelen, brood, pasta, rijst, maïs en bonen.

“Vrouwen hebben verschillende redenen om anders te eten tijdens de zwangerschap. Sommigen volgen een koolhydraatarm dieet om gezondheidsredenen, sommigen om af te vallen, en anderen om beide. Ze ondervinden echter allemaal dezelfde veranderingen,” zei dr. Srinivasan.

Er zijn veel mogelijkheden voor de zwangerschap, waaronder een mediterraan dieet, vegetarische en veganistische diëten. De meeste van deze opties zijn koolhydraatarme diëten die relatief weinig eiwitten en veel vet bevatten. Deze diëten zijn nog steeds zeer voedzaam voor moeder en baby.

“Vrouwen hebben verschillende redenen om anders te eten tijdens de zwangerschap. Sommigen volgen koolhydraatarme diëten om gezondheidsredenen, sommigen om af te vallen, en anderen om beide. Ze ondervinden echter allemaal dezelfde veranderingen,” zei dr. Srinivasan.

Je vindt caloriecalculators online of in de plaatselijke kruidenier. Je kunt ook een smartphone app downloaden om je te helpen je calorieën bij te houden.

Hoe zit het met het Atkins dieet terwijl ik zwanger ben?

Hoe zit het met het Atkins dieet terwijl ik zwanger ben? Er zijn momenteel geen aanbevelingen voor het Atkins dieet tijdens de zwangerschap. Het Atkins dieet kan echter veilig gebruikt worden voor mensen die diabetes type 2 hebben. Het Atkins dieet is een koolhydraatarm dieet dat rijk is aan vet en eiwit. Het werd ontwikkeld om patiënten te helpen afvallen en hun gezondheid te verbeteren. Het was ook het eerste dieet dat aanbeval dat je voedingsmiddelen mag eten die koolhydraten bevatten.

“Het Atkins dieet is effectief gebleken om gewicht te verliezen,” zei Dr. Srinivasan. “Het Atkins dieet is echter niet geschikt voor iedereen. Het wordt afgeraden voor mensen die diabetes type 1 hebben, insuline of andere medicijnen gebruiken, een hartziekte hebben, of andere aandoeningen hebben.

Conclusie over het ketogeen dieet bij zwangerschap

“Er zijn veel dieetmogelijkheden voor vrouwen in alle stadia van de zwangerschap.”

Hoewel het altijd het beste is je arts te raadplegen voor je aan een dieet begint terwijl je zwanger bent, is er geen reden om terug te schrikken voor het volgen van een van deze diëten. Veel van deze diëten zijn veilig en heilzaam voor moeder en kind.

Koolhydraatarme afslankproducten vind je online, in plaatselijke kruidenierswinkels, of in de natuurvoedingswinkel van de supermarkt. Er zijn ook gezonde ketogene opties voor de zwangerschap. Deze vind je in de levensmiddelenafdeling van de kruidenier – ze zijn meestal verpakt als tussendoortjes of maaltijdvervangers. Je kan gerust gaan voor dit ketogeen dieet bij zwangerschap, het is gezond voor jou en je baby.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is het ketogeen dieet bij zwangerschap?

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm, vetrijk dieet dat het lichaam in een staat van ketose brengt, wat kan helpen bij de ontwikkeling van een gezonde baby.

Is het veilig om een ketogeen dieet te volgen tijdens de zwangerschap?

Ja, met de juiste begeleiding en inname van voldoende voedingsstoffen kan een ketogeen dieet veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de voordelen van een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap?

Een ketogeen dieet kan helpen bij gewichtsbeheersing, het stabiliseren van bloedsuikerspiegels en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de foetus.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden op een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap?

Vermijd koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst en suikerhoudende producten om in ketose te blijven.

Hoeveel koolhydraten mag ik eten op een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap?

Streef naar minder dan 50 gram koolhydraten per dag om het ketogeen dieet effectief te laten zijn tijdens de zwangerschap.


Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found