Wat gebeurt er nou precies met je als je de ademhalingsoefeningen doet van Wim Hof

Wat Gebeurt Er Nu Precies Met Je Als Je De Ademhalingsoefeningen Doet Van Wim Hof 🥶


235 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
235 keer gelezen sinds

0
(0)

Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, staat bekend om zijn specifieke ademhalingstechniek en om zijn vermogen extreme kou te weerstaan.

Er zijn onderzoeken gedaan die suggereren dat de Wim Hof-methode gezondheidsvoordelen heeft, maar ik heb nergens gevonden hoe deze voordelen tot stand zouden komen.

Vandaag ga ik het hebben over het mechanisme en wat er echt in het lichaam gebeurt wanneer je dit soort ademhalingsoefeningen en ijsbaden doet, zodat je, wanneer je het mechanisme begrijpt, de methode kunt aanpassen aan je levensstijl en de meeste of alle voordelen kunt behalen zonder een Iceman te hoeven worden.

Tenzij je dat natuurlijk leuk vindt.. 🥶

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  • Wim Hof-methode componenten: De Wim Hof-methode bestaat uit drie hoofdcomponenten: ademhaling, koude therapie en mentale focus. Deze combinatie helpt bij het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid.

  • Ademhalingstechniek: De Wim Hof-ademhaling begint met 30 krachtige ademhalingen, waarbij diep wordt ingeademd en volledig wordt uitgeademd. Dit kan leiden tot duizeligheid of licht in het hoofd worden, dus het is raadzaam om te liggen of in een veilige positie te zitten.

  • Autonome zenuwstelsel: De methode beïnvloedt het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor onbewuste functies zoals bloeddruk en spijsvertering. Door ademhalingsoefeningen kan de balans tussen het sympathische (vecht-of-vlucht) en para-sympathische (rust-en-herstel) zenuwstelsel worden beïnvloed.

  • Kooldioxide en pH-regulatie: Diepe ademhaling verlaagt het kooldioxidegehalte in het bloed, wat leidt tot een hogere pH (alkalischer bloed). Dit effect maakt het gemakkelijker om de adem in te houden en vermindert de drang om te ademen.

  • Koudetherapie: Blootstelling aan extreme kou verhoogt de sympathische activatie, veroorzaakt vasoconstrictie en verhoogt de bloeddruk. Deze stressreactie stimuleert de aanmaak van groeihormoon, wat helpt bij fysieke aanpassing en herstel.

Wat houdt de Wim Hof-methode in?

Volgens de oprichter omvat de Wim Hof-methode drie dingen: ademhaling, koude therapie en mentale focus. De Wim Hof-ademhaling begint met 30 krachtige ademhalingen. Hierbij adem je zo diep mogelijk in en adem je daarna zo volledig mogelijk uit, en dit herhaal je met kracht. Het kan gebeuren dat je duizelig of licht in je hoofd wordt en je kunt zelfs flauwvallen, dus het is een goed idee om te gaan liggen of in een ligstoel te zitten waar je niet kunt vallen als je daadwerkelijk flauwvalt.

Wanneer je deze 30 krachtige ademhalingen hebt gedaan, adem je alle lucht uit en houd je je adem in zolang je kunt. Als je je adem niet langer kunt inhouden, neem je een diepe ademhaling en houd je die even vast. Dit herhaal je tot tien keer.

Wat gebeurt er nou precies met je als je de ademhalingsoefeningen doet van Wim Hof
– Nick Haenen in de voetsporen van Wim Hof – record = 15 minuten –

Begrip van het autonome zenuwstelsel

Om de Wim Hof-methode te begrijpen, moeten we het autonome zenuwstelsel begrijpen, omdat Wim Hof bekend staat om zijn vermogen om zijn autonome zenuwstelsel bewust te controleren. Dit deel van het zenuwstelsel regelt de functies waar je normaal niet over hoeft na te denken, zoals bloeddruk, spijsvertering en spierspanning. Deze functies worden automatisch voor je beheerd.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: het sympathische en het para-sympathische zenuwstelsel. Deze werken als een wip: wanneer de ene kant omhoog gaat, gaat de andere omlaag. Net zoals je niet tegelijk kunt versnellen en vertragen in een auto, kunnen deze twee systemen niet tegelijkertijd actief zijn. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor de verdeling van middelen om je te verdedigen in vecht-of-vlucht situaties, terwijl het para-sympathische zenuwstelsel de rust- en herstelfuncties beheert.

Elke keer dat je inademt, versnelt je hartslag, wat wijst op sympathische activatie. Daarom is je ademhaling gekoppeld aan de balans van je sympathische en para-sympathische zenuwstelsel. Als je uitademt, vertraagt je hartslag, wat zinvol is omdat je lichaam slim is: wanneer je inademt, is er meer zuurstof beschikbaar in de longen, dus versnelt het hart om meer bloed te laten stromen en de zuurstof op te nemen. Dit fenomeen heet hartslagvariabiliteit (HRV).

Moeilijke woordenlijst

  • Autonome zenuwstelsel – Het deel van het zenuwstelsel dat onbewuste lichaamsfuncties regelt, zoals hartslag en spijsvertering.
  • Sympathische activatie – Het activeren van het sympathische zenuwstelsel, wat resulteert in een vecht-of-vluchtreactie.
  • Parasympathische activatie – Het deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor rust- en herstelprocessen, zoals het verlagen van de hartslag en het bevorderen van spijsvertering.
  • Vasoconstrictie – Het vernauwen van de bloedvaten, wat leidt tot een verhoogde bloeddruk.
  • Hartslagvariabiliteit (HRV) – De variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen, wat een indicator is van de balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel.
  • Homeostase – Het vermogen van het lichaam om interne omstandigheden stabiel te houden ondanks externe veranderingen.

Verschillende ademhalingsmethoden

Na het bespreken van ademhaling vragen mensen vaak welke ademhalingsmethode het beste is. Het gaat niet om goed of fout, maar om het begrijpen van wat er gebeurt met het ademhalingsmechanisme en wanneer en hoe je deze moet toepassen. De ademhaling die ik meestal voorstel, is vijf seconden inademen en vijf seconden uitademen, misschien iets langer bij de uitademing. De reden hiervoor is dat de meeste mensen te snel ademhalen, wat leidt tot een constante staat van stress en angst.

De rol van kooldioxide

Twee dingen gebeuren wanneer we ademen: we nemen zuurstof op en we stoten kooldioxide uit. Kooldioxide is zuur en het lichaam gebruikt het om de pH-waarde van het bloed te reguleren. Als je niet genoeg ademt, bouwt kooldioxide zich op en wordt je bloed zuurder. Dit triggert je lichaam om meer te ademen. Dit is een sterkere invloed dan de behoefte aan zuurstof.

Wanneer je in balans ademt, creëer je homeostase. Als je hartslagvariabiliteit meet, krijg je een patroon waarin je hartslag perfect soepel en ritmisch is, ook wel coherentie genoemd. Dit betekent dat je brein en je hart in harmonie samenwerken. Deze vorm van ademhaling is ook zeer ontspannend en helpt je lichaam om pH, CO2 en O2 op optimale niveaus te houden.

  • Engelstalige versie 🇬🇧 ⤵️

  • Nederlandstalige versie 🇳🇱 ⤵️

De Wim Hof-ademhaling en koudetherapie

De Wim Hof-ademhaling is niet ontspannen; je ademt zo veel mogelijk in en uit, 30 keer. Dit creëert een onnatuurlijke en stressvolle ademhaling, waarbij je veel meer kooldioxide uitblaast dan normaal, waardoor je bloed alkalischer wordt. Hierdoor word je duizelig en licht in je hoofd. Na 30 ademhalingen adem je uit en houd je je adem in. Omdat je bloed alkalisch is, voel je minder de drang om te ademen en kun je je adem langer inhouden.

Koudetherapie is iets wat je thuis kunt oefenen. Het is een extreme stressprikkel die een enorme toename van sympathische activatie veroorzaakt, vasoconstrictie en een flinke stijging van de bloeddruk. Dit soort stress bevordert de aanmaak van groeihormoon, omdat je lichaam zich aanpast aan de stress.

Is het goed voor je?

Korte fysieke stress is normaal en gezond. Het geeft je lichaam een reden om zich aan te passen en te verbeteren. Chronische stress daarentegen is destructief en leidt tot afbraak van het lichaam. De Wim Hof-methode kan voordelen bieden, maar je moet je gezondheidstoestand en de duur van de blootstelling in overweging nemen. Te lang in ijswater blijven kan gevaarlijk zijn, vooral als je een zwak hart hebt.

Als je van extreme uitdagingen houdt, kan de Wim Hof-methode iets voor jou zijn. Maar er zijn alternatieven, zoals vasten en HIIT-training, die ook groeihormoon stimuleren en de hersenen prikkelen.

Wim Hof Method - Breathing Method with Guided Tutorial

Conclusie

De Wim Hof-methode, inclusief ademhaling en koudetherapie, biedt voordelen, maar moet met mate worden beoefend. Alternatieve methoden zoals vasten en intervaltraining kunnen vergelijkbare voordelen bieden. Uiteindelijk gaat het erom de juiste balans te vinden en te begrijpen wat je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Veelgestelde vragen

Wat is de Wim Hof-methode?

De Wim Hof-methode combineert ademhalingstechnieken, koude therapie en mentale focus om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Hoe beïnvloedt de Wim Hof-methode het autonome zenuwstelsel?

De methode balanceert het sympathische en parasympathische zenuwstelsel, waardoor de hartslag en bloeddruk gereguleerd worden.

Wat zijn de voordelen van koude therapie?

Koude therapie verhoogt de sympathische activatie, bevordert vasoconstrictie en stimuleert de aanmaak van groeihormoon voor fysieke aanpassing en herstel.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Versterk je zelfrespect met deze test en praktische tips van Goodfeeling.nl. Ontdek hoe jij jouw grenzen en eigenwaarde beter kunt waarderen en bewaken.
Spiritualiteit Test
Sigma man Test
Doe de Test! Welke Yogastijl Past Bij Jou? Ontdek Je Ideale Yogavorm op Basis van Jouw Score!
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd