Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen met gekiemde knoflook, hoe je de verste bollen kiest en ze vers houdt, en wat die groene scheuten precies zijn.
Knoflook is een essentieel ingrediënt voor veel soorten keukens en daarom kopen we het vaak in bulk zodat we nooit zonder komen te zitten.
Maar dat betekent dat we af en toe een bol pakken en een groene scheut zien groeien, of een teentje doormidden snijden en een felgroene kern ontdekken. Betekent dat dat de knoflook slecht is? En zo niet, moeten we dan iets bijzonders doen? Hier is wat je moet weten.
Hoe kies je goede knoflook
Allereerst, als je wilt dat je knoflook zo lang mogelijk meegaat, is het het beste om vanaf het begin goede knoflook te kiezen! Let bij het kopen van knoflook op bollen die erg stevig zijn, met strakke, gladde, papieren schil aan de buitenkant.
De bollen moeten iets zwaar aanvoelen voor hun grootte en geen van de teentjes aan de buitenkant mogen zacht of hol aanvoelen.
Hoe lang blijft knoflook goed?
Met de juiste opslag kan knoflook lang meegaan! Hele bollen, bewaard op een koele, donkere, droge plaats met goede ventilatie, kunnen tot zes maanden meegaan.
Bewaar knoflook niet in de koelkast, omdat het te vochtig is. Doe het niet in luchtdichte containers. Als je de bollen niet in een open mand of geventileerde opslagcontainer kunt bewaren, is een gewone bruine papieren zak je beste keuze.
Conclusie
Uiteindelijk zou je je geen zorgen moeten maken over het ontkiemen van knoflook, zodat je niet hoeft te stoppen met inkopen als je een verse voorraad bij je lokale kruideniers vindt of als je het geluk hebt een verkoper op je lokale boerenmarkt te hebben.
Het is veilig om gekiemde knoflook te eten, hoewel je die groene scheuten misschien wilt verwijderen bij het bereiden van bepaalde recepten zoals pesto, wanneer knoflook de hoofdrol speelt en rauw wordt geconsumeerd—alleen voor de smaak. En als je een tuinier bent en je vindt wat scheuten? Je kunt die gekiemde teentjes planten voor je eigen kleine knoflookoogst!
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Hoe lang blijft knoflook vers?
Knoflook kan tot zes maanden meegaan als het op een koele, droge plek met goede ventilatie wordt bewaard. Vermijd het in de koelkast te bewaren.
Wat moet je doen met de groene scheuten in knoflook?
De groene scheuten in knoflook zijn bitter. Verwijder ze voor gerechten waar knoflook rauw wordt gebruikt, zoals in pesto, voor een mildere smaak.
Wat is gekiemde knoflook?
Gekiemde knoflook is simpelweg knoflook die is begonnen met het vormen van nieuwe knoflook. Waarschijnlijk is het te veel blootgesteld aan hitte, licht of vocht en denkt het dat het tijd is om een nieuwe knoflookplant te maken.
Soms zie je de groene scheuten uit de bol steken; soms weet je niet dat je knoflook gekiemd is totdat je een teentje doormidden snijdt en ziet dat het midden een felgroene kern heeft. Je kunt ervoor kiezen om deze groene scheut te verwijderen of in je recept te laten; het is volledig aan jou.
Is het veilig om gekiemde knoflook te eten?
Gekiemde knoflook is absoluut veilig om te eten. Maar beschimmelde knoflook is dat niet. Gekiemde knoflook zal heldergroene of heldergele scheuten hebben die in het midden van de teentjes zitten en soms uit de bovenkant van de teentjes steken.
Elke verkleuring die blauwgroen is (in plaats van geelgroen), pluizig of stoffig lijkt, en op een buitenste deel van de teentjes zit (in plaats van in het midden), duidt op schimmel en die bol moet worden weggegooid.
Heeft gekiemde knoflook een andere smaak?
Gekiemde knoflook is niet zo jong of vers als niet-gekiemde knoflook, dus de smaak wordt beïnvloed. Omdat het iets ouder is, heeft het waarschijnlijk enkele van zijn helderdere tonen verloren en kan de intensiteit van de ‘bite’ toenemen.
De scheuten zelf zijn bitter, dus het wordt vaak aanbevolen om, als je een scheut ziet, deze te verwijderen voordat je verdergaat met je recept. Als je recept maar één of twee teentjes knoflook vraagt, vooral in een grote hoeveelheid soep of stoofpot, is het echt niet nodig, omdat de bitterheid van de kleine scheuten verloren gaat in de smaken van de rest van je gerecht.
Maar als je een gerecht maakt waarbij knoflook de hoofdrol speelt (denk aan kip met 25 teentjes knoflook) of een recept waarbij knoflook rauw wordt gebruikt, zoals pesto, is het de moeite waard om de bittere scheuten te verwijderen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.