Mensen die in hun 70’s en daarna gelukkig blijven, volgen vaak deze 8 dagelijkse gewoontes

Mensen Die 70 Zijn Geworden En Daarna Gelukkig Blijven, Volgen Vaak Deze 8 Dagelijkse Gewoontes


93 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
93 keer gelezen sinds

0
(0)

Er is een groot verschil tussen simpelweg ouder worden en vreugdevol ouder worden. En vaak komt het neer op dagelijkse gewoontes.

Ouder worden is onvermijdelijk. Maar gelukkig en vreugdevol blijven in je 70er jaren en daarna? Dat vereist bewuste keuzes en inzet.

Vreugdevol ouder worden betekent dat je de jaren omarmt met een positieve houding, de wijsheid viert die ze brengen, terwijl je je enthousiasme voor het leven behoudt. En geloof het of niet, degenen die dat doen, delen meestal gemeenschappelijke dagelijkse gewoontes.

In dit artikel deel ik 8 dagelijkse gewoontes die mensen jong van geest en vreugdevol houden tot ver in hun gouden jaren.

Het zijn geen magische geheimen, maar eenvoudige praktijken die je kunt aannemen om elke dag ten volle te benutten.

1) Een positieve houding behouden

Het is geen geheim dat houding alles is, vooral als het gaat om vreugdevol ouder worden.

Mensen die in hun 70’s en daarna nog steeds geluk uitstralen, begrijpen dit maar al te goed.

Wanneer ze worden geconfronteerd met de onvermijdelijke uitdagingen van ouder worden, kiezen ze bewust voor optimisme. Ze kiezen ervoor zich te concentreren op het positieve, veranderingen te omarmen en de kleine overwinningen van het leven te vieren.

Dit betekent niet dat ze de realiteit van het ouder worden negeren. Maar ze verkiezen te focussen op de positieve kanten in plaats van de negatieve. Ze zien elke nieuwe dag als een geschenk, niet als een last.

Onderzoek suggereert zelfs dat het aannemen van deze positieve mindset je levensduur zou kunnen verlengen. Dus als je vreugdevol wilt ouder worden, is het misschien tijd om het glas als halfvol te gaan zien.

2) Regelmatige fysieke activiteit

In mijn eigen ervaring heb ik gemerkt dat mensen die vreugdevol blijven in hun latere jaren een geheime troef hebben: regelmatige fysieke activiteit.

Ik heb het niet over marathons lopen of zware gewichten tillen. Maar eerder over eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals wandelen, tuinieren of zelfs dansen in de woonkamer.

Mijn grootmoeder, bijvoorbeeld, is in de late 80 en ze is een van de meest vreugdevolle mensen die ik ken. Een van haar geheimen is haar dagelijkse wandelingen. Weer of geen weer, ze mist nooit haar ochtendrondje door de buurt.

Ze deelt vaak hoe deze wandelingen haar niet alleen fysiek actief houden, maar ook tijd bieden voor reflectie en waardering van de wereld om haar heen.

Voor haar, en velen anderen in hun gouden jaren, is fysieke activiteit geen klusje, maar een kans om betrokken te blijven bij het leven en vreugde te vinden in beweging. Het is een gewoonte die zowel het lichaam sterk als de geest vrolijk houdt.

3) Sociale contacten onderhouden

Mensen zijn van nature sociale wezens, en het onderhouden van sterke sociale banden is cruciaal voor ons algemene geluk en welzijn. Dit geldt op elke leeftijd, maar wordt nog belangrijker naarmate we ouder worden.

Mensen die vreugdevol blijven in hun 70’s en daarna, hebben vaak een rijk en vervullend sociaal leven. Ze blijven regelmatig in contact met vrienden, familie en buurtgenoten, delen verhalen, lachen samen en genieten van elkaars gezelschap.

Interessant genoeg toonde een studie van de Harvard School of Public Health aan dat mensen met een actief sociaal leven het langzaamst geheugenverlies ervaren.

Of het nu gaat om samen koffie drinken, deelnemen aan een buurtactiviteit, of gewoon een dierbare bellen, het onderhouden van sociale contacten kan wonderen doen voor je humeur en zelfs je geheugen ondersteunen.

4) Mindfulness omarmen

Een van de kernprincipes van het boeddhisme is mindfulness – volledig aanwezig zijn in het moment. En het is een gewoonte die veel vreugdevolle mensen in hun 70’s en daarna hebben geïntegreerd in hun dagelijkse leven.

Of het nu gaat om genieten van een kop thee, een bewuste wandeling in de natuur, of simpelweg diep ademhalen en de sensaties in hun lichaam voelen, ze nemen elke dag de tijd om zich te verbinden met het hier en nu.

Het adopteren van mindfulness als een dagelijkse gewoonte kan niet alleen ons plezier in het leven vergroten, maar ons ook beter helpen omgaan met uitdagingen. Het moedigt ons aan om te vertragen, volledig betrokken te zijn bij elk moment, en de schoonheid om ons heen te waarderen – allemaal belangrijke onderdelen van vreugdevol ouder worden.

5) Levenslang leren

Vreugdevol ouder worden draait niet alleen om het behouden van fysieke gezondheid en sociale contacten, maar ook om het scherp en actief houden van de geest. Levenslang leren is een van de gewoontes die vaak worden aangenomen door mensen die vreugdevol ouder worden.

Ik heb gemerkt dat me verdiepen in nieuwe onderwerpen, het leren van nieuwe vaardigheden, of gewoon het lezen van een goed boek een gevoel van opwinding en verwondering kan opwekken dat het leven fris en stimulerend houdt.

Een paar jaar geleden besloot ik piano te leren spelen. Het was uitdagend en soms frustrerend, maar het bracht me een gevoel van voldoening en vreugde dat ik niet had verwacht. Het herinnerde me eraan dat we nooit te oud zijn om iets nieuws te leren.

Je geest actief en betrokken houden door levenslang leren kan vreugde brengen, gevoelens van stagnatie tegengaan, en zelfs je cognitieve gezondheid ondersteunen naarmate je ouder wordt.

6) Solitude omarmen

In een wereld waarin alleen zijn vaak gelijk wordt gesteld aan eenzaamheid, kan het vermogen om te genieten van je eigen gezelschap tegenstrijdig lijken. Maar degenen die vreugdevol blijven in hun 70’s en daarna beheersen vaak de kunst om troost te vinden in eenzaamheid.

In plaats van het als iets negatiefs te zien, zien ze eenzaamheid als een kans voor zelfreflectie, ontspanning en opladen. Het is een tijd om verbinding te maken met zichzelf, om te genieten van hun eigen gedachten en interesses, vrij van de afleidingen en verwachtingen van anderen.

Dit betekent niet dat ze sociale interactie vermijden – verre van dat. Maar ze begrijpen de waarde van balans, van tijd hebben voor anderen, en vooral tijd voor zichzelf.

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt in onze hyperverbonden wereld, kan het omarmen van momenten van eenzaamheid een essentieel ingrediënt zijn voor vreugdevol ouder worden.

7) Dankbaarheid beoefenen

Het is makkelijk om vast te lopen in de uitdagingen en tegenslagen die het leven ons opwerpt. Maar degenen die vreugdevol blijven in hun 70’s en daarna hebben vaak een krachtig hulpmiddel tot hun beschikking: de beoefening van dankbaarheid.

In plaats van zich te concentreren op wat er misgaat, maken ze er een gewoonte van om te erkennen wat er goed gaat. Ze waarderen de eenvoudige dingen – een zonnige dag, een goede maaltijd, een vriendelijk woord van een vriend.

Deze gewoonte van dankbaarheid helpt hen een positieve kijk te behouden, zelfs wanneer ze met tegenslagen worden geconfronteerd. Het verschuift hun focus van wat ze missen naar wat ze hebben, wat tevredenheid en vreugde bevordert.

Of het nu gaat om het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek of simpelweg elke dag een moment nemen om na te denken over iets waarvoor ze dankbaar zijn, het beoefenen van dankbaarheid kan transformeren en vreugde behouden in onze latere jaren.

8) Doelgericht leven

De kern van vreugdevol ouder worden is het leiden van een leven met een doel. Mensen in hun 70’s en daarna die vreugde uitstralen, leiden meestal levens die gevuld zijn met betekenis. Ze hebben een duidelijk gevoel van doel dat hen drijft, hen motiveert en hen een reden geeft om ‘s ochtends op te staan.

Of het nu gaat om bijdragen aan hun gemeenschap, het nastreven van een passie, of er simpelweg zijn voor hun dierbaren, ze weten wat voor hen het belangrijkst is en maken dat tot een prioriteit.

Doelgericht leven hoeft niet groots of monumentaal te zijn. Het gaat erom te vinden wat je vreugde, vervulling en een gevoel van prestatie geeft, en dat centraal te stellen in je leven.

Wanneer we met een doel leven, verrijken we niet alleen ons eigen leven, maar ook het leven van de mensen om ons heen. En dat is het ultieme geheim van vreugdevol ouder worden.

Conclusie

Uiteindelijk draait vreugdevol ouder worden niet om het aantal jaren dat je hebt geleefd, maar om de kwaliteit van die jaren. En die kwaliteit komt vaak voort uit de dagelijkse keuzes die we maken.

Of het nu gaat om kiezen voor positiviteit boven pessimisme, dankbaarheid boven ontevredenheid, of doelgericht leven boven doelloosheid, deze keuzes vormen onze ervaringen en vreugde naarmate we ouder worden.

Vreugdevol blijven in je 70’s en daarna is niet iets dat zomaar gebeurt. Het is een bewuste inspanning, een reeks dagelijkse gewoontes en bewuste keuzes die samen bijdragen aan een vervullend en vreugdevol leven.

Onthoud, het is nooit te laat om deze keuzes te gaan maken. Elke dag biedt een nieuwe kans om voor vreugde te kiezen, voor groei te kiezen en de schoonheid van ouder worden met gratie en positiviteit te omarmen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste gewoontes voor vreugdevol ouder worden?

Het behouden van een positieve houding, regelmatige beweging en sociale contacten zijn essentieel voor vreugdevol ouder worden. Mindfulness en levenslang leren versterken dit verder.

Hoe kan ik meer positiviteit in mijn leven brengen naarmate ik ouder word?

Focus op dankbaarheid en omarm elke dag als een geschenk. Door positieve gewoontes zoals mindfulness te beoefenen, kun je een blijvende optimistische mindset ontwikkelen.

Hoe belangrijk is regelmatige fysieke activiteit voor gezond ouder worden?

Regelmatige beweging, zoals wandelen of tuinieren, helpt om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Het verhoogt je energieniveau en bevordert een gezonde, vreugdevolle ouderdom.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Gerelateerde Artikelen

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
CliftonStrengths Assessment
Doe de ADHD test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Image Not Found