Wat Is Ghreline?

Wat Is Ghreline? Alles Wat Je Moet Weten Over Dit (Honger) Hormoon


66 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
66 keer gelezen sinds

0
(0)

Ghreline is een belangrijk hongerhormoon dat een grote invloed heeft op je eetlust, voedselinname en gevoel van verzadiging. Dit maakt het een sleutelspeler in het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Hoewel afvallen lastig kan zijn, is het soms nog moeilijker om je gewicht vast te houden na een dieet.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat een groot percentage van de mensen die op dieet gaan, binnen slechts één jaar al het verloren gewicht weer terugkrijgt.

Gewichtstoename komt deels door je eetlust en hormonen die je gewicht regelen, die je lichaam aansporen om vet vast te houden of zelfs weer aan te komen.

Ghreline, het “hongerhormoon,” speelt hierbij een belangrijke rol. Naast vele andere functies geeft het een signaal aan je hersenen dat het tijd is om te eten.

Daarnaast toonde een studie uit 2020 onder mensen met type 2 diabetes aan dat een toename in ghreline-niveau de eetlust stimuleerde, waardoor afvallen moeilijker werd.

Hier is alles wat je moet weten over dit hormoon en hoe het je gewicht kan beïnvloeden.

Wat is ghreline?

Ghreline is een hormoon dat in je darmen wordt geproduceerd. Het staat bekend als het “hongerhormoon” en wordt soms lenomoreline genoemd.

Het reist via je bloedbaan naar je hersenen, waar het je hersenen vertelt dat je honger hebt en voedsel moet zoeken.

De belangrijkste functie van ghreline is het verhogen van de eetlust. Het zorgt ervoor dat je meer voedsel consumeert, meer calorieën binnenkrijgt en vet opslaat.

Bovendien beïnvloedt het je slaap-waakcyclus, beloningsgedrag, smaakwaarneming en koolhydraatstofwisseling.

Dit hormoon wordt geproduceerd in je maag en afgescheiden wanneer je maag leeg is. Het komt dan in je bloedbaan en beïnvloedt een deel van je hersenen, de hypothalamus, die je hormonen en eetlust regelt.

Hoe hoger je ghreline-niveau, hoe meer honger je hebt. Hoe lager het niveau, hoe voller je je voelt en hoe makkelijker het is om minder calorieën te eten.

Als je wilt afvallen, kan het dus nuttig zijn om je ghreline-niveau te verlagen.

Wat Is Ghreline?

Even heel technisch

Ghreline is een peptidehormoon dat een cruciale rol speelt bij de regulatie van eetlust en energiebalans in het lichaam. Het wordt voornamelijk geproduceerd door cellen in de maagwand. De structuur van ghreline is uniek en essentieel voor zijn functie:

Het mature ghreline-peptide bestaat uit 28 aminozuren, waarbij het derde aminozuur, serine (Ser3), van bijzonder belang is. Dit serine ondergaat een bijzondere modificatie: er wordt een octanoylgroep (een vetzuur) aan gekoppeld. Deze modificatie, bekend als acylering, is cruciaal voor de biologische activiteit van ghreline, omdat het het hormoon in staat stelt om aan zijn receptor (de groeihormoon-secretagoge receptor of GHSR) te binden.

Wat is Ghreline? Alles wat je moet weten over dit hormoon

Zonder deze octanoylgroep kan ghreline zijn belangrijkste functies, zoals het stimuleren van eetlust en de afgifte van groeihormoon, niet uitvoeren. Het peptide wordt eerst geproduceerd als een groter voorlopermolecuul, pro-ghreline, dat vervolgens wordt geknipt om het actieve ghreline te vormen. Deze complexe structuur en verwerkingsroute maken ghreline tot een fascinerend onderwerp in de endocrinologie en stofwisselingsonderzoek.

Wat doet ghreline?

Ghreline klinkt misschien als een vervelend hormoon dat je dieet kan saboteren. In het verleden speelde het echter een rol in overleven door ervoor te zorgen dat mensen een matige hoeveelheid lichaamsvet vasthielden.

Tegenwoordig, als je te weinig eet of moeite hebt om aan te komen, kunnen hogere ghreline-niveaus je helpen om meer voedsel en calorieën per dag te consumeren.

Samenvatting

Ghreline is een hormoon dat je hersenen een signaal geeft om honger te voelen. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je calorie-inname en vetniveaus.

Wat veroorzaakt een stijging van ghreline?

Ghreline-niveaus stijgen meestal voor een maaltijd, wanneer je maag leeg is. Daarna dalen ze snel zodra je maag vol is.

Hoewel je zou denken dat mensen met obesitas hogere ghreline-niveaus hebben, zijn ze mogelijk gewoon gevoeliger voor de effecten ervan. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat ghreline-niveaus juist lager zijn bij mensen met obesitas.

Een andere studie suggereert dat mensen met obesitas een overactieve ghreline-receptor kunnen hebben, wat leidt tot een hogere calorie-inname.

Ongeacht je gewicht, ghreline-niveaus stijgen wanneer je begint met een dieet om af te vallen. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om je te beschermen tegen uithongering.

Tijdens een afslankdieet neemt je eetlust toe en daalt het niveau van het “verzadigingshormoon” leptine. Ook vertraagt je stofwisseling aanzienlijk, vooral als je lange tijd calorieën beperkt.

Deze aanpassingen maken het moeilijker om af te vallen en het gewicht eraf te houden, omdat je hormonen en stofwisseling zich aanpassen om het verloren gewicht terug te krijgen.

Samenvatting

Ghreline-niveaus kunnen stijgen tijdens een afslankdieet, waardoor je meer honger krijgt en het moeilijker wordt om af te vallen.

Hoe veranderen je niveaus tijdens een dieet?

Binnen een dag na het beginnen van een afslankdieet beginnen je ghreline-niveaus te stijgen. Deze verandering zet zich voort in de loop van enkele weken.

Een kleine studie onder mensen met obesitas toonde aan dat na 16 weken op een caloriearm dieet, de ghreline-niveaus aanzienlijk toenamen.

Een andere kleine studie van 8 weken onder 18 post-menopauze vrouwen op een caloriearm dieet toonde aan dat de ghreline-niveaus zowel tijdens als na het gewichtsverlies toenamen.

Bovendien wees een studie uit 2013 uit dat tijdens een 6 maanden durend bodybuilding-dieet, waarbij strenge dieetbeperkingen werden opgelegd om een extreem laag vetpercentage te bereiken, het ghreline-niveau met 40% toenam. Deze bevindingen zijn echter gebaseerd op slechts één persoon, dus meer onderzoek is nodig.

Deze trends suggereren dat hoe langer je op dieet bent — en hoe meer lichaamsvet en spiermassa je verliest — hoe meer je niveaus zullen stijgen.

Als gevolg van die toename krijg je meer honger, waardoor het moeilijker wordt om je nieuwe gewicht vast te houden.

Samenvatting

Ghreline-niveaus stijgen aanzienlijk tijdens een afslankdieet. Hoe langer het dieet duurt, hoe meer je niveaus zullen toenemen.

Hoe ghreline verlagen en honger verminderen

Ghreline lijkt een hormoon te zijn dat niet direct kan worden gecontroleerd met medicijnen, diëten of supplementen.

Toch zijn er enkele dingen die je kunt doen om gezonde niveaus te behouden:

  • Behoud een matig gewicht. Studies tonen aan dat ghreline-niveaus toenemen tijdens het diëten.
  • Prioriteer slaap. Slechte slaap verhoogt je ghreline-niveaus en is in verband gebracht met meer honger en gewichtstoename. Een studie heeft aangetoond dat een gebrek aan slaap de eetlust kan verhogen.
  • Vergroot je spiermassa. Hogere hoeveelheden vetvrije massa of spieren worden geassocieerd met lagere ghreline-niveaus. Onderzoek toont aan dat eiwitten hier een belangrijke rol in spelen.
  • Eet meer eiwitten. Een eiwitrijk dieet verhoogt het gevoel van verzadiging en vermindert honger. Een van de mechanismen hierachter is een verlaging van de ghreline-niveaus.
  • Behoud een stabiel gewicht. Volgens een oudere studie onder post-menopauze vrouwen kunnen drastische gewichtsschommelingen en jojo-diëten belangrijke hormonen verstoren, waaronder ghreline.

Samenvatting

Het behouden van een matig gewicht, het vermijden van lange dieetperiodes, meer eiwitten eten en voldoende slapen kan helpen om je ghreline-niveaus te optimaliseren.

Conclusie

Ghreline is een zeer belangrijk hongerhormoon.

Het speelt een grote rol bij honger, eetlust en voedselinname. Hierdoor kan het grote effecten hebben op je succes bij het bereiken en behouden van een matig gewicht.

Door een duurzaam en prettig dieetplan te volgen, kun je jojo-diëten vermijden die grote schommelingen in gewicht veroorzaken en je hormonen negatief beïnvloeden.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is ghreline en wat doet het?

Ghreline is een hormoon dat in de maag wordt geproduceerd en honger opwekt. Het stuurt een signaal naar de hersenen dat je moet eten.

Hoe beïnvloedt ghreline je gewicht?

Ghreline verhoogt de eetlust, wat kan leiden tot meer calorie-inname en gewichtstoename. Tijdens een dieet stijgen de ghreline-niveaus, wat het afvallen moeilijker maakt.

Kun je je ghreline-niveaus verlagen?

Er zijn geen directe medicijnen om ghreline te verlagen, maar voldoende slaap, eiwitrijk eten en het behouden van een stabiel gewicht kunnen helpen om het onder controle te houden.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found