Wat Gebeurt Er met Je Lichaam Als Je Regelmatig Kokoswater Drinkt

Wat Gebeurt Er met Je Lichaam Als Je Regelmatig Kokoswater Drinkt


51 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
51 keer gelezen sinds

0
(0)

Kraak een kokosnoot open of schenk wat kokoswater in om jezelf te hydrateren en te genieten van de vele gezondheidsvoordelen.

Stel je voor dat je in een tropisch paradijs bent: ontspannen in een hangmat tussen twee torenhoge palmbomen, terwijl je een kokosnoot in je hand houdt en geniet van de verfrissende smaak van puur kokoswater. Kokoswater komt uit de groene, onrijpe kokosnoten van de kokospalm (Cocos nucifera). Dit natuurlijke drankje wordt al eeuwenlang geconsumeerd in tropische regio’s zoals Indonesië, de Filipijnen, Thailand, Zuidoost-Azië en de eilanden in de Stille Oceaan.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  • Aanvullen van elektrolyten: Kokoswater is rijk aan essentiële elektrolyten zoals kalium, natrium, magnesium en calcium, wat het ideaal maakt voor rehydratatie, vooral na ziekte of intensieve inspanning.

  • Verlagen van bloeddruk: Door het hoge kaliumgehalte helpt kokoswater bij het verlagen van de bloeddruk door overtollig natrium uit het lichaam te verwijderen en de bloedvaten te ontspannen.

  • Ondersteunen van gezonde botten: Kalium in kokoswater helpt de zuurgraad in het lichaam te reguleren, wat calciumverlies uit de botten voorkomt en zo botten sterk houdt.

  • Verbeteren van spijsvertering: De hydraterende eigenschappen van kokoswater bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen en spijsverteringsproblemen.

  • Beschermen van cellen tegen schade: Kokoswater bevat antioxidanten zoals vitamine C en cytokininen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en celschade door oxidatieve stress te verminderen.

Gelukkig kunnen we dit tropische drankje nu overal ter wereld in winkels vinden. Of je het nu rechtstreeks uit de kokosnoot drinkt of het handig verpakt in kartonnen pakken of flessen koopt, kokoswater heeft een indrukwekkend voedingsprofiel en een breed scala aan gezondheidsvoordelen, zoals het leveren van elektrolyten en het helpen verlagen van je bloeddruk. Dit is waarom het een steeds populairdere keuze wordt onder mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om gehydrateerd en gevoed te blijven. Hier is wat er gebeurt als je dit tropische drankje een vast onderdeel van je eetpatroon maakt.

Gezondheidsvoordelen van Kokoswater

Kan Elektrolyten Aanvullen

Kokoswater, vaak de “sportdrank van de natuur” genoemd, zit boordevol elektrolyten zoals kalium, natrium, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn essentieel voor spiercontractie, zenuwtransmissie en het behoud van de vochtbalans in het lichaam. Door zijn rijke elektrolytenprofiel is kokoswater een uitstekende keuze voor rehydratie, vooral na vocht- en elektrolytverlies door ziekte (zoals braken of diarree) of inspanningszweten, aldus Hannah Van Ark, M.S., RD, oprichter van Plant Forward Nutritionist. Door zijn osmotische samenstelling, die lijkt op die van menselijk plasma, is het een ideale drank om elektrolyten aan te vullen die verloren gaan door uitdroging.

Kan Bloeddruk Verlagen

Je dorst lessen met kokoswater kan een positief effect hebben op je bloeddruk, dankzij het hoge kaliumgehalte. Kalium speelt een cruciale rol in het handhaven van gezonde bloeddrukniveaus door de wanden van de bloedvaten te ontspannen en de effecten van natrium in het lichaam tegen te gaan. Wanneer natriumgehalten te hoog zijn, houdt het lichaam meer water vast, wat het bloedvolume verhoogt en de bloeddruk doet stijgen. Kalium helpt de nieren overtollig natrium uit te scheiden, wat de druk op de bloedvaten vermindert. Gelukkig bevat een kopje kokoswater 404 milligram kalium, vergelijkbaar met de hoeveelheid in een middelgrote banaan!

Kan gezonde botten Ondersteunen

Hoewel calcium en vitamine D vaak worden genoemd als bevorderaars van gezonde botten, wijzen sommige onderzoeken ook op het belang van kaliumrijke voedingsmiddelen en dranken—zoals kokoswater—voor het versterken van botten. Dit mineraal kan vooral nuttig zijn in het voorkomen van osteoporose, een aandoening waarbij de botten verzwakken. Kalium helpt niet alleen bij het handhaven van de elektrolytenbalans en een gezond hart, maar het reguleert ook de zuur-base balans in het lichaam. Wanneer het lichaam te zuur wordt, haalt het calcium uit de botten om het zuur te neutraliseren, wat na verloop van tijd de botten verzwakt. Kalium kan ingrijpen door de zuur-base balans te herstellen en het vrijkomen van calcium uit de botten te voorkomen.

Kan Spijsvertering Verbeteren

Het drinken van kokoswater kan ook je darmgezondheid verbeteren. Dit komt voornamelijk door de hydraterende eigenschappen van kokoswater. “Hydratatie is erg belangrijk voor een goede spijsvertering, vooral voor de opname van voedingsstoffen en het voorkomen van constipatie,” zegt Van Ark. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kokoswater ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft die gunstig kunnen zijn voor het darmmicrobioom, de micro-organismen die in je darmen leven. Een kleine studie heeft aangetoond dat kokoswater mogelijk kan helpen bij het verlichten van ontstekingen en ondersteuning kan bieden bij spijsverteringsaandoeningen zoals colitis ulcerosa.

Kan Celschade Verminderen

Elke dag worden je cellen blootgesteld aan schadelijke moleculen, genaamd vrije radicalen. Deze moleculen ontstaan door normale stofwisselingsprocessen in het lichaam en door blootstelling aan externe gifstoffen en verontreinigende stoffen. Wanneer het lichaam wordt overspoeld met te veel vrije radicalen, kan dit leiden tot oxidatieve stress en een verhoogd risico op chronische ziekten. Gelukkig bevatten antioxidanten zoals vitamine C, cytokininen en fenolische verbindingen, die aanwezig zijn in kokoswater, de kracht om vrije radicalen te bestrijden. Hoewel deze antioxidanteffecten voornamelijk in dierstudies zijn aangetoond, is er meer onderzoek bij mensen nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Kan Bloedglucose Helpen Reguleren

Regelmatig kokoswater drinken kan ook bijdragen aan een betere bloedsuikerregulatie. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat kokoswater kan helpen bij het beheersen van diabetes door het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van oxidatieve stress. Hoewel dierstudies nuttig zijn, is aanvullend onderzoek bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen. Sommige merken kokoswater bevatten toegevoegde suikers, wat bloedsuikerpieken kan veroorzaken. Toch bevat kokoswater minder suiker dan veel andere gezoete dranken zoals frisdrank, waardoor het voor sommige mensen een betere keuze kan zijn.

Kan Nierstenen Voorkomen

Als je ooit een niersteen hebt gehad, weet je hoe pijnlijk dat kan zijn. Deze stenen worden gevormd uit gekristalliseerde mineralen en zouten die zich ophopen in de nieren. Hoewel het onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert, wijst een kleine studie erop dat kokoswater mogelijk kan helpen bij het voorkomen van nierstenen door de uitscheiding van citraat in de urine te verhogen, wat helpt bij het voorkomen van de vorming van calciumstenen. Grotere studies zijn echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Voedingswaarden van Kokoswater

Het voedingsprofiel van kokoswater varieert afhankelijk van de leeftijd en het type kokosnoot, evenals de manier waarop het wordt verwerkt en opgeslagen. Over het algemeen is dit hydraterende drankje een geweldige bron van belangrijke elektrolyten, waaronder kalium, natrium en magnesium. Eén kopje (245 gram) ongezoet kokoswater bevat:

  • Calorieën: 44
  • Totale Koolhydraten: 10 g
  • Dieetvezels: 0 g
  • Totaal Suikers: 10 g*
  • Eiwitten: <1 g
  • Totaal Vet: 0 g
  • Verzadigd Vet: 0 g
  • Natrium: 64 mg (3% ADH)
  • Kalium: 404 mg (9% ADH)
  • Magnesium: 15 mg (4% ADH)
  • Calcium: 17 mg (1% ADH)

*De suikers in kokoswater zijn van nature aanwezig.

Mogelijke Nadelen en Voorzorgsmaatregelen

Kokoswater is niet alleen een verfrissende manier om je gezondheid een boost te geven, maar het wordt ook goed verdragen door de meeste mensen, waardoor het een veilige keuze is voor regelmatig gebruik. Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee moet houden.

Overwegingen bij Nierziekte

Mensen met een chronische nieraandoening moeten advies inwinnen bij hun arts voordat ze kokoswater aan hun dieet toevoegen. Kokoswater bevat van nature veel kalium, wat een uitdaging kan vormen voor mensen met een verminderde nierfunctie. Aangezien kalium normaal gesproken via de urine wordt uitgescheiden, kunnen mensen met nierproblemen moeite hebben om overtollig kalium kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om de kaliuminname nauwlettend in de gaten te houden om complicaties te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot Operaties

Als je binnenkort een operatie ondergaat, wordt geadviseerd om minstens twee weken voor en na de ingreep geen kokoswater te drinken. Kokoswater kan namelijk invloed hebben op je bloeddruk en bloedsuikerspiegel tijdens deze kritieke periode.

Mogelijke Medicijninteracties

Het drinken van kokoswater in combinatie met bloeddrukverlagende of bloedsuikerverlagende medicijnen kan ertoe leiden dat je bloeddruk of bloedsuikerspiegel te laag wordt. Daarom is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je regelmatig kokoswater gaat drinken als je deze medicijnen gebruikt.

De Beste Manieren om van Kokoswater te Genieten

Wanneer je kokoswater in de supermarkt koopt, controleer dan het etiket op de voedingswaarden om er zeker van te zijn dat het dicht in de buurt komt van het verfrissende drankje dat je op een tropisch strand zou vinden. Zoek naar opties zonder toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Idealiter zou de ingrediëntenlijst maar één item moeten bevatten: puur kokoswater. Als je een merk tegenkomt met een unieke roze tint, hoef je je geen zorgen te maken! Dit is een goed teken. Wanneer vers kokoswater aan de lucht wordt blootgesteld, ondergaat het reacties die de vloeistof roze kleuren, wat betekent dat het veel van zijn natuurlijke antioxidanten heeft behouden.

Conclusie

Regelmatig kokoswater drinken doet meer voor je lichaam dan alleen hydrateren. Een dagelijkse kop kokoswater kan helpen om de elektrolytenbalans te herstellen, de bloeddruk te verlagen, gezonde botten te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en meer. Of je het nu puur drinkt, in een smoothie mengt, in zelfgemaakt sap verwerkt of als bevroren ijslolly serveert, kokoswater toevoegen aan je dieet biedt een heerlijke en veelzijdige manier om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Raadpleeg wel een zorgverlener om er zeker van te zijn dat het past bij je dieet en gezondheidsdoelen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van kokoswater?

Kokoswater is rijk aan elektrolyten zoals kalium en magnesium, wat helpt bij hydratatie, bloeddrukregulatie en spiergezondheid. Het kan ook de spijsvertering ondersteunen en celschade verminderen.

Is kokoswater goed voor mensen met hoge bloeddruk?

Ja, het hoge kaliumgehalte in kokoswater kan helpen om bloeddruk te verlagen door de effecten van natrium tegen te gaan en de wanden van bloedvaten te ontspannen.

Kan kokoswater helpen bij het voorkomen van nierstenen?

Er zijn aanwijzingen dat kokoswater kan helpen nierstenen te voorkomen door de uitscheiding van citraat te verhogen, wat calciumsteenafzetting vermindert. Meer onderzoek is echter nodig.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Vorm Voorkeur Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Libido Test Voor Mannen
Image Not Found