Deze Drie Vragen Kunnen Je Leven Drastisch Veranderen

Deze Drie Vragen Kunnen Je Leven Drastisch Veranderen


26 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
26 keer gelezen sinds

5
(1)

Schrijf je in voor onze mailinglijst en ontvang een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset.


Iedere dag nemen we beslissingen die onze emoties, gedrag en resultaten beïnvloeden. Vaak zijn we ons niet bewust van de onderliggende vragen die ons sturen. In dit artikel worden drie essentiële vragen besproken die, wanneer bewust gesteld, je kunnen helpen om meer richting en voldoening in je leven te vinden.

1. Focus: Waar ligt jouw aandacht nu op?

Elk moment van het leven worden dezelfde drie vragen beantwoord. De eerste vraag is: Waar gaat de focus nu naartoe? Wat op dit moment aandacht krijgt, beïnvloedt namelijk direct hoe iemand zich voelt en welke emotie daarbij naar voren komt.

Bijvoorbeeld, als de focus ligt op hoe de lessen van dit artikel toegepast kunnen worden, zal dat bepalen waar de aandacht naartoe gaat. Wat gekozen wordt om op te focussen, vormt het leven.

De ervaring in het leven is direct verbonden aan waar de aandacht op wordt gericht. Focus leidt tot emoties. Waar de aandacht ook op ligt, het heeft effect op hoe iemand zich voelt, zelfs als het niet waar is.

Misschien heeft iemand ooit iets gehoord over een vriend, zoals: “Richard is niet echt je vriend, hij praat achter je rug om.” De eerste reactie is vaak: “Nee, dat is niet waar, Richard is mijn vriend.” Maar als twee of drie mensen hetzelfde zeggen, begint de twijfel en komt er boosheid op, wat eigenlijk gewoon een vorm van verdriet en teleurstelling is.

Soms volgt een confrontatie met die vriend, alleen om er later achter te komen dat er een verkeerde conclusie was getrokken, waardoor je je een dwaas voelt. De meest krachtige beslissing die te nemen is – en dit gebeurt vaak niet bewust – is:

Waar gaat de focus naartoe?

Er zou nu bijvoorbeeld gefocust kunnen worden op het bloed dat door het linker oor stroomt, of op de aanraking van kleding tegen de huid. Maar dit gebeurt niet.

Het brein is ontworpen om veel informatie te vervormen, te verwijderen en te generaliseren, zodat het leven gewoonweg eenvoudiger lijkt. Maar wanneer te veel wordt vervormd, verwijderd en gegeneraliseerd, wordt een groot deel van het leven gemist.

Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen waar de focus op ligt. Laten we drie focuspatronen bekijken. Herken jezelf in een van deze patronen, en onthoud dat er geen goed of fout is. Als het antwoord je niet bevalt, kan het veranderd worden, net als software.

Deze Drie Vragen Kunnen Je Leven Drastisch Veranderen
Deze Drie Vragen Kunnen Je Leven Drastisch Veranderen

Waar ligt de focus: op wat je hebt, of op wat er ontbreekt?

Hier is een eenvoudige vraag: Is de focus meer gericht op wat er is of op wat er ontbreekt? De waarheid is dat iedereen een dominant focuspunt heeft. Als het brein zich constant richt op wat er ontbreekt, hoe kan geluk dan ooit vastgehouden worden, ongeacht hoeveel succes er is bereikt?

Wil je je leven veranderen, maar je hebt een laag inkomen of een uitkering?

 Schrijf je nu in voor deze laagdrempelige Manifestatie Mindset Workshop!

Speciaal voor mensen met een laag inkomen of een uitkering. Gratis deelname mogelijk!


Het is op deze manier simpelweg onmogelijk. Als er altijd gezocht wordt naar wat er mis is, zelfs voor een kort moment om het te verbeteren, kan dat nuttig zijn. Maar wanneer het een gewoonte wordt, maakt het niet uit hoeveel er bereikt is, ontevredenheid blijft bestaan.

Denk aan multimiljardairs of entertainers met Oscars of Grammy’s. Men zou denken dat ze de gelukkigste mensen op aarde zijn. Sommigen van hen zijn bijna een miljard euro waard, ze zijn de besten in hun vakgebied, en toch zijn ze ongelukkig. Waarom? Omdat ze zich blijven focussen op wat ze missen, ongeacht wat ze al hebben bereikt.

Wanneer de focus ligt op wat al aanwezig is, ontstaat er een gevoel van levendigheid, geen tekort, en juist vreugde. Iedereen heeft wel dingen in het leven waar dankbaarheid voor gevoeld kan worden, als er maar genoeg aandacht aan wordt besteed. Dat gevoel bestaat echter alleen als er bewust op wordt gefocust.

Nu je weet waar je je op richt, is de volgende vraag cruciaal: Wat betekent dit? De betekenis die je aan een situatie geeft, bepaalt je emotionele reactie.

2. Betekenis: Wat betekent deze situatie voor jou?

De tweede vraag is: Wat betekent dit? Want zodra er op iets wordt gefocust, moet er een betekenis aan gegeven worden. Is dit het einde of een nieuw begin? Is dit een straf van God, en daarom gebeurt dit probleem? Of is dit een uitdaging van God, of zelfs een geschenk?

Als gedacht wordt dat het einde van een relatie in zicht is, wordt er dan hetzelfde gevoeld en gehandeld als wanneer het een nieuw begin van de relatie zou zijn? Nee. De betekenis verandert hoe iemand zich voelt en gedraagt.

Betekenis staat gelijk aan emotie. Welke betekenis er ook aan iets wordt gegeven, het zal invloed hebben op het gevoel. Als gedacht wordt dat God of het universum je straft, zal dat een heel ander gevoel geven dan wanneer er wordt gedacht dat God je uitdaagt, of dat dit probleem een geschenk is van God of het universum.

Nu de betekenis helder is, is de volgende stap: Wat ga je ermee doen?

Deze Drie Vragen Kunnen Je Leven Drastisch Veranderen

3. Actie: Wat ga ik nu hiermee doen?

Na het bepalen van de focus en de betekenis, komt de derde vraag: Wat ga ik doen? Deze vraag zet alles in beweging. Actie is wat de gedachten en gevoelens omzet in resultaten.

Relaties: Van passie naar routine

In relaties ontstaan vaak problemen. Waarom? Aan het begin van een relatie, waar ligt de focus dan? Probeer je dingen van de ander te krijgen? Is dat de hoofdfocus wanneer er echt van iemand gehouden wordt? Nee.

In het begin van een relatie, wanneer iemand vraagt om het vuilnis buiten te zetten, wat is dan de reactie? Het vuilnis wordt buiten gezet, en er wordt gevraagd: “Wat kan ik nog meer voor je doen?”

Maar na 7 dagen, 7 weken, 7 maanden, 7 jaar of 70 jaar verandert dat. Wanneer er dan gevraagd wordt: “Kun je het vuilnis buiten zetten?” is de reactie vaak: “Wat ben ik, je dienstbode?” De vraag rijst waar de passie gebleven is. Wat is er gebeurd? Als aan het einde van een relatie hetzelfde wordt gedaan als aan het begin, zou er geen einde zijn. In het begin was het geen ruil, er werd niet geteld wat er gegeven werd. De focus lag op wat er gegeven kon worden.

Als aan het einde van een relatie hetzelfde gedaan wordt als aan het begin, zou er nooit een einde zijn.

De kracht van controle

Een ander voorbeeld van focus: Waar ligt de focus vaker op? Op wat controleerbaar is of op wat niet controleerbaar is? De meeste mensen richten zich op wat buiten hun controle ligt.

Als de focus alleen ligt op datgene wat niet onder controle gebracht kan worden, hoe voel je je dan? Denk daar eens over na. Als er constant gefocust wordt op wat ontbreekt en wat buiten jouw controle ligt, wat denk je dat hoe je je dan voelt?

Verdriet, frustratie, boosheid of zelfs depressie.

Toch blijven mensen zich zo voelen omdat ze zich blijven richten op wat ze missen en wat ze niet kunnen controleren. Ze realiseren zich niet dat deze focuspatronen hun emoties beïnvloeden.

Balans tussen heden en toekomst

Is de aandacht vaker gericht op dingen uit het verleden, het heden of de toekomst? Iedereen doet een beetje van alles, maar waar wordt het meeste tijd aan besteed? Als er te veel in het verleden geleefd wordt, zou er waarschijnlijk niet eens aan zoiets als dit programma meegedaan worden.

Misschien ontstaat er wel de gedachte: “Er moet iets veranderen.” Maar als er vastgehouden wordt aan het verleden, dat niet meer veranderd kan worden, wordt het lastig.

Degenen die doelen willen bereiken, focussen zich vaak op het creëren van een betere toekomst. Heel veel van die mensen zijn dan te vinden opp GoodFeeling.nl of andere gelijksoortige sites.

Het vinden van balans

Het doel is natuurlijk om zowel het verleden, heden als toekomst in balans te gebruiken. Maar als de meeste tijd ergens aan besteed wordt, en er moet genoten worden, dan is dat in het heden.

Als er een geweldig leven opgebouwd wil worden, is de focus gericht op de toekomst. Het gaat erom een balans te vinden tussen het heden en de toekomst. Deze drie focuspatronen kunnen iemands hele leven veranderen.

Stel je voor dat je altijd gefocust bent op wat er ontbreekt. Wat als het brein getraind zou worden om de ongelooflijke magie en pracht in het leven te zien en te voelen, elke dag opnieuw? Zou dat meer energie geven of minder? Veel meer energie! En dat is wat alles kan veranderen.

  1. Waar ga ik me nu op focussen?
  2. Wat betekent dit voor mij?
  3. Wat ga ik nu hiermee doen?

Door bewust na te denken over waar de focus ligt, wat de betekenis is en welke actie er genomen gaat worden, kun je meer controle krijgen over je emoties en gedrag. Deze vragen vormen de sleutel tot een bewuster en meer bevredigend leven.

Dus:

Waar ga jij je vandaag op focussen?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn focus verbeteren?

Je focus verbeteren begint met bewustwording. Richt je op wat je wilt bereiken en vermijd afleidingen door duidelijke doelen te stellen en regelmatig te reflecteren.

Hoe beïnvloedt de betekenis die ik aan dingen geef mijn emoties?

De betekenis die je toekent aan een situatie bepaalt je emotionele reactie. Door een positieve of neutrale betekenis toe te kennen, kun je negatieve emoties verminderen.

Waarom is actie zo belangrijk in dit proces?

Actie zet je focus en betekenis om in tastbare resultaten. Zonder actie blijven gedachten en gevoelens abstract en veranderen ze niets aan je realiteit.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Gerelateerde Artikelen

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Sigma man Test
Doe de ADHD test
Libido Test Voor Mannen
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Image Not Found