Affectieve Voorspelling

Affectieve Voorspelling: Waarom Je Geluk Over Toekomstige Beslissingen Vaak Verkeerd Inschat


46 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
46 keer gelezen sinds

0
(0)

Affectieve voorspelling, ook wel hedonische voorspelling genoemd, is het voorspellen hoe je je in de toekomst zult voelen. Onderzoekers hebben zich lang beziggehouden met het idee om voorspellingen over de toekomst te maken, maar psychologen Timothy Wilson en Daniel Gilbert onderzochten het verder.

Zij onderzochten of een persoon in staat is om zijn of haar toekomstige gevoelens in te schatten. Bijvoorbeeld, zou trouwen met een bepaalde persoon je gelukkig maken? Of zou verhuizen naar een nieuwe stad je humeur verbeteren? In de jaren ’90 introduceerden de onderzoekers de term affectieve voorspelling.

Waarom We Slecht Zijn in het Voorspellen van Onze Toekomstige Gevoelens

Uit het onderzoek van Wilson en Gilbert bleek dat mensen vaak verkeerd inschatten wat hen gelukkig maakt en moeite hebben om door het filter van het heden heen te kijken. Ze ontdekten ook dat hoe mensen zich op dat moment voelen, hen verblindt en de beslissingen die ze later zullen nemen, kleurt. Hierdoor is affectieve voorspelling onbetrouwbaar bij het nemen van beslissingen.

Kunnen mensen voorspellen hoe ze zich in de toekomst zullen voelen?

Mensen zijn vaak onnauwkeurig in het voorspellen van hun toekomstige gevoelens. Ze hebben de neiging te overschatten hoe positief of negatief ze zich zullen voelen over toekomstige situaties. Een voorbeeld hiervan is het verlangen naar de aanschaf van een luxe auto. Je verwacht misschien enorm en langdurig plezier wanneer je die auto uiteindelijk koopt, maar na verloop van tijd zal het plezier van het bezit afnemen.

Hoe kun je je voorspellingen over hoe je je zult voelen verbeteren?

Je kunt proberen om voor het slechtste scenario te plannen, of je kunt proberen het plezier te voorzien dat zou kunnen komen. Maar in plaats van aannames te doen over hoe je je in een bepaalde situatie zou voelen, kun je proberen te praten met mensen die die situatie al hebben meegemaakt.

Hoe voorspellen we onze gevoelens in het dagelijks leven?

Je merkt het misschien niet, maar affectieve voorspelling sluipt je dagelijks leven binnen. Op de ochtend van een werkvergadering verwacht je de dag met angst en schuldgevoelens, omdat de baas altijd ongelukkig lijkt. Uiteraard voorspel je het slechtste scenario.

Hetzelfde gebeurt bij positieve gebeurtenissen in het dagelijks leven. Je kijkt uit naar een gezellige avond met een goede vriend, verlangend om je hoogte- en dieptepunten te delen met iemand die om je geeft. En natuurlijk voorspel je gelukkige gevoelens.

Zijn oudere mensen beter in affectieve voorspelling?

Oudere volwassenen blijken beter in staat te zijn om hun toekomst te voorspellen. Dit komt grotendeels doordat ouderen uit hun eerdere ervaringen kunnen putten. Ze weten bijvoorbeeld dat het euforische gevoel dat ze ervoeren na het kopen van die luxe auto, niet zo lang duurde als ze aanvankelijk hadden gedacht.

Hoe beïnvloedt affectieve voorspelling uitstelgedrag?

Ons huidige zelf denkt dat ons toekomstige zelf meer gemotiveerd zal zijn. Daarom is ons huidige zelf geneigd om uit te stellen en productiviteit uit te stellen. Een goed voorbeeld hiervan is het volhouden van een fitnessprogramma. Waarom nu al sporten, als je morgen toch meer geneigd zult zijn om het te doen?

Wat Belangrijk is Nu vs. Wat Belangrijk is Morgen

Er zijn verschillende gerelateerde neigingen die samengaan met affectieve voorspelling. Zo hebben we allemaal een beetje last van het valse consensus-effect, waarbij we denken dat iedereen hetzelfde denkt en wil als wij. Sommigen van ons houden ook geen rekening met de behoeften van ons toekomstige zelf; tijdsdiscontering richt zich op wat vandaag belangrijk is en niet zozeer op wat morgen telt.

Wat is projectiebias?

Dit is de neiging om je huidige voorkeuren op de toekomst te projecteren. Wat je nu wilt, is echter niet per se hetzelfde als wat je later wilt. De emotionele toestand van het moment heeft veel invloed op je toekomstige zelf.

Wat is tijdsdiscontering?

Mensen denken aan wat ze op dit moment willen, maar niet noodzakelijkerwijs aan wat ze in de toekomst zouden willen. Geld sparen is een voorbeeld van weinig rekening houden met je toekomstige zelf: Nu geld opzij zetten betekent dat je die luxe auto nu niet kunt kopen. Maar door nu te sparen, zul je in de toekomst meer voordeel hebben.

“Tijdsdiscontering” verwijst naar de tendens om toekomstige gebeurtenissen of beloningen als minder waardevol te beschouwen in vergelijking met onmiddellijke of nabije gebeurtenissen. Het concept is relevant in de psychologie, economie en besluitvorming, waar het de manier beschrijft waarop mensen de waarde van toekomstige voordelen of kosten afwegen in relatie tot de tijd.

Wat is focale bias?

Dit is de neiging om je te richten op bepaalde details van een gebeurtenis en andere te negeren. Mensen onderschatten bijvoorbeeld hoe een gebeurtenis hun gedachten en gevoelens zal beïnvloeden. Als iemand net heeft gegeten en daarna boodschappen doet, is die persoon minder geneigd om honger in de toekomst te voorzien, waardoor er minder eten in het winkelwagentje belandt dan nodig is.

Wat is impact bias?

We zijn vaak slechte beoordelaars en overschatten hoe lang of hoe intens onze vreugde of verdriet zal zijn in een bepaalde situatie. De vreugdevolle gebeurtenis van een bruiloft kan je het gevoel geven dat de euforie zich lange tijd zal uitstrekken. Toch kunnen de wittebroodsweken veel korter duren dan je had gedacht.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is affectieve voorspelling?

Affectieve voorspelling is het proces waarbij mensen proberen te voorspellen hoe ze zich in de toekomst zullen voelen. Dit gebeurt vaak onnauwkeurig door overschatting van toekomstige emoties.

Waarom zijn mensen slecht in affectieve voorspelling?

Mensen overschatten vaak hoe lang en hoe intens hun emoties zullen zijn in toekomstige situaties. Ze houden geen rekening met hun veranderende behoeften of emoties.

Kun je je vaardigheden in affectieve voorspelling verbeteren?

Ja, door te leren van eerdere ervaringen en door met anderen te praten die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt, kun je een nauwkeuriger beeld krijgen van hoe je je waarschijnlijk zult voelen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Gerelateerde Artikelen

Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
De Stress test
Vorm Voorkeur Test
Inclusiviteit Test
Image Not Found