De 13 beste manieren om met jaloezie om te gaan

De 13 Beste Manieren Om Met Jaloezie Om Te Gaan


110 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
110 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Iedereen voelt zich wel eens een beetje jaloers. Maar wanneer deze gevoelens van jaloezie een kloof veroorzaken in je relatie en voor stress zorgen, is het waarschijnlijk tijd om manieren te zoeken om van je jaloezie af te komen.

Het kan misschien een beetje ontmoedigend klinken, maar wij zijn er om je te helpen.

We hebben een lijst samengesteld met technieken om je te helpen reflecteren op je jaloezie en op een gezonde manier verder te gaan met je leven zonder frustratie.

Lees ook: 10 Tips om je zelfvertrouwen te versterken

Na het lezen van deze tips begrijp je hopelijk beter waar je jaloezie vandaan komt en ben je klaar om het direct aan te pakken.

Laat die jaloerse gevoelens los en focus op wat jou geweldig maakt.

Dingen die je beslist moet weten

  • Erken dat je jaloers bent en vraag jezelf af wat deze gevoelens veroorzaakt.
  • Gebruik je jaloezie als motivatie om jezelf te verbeteren en focus op jouw unieke talenten en kwaliteiten.
  • Stop met jezelf te vergelijken met anderen en neem even pauze van sociale media om te voorkomen dat je jaloers wordt op anderen.

Erken je jaloerse gevoelens

Toegeven dat je jaloers bent, is de eerste stap om het probleem op te lossen. Wanneer je merkt dat gevoelens van jaloezie opkomen, neem dan een paar minuten de tijd om bij jezelf in te checken. Vraag jezelf af: “Ben ik nu jaloers?” Het is volkomen normaal om af en toe jaloers te zijn, dus wees niet te streng voor jezelf. Soms kan het benoemen van je emoties al helpen om er meer controle over te krijgen. Enkele tekenen van jaloezie zijn bijvoorbeeld:

  • Het grootste deel van je tijd spenderen aan wensen dat je had wat anderen hebben, in plaats van waardering te hebben voor wat jij hebt.
  • Jezelf voortdurend vergelijken met vrienden, familieleden en collega’s, en steeds het gevoel hebben dat je tekortschiet.
  • Ongelukkig worden wanneer je ziet dat je vrienden met anderen omgaan.
  • Boos worden als je partner met iemand anders praat die je aantrekkelijk vindt.
  • Voortdurend de sociale media van je partner checken op signalen dat hij of zij je bedriegt.

De 13 beste manieren om met jaloezie om te gaan

Vind de oorzaak van je jaloezie

Soms zijn er diepere onderliggende problemen die jaloezie voeden. Zodra je toegeeft dat je met jaloezie worstelt, is het tijd om te onderzoeken waarom je je zo voelt. Lage eigenwaarde is bijvoorbeeld vaak een oorzaak van jaloezie. Als je het gevoel hebt dat je achterloopt op anderen, is het makkelijk om jaloers te worden op hun successen. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Je onderliggende overtuigingen over relaties: bijvoorbeeld, je denkt misschien dat de exen van je partner altijd een bedreiging vormen voor je relatie, of dat je vrienden je niet meer leuk zullen vinden als ze plezier hebben met iemand anders.
  • Verleden trauma’s: bijvoorbeeld, misschien ben je in het verleden bedrogen, en dit heeft ervoor gezorgd dat je je onzeker voelt in toekomstige relaties.
  • Mentale gezondheidsproblemen: stoornissen zoals angst en depressie kunnen ervoor zorgen dat je jaloers wordt op anderen of je onzeker voelt in je eigen relaties.

Gebruik je jaloezie als motivatie

Jaloezie kan precies zijn wat je nodig hebt om te krijgen wat je wilt. Hoewel jaloezie vaak als iets negatiefs wordt gezien, kan het je eigenlijk een waardevol leermoment bieden. Als je jaloers bent, is dat meestal omdat je iets hebt gevonden wat je wilt, maar nog niet hebt. Dus in plaats van te blijven hangen in je jaloerse gevoelens, zet die energie om in actie en ga achter datgene aan wat je wilt bereiken.

  • Misschien voel je je bijvoorbeeld jaloers op je beste vriend omdat hij een carrière als kunstenaar nastreeft, terwijl jij bang bent om die stap te zetten. Dit kan een teken zijn dat je je eigen loopbaanpad opnieuw moet overwegen.
  • Als je jaloers bent op de kledingstijl van een collega, werk dan aan het ontwikkelen van je eigen unieke stijl.
  • In plaats van jaloers te zijn op iemand met veel geld, zorg ervoor dat je verstandig met je geld omgaat. Spaar voor een paar mooie spullen die je een goed gevoel geven over wat je hebt.

Vertrouw je partner of vriend

Kijk of er echt een rationele reden is om jaloers te zijn. Jaloezie is vaak een teken dat we bang zijn om iemand te verliezen die dicht bij ons staat, maar dat betekent niet automatisch dat diegene iets verkeerds doet of ontrouw is. Wees eerlijk tegenover jezelf over of je partner of vriend je echt een reden heeft gegeven om jaloers te zijn.

  • Zoek naar concreet bewijs, zoals een vriend die steeds zonder reden afspraken afzegt, of flirterige berichten die je partner naar iemand anders heeft gestuurd. Als je niks vindt, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
  • Bijvoorbeeld, als je jaloers bent omdat je vriend met iemand nieuw omgaat, maar hij maakt nog steeds tijd voor jou, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.
  • Als je partner vaak oneerlijk tegen je is geweest of eerder je vertrouwen heeft geschonden, kan je jaloezie eigenlijk je instinct zijn dat je waarschuwt dat er iets niet klopt. Overweeg om afstand te nemen zodat je kunt reflecteren of dit echt een gezonde relatie is.

Herken of je jaloezie gezond of destructief is. Het is normaal om af en toe jaloers te zijn, maar het moet niet omslaan in bezitterigheid. Let op waarschuwingssignalen, zoals constant wantrouwen.

Praat erover met anderen

Praten met anderen kan een gezonde manier zijn om je frustraties te uiten. Als je veel opgekropte frustratie of angst hebt door jaloezie, hou het dan niet voor jezelf. Neem de tijd om met een vriend, familielid of je partner te gaan zitten en uit te leggen wat er speelt. Als je liever niet met iemand praat, zijn hier andere manieren om ermee om te gaan:

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?
  • Doe ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness oefeningen.
  • Sport om stress kwijt te raken en je hoofd leeg te maken.
  • Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek.

Focus op je positieve eigenschappen

Vind je eigen unieke kwaliteiten om gevoelens van jaloezie tegen te gaan. Jaloezie komt soms voort uit onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het is echter belangrijk om te onthouden dat jij een uniek persoon bent met veel bijzondere talenten en vaardigheden. Wanneer je merkt dat de bekende tekenen van jaloezie opkomen, herinner jezelf dan aan alles wat jou geweldig maakt.

  • Schrijf op wat je allemaal mooi vindt aan jezelf en je leven, zoals je relaties, je geweldige baan, of hoeveel je de afgelopen jaren bent gegroeid.
  • Wanneer je jaloers wordt, lees deze lijst door om je zelfvertrouwen te vergroten.
  • Als je negatieve gedachten over jezelf hebt, probeer deze dan actief om te zetten in positieve gedachten.
  • Zeg bijvoorbeeld in plaats van “Ik kan dat nooit,” iets als “Als ik echt goed oefen, kan ik dat op een dag ook.”

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Jezelf voortdurend vergelijken met anderen kan gevoelens van onzekerheid versterken. Het kan verleidelijk zijn om jezelf te meten aan anderen en te willen concurreren. Maar als je constant jezelf afzet tegen anderen, maak je de jaloezie en onzekerheid alleen maar erger. Stop met het vergelijken van jezelf met anderen en richt je in plaats daarvan op hoe jij het doet.

  • In plaats van met anderen te concurreren, daag jezelf uit om de beste versie van jezelf te worden.
  • Hoewel het leven van iemand anders misschien perfect lijkt van buiten, hebben ze waarschijnlijk ook tegenslagen en uitdagingen gehad om te komen waar ze nu zijn.

Beperk je tijd op sociale media

Sociale media laten meestal alleen de “perfecte” kanten van iemands leven zien. Als je moeite hebt met jaloezie, kan het verleidelijk zijn om iemands profiel door te spitten op zoek naar fouten. Maar meestal zullen deze impulsen je jaloezie alleen maar voeden en erger maken. Om te voorkomen dat jaloerse gevoelens ontstaan, log een tijdje uit en doe iets productievers.

  • Als je bijvoorbeeld ziet dat je vriend veel foto’s plaatst met andere mensen, gebruik dat dan als motivatie om hem op te bellen en plannen te maken om samen iets te doen.

Lees ook: Hoe om te gaan met onzekerheid

Spendeer tijd aan het nastreven van je hobby’s

Het is moeilijker om jaloers te zijn als je echt trots bent op wat je doet. Geef prioriteit aan je interesses en doelen, en investeer meer tijd en energie in wat je leuk vindt. Blijf jezelf uitdagen door nieuwe doelen te stellen, zodat je bezig blijft. Wanneer je oprecht tevreden bent met wat je doet, zal je meer zelfvertrouwen hebben in wat je te bieden hebt.

  • Je kunt bijvoorbeeld trainen voor een 5 km-run, een bijbaantje starten, leren om een muziekinstrument te bespelen, of een cursus volgen om een nieuwe vaardigheid te leren.

Bouw betekenisvolle relaties op met anderen

Doe dingen die je meer zekerheid geven in je relaties. Als je jaloers of bedreigd voelt in je relaties, kan dat komen doordat je je wat onvervuld voelt. Om dit op te lossen, besteed meer tijd aan het voeren van diepgaande gesprekken of aan activiteiten met je vrienden, partner of familie.

  • In romantische relaties kun je werken aan het versterken van je communicatieve vaardigheden met je partner en het stellen van grenzen om jaloezie te voorkomen.
  • Als je je jaloers of onzeker voelt in een relatie, bespreek dat dan direct met je partner of vriend. Dit opent een dialoog over wat jullie samen kunnen doen om die jaloerse gevoelens te verminderen.
  • Bespreek bijvoorbeeld met je partner om regelmatig date-nights in te plannen, zodat jullie kunnen re-connecten en de focus volledig op elkaar leggen.
  • Steek meer energie in relaties waarin je je echt gewaardeerd voelt. Als iemand je constant een slecht gevoel geeft—bijvoorbeeld door voortdurend op te scheppen of je neer te halen—dan is het misschien tijd om verder te gaan.

Lees ook: 5 Principes Die Je Kan Toepassen Wanneer Het Leven Niet Gaat Zoals Gepland

Tel je zegeningen

Je herinneren aan de goede dingen laat weinig ruimte voor jaloezie. Wanneer je verblind bent door jaloezie, kan het moeilijk zijn om de mooie dingen in je leven te zien. Maak er een gewoonte van om jezelf elke dag te herinneren aan de dingen waar je dankbaar voor bent en wat je waardeert in je leven. Hoe meer je oefent in dankbaarheid, hoe minder snel je jaloers zult zijn op anderen.

  • Dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, zijn bijvoorbeeld je familie, je vrienden, je baan, eten om van te genieten, drinkwater en een dak boven je hoofd.
  • Begin een dankbaarheidsdagboek om naar te kijken en kracht uit te halen wanneer je merkt dat jaloezie de kop opsteekt.
  • Overweeg om wat tijd te besteden aan het helpen van anderen om jezelf eraan te herinneren hoe bevoorrecht je bent. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk in je buurt te doen of een vriend te helpen die door een moeilijke tijd gaat.

Kalmeer voordat je handelt op je gevoelens

Neem de tijd om af te koelen zodat je niets zegt waar je spijt van krijgt. Het is niet verkeerd om je jaloers te voelen—het gebeurt iedereen. Maar je jaloers voelen is niet hetzelfde als jaloers handelen. Mokken, je terugtrekken van mensen, of agressief reageren kan een breuk veroorzaken in je relaties. Het is dus beter om diep adem te halen en jezelf eerst te laten kalmeren voordat je handelt op je emoties.

  • Het kan verleidelijk zijn om afstand te nemen van de ander om hen je gerust te laten stellen. Helaas werkt dit vaak averechts en creëert het juist afstand in je relatie.
  • Als het kan, verwijder jezelf een paar minuten uit de situatie. Neem een paar diepe ademhalingen om meer controle over jezelf te krijgen. Begin dan te verwerken wat je voelt en ga terug wanneer je je gedachten op een rijtje hebt.
  • Als je ervoor kiest om met de ander te praten over hoe je je voelt, wacht dan totdat je echt bent afgekoeld en je gedachten hebt geordend.

Lees ook: 12 Eigenschappen Die Emotioneel Intelligente Mensen Hebben (En Hoe Jij Ze Kunt Leren)

Praat met een therapeut als de gevoelens aanhouden

Een therapeut kan je helpen om onderliggende problemen aan te pakken. Soms komt jaloezie voort uit dingen die in je vroege jeugd zijn gebeurd. Een ervaren therapeut kan je helpen te begrijpen hoe je verleden je heden beïnvloedt, en kan je strategieën aanreiken om deze gevoelens te overwinnen. Ze kunnen je ook helpen met het vergroten van je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

  • Als je bijvoorbeeld constant worstelt met je gevoel van eigenwaarde en denkt dat iedereen om je heen je zal verlaten, heb je mogelijk een onveilige hechtingsstijl. Een therapeut kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en te voorkomen dat dit een zelfvervullende voorspelling wordt.
  • Gebruik sites zoals Goodfeeling.nl om goede artikelen te vinden waar je essentiële spirituele lessen kunt leren.

Conclusie

Jaloezie is een normale emotie, maar kan schadelijk worden als je er niet goed mee omgaat. Door je gevoelens te erkennen, te onderzoeken wat de oorzaak is en je te richten op dankbaarheid en zelfverbetering, kun je jaloezie op een gezonde manier aanpakken. Vergeet niet om hulp te zoeken als de gevoelens blijven aanhouden. Zelfreflectie en open communicatie zijn tools om relaties sterk te houden en jaloezie de baas te blijven.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik jaloezie herkennen in mijn relatie?

Je kunt jaloezie herkennen als je jezelf constant vergelijkt met anderen, moeite hebt om je partner te vertrouwen, of bezitterig gedrag vertoont. Reflecteer op deze gevoelens om te begrijpen waar ze vandaan komen.

Wat kan ik doen om mijn jaloezie om te zetten in iets positiefs?

Gebruik jaloezie als motivatie om aan jezelf te werken. Focus op wat je wilt bereiken, zoals het ontwikkelen van unieke kwaliteiten of het verbeteren van je zelfvertrouwen.

Helpt het om met iemand te praten over mijn jaloezie?

Ja, praten met een vriend of therapeut kan je helpen om je gevoelens te uiten en inzichten te krijgen in de onderliggende oorzaken van je jaloezie. Het opent ruimte voor reflectie en oplossingen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Vorm Voorkeur Test
De Stress test
Versterk je zelfrespect met deze test en praktische tips van Goodfeeling.nl. Ontdek hoe jij jouw grenzen en eigenwaarde beter kunt waarderen en bewaken.
CliftonStrengths Assessment
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd