Wat is Doomscrollen en hoe je er mee kunt stoppen

Wat is Doomscrollen en hoe je er mee kunt stoppen


25 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
25 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Volgens psychotherapeut en coach Tess Brigham, MFT, betekent doomscrollen dat je zonder erbij na te denken door negatieve nieuwsartikelen, berichten op sociale media of andere online inhoud scrolt.

In feite lees je dan het ene negatieve verhaal na het andere. Een Canadees onderzoek noemt dit verschijnsel zelfs “sociale mediapaniek”.

Hoewel het lijkt alsof 2020 en de bijbehorende uitdagingen (zoals de COVID-19 pandemie, politieke spanningen en sociale ongelijkheid) de term doomscrollen hebben geïntroduceerd, verscheen deze waarschijnlijk al in 2018 op Twitter en is het sindsdien een bekend begrip geworden.

Hoe Herken Je Doomscrollen?

Als je minuten of zelfs uren online doorbrengt met het lezen van verontrustende verhalen of berichten, is de kans groot dat je aan het doomscrollen bent.

Doomscrollen gebeurt wanneer je op een verhaal belandt en niet meer weet hoe je daar terecht bent gekomen. Je kunt je zelfs niet meer herinneren waarom je je telefoon überhaupt erbij pakte, maar inmiddels lees je honderden reacties of retweets van iemand die je niet eens volgt.

Wie Zijn Het Meest Gevoelig voor Doomscrollen?

Mensen die last hebben van angst of aandoeningen die daarmee samenhangen (zoals paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis [PTSS], obsessieve-compulsieve stoornis [OCD], en sociale angststoornis) zijn extra gevoelig voor doomscrollen, omdat angst vaak draait om controle, of een gebrek daaraan.

Hoe angstiger we ons voelen, des te meer proberen we controle te krijgen over situaties en mensen om ons heen. Het gevoel geïnformeerd te zijn lijkt een manier om grip te houden op wat er gebeurt, maar in werkelijkheid zorgt het alleen voor meer angst en zorgen.

Waarom Blijven Mensen Doomscrollen Ondanks de Negatieve Gevolgen?

Waarom gaan we door met doomscrollen, terwijl we eigenlijk wel weten dat het ons mentaal niet goed doet?

Mensen doomscrollen om verschillende redenen. De belangrijkste reden is het gevoel van controle in een wereld die voortdurend onzeker lijkt te zijn.

Het idee dat als je weet wat er gebeurt, je beter voorbereid bent op onverwachte situaties, voedt het doomscrollen. De angst is dat er iets vreselijks kan gebeuren zonder waarschuwing; doomscrollen lijkt een manier om voorbereid te blijven.

We zijn van nature gericht op overleven en op het herkennen van potentiële gevaren. Dat zit in onze genen en onze voorouders hadden dit vermogen nodig om letterlijk te overleven. Hoewel onze wereld nu heel anders is, hebben we nog steeds de drang om onszelf veilig te houden, wat we denken te doen door negatieve nieuwsverhalen te lezen.

Hoe Doomscrollen Je Mentale Gezondheid Negatief Beïnvloedt

Dagelijks doomscrollen is geen goed idee als je streeft naar een gezonde geestelijke gesteldheid. Het is slecht voor je mentale gezondheid, omdat er eigenlijk geen voordeel aan zit. Het maakt je alleen maar angstiger en achterdochtiger over de wereld om je heen.

Doomscrollen berooft je ook van het leven in het hier en nu, aangezien het een gedachteloze bezigheid is.

Daarnaast weerhoudt doomscrollen je ervan om je eigen gedachten en gevoelens te volgen, wat extra negatieve invloed heeft op je welzijn. Misschien ben je je niet eens volledig bewust van hoe groot de impact eigenlijk is.

Terwijl je door al die artikelen scrolt, merk je misschien niet hoe al die negatieve informatie je stemming beïnvloedt, maar zodra je je ogen sluit om te gaan slapen, draait je hoofd overuren met nare beelden.

Hoe Stop Je Met Doomscrollen?

Hoewel de verleiding groot is om voortdurend negatieve nieuwsberichten te lezen, zijn er manieren om scrollen in een positieve ervaring te veranderen. Een manier om dit positief te maken, is door alleen websites te bezoeken waarvan je weet dat ze eerlijk en gebalanceerd rapporteren.

Sommige nieuwssites zijn vooral gericht op sensatie en willen je schokken of bang maken, dus vermijd deze kanalen en richt je op plekken waar je eerlijke, nauwkeurige informatie kunt vinden. Beperk je consumptie. Je kunt op de hoogte blijven door één programma te kijken of een korte samenvatting van het nieuws te lezen.

Als je merkt dat je meerdere keren per dag in een spiraal van doomscrollen terechtkomt, is het tijd voor een check-in voor je mentale gezondheid. Pas de tips toe om niet in het eindeloze scrollen te verzanden.

Tips om Doomscrollen te Voorkomen

  • Richt je aandacht ergens anders op. Zodra je beseft wat je aan het doen bent, stop dan. Probeer je aandacht te verleggen naar iets anders op internet, leg je telefoon weg of log uit van je computer.
  • Stel een tijdslimiet. Het is prima om geïnformeerd te blijven, maar voorkom dat je vervalt in doomscrollen door jezelf een limiet van 20 minuten te stellen.
  • Zoek positiviteit op. In plaats van doomscrollen kun je iets grappigs kijken, familiefoto’s bekijken of een verhaal lezen over iets goeds in de wereld.
  • Oefen dankbaarheid. Bedenk dingen waar je dankbaar voor kunt zijn in plaats van dingen waar je bang voor moet zijn.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is doomscrollen precies?

Doomscrollen betekent gedachteloos door negatieve online content scrollen, zoals nieuws of sociale media, waardoor je mentale gezondheid kan lijden.

Wie loopt het meeste risico op doomscrollen?

Mensen met angststoornissen zijn vaak extra gevoelig voor doomscrollen, omdat ze via informatie proberen controle te krijgen over onzekere situaties.

Hoe kan ik voorkomen dat ik ga doomscrollen?

Door een tijdslimiet te stellen, afleiding te zoeken en je te richten op positieve content, kun je het patroon van doomscrollen doorbreken.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found