Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
Meditatie kan uitdagend zijn voor beginners en voor mensen die zich in deze bijzondere bezigheid willen verdiepen.
Vaak proberen we alles te begrijpen en te analyseren, maar meditatie vereist juist een loslaten van gedachten en het accepteren van wat zich aandient.
Hier zijn enkele cruciale tips voor mensen die beginnen met meditatie, en wat ze vooral moeten vermijden.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Probeer niet alles te begrijpen; meditatie gaat juist om loslaten.
- Zoek de balans tussen inspanning en ontspanning in je praktijk.
- Laat gedachten en ervaringen komen en gaan zonder ze te analyseren.
- Accepteer dat sommige ervaringen niet logisch te verklaren zijn.
- Begrijp dat vooruitgang in meditatie geen vast pad volgt; iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier.
De Eerste Stap naar Meditatie
Ik wil je mijn beste tips geven voor beginners en voor mensen die beginnen met meditatie. Belangrijke dingen om te weten en wat je vooral moet vermijden. Het eerste wat ik wil delen is: stop met proberen om alles te begrijpen. Dit is echt moeilijk, omdat wij als mensen, en zeker nu met zoveel informatie direct beschikbaar, allemaal geneigd zijn om alles te willen weten en begrijpen. Maar meditatie is anders. Meditatie gaat juist voorbij aan denken, en dit is een paradox; het heeft geen logica.
Meditatie zelf heeft geen logische betekenis. Hoe meer je probeert, hoe verder je de diepte van meditatie van je wegdrukt. Als je echter te passief bent, laat je ervaringen niet toe. Dit vraagt om een delicate balans tussen inspanning en moeiteloosheid.
Gedachten loslaten
Een bekend verhaal illustreert dit: stel je een muis voor die rondjes draait. Dit heeft voor ons mensen totaal geen betekenis. Wat dit doet, is dat het de student in de war brengt; de student probeert het te begrijpen. “Is de staart misschien te zwaar?” of “Woei de wind uit een bepaalde richting?” Uiteindelijk komt de student tot het inzicht dat het niet mogelijk is om een logisch antwoord te geven. Het gaat het menselijk verstand te boven om er een antwoord op te geven dat logisch is.
Wat meestal gebeurt, is dat de student enkele maanden weggaat en dan terugkomt bij de meester en zegt: “De staart was te zwaar” of “De wind blies in een bepaalde richting.” Dan zegt de meester: “Nee, kom terug als je het antwoord hebt.” Dit blijft zich herhalen, steeds opnieuw.
Verder dan Logica
Uiteindelijk komt de student op een punt waarop hij iets absurds doet, bijvoorbeeld met een schoen op zijn hoofd terugkomt en zegt: “Citroenen zijn zwart,” of iets dergelijks. Hiermee demonstreert hij dat hij het denken voorbij is. Hij heeft geleerd dat het verstand een beperkende factor kan zijn, en dat we het denken op een gegeven moment moeten loslaten om een andere vorm van inzicht te bereiken.
Meditatie werkt op dezelfde manier. Ik heb inmiddels met honderden mensen gewerkt over de hele wereld, en ik merk dat veel mensen, mezelf inbegrepen, proberen te begrijpen wat ze ervaren tijdens meditatie. We willen allemaal begrijpen waar we staan en waarom iemand die pas begint met meditatie meer ervaringen heeft dan wijzelf.
Verklarende woordenlijst
- Paradoxaal: Een situatie die zichzelf lijkt tegen te spreken, maar toch waar kan zijn.
- Mentorschap: Het proces waarin een ervaren persoon begeleiding biedt aan een minder ervaren persoon.
- Visualisatie: Een techniek waarbij je je iets levendig inbeeldt in je geest.
- Ego: Het deel van de psyche dat je zelfbeeld vormt en vaak als obstakel fungeert in meditatie.
- Intentie: Een bewuste gedachte of doel waarmee je iets benadert, essentieel in meditatie.
Waarom ervaar ik niets? Is dat goed of fout? We raken hierdoor vaak in de knoop met onszelf. Daarom is mijn eerste advies: stop met proberen alles te begrijpen. De ervaringen die je hebt, krijgen alleen betekenis als jij die eraan toekent. Veel mensen zeggen: “Ik had deze visie, wat betekent het?” Maar het maakt niet uit wat het betekent. Je had de visie; het kan een afleiding van het ego zijn geweest, het verstand dat je probeert af te leiden, of een oprechte spirituele visie. Het maakt niet uit wat het betekent; het is gebeurd, en nu moet je verder.
Anders raak je zo verstrikt in “Wat was de betekenis? Wat moet ik nu doen?” Dat creëert dan een eigen grens bij die ervaring. Wat je moet doen, is het loslaten en doorgaan. Zet je eroverheen en ga verder.
Ik heb altijd mensen om me heen gehad om mijn ervaringen mee te delen, om vragen te stellen wanneer er iets met me is gebeurd. Dan vroeg ik: “Waarom is dit mij overkomen? Wat moet ik hiermee doen?” En zelfs als het antwoord simpelweg was om het los te laten en verder te gaan, was die begeleiding al enorm waardevol. Omdat meditatie zo verwarrend kan zijn voor het menselijk brein, is het al een vorm van mentorschap als iemand je helpt om te leren loslaten wat je probeert te begrijpen. Die begeleiding is precies wat je nodig hebt.
Zoals ik later zal uitleggen, zijn we vaak onze eigen barrière. Er zijn veel aspecten van onszelf die onze vooruitgang in de weg staan, en soms hebben we iemand van buiten nodig om ons dat te laten inzien. Mentorschap kan je helpen met aanwijzingen zoals: “Dat aspect daar moet je loslaten,” of “Dit staat je vooruitgang in de weg.” Wanneer het gaat om spirituele groei en meditatie, kan mentorschap een enorme tijdsbesparing zijn. Je kunt jaren van worsteling vermijden door iemand te vinden die die reis zelf heeft doorlopen en de kennis te ontvangen die zij hebben opgedaan.
De Kracht van Mentorschap
Dit is geen poging om mijn eigen lessen te promoten; er zijn honderden leraren over de hele wereld. Als je wel iets hebt aan mijn lessen, dan heb ik een school (link in de beschrijving). Maar over het algemeen, of je mentorschap nu vindt in boeken, op YouTube, of bij een lokale leraar waar je je mee verbonden voelt, het maakt niet per se uit wie de mentor is. Wat belangrijk is, is dat je voelt dat deze persoon juist voor jou is. Mentorschap kan je echt jaren van moeite besparen.
Het grootste obstakel in meditatie zit in onszelf. Mensen bereiken vaak een punt waarop angst, verwarring of spanning hen overweldigt. Wat je uiteindelijk leert, is dat er een deel in ons is dat ons probeert tegen te houden van dingen die goed voor ons zijn. Dit zien we ook bij gezond eten of bewegen, en nog sterker bij meditatie. Dit deel, vaak het ego genoemd, vertegenwoordigt de valse zelf. Het ego is dat deel van ons dat tevreden is zolang we ons identificeren met ons verstand en lichaam, zonder ons ware zelf te kennen.
Verklarende woordenlijst
- Ego: Het deel van je psyche dat je identificeert met je denken en lichaam, en vaak een obstakel is in meditatie.
- Spiritualiteit: Het streven om dieper inzicht in jezelf en je plaats in het geheel te krijgen, vaak door meditatie.
- Frustratie: Een emotie die vaak naar boven komt wanneer iets niet gaat zoals je wilt, en die meditatie kan belemmeren.
- Begeleiding: Ondersteuning en advies van een mentor om je te helpen op je spirituele pad.
Meditatie fungeert als middel om jezelf voorbij het verstand en het lichaam te ervaren. Het ego herkent dit en plaatst obstakels op ons pad: angsten, jaloezie, woede, frustratie en ongeduld. Al deze emoties zijn afkomstig van het deel dat we proberen te overstijgen. Dit deel biedt allerlei afleidingen en belemmeringen tijdens meditatie om te voorkomen dat we verder komen.
Hindernissen Herkennen
Hoe meer je hiervan bewust wordt, hoe makkelijker het is om deze emoties te zien, te begrijpen en te overwinnen. Mijn advies is om tijdens meditatie alert te zijn op negatieve emoties, zoals jaloezie, woede en frustratie. Als je deze emoties ervaart, besef dan dat ze komen van het deel van jezelf dat wil voorkomen dat je mediteert. Hoe bewuster je hiervan wordt, des te beter kun je zeggen: “Ik weet dat dit van mijn ego komt, en toch ga ik door.”
Het vermogen om dit te herkennen en er toch doorheen te gaan, is op zichzelf al groei. Dit is een manier waarop je controle over jezelf neemt, door het ego tegen te werken en toch te blijven oefenen. Dit zijn lessen die iedere spirituele zoeker en iedere beoefenaar van meditatie zou moeten kennen. Ik hoop van harte dat ze je helpen op jouw pad.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Waarom is het belangrijk om gedachten los te laten tijdens meditatie?
Gedachten loslaten helpt je om niet vast te zitten in analyse en controle, waardoor je dieper kunt ontspannen en rust vindt in het moment.
Hoe kan ik balans vinden tussen inspanning en ontspanning in meditatie?
Het vinden van balans in meditatie vraagt om een houding van lichte inspanning zonder druk. Focus op je ademhaling en laat alles verder rustig ontstaan.
Wat moet ik doen als ik niets ervaar tijdens meditatie?
Als je niets ervaart, is dat prima. Meditatie gaat niet om ervaringen hebben, maar om rust en acceptatie vinden zonder verwachtingen.
Hoe helpt een mentor bij meditatie?
Een mentor kan begeleiding bieden, je helpen obstakels te overwinnen en voorkomen dat je blijft steken in frustratie of verwarring tijdens je meditatieproces.
Waarom is het ego een obstakel in meditatie?
Het ego houdt zich vast aan controle en zelfbeeld en kan zich verzetten tegen loslaten. Meditatie helpt je om dit deel van jezelf te observeren en verder te groeien.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.