9 Krachtige Intimiteits Oefeningen

9 Krachtige Intimiteits Oefeningen om Je Meer Verbonden te Voelen


18 keer gelezen sinds
17
minuten leestijd
17
minuten leestijd
18 keer gelezen sinds

0
(0)

Stel je dit voor: jij en je partner vormen een onverslaanbaar team. Jullie vertrouwen en steunen elkaar onvoorwaardelijk. Je voelt je veilig, geborgen en volledig geliefd. Wat er ook op jullie pad komt, jullie overwinnen het samen.

Dat is de magie van een emotioneel verbonden relatie.

Maar hier is het addertje onder het gras: het gaat niet altijd vanzelf

Zelfs in ons eigen huwelijk zijn er momenten waarop we afgeleid zijn en ons niet zo hecht voelen als we zouden willen. Maar we zijn er bewust van om onze relatie niet te lang te verwaarlozen:

Als je het laat versloffen, loopt een relatie zonder emotionele verbinding een groot risico om te mislukken. En leven in een relatie zonder emotionele intimiteit is een van de meest eenzame gevoelens ter wereld.

Lees ook: Hoe Kan Ik De Emotionele Intimiteit In Relaties Verbeteren? Op deze 14 Manieren ❗❤️❗

Het goede nieuws is dat emotionele intimiteit iets is dat je eenvoudig kunt koesteren en ontwikkelen, als je over de juiste vaardigheden beschikt:

Om je op weg te helpen, zijn hier negen oefeningen om emotionele intimiteit te versterken en jullie dichter bij elkaar te brengen. Ze helpen je meer te leren over elkaars innerlijke wereld en de verbinding te verdiepen.

Maar we geven je niet zomaar een lijst met activiteiten en laten je aan je lot over:

Je leert ook de essentiële ingrediënten van emotionele intimiteit, zodat je bijna elke activiteit kunt omzetten in een oefening om jullie band te versterken.

Wat Kunnen Koppels Doen om Intimiteit Op te Bouwen?

Het geheim van activiteiten die verbinding creëren, ligt niet zozeer in wat je doet, maar in hoe je het doet. Dit betekent dat je twee belangrijke concepten zult oefenen:

1. Wees ‘intentioneel’

‘Intentie’ houdt in dat je duidelijk hebt waarom je doet wat je doet. Bij oefeningen voor intimiteit in je relatie is die intentie om te verbinden. Door je op deze intentie te richten, creëer je de juiste mentale en fysieke omstandigheden.

Concreet betekent dit dat je jezelf aan deze oefeningen overgeeft met een open en nieuwsgierige houding, en een geest van samenwerking en waardering.

2. Wees ‘aanwezig’

‘Aanwezigheid’ betekent volledig betrokken zijn bij het huidige moment. Het houdt in dat je je volledig focust op het hier en nu, door aandacht te geven aan je gedachten, gevoelens, zintuiglijke waarnemingen en omgeving, met een open en niet-oordelende houding.

Echte intimiteit ontstaat in de interacties die zich afspelen tussen jou en je partner. En dat kan alleen als je volledig in het moment bent met hen – en niet afgeleid bent door iets anders.

Concreet betekent dit dat je alle afleidingen wegneemt en een ruimte creëert waar jullie alleen met elkaar bezig zijn.

Met andere woorden: geen telefoons. Als je probeert te verbinden met iemand en diegene blijft op zijn telefoon kijken, voelt dat respectloos. En het doet pijn. Wees die persoon niet.

Welke oefening je ook kiest, zorg ervoor dat jullie telefoons buiten zicht zijn. (Serieus, onderzoek * bevestigt dit. Zelfs een telefoon met het scherm naar beneden op tafel beïnvloedt de kwaliteit van interacties).

Nu je de basis hebt gelegd, laten we deze stapsgewijze oefeningen voor intimiteit doornemen.

Oefening #1: Foto’s en Herinneringen Delen

Oké, we hebben net gezegd dat je je telefoons weg moet leggen 😆 Maar we maken een uitzondering voor deze oefening – zorg er wel voor dat ze op ‘Niet storen’-modus staan.

  • Vind een knusse plek waar jullie samen ongeveer 20 minuten ontspannen kunnen zitten.
  • Neem elk een paar minuten om je foto’s door te kijken. Kies elk 3 foto’s die een gekoesterde herinnering uit jullie relatie vertegenwoordigen. (Jullie hoeven niet samen op de foto te staan – het gaat om herinneringen die ze oproepen).
  • Neem vervolgens om beurten een foto en vertel wat deze voor je betekent. Deel de herinnering, hoe je je voelde en waarom het een waardevol moment voor je is.
  • Bespreek samen patronen of thema’s die jullie in de foto’s opmerken. Zijn er bepaalde activiteiten of plekken die jullie allebei leuk vinden? Zijn er specifieke emoties of ervaringen die vaak terugkomen in de foto’s?
  • Als jullie klaar zijn, neem een moment om elkaar liefde te tonen en te waarderen hoe mooi jullie relatie en levensverhaal samen is.
✅ Waarom dit zo goed werkt:

Terugdenken aan herinneringen uit jullie relatie is een leuke manier om die momenten opnieuw te beleven en jullie band te versterken. Het helpt om jullie gezamenlijke verhaal te herbevestigen en de verbinding te verdiepen.

Er is nog een onverwacht voordeel:

Een recent onderzoek in het Journal of Psychophysiology toonde aan dat stellen die simpelweg naar foto’s van hun partner kijken meer verliefdheid, hechting en tevredenheid in hun huwelijk ervaren.

De studie liet zien dat je die gevoelens niet bewust hoeft op te roepen. Alleen al het zien van je partner op een foto kan de positieve emoties oproepen en een eenvoudige manier zijn om de liefde op de lange termijn levend te houden.

Bijzonder, toch?

In ons huwelijk spelen we deze oefening vaak als we in een restaurant op ons eten wachten. Even door de galerij van onze telefoon scrollen, en we lachen samen om mooie herinneringen. Tegen de tijd dat ons eten arriveert, voelen we ons meer verbonden en zijn onze gesprekken rijker en betekenisvoller.

Oefening #2: Het Openhartige Spel

Hoe werkt het?

  • Zoek een rustige en comfortabele plek waar jullie tegenover elkaar kunnen zitten.
  • Maak oogcontact en haal samen een paar keer diep adem. Voel de ruimte tussen jullie en sta stil bij hoe het voelt om op deze manier samen te zijn.
  • Kies een van de volgende vragen als startpunt om je innerlijke wereld met elkaar te delen:

“Iets dat op mijn hart of in mijn hoofd speelt, is…”
“Iets waar ik naar uitkijk, is…”
“Iets dat me recent veel vreugde heeft gebracht, is…”
“Iets waar ik de laatste tijd moeite mee heb, is…”

  • Bepaal wie er begint en laat die persoon 5-10 minuten spreken zonder onderbreking.
  • Wanneer de eerste persoon klaar is, wissel je de rollen om. De tweede persoon kan dezelfde vraag kiezen en 5-10 minuten delen.
  • Bespreek samen wat jullie over elkaar hebben geleerd en deel eventuele emoties die tijdens de oefening naar boven kwamen.
  • Om verder de diepte in te gaan, kun je enkele van deze vragen stellen (afhankelijk van het onderwerp):

“Waarom is dit belangrijk voor je?”
“Hoe weerspiegelt dit jouw dromen en verlangens?”
“Hoe laat dit zien wie je bent?”
“Hoe zou je willen dat dit eruitziet?”

✅ Waarom dit zo goed werkt:

De kern van emotionele verbinding is dit:

Je innerlijke zelf aan iemand tonen en je gezien, gehoord en begrepen voelen. Dit betekent dat je je open moet stellen en met elkaar moet praten over wat er in je leeft.

Onderzoek toont aan dat mensen zonder persoonlijke openheid, zelfs met veel vrienden, zich alsnog eenzaam kunnen voelen.

Dus tenzij je eerlijk en betekenisvol over jezelf praat, zul je je simpelweg niet hecht voelen.

Natuurlijk is ‘open praten’ slechts de helft van de vergelijking:

Hoe goed je partner luistert, reageert en begrip toont, is net zo belangrijk voor emotionele intimiteit. Dit wordt ook wel ‘reflectief luisteren’ genoemd.

Oefening #3: De Zes-seconden Kus

Hoe werkt het?

  • Geef elkaar een kus.
  • Houd de kus minimaal zes seconden vast (of langer).
✅ Waarom dit zo goed werkt:

Het simpele plezier van kussen raakt gemakkelijk verloren in de drukte van het volwassen leven. (Om nog maar te zwijgen over de neiging tot gemakzucht in langdurige relaties).

Kussen heeft echter een aantal positieve effecten op je gezondheid, welzijn en relatie:

Het stimuleert de aanmaak van oxytocine en dopamine en vermindert stress. Het bevestigt jullie toewijding, bevordert veilige hechting en laat zien dat je gewenst, geliefd en gewaardeerd bent.

Een studie uit Duitsland in de jaren ‘80 liet nog diepgaandere effecten zien:

Mannen die hun vrouw ‘s ochtends kusten voordat ze naar werk gingen, leefden gemiddeld vijf jaar langer dan mannen die dat niet deden. Bovendien verdienden ze 20-35% meer geld.

Bijzonder, toch?

Waarom zes seconden?

Het is lang genoeg om betekenisvol te voelen (in plaats van een vluchtige kus op de wang), maar niet zo lang dat het geforceerd overkomt.

Wil je langer doorgaan? Geweldig! Een gepassioneerde zoensessie wordt alleen maar aangemoedigd 🥰

Oefening #4: Relatie-Check-in

Hoe werkt het?

    • Ga ergens zitten waar jullie comfortabel kunnen ontspannen en openlijk kunnen praten, 20 minuten tot een uur lang.
    • Begin met jullie ‘vieringen’ – wat gaat er goed in jullie relatie? Wat waardeer je in elkaar? Dit helpt om alle geweldige aspecten van jullie relatie te herinneren. Deel minstens drie dingen elk.
    • Bespreek jullie groeimogelijkheden – wat heeft aandacht nodig in jullie relatie? Dit kan een onopgelost conflict zijn, een verzoek om een specifieke behoefte te vervullen, of een intentie die jullie samen willen stellen. Kies er elk één.
    • Kies een actiepunt waaraan jullie je beiden willen committeren om de inzichten uit het gesprek toe te passen.
    • Sluit positief af door elkaar te bedanken en samen te vieren dat jullie over de belangrijke zaken hebben gesproken.
✅ Waarom dit zo goed werkt:

Een van de eenvoudigste manieren om je relatie te versterken en meer intimiteit op te bouwen, is door actief over je relatie als geheel te praten.

Een moment om in te checken op je relatie biedt structuur om te vieren wat goed gaat en creëert ruimte om uitdagingen samen aan te pakken.

Voordat wij begonnen met onze relatie-check-ins, vonden we het lastig om problemen aan te kaarten:

We liepen op eieren en wachtten op het ‘juiste moment’ om zorgen te bespreken. Hoe langer we wachtten, hoe erger het werd, totdat een van ons iets kwetsends eruit flapte en we in een ruzie belandden.

Komt dit je bekend voor?

Een relatie-check-in veranderde dat voor ons. Het is nu een moment van verbinding en waardevolle gesprekken waar we echt naar uitkijken.

Oefening #5: Knuffelen met als doel ontspanning te bereiken

Hoe werkt het?

      • Zet een timer op 5 minuten. Start de timer en begin met knuffelen. Dit kan staand, zittend of liggend – wat je prettig vindt.
      • Haal een paar keer diep adem om te ontspannen. Richt je aandacht op jezelf – voel je lichaam, je ademhaling en hoe je je voelt. Waar zit spanning? Kun je nog meer ontspannen?
      • Als je meer in het moment bent, richt je aandacht dan op je partner terwijl je jezelf blijft waarnemen. Voel hun lichaam en ademhaling. Hoe voelt het om door hen vastgehouden te worden? Wat valt je op?
      • Sta stil bij wat dit met je doet. Merk je gedachten op. Vind je het moeilijk om samen te zijn zonder een specifiek doel? Voelt het troostend? Opwindend? Ben je met je gedachten ergens anders?
      • Blijf knuffelen totdat de timer afgaat, met aandacht voor jezelf en de fysieke verbinding tussen jullie.
      • Bespreek na afloop hoe je het hebt ervaren. Wat viel je op? Wat vond je uitdagend? Wat vond je fijn?

TIP: Benader dit als een meditatie. In tegenstelling tot een gewone meditatie, waar de focus op jezelf ligt, richt je je in deze oefening zowel op je eigen ervaring als die van je partner.

✅ Waarom dit zo goed werkt:

Knuffelen is ontzettend goed voor je. Onderzoek * toont aan dat knuffels stress verminderen, serotonine (het gelukshormoon) verhogen en oxytocine (het hechtingshormoon) vrijmaken.

Dit maakt deze oefening geweldig om tegelijkertijd gezondheid, geluk en verbinding te bevorderen.

Het kan in het begin uitdagend zijn om te vertragen en gewoon samen te zijn. Maar met oefening kan deze eenvoudige oefening leiden tot diepe verbindingen.

Knuffelen met ontspanning als doel is vooral nuttig als je merkt dat momenten van seksuele verbinding in je relatie zijn afgenomen of als je uitdagingen ervaart in je seksleven. Het is echter slechts een eerste stap.

➞ Als seks een probleem is in je relatie, bekijk dan onze complete cursus Reignite Your Love Life.

Oefening #6: Mindful koken

Hoe werkt het?

      • Kies een recept waar je vertrouwen in hebt. Het mag nieuw zijn, maar een recept dat je vaker hebt gemaakt voelt vaak vertrouwd. Zorg dat je ruim de tijd hebt om het te bereiden – intimiteit gedijt niet bij haast.
      • Zorg voor een ontspannen sfeer door afleidingen te verwijderen en je intentie om te verbinden te bespreken. Leg je telefoon in een andere kamer, ruim werkgerelateerde gedachten op, en wees in het moment met je partner.
      • Maak de externe sfeer ontspannen en speels. Denk aan muziek, comfortabele kleding (of iets spannends), sfeerverlichting, een glas wijn of een kop thee. Doe wat helpt om het gezellig te maken.
      • Stel elkaar tijdens het koken vragen over wat er in jullie leven speelt. Gebruik het als een kans om echt in te checken bij elkaar en wees oprecht nieuwsgierig.
      • Flirt met elkaar! Als dat spannend klinkt, begin dan klein: raak subtiel de onderrug van je partner aan terwijl je voorbijloopt, houd hun haar vast terwijl ze groenten snijden, of trek ze even in een knuffel terwijl je in de saus roert.
      • Blijf in het moment en vermijd het plannen van praktische zaken of administratieve taken. Het is makkelijk om terug te vallen in gewoontes, maar herinner jezelf eraan om van elkaars gezelschap te genieten.
✅ Waarom dit zo goed werkt:

Deze oefening kun je eigenlijk met elke dagelijkse taak doen – zoals de was vouwen, afwassen of de auto schoonmaken. Het draait erom gewone momenten te gebruiken om verbinding te creëren.

Het leven speelt zich af in kleine momenten. Vooral als je samenwoont, bestaat een groot deel van je relatie uit eenvoudige, alledaagse dingen.

Door die gewone momenten om te toveren in een intieme oefening, breng je magie in je dagelijkse relatie. Dagelijkse taken worden een kans om je ‘kaarten die de liefdesaspecten in je relatie tonen’ te vernieuwen en elkaar beter te leren begrijpen.

Bovendien vinden sommige mensen het makkelijker om over belangrijke onderwerpen te praten terwijl ze iets doen.

Voor ons zijn die simpele momenten – samen groenten snijden en lachen om een grapje, of elkaar vasthouden terwijl we wachten tot het water kookt – de essentie van wat ons leven samen zo rijk en waardevol maakt.

Oefening #7: De Intieme Pauze

Probeer deze oefening de volgende keer dat jullie momenten van seksuele verbinding delen. Spreek van tevoren een woord of zin af zoals “Laten we pauzeren” of “Moment van verbinding” zodat jullie weten wat er gaat gebeuren.

✅ Waarom dit zo goed werkt:

Deze oefening is een van de eenvoudigste manieren om de emotionele verbinding tijdens seks te verdiepen. Het helpt ons om nauw afgestemd op elkaar te blijven. (Pauzeren middenin penetratie kan ook erg sensueel zijn en zorgt voor heerlijke seksuele spanning.)

Oogcontact stimuleert de aanmaak van oxytocine en versterkt intimiteit. Het plaatsen van een hand op elkaars hart bevordert gevoelens van openheid en kwetsbaarheid.

Het kan in het begin wat onwennig zijn om op deze manier tijdens seks te praten, maar hoe vaker je oefent, hoe zelfverzekerder je wordt.

Communicatie tijdens seks is een belangrijke vaardigheid. Of het nu gaat om het delen van je verlangens, feedback geven over wat fijn is (of niet), of liefdevolle uitspraken zoals in deze oefening – communicatie maakt seks spannend en verbindend.

Oefening #8: Liefdes Vissen

Hoe werkt het?

Ja, de naam is wat gek 😂 (Dat krijg je als je het kaartspel “Vissen” combineert met een speelse oefening om intimiteit op te bouwen. Het was te grappig om niet te gebruiken.)

Hier is hoe het spel werkt:

      • Schud een standaard kaartspel van 52 kaarten en deel 7 kaarten uit aan elke speler. Leg de overgebleven kaarten in een stapel op tafel.
      • Het doel is om zoveel mogelijk paren te vormen. Elke keer dat een speler een paar maakt (twee kaarten van dezelfde waarde), legt hij of zij deze open neer en voert de bijbehorende Liefdesuitdaging uit.
      • Begin met de paren die je al in je hand hebt en leg deze open neer. (Vergeet niet de Liefdesuitdaging voor elk paar te doen!)
      • Om te bepalen wie begint, maak je oogcontact. Degene die als eerste glimlacht, gaat als tweede. Flirt gerust om te zien wie er het eerst lacht.
      • Speler 1 vraagt de ander of ze een kaart hebben van een specifieke waarde. Bijvoorbeeld: “Heb je een 6?” Heeft je partner een kaart van die waarde, dan geef je deze en mag speler 1 een paar maken en de bijbehorende uitdaging uitvoeren. Daarna mag speler 1 nog een keer.
      • Heeft je partner de gevraagde kaart niet, dan zeggen ze “Liefdes vissen!” en trek je twee kaarten uit de stapel. Nu is je partner aan de beurt.
      • Het spel gaat door tot iemand geen kaarten meer heeft. De speler met de meeste paren wint.
Liefdesuitdagingen:
      • Aas: Deel iets wat je fysiek aantrekkelijk vindt aan je partner.
      • Koning: Houd elkaars handen vast tot het volgende paar is gemaakt (ja, dit is expres lastig!).
      • Koningin: Geef je partner een kus van zes seconden.
      • Boer: Deel een persoonlijk doel of een droom die je nu hebt.
      • 10: Vertel een eigenschap van je partner die je waardeert.
      • 9: Deel een specifiek moment waarop je voelde dat je verliefd werd op je partner.
      • 8: Vertel iets dat je opwindt, zoals een bepaalde aanraking, fantasie of dirty talk.
      • 7: Deel een gekoesterde herinnering uit jullie relatie.
      • 6: Geef je partner een knuffel en vertel hoeveel ze voor je betekenen.
      • 5: Maak een selfie met je partner en plaats het op sociale media met een lieve caption.
      • 4: Vertel een grappige mop of verhaal aan je partner.
      • 3: Doe een korte striptease en trek een kledingstuk uit.
      • 2: Danspauze! Zet een liedje op dat jullie leuk vinden en dans samen.

Oefening #9:

Samen Lezen

      • Kies een boek of diepgaand artikel over een onderwerp dat jullie beiden interesseert. Fictie is mogelijk, maar non-fictie leidt vaak tot diepere en prikkelendere gesprekken.
      • Lees hardop voor aan elkaar. Je kunt de tekst opdelen in stukken en om beurten lezen, of ieder een hoofdstuk voorlezen op verschillende dagen. Een andere optie is dat één van jullie leest terwijl de ander luistert.
      • Bespreek na afloop wat jullie hebben gelezen. Welke ideeën of momenten uit het verhaal raakten je? Welke gedachten, gevoelens of inzichten kwamen naar boven?

(Variatie: Als hardop voorlezen niet jullie voorkeur heeft, lees dan hetzelfde materiaal afzonderlijk en kom daarna samen om te bespreken wat jullie hebben gelezen.)

✅ Waarom dit zo goed werkt:

Deze oefening creëert een specifieke vorm van intimiteit – intellectuele intimiteit:

Het samen ontdekken van nieuwe ideeën, verdwalen in een verhaal, en de thema’s en persoonlijke inzichten bespreken die de tekst oproept… Dit zijn prachtige manieren om in elkaars gedachtenwereld te duiken en elkaars unieke perspectieven te begrijpen, terwijl je samen leert en groeit.

En wij zijn niet de enige fans van deze oefening:

In een interview met Tim Ferris vertelt de Australische acteur Hugh Jackman dat hij en zijn vrouw elke ochtend samen lezen:

“Het is ons favoriete moment van de dag als stel geworden. En we weten, wat er ook gebeurt gedurende de dag – die meestal snel aan je voorbijgaat – [we hebben] dat kwaliteitsmoment samen gehad.”

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Sigma man Test
CliftonStrengths Assessment
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd