Er zijn twee soorten melkeiwitten die vaak in gezondheidswinkels te vinden zijn: caseïne en wei. Beide worden gewonnen uit melk en zijn meestal bijproducten van het proces voor het maken van kaas.
In plaats van ze tussen de zuivelproducten te zien, staan ze vaak in gezondheidswinkels of in de schappen met voedingssupplementen. Dit komt doordat beide eiwitten uitstekende bronnen van proteïnen zijn.
Commercieel geproduceerde caseïne en wei zijn populair onder fitnessliefhebbers, die ze beschouwen als betrouwbare eiwitsupplementen. Bij het kiezen tussen caseïne en wei is het handig om de verschillen te begrijpen.
Verschillen tussen Caseïne en Wei
Hoewel beide afkomstig zijn van melk en via vergelijkbare methoden worden geproduceerd, verschillen ze aanzienlijk in hun eigenschappen. Het proces achter de productie geeft inzicht in deze verschillen.
Wei: Wei is de vloeistof die overblijft nadat melk is gestremd. Het ontstaat als bijproduct bij de productie van kaas, yoghurt of caseïne. Wei heeft een smaak die lijkt op die van yoghurt, met een licht zure en romige ondertoon. Er zijn twee soorten wei:
- Zure wei ontstaat tijdens het maken van zachte kazen, zoals mozzarella of uitgelekte yoghurt.
- Zoete wei wordt geproduceerd bij het maken van harde kazen met stremsel, zoals Zwitserse kaas.
Caseïne: Caseïne is een van de belangrijkste eiwitten in melk en komt ook voor in kaas. Pure caseïne is smaakloos en geurloos, maar de commerciële variant heeft vaak een lichtgele kleur en een aangename geur. Het wordt geproduceerd uit magere melk.
Er zijn drie methoden om caseïne te maken.
- Zure caseïne ontstaat door melk te verzuren met organische of minerale zuren.
- Stremselcaseïne ontstaat wanneer stremsel aan melk wordt toegevoegd.
- Daarnaast kan verdund zwavelzuur of zoutzuur worden gebruikt om caseïne te produceren.
Caseïne komt voor in vrijwel alle zuivelproducten, zoals melk, boter en kaas. Tijdens het proces voor het maken van kaas wordt het uit melk gehaald. Wei ontstaat via een vergelijkbaar proces, maar is de vloeistof die achterblijft. Deze vloeistof wordt gedroogd om wei-poeder te maken, terwijl caseïne wordt gedroogd om caseïne-poeder te produceren.
Caseïne versus Wei: Eiwitverschillen
Hoewel caseïne en wei belangrijk zijn voor de productie van zuivel en kaas, worden ze commercieel vooral gebruikt als eiwitsupplementen. Beide eiwitten zijn van hoge kwaliteit en bevatten aminozuren die het lichaam nodig heeft. Ze zijn meestal goed verteerbaar. In een directe vergelijking heeft wei een voorsprong door het hogere gehalte aan essentiële aminozuren.
Geraadpleegde bronnen:
- Organic Facts: Melkeiwitten – Caseïne en Wei – Overzicht van melkeiwitten en hun eigenschappen.
- Britannica: Whey – Proces en toepassingen van wei.
- Journal of Dairy Science: Wei-eiwitonderzoek – Onderzoek naar wei en aminozuren.
- NCBI: Effecten van proteïne op sportprestaties – Studie naar caseïne en wei bij vrouwelijke atleten.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is beter voor spieropbouw?
Wei wordt vaak gezien als de beste optie voor het opbouwen van spieren. Het is goedkoper en veel mensen geven de voorkeur aan de smaak in vergelijking met caseïne. Wei wordt sneller opgenomen door het lichaam. Het bevat meer aminozuren en bevat vertakte-keten aminozuren (BCAA’s). Vooral leucine is belangrijk, omdat het spiervermoeidheid vermindert en eiwitsynthese bevordert.
Voor sportprestaties is caseïne echter net zo nuttig. Een acht weken durende studie bij vrouwelijke atleten, gepubliceerd in het Journal of Sports Science and Medicine, toonde aan dat er weinig verschil was in de proteïne consumptie en de algehele verbetering in prestaties tijdens een trainingsprogramma.
Houd er rekening mee dat zowel wei als caseïne mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met een lactose-intolerantie.
Hoe kunnen ze worden geconsumeerd?
Wei en caseïne kunnen worden gemengd met melk of water. Wei lost beter op dan caseïne en is makkelijker te mengen. Voor een gelijkmatige mix wordt soms een blender gebruikt, vooral bij caseïne. Beide poeders hebben een aangename smaak en maken melk dikker, waardoor het op een milkshake lijkt. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals chocolade, vanille en aardbei.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.