Uit onderzoek blijkt dat kimchi lichaamsvet vermindert en de gezondheid van de darmen verbetert. Dit benadrukt de potentie ervan als voedingsstrategie tegen wereldwijde obesitas.
Obesitas is uitgegroeid tot een wereldwijde epidemie, waarbij ongeveer 16% van de wereldbevolking, oftewel circa 890 miljoen mensen, aan deze aandoening lijdt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent obesitas als een groot gezondheidsprobleem en wijst op de negatieve gevolgen voor de levenskwaliteit en algehele gezondheid.
In reactie hierop heeft het World Institute of Kimchi in Zuid-Korea meerdere artikelen gepubliceerd in internationale tijdschriften over de effecten van kimchi tegen obesitas. Uit deze onderzoeken blijkt dat regelmatige consumptie van kimchi, een traditioneel Koreaans gerecht, lichaamsvet effectief vermindert en een veelbelovende voedingsstrategie kan zijn om obesitas te bestrijden.
Onderzoek naar de voordelen van kimchi
Nieuw onderzoek naar de effecten van kimchi op obesitas levert overtuigend bewijs voor de effectiviteit ervan. Preklinische experimenten met diermodellen toonden een aanzienlijke afname van lichaamsvet met 31,8% bij degenen die een dieet met kimchi kregen.[1]
Een uitgebreide analyse van gegevens uit de Korea Genome and Epidemiology Study (KoGES), verzameld over een periode van 13 jaar, liet zien dat een geschikte inname van kimchi geassocieerd is met een 15% lagere body mass index (BMI) en een 12% kleinere kans op obesitas bij mannen van middelbare leeftijd. Deze studie werd gepubliceerd in Food & Function[2] en BMJ Open[3], een Brits medisch tijdschrift uitgegeven door een dochteronderneming van de British Medical Association.
Inzichten uit klinische studies
Een team onder leiding van Dr. Sung-Wook Hong van de Onderzoeksgroep voor de functionaliteit van kimchi richtte zich op de effecten van kimchi tegen obesitas en de impact op darmgezondheid. Samen met het ziekenhuis van de Pusan Nationale Universiteit in Zuid-Korea onderzochten zij veranderingen in metingen van het lichaam, bloedwaarden en darmmicrobiomen bij 55 volwassenen met overgewicht. Deelnemers namen dagelijks 3 capsules met kimchi in (60 gram kimchi per dag) gedurende 3 maanden. Deze capsules bevatten poeder van gefermenteerde koolkimchi, bereid bij 4°C en twee weken gefermenteerd.
Uit de analyse bleek dat de groep die kimchi innam een daling van 2,6% in vetmassa liet zien, terwijl de groep zonder kimchi een toename van 4,7% in lichaamsvet had. Dit verschil was statistisch significant. Verder toonde de analyse van de darmen aan dat kimchi het aantal gunstige bacteriën, zoals Akkermansia muciniphila, verhoogde en het aantal Proteobacteriën, die in verband staan met obesitas, verlaagde.</p
Akkermansia muciniphila is een bacterie in de darmen die ontstekingen kan verminderen en markers van metabool syndroom en obesitas verbetert door de aanmaak van vetzuren met een korte keten (SCFA’s).
Wereldwijde impact en toekomstig onderzoek
De succesvolle afronding van deze klinische studie over de effecten van kimchi in het verminderen van lichaamsvet toont aan dat het regelmatig eten van kimchi helpt om obesitas te verlichten door invloed uit te oefenen op de microbiële samenstelling in de darmen.
Dr. Hae-Choon Chang, directeur van het World Institute of Kimchi, verklaarde: “De resultaten van een preklinische en een klinische studie hebben systematisch aangetoond dat kimchi obesitas kan helpen bestrijden. Dit levert wetenschappelijk bewijs om de bijzondere eigenschappen van kimchi onder de aandacht te brengen en de basis te leggen voor de wereldwijde erkenning van kimchi als gezondheidsvoedsel.” Ze voegde toe: “We blijven ons richten op onderzoek naar de rol van kimchi in het ondersteunen van de darmgezondheid, het versterken van het immuunsysteem en mogelijk het voorkomen van kanker, om kimchi verder te positioneren als een wereldwijd gezondheidsproduct.”
De klinische studie over de effecten van kimchi op obesitas werd gepubliceerd in het oktober 2024-nummer van het Journal of Functional Foods.
In Zuid-Korea, waar kimchi vandaan komt, is 22 november in 2020 uitgeroepen tot nationale herdenkingsdag voor kimchi, bekend als Kimchi-dag. Het is het eerste Koreaanse gerecht dat op deze manier wordt erkend vanwege de bijzondere gezondheidsvoordelen. Sindsdien worden op 22 november Kimchi-festivals georganiseerd in landen als de VS, het VK, Argentinië en Brazilië.
Geraadpleegde bronnen:
- *”Kimchi-consumptie verlicht obesitas-geïnduceerde ontsteking in de hersenen door aanpassing van de verbinding tussen darmen en hersenen”* door Namhee Kim, Jieun Lee, Hye Seon Song, Young Joon Oh, Min-Sung Kwon, Misun Yun, Seul Ki Lim, Hyo Kyeong Park, Young Seo Jang, Sulhee Lee, Sang-Pil Choi, Seong Woon Roh en Hak-Jong Choi, 21 juni 2022, Food Research International. DOI: 10.1016/j.foodres.2022.111533
- *”Effect van het eten van kimchi op het lichaamsgewicht bij mensen uit de algemene bevolking: een prospectieve cohortstudie”* door Li-Juan Tan, Ye-Rang Yun, Sung Wook Hong en Sangah Shin, 8 februari 2023, Food & Function.
DOI: 10.1039/D2FO03900A - *”Relatie tussen het eten van kimchi en obesitas, gebaseerd op BMI en buikvet bij Koreaanse volwassenen: een analyse van een steekproef op een bepaald moment uit de Health Examinees-studie”* door Hyein Jung, Ye-Rang Yun, Sung Wook Hong en Sangah Shin, 1 februari 2024, BMJ Open.
DOI: 10.1136/bmjopen-2023-076650 - *”Effecten van kimchi op lichaamsvet en darmmicroben bij deelnemers met overgewicht: Een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek met placebo uitgevoerd in één onderzoekscentrum”* door Wooje Lee, Min-Sung Kwon, Ye-Rang Yun, Hasun Choi, Mi-Ja Jung, Hyelyeon Hwang, Myung-Jun Shin, Jong-Hwan Park, Du-Ri Kim, Ji Yoon Chang, So Young Moon, Ho Jae Lee, Tae-Woon Kim, Tae Woong Whon en Sung Wook Hong, 15 augustus 2024, Journal of Functional Foods. DOI: 10.1016/j.jff.2024.106401
Veelgestelde vragen
Wat is kimchi en hoe helpt het tegen obesitas?
Kimchi is een traditioneel Koreaans, gefermenteerd gerecht. Studies tonen aan dat regelmatige consumptie lichaamsvet vermindert en darmgezondheid bevordert.
Hoe vaak moet ik kimchi eten om gezondheidsvoordelen te ervaren?
Dagelijkse consumptie van 60 gram kimchi toonde significante vermindering in lichaamsvet en verbeterde darmgezondheid in studies.
Welke bacteriën in kimchi zijn goed voor de darmgezondheid?
Kimchi verhoogt gunstige bacteriën zoals Akkermansia muciniphila, die ontstekingen verminderen en markers van obesitas verbeteren.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.