Je kent dit vast wel: je kijkt je favoriete serie en eet snacks. Voor je het weet is de serie afgelopen en zijn de snacks op. Je weet niet eens meer wanneer je ze precies gegeten hebt.
Af en toe genieten van lekkers is niet erg, maar onbewust eten is niet goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Eet bewust en met aandacht voor de zintuiglijke ervaring. Het helpt je om gezondere gewoonten aan te leren.
- Neem de tijd om te eten, en sta stil bij de herkomst van het voedsel. Dit vergroot je waardering.
- Gebruik al je zintuigen tijdens het eten. Proef, ruik, zie, voel en luister naar je eten.
- Verminder afleiding tijdens het eten, zoals je telefoon en tv. Zo blijf je in het moment.
- Let op hoe je je voelt na het eten, en maak hieruit je conclusies. Dit helpt je betere keuzes te maken.
Bewust eten
Onbewust eten gebeurt niet alleen op de bank. Het kan overal, altijd, zelfs als je geen honger hebt. Vaak eten mensen uit emotie, zoals verdriet, eenzaamheid of verveling, in plaats van echte honger.
Bewust eten helpt je juist om gezondere gewoonten aan te leren. Het verbetert je welzijn. Het betekent dat je aandacht geeft aan je eten, aan de geur, smaak en textuur, en aan hoe je lichaam voelt.
De voordelen
Langzaam eten is heel goed voor je. Het kan bijvoorbeeld darmklachten verminderen. Ook helpt het bij eetstoornissen en stress. Zelfs met een druk leven kun je bewust eten toepassen.
Hieronder staan 5 tips om bewuster van je maaltijden te genieten. Kijk ze snel door!
Toon Waardering voor het Eten
Voordat je begint met eten, denk dan even aan waar je eten vandaan komt. Mensen hebben hard gewerkt om het te verbouwen, klaar te maken en te brengen. Wees hier dankbaar voor en voor de energie die het je geeft.
Als je samen met familie of vrienden eet, geniet dan van dat moment. Vier de gezelligheid en het samenzijn tijdens het eten.
Verklarende woordenlijst
- Mindful: Met aandacht en bewustzijn, in het hier en nu.
- Zintuiglijk: Wat te maken heeft met de zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven, voelen.
- Emotioneel: Wat te maken heeft met gevoelens.
- Bewerkt voedsel: Voedsel dat in een fabriek is veranderd en vaak minder voedingsstoffen bevat.
- Bevredigend: Een gevoel van voldoening en tevredenheid.
1. Dankbaarheid
Dankbaar zijn voor je eten helpt je om bewuster te worden. Je kunt zelfs speciale sessies volgen met experts om dit te oefenen. Sommige van deze sessies zijn zelfs helemaal gratis!
2. Gebruik al je Zintuigen
Door extra aandacht te besteden aan je eten, waardeer je het meer. Het is voeding voor je lichaam.
Gebruik al je zintuigen tijdens het eten: ruik de kruiden in de soep, bewonder de kleuren van de salade, proef de zoete smaak van fruit, voel hoe zacht de saus is en luister naar het knapperige geluid van een korst.
3. Kookritueel
Als je graag zelf kookt, kun je ook tijdens het koken bewuster zijn. Maak er een ritueel van. Zet rustige muziek op, of steek een kaars aan. Let op wat je voelt en ruikt terwijl je kookt.
Probeer het eens, je zult zien dat het een heel andere ervaring is!
4. Verminder Afleiding
De keuken zou een rustige plek moeten zijn, waar je rustig kunt eten en ontspannen met familie of vrienden. De keuken moet je inspireren. Daarom is het belangrijk om goede keukenleveranciers te vinden als je je keuken gaat vernieuwen.
Elk detail telt, van de kleuren tot de plaatsing van apparaten.
5. Rustige Omgeving
Een opgeruimde keuken is uitnodigender. Gebruik rustgevende geluiden tijdens het eten om in het moment te blijven.
Zet je telefoon en tv uit, zodat je niet afgeleid wordt. Als je je telefoon nodig hebt voor een recept, zet hem dan op ‘niet storen’.
6. Pauzeer Tussen de Happen
Als kind werd je misschien verteld om langzaam te eten. Dat is nog steeds een goed idee. Je maag kan dan aan je hersenen doorgeven dat je vol zit. Zo kan je beter verteren en meer genieten van de smaken.
Te snel eten kan leiden tot overeten, waardoor je je slecht voelt. Eet dus langzamer en let op hoe je je voelt na verschillende soorten eten. Zo maak je betere keuzes.
7. Gezonde Keuzes
Wees lief voor je lichaam. Probeer bewerkt voedsel te vermijden. Eet meer gezonde dingen, zoals groenten en fruit. Ze zijn lekker en geven je mineralen, vitaminen en vezels. Dit helpt tegen stress en zelfs depressie.
Zelfs een paar kleine aanpassingen per dag maken al een groot verschil. Probeer dus meer groente en fruit te eten! Je hebt er veel profijt van.
8. Check bij Jezelf in
Als je klaar bent met eten, vraag je dan af hoe je je voelt. Was de maaltijd bevredigend?
Dit helpt je om bewuster te worden van je eetgewoonten. Let op hoe je je voelt na een bepaald soort eten. Zo weet je of je het in de toekomst weer wilt eten.
9. Bewuster Eten
Je weet nu waarschijnlijk wel dat bewust eten een groot verschil kan maken in hoe je met eten omgaat.
Eten is vaak een onbewuste handeling geworden. We eten snel en vaak zonder na te denken. Dit is een probleem, want je hersenen hebben tijd nodig om te merken dat je vol zit.
Conclusie
Gelukkig kun je eten weer een bewuste keuze maken. Eet langzamer en wees aanwezig in het moment. Deze tips helpen je op weg naar bewuster eten, zodat je er optimaal van kunt profiteren!
Veelgestelde vragen
Waarom is bewust eten belangrijk?
Bewust eten helpt je om gezondere gewoonten aan te leren door aandacht te geven aan de zintuiglijke ervaring van het eten. Het verbetert je welzijn doordat je meer waardeert wat je eet en hoe je lichaam reageert. Onbewust eten kan leiden tot overeten en slechtere keuzes.
Hoe kan ik meer mindful eten?
Begin met het verminderen van afleiding tijdens het eten, zoals je telefoon of tv. Gebruik al je zintuigen: proef, ruik, zie, voel en luister naar je eten. Neem de tijd om te eten en kauw langzamer. Het helpt je bewuster te zijn van je eetgewoonten en keuzes.
Wat zijn de voordelen van langzaam eten?
Langzaam eten geeft je maag de tijd om je hersenen te laten weten dat je vol zit, wat kan helpen bij de spijsvertering. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van darmklachten en ondersteunt een gezondere relatie met eten. Ook kan het helpen bij het omgaan met stress.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.