Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
De uitdagingen van het leven leiden vaak tot aanhoudende veelal negatieve gedachten. Deze gedachten dwalen in onze geest rond en leiden ons af van rust en stilte. Ze kunnen een mentaal onrustig en angstig gevoel geven. De concentratie en aandacht worden verstoord en de controle over de eigen geest en gedachten verzwakt.
Zorgen, twijfels en angsten blijven gedachten produceren en ze steeds opnieuw door de geest laten gaan. Dit artikel bekijkt praktische stappen om deze terugkerende gedachten los te laten en zo van mentale rust te genieten.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Erken de gedachten zonder ertegen te vechten; dit vermindert hun emotionele greep.
- Oefen mindfulness om in het huidige moment te blijven, weg van zorgen over het verleden of de toekomst.
- Gebruik visualisatie om gedachten los te laten, door ze symbolisch te laten verdwijnen.
- Stel grenzen aan je reflectietijd, zodat overdenken niet leidt tot mentale uitputting.
- Cultiveer dankbaarheid om je focus te verleggen naar positieve ervaringen in het huidige moment.
Begrijp de aard van terugkerende gedachten
Terugkerende gedachten zijn vaak de manier van de geest om onopgeloste zaken te verwerken. Of het nu gaat om zorgen over de toekomst, spijt over het verleden, of een wens om het oncontroleerbare te beheersen, deze gedachten blijven elk uur van de dag terugkomen.
Het is belangrijk te erkennen dat het normaal is om terugkerende gedachten te hebben. Het is de manier waarop de geest werkt. Herhalend denken betekent piekeren en overdenken, een negatieve gewoonte die helder denken belemmert. Deze gewoonte kan de stemming slechter maken en energie uitputten.
Erken de gedachte, verzet je er niet tegen
Hoe meer we tegen terugkerende gedachten vechten, hoe sterker ze worden. Het erkennen van de gedachten betekent niet dat we eraan toegeven. Het betekent dat we hun aanwezigheid herkennen zonder te oordelen.
Als we onze gedachten erkennen en ons ervan bewust zijn, verminderen we hun emotionele greep. Hierdoor kunnen ze op een natuurlijke manier vervagen.
Tip: Als de gedachte opkomt, stop dan even en zeg: “Ik zie je.” Deze oefening maakt de gedachte minder sterk.
Verklarende woordenlijst
- Aanhoudende: Iets dat lang doorgaat of blijft bestaan.
- Herformuleren: Iets op een andere manier zeggen of bekijken om het een andere betekenis te geven.
- Affirmaties: Positieve zinnen die je tegen jezelf zegt om je gedachten te beïnvloeden.
- Mindfulness: Een manier om in het huidige moment te leven zonder oordeel over je gedachten.
- Visualisatie: Een mentale techniek om beelden te gebruiken om te helpen bij het loslaten van gedachten.
Oefen mindfulness
Mindfulness leert ons om in het huidige moment te blijven. Door onszelf te verankeren in het nu, leiden we de aandacht af van het verleden of de toekomst. Hier verblijven terugkerende gedachten meestal.
Deze oefening houdt in dat je je gedachten observeert zonder eraan vast te raken. Je bekijkt de gedachte zonder er gelijk in mee te gaan.
Tip: Voor een simpele mindfulness-oefening, concentreer je een paar minuten op de geluiden om je heen. Als je geest afdwaalt, leid hem dan rustig terug naar de geluiden. Denk aan het tikken van een horloge, voetstappen, vogels, de wind, auto’s en andere geluiden.
Gebruik mentale visualisatie technieken
Visualisatie kan een sterk hulpmiddel zijn om de geest leeg te maken. Stel je je terugkerende gedachte voor als een voorwerp en visualiseer dat je het weg laat drijven, oplossen of zachtjes uiteen laten vallen. Deze symbolische loslating kan de hersenen trainen om los te laten.
Tip: Sluit je ogen en stel je voor dat je de gedachte in je handen houdt. Laat hem dan los in een kalm wateroppervlak of laat hem in de lucht zweven. Dit kan helpen om afstand te nemen.
Stel grenzen voor reflectie
Hoewel het belangrijk is om steeds terugkerende gedachten aan te pakken, leidt overdenken tot mentale uitputting. Plan vaste tijden in voor reflectie. Als de tijd om is, herinner jezelf er dan zachtjes aan om verder te gaan.
Tip: Neem elke dag tien minuten de tijd om met je gedachten te zitten. Aan het einde van die tijd besluit je bewust om ze voor de rest van de dag los te laten. Ze zullen blijven terugkomen, maar deze oefening zal je helpen om ongewenste gedachten op te lossen en te vermijden.
Cultiveer dankbaarheid
Dankbaarheid is een eenvoudig maar effectief middel tegen herhaaldelijk negatief denken. Focussen op waar je dankbaar voor bent, helpt de aandacht van de hersenen te verleggen van zorgen of spijt naar de positieve ervaringen in het nu.
Tip: Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Deze dagelijkse oefening helpt je hersenen om zich op het positieve te richten.
Doe aan lichaamsbeweging
Lichamelijke beweging kan helpen om mentale spanning te verminderen. Zelfs een korte wandeling helpt al. Beweging verschuift de energie van het lichaam en helpt de geest vaak te resetten. Deze pauze kan ruimte creëren voor nieuwe gedachten of simpelweg een rustigere geest.
Tip: Als je je mentaal vast voelt zitten, maak dan een wandeling van een kwartier in de natuur. Richt je op de geluiden, geuren en wat je ziet.
Herformuleer negatieve gedachten
Soms zijn onze terugkerende gedachten gebaseerd op een negatief idee. Herformuleren gaat over het veranderen van het verhaal dat je jezelf vertelt. In plaats van ‘Ik zal nooit slagen’, kun je proberen ‘Ik werk eraan, dus succes komt op zijn tijd’.
Tip: Schrijf de negatieve gedachte op en verander hem daarna in iets dat je meer kracht en evenwicht geeft.
Gebruik affirmaties om aanhoudende gedachten tegen te gaan
Affirmaties zijn positieve zinnen die je tegen jezelf herhaalt om negatieve of ongewenste gedachten tegen te gaan. Ze kunnen vooral helpen bij het omgaan met negatieve zelfgesprekken die steeds terugkomen.
Tip: Kies affirmaties die bij je passen, zoals ‘Ik ben kalm, in balans en heb controle over mijn gedachten’. Herhaal ze gedurende de dag, vooral als negatieve gedachten opkomen.
Methoden voor emotionele afstand
Het ontwikkelen van een zekere mate van emotionele afstandelijkheid kan je helpen negatieve en terugkerende gedachten los te laten en je geest kalm, vredig en gelukkig te maken.
Tip: Kijk naar je terugkerende gedachten met afstand, zonder interesse. Weersta de neiging om ze te volgen. Probeer ze gewoon te observeren.
Zoek professionele hulp indien nodig
Als je terugkerende gedachten diep geworteld zijn in angst, trauma of depressie, kan het zoeken van hulp bij een professional veel verschil maken. Een therapeut kan gestructureerde methoden geven om hardnekkige denkpatronen uit te dagen en te veranderen.
Tip: Therapie is niet een laatste redmiddel. Het is een manier om je technieken te leren waarmee je je gedachten en gevoelens beter kunt beheersen.
Terugkerende gedachten zijn geen verplichting
Het bereiken van mentale rust kost geduld en doorzettingsvermogen. Het is onmogelijk om elke gedachte die in je opkomt te controleren, maar je kunt wel controleren hoe je erop reageert.
Door deze technieken te gebruiken, zul je merken dat terugkerende gedachten na verloop van tijd minder macht over je hebben. Hierdoor kan er meer rust ontstaan.
Er zijn meer manieren om terugkerende gedachten te verminderen, zoals meditatie en mentale training. Je kunt hierover meer informatie vinden in andere artikelen op onze website.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Waarom heb ik steeds terugkerende gedachten?
Terugkerende gedachten zijn vaak een manier van je geest om onopgeloste zaken te verwerken, zoals zorgen over de toekomst of spijt over het verleden. Het is een normale manier waarop de geest werkt, maar herhaaldelijk denken kan leiden tot piekeren en overdenken. Dit kan je stemming verslechteren en energie uitputten.
Hoe kan mindfulness me helpen om mijn gedachten los te laten?
Mindfulness helpt je om in het huidige moment te blijven, waardoor je minder aandacht besteedt aan het verleden of de toekomst. Door je gedachten te observeren zonder erin mee te gaan, verminder je hun grip op je. Je kunt bijvoorbeeld oefenen door je te concentreren op geluiden om je heen en je aandacht steeds terug te brengen als die afdwaalt.
Wat kan ik doen als ik merk dat ik steeds blijf piekeren?
Probeer grenzen te stellen aan je reflectietijd en plan vaste momenten in om met je gedachten bezig te zijn. Daarnaast kan dankbaarheid helpen om je focus te verleggen naar positieve ervaringen. Ook lichaamsbeweging en het herformuleren van negatieve gedachten kunnen helpen om het piekeren te verminderen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.