Wachten of Niet? Ontdek de Ideale Timing voor Intimiteit in Je Relatie


13 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
13 keer gelezen sinds

0
(0)

Er is een verschil tussen passief wachten en geduld hebben. De kunst van timing in een nieuwe relatie

Belangrijke inzichten

  • Onderzoek laat zien dat stellen die meer dan twee maanden wachten met intimiteit, vaak meer tevreden zijn over hun relatie
  • Van de mensen die spontaan een nacht samen doorbrachten, bouwde 27% dit uit tot een duurzame relatie
  • Van de stellen die elkaar via Tinder leerden kennen en nu verloofd of getrouwd zijn, vormt 25% een stabiele relatie

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Intimiteit is een van de meest bijzondere manieren waarop we ons kunnen verbinden met een ander. Maar wanneer is het juiste moment daar? Sommigen zweren bij het ontwikkelen van een emotionele band voordat ze intiem worden. Anderen geloven dat vroege intimiteit juist helpt bij het opbouwen van die speciale connectie.

Als we kijken naar wat het beste werkt voor een nieuwe relatie, zien we twee kanten:

  1. Wachten met intimiteit draagt bij aan een sterkere relatie
  2. Een sterke fysieke aantrekkingskracht helpt om een hechte band op te bouwen

Wat vrouwen er zelf over zeggen

Via Reddit deelden verschillende vrouwen hun ervaringen over het moment van intimiteit in een nieuwe relatie:

  • “Ik heb geen vaste regel, maar altijd voordat het heel serieus wordt. Je wilt tenslotte weten of je ook op dat vlak bij elkaar past.”
  • “Met mijn man was het al na een paar uur. In andere relaties wachtte ik soms een maand. Het maakte uiteindelijk niet uit voor hoe de relatie verliep.”
  • “Het gebeurde spontaan in een café. Binnen twee minuten was het beslist.”
  • “Ik wacht meestal zes maanden. De meeste mannen haken eerder af. Degene die het volhield, bleek de ware.”
  • “De eerste avond al. Waarom tijd verspillen? Tenzij de ander er nog niet aan toe is natuurlijk.”
  • “Als ik me veilig voel en het klikt, waarom niet meteen?”
  • “Ik laat het gewoon gebeuren zoals het gebeurt.”
  • “Voor mij alleen als we een vaste relatie hebben.”

Wat zegt de wetenschap?

Verschillende studies tonen aan dat wachten met intimiteit voordelen heeft. Onderzoeker Sharon Sassler ontdekte dat stellen die langer wachtten, vaak een betere relatie ontwikkelden. Dit gold vooral voor vrouwen. Als stellen te snel intiem werden, misten ze vaak de kans om elkaar echt te leren kennen en een diepere band op te bouwen.

Onderzoekers Jaclyn Vancour en Marianne Fallon (2017) zagen dat jongvolwassenen die meer dan twee maanden wachtten, meer tevreden waren over hun relatie dan degenen die eerder intiem werden. Vroege intimiteit hing samen met kortere relaties. Door te wachten krijgen stellen meer tijd om emotioneel te groeien.

De rol van aantrekkingskracht

“In Denemarken doen we het anders. Bij ons is het heel normaal om na een feestje te blijven slapen. De volgende ochtend besluit je dan of je elkaar weer wilt zien.” – Een Deense vrouw

Veel onderzoeken laten zien hoe waardevol intimiteit is voor een relatie. Maar de vraag blijft: is vroeg in de relatie al intiem zijn ook goed?

Gurit Birnbaum en collega’s (2019) ontdekten dat sterke aantrekkingskracht tussen nieuwe partners gedrag stimuleert dat helpt bij het opbouwen van een band. Ook al ging hun onderzoek over aantrekkingskracht en niet over daadwerkelijke intimiteit, het laat zien dat die eerste vonk helpt om dichter naar elkaar toe te groeien.

Marie Thouin (2024) wijst erop dat mensen die kiezen voor een monogame relatie vaak verwachten dat intimiteit betekent dat je exclusief voor elkaar kiest. Bij mensen die open relaties hebben, worden er meestal eerst duidelijke afspraken gemaakt over grenzen en verwachtingen.

Interessant is dat van de mensen die spontaan een nacht samen doorbrachten, 27% uitgroeide tot een serieuze relatie (Fisher, 2022). En hoewel Tinder bekend staat om vluchtige contacten, vond 25% van de stellen die nu verloofd of getrouwd zijn elkaar via deze app.

Het verschil tussen afwachten en geduld hebben

“Geduld is niet stilzitten en wachten. Het is vooruitkijken. Het is naar de doorn kijken en de roos zien, naar de nacht kijken en de dag zien. Geliefden zijn geduldig en weten dat de maan tijd nodig heeft om vol te worden” – Rumi

We kennen allemaal die twee stemmen in ons hart als het om liefde gaat. De een zegt: “Nu of nooit!” zoals Elvis Presley zong. De ander fluistert: “Ik wacht op je, hoe lang het ook duurt.”

Er is een verschil tussen afwachten en geduld hebben. Afwachten is passief: je zit stil tot er iets gebeurt. Geduld hebben is actief: je blijft in beweging, ook al gaat het soms langzaam. Het is geen uitstelgedrag zoals bij procrastinatie, maar een bewuste keuze om de juiste tijd te nemen (Ben-Ze’ev, 2019).

De gouden middenweg

Er bestaat geen perfecte formule voor het juiste moment. Aristoteles zei al dat niet de hoeveelheid telt, maar wat past bij de situatie. Dat geldt ook voor het moment van intimiteit.

Meestal is het fijn om rustig de tijd te nemen. Maar soms voelt het ook goed om je over te geven aan het moment. Het belangrijkste is dat er respect is voor elkaar, dat je open bent over wat je voelt en wat je wilt. Zo wordt het moment van intimiteit, wanneer dat ook is, iets dat jullie relatie sterker maakt.

Geraadpleegde bronnen:

  • Ben-Ze’ev, A. (2019). De boog van liefde: Hoe onze romantische levens veranderen in de loop van de tijd. University of Chicago Press
  • Birnbaum, G. E., Mizrahi, M., & Reis, H. T. (2019). Aangedreven door begeerte: seksuele activatie vergemakkelijkt het uitvoeren van relatie-initiërend gedrag. Journal of Social and Personal Relationships, 36, 3057-3074
  • Fisher, H. (2015). Casual seks kan de huwelijken in Amerika verbeteren. Nautilus, maart, 2, 2015.
  • Sassler, S., Addo, F. R., & Lichter, D. T. (2012). Het tempo van seksuele activiteit en latere relatiekwaliteit. Journal of Marriage and Family, 74, 708-725.‏
  • Thouin, M. (2024). Wat is compersion? Begrip van positieve empathie in consensueel niet-monogame relaties. Rowman & Littlefield.
  • Vancour, J. M., & Fallon, M. (2017). Romantische tevredenheid bij jongvolwassenen als een functie van seksueel debuut. Psi Chi Journal of Psychological Research, 22(2).‏
  • Yanaoka, K., et al. (2022). Cultures crossing: De kracht van gewoonte in het uitstellen van bevrediging. Psychological Science, 33, 1172-1181.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het juiste moment voor intimiteit in een nieuwe relatie?

Er is geen perfect moment, maar onderzoek toont aan dat wachten de kans op een diepere band vergroot. Het hangt af van wederzijds respect, open communicatie en wat goed voelt voor beide partners. Luister naar je gevoel en forceer niets.

Wat is het verschil tussen passief wachten en geduld hebben in een relatie?

Passief wachten is stilzitten tot er iets gebeurt, terwijl geduld actief is en vooruitkijkt, zelfs als het langzaam gaat. Geduld is een bewuste keuze om de tijd te nemen en tegelijkertijd te blijven werken aan de relatie.

Heeft vroegtijdige intimiteit altijd een negatieve invloed op een relatie?

Niet per se. Sterke aantrekkingskracht kan een hechte band stimuleren. Het is belangrijk om open te zijn over verwachtingen en grenzen, vooral in open relaties, en te zorgen dat beide partners zich veilig en comfortabel voelen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

Dit Zijn De Zes Redenen Waarom Mensen Liefde Zoeken

Dit Zijn De Zes Redenen Waarom Mensen Liefde Zoeken

18 januari 202539 views7 min leestijd
hoe vind ik de ware partner?

Hoe vind ik de ware partner?

18 januari 202532 views4 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Libido Test Voor Mannen
zelfliefde
Inclusiviteit Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd