Voor het geval je het nog niet hebt gehoord of gelezen: Al een behoorlijke poos geleden (25 oktober 2015), publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie een rapport waarin staat dat bewerkt vlees (denk aan worst, ham en spek) kanker veroorzaakt, en dat onbewerkt rood vlees mogelijk ook kankerverwekkend is.
Voor alle duidelijkheid: er is een verschil tussen het eten van rood vlees en bewerkt vlees. Het eten van bewerkt vlees is gecategoriseerd als kanker veroorzakend, maar het bewijs dat rood vlees kanker veroorzaakt is minder sterk, maar bestaat niettemin.
Als de gemelde verbanden waar blijken te zijn, schat het Global Burden of Disease Project dat een voedingspatroon met veel bewerkt vlees verantwoordelijk zou kunnen zijn voor 50.000 sterfgevallen door kanker per jaar wereldwijd.
Om dit in perspectief te plaatsen, kijken we naar hoe deze cijfers zich verhouden tot andere bekende kankerverwekkende stoffen, of stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Er zijn wereldwijd ongeveer 1 miljoen sterfgevallen door kanker per jaar als gevolg van roken, 600.000 per jaar als gevolg van alcohol consumptie, en meer dan 200.000 per jaar als gevolg van luchtvervuiling. Helaas, zoals zo vaak het geval is, haalt de reguliere journalistiek feiten uit de context om de aantrekkingskracht van een verhaal te vergroten.
Dus, wat zijn de feiten? Moet je je zorgen maken over het eten van rood vlees? Moet je bewerkt vlees helemaal opgeven en afscheid nemen van die hotdog? Zijn bepaalde manieren om vlees te bereiden beter dan andere? Hier zijn de antwoorden.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Een panel van 22 experts heeft 800 wetenschappelijke onderzoeken beoordeeld voordat het tot zijn conclusie kwam. Het bewijs dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt is heel sterk.
- Er is goed bewijs dat rood vlees ook kanker veroorzaakt, hoewel niet zo sterk als voor bewerkt vlees. Het meeste bewijs wijst in de richting van darmkanker (een kanker van de dikke darm of endeldarm, waarvan er meer dan 200.000 gevallen per jaar in de Verenigde Staten zijn).
- Het kankerrisico dat aan vlees is gekoppeld, is niet zo hoog als bij tabaksconsumptie. Tabaksconsumptie veroorzaakt ongeveer 20 keer meer kans op kanker.
- Hoewel dit rapport geen reden tot paniek is, is het tijd om de hoeveelheid bewerkt vlees en rood vlees die je consumeert eens onder de loep te nemen. Het is belangrijk om hierbij een goede balans te vinden.
- Het is belangrijk om te weten dat de risico’s groter worden bij een hogere consumptie van bewerkt vlees. Probeer daarom met mate te genieten van vlees.
De details: Bewerkt vlees, rood vlees en kankerrisico
Om wat dieper in te gaan op de wetenschap over bewerkt vlees en rood vlees als kankerverwekkende stoffen, is het belangrijk om te kijken naar van wie deze bevindingen afkomstig zijn, en wat ze precies hebben gevonden.
Wie deed deze bevindingen?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe de WHO werkt. Dit laatste rapport is niet gebaseerd op één enkele studie, maar op een uitgebreide analyse door een groep experts die studies beoordelen in het kader van het Monograph Programme. Het Monograph Programme identificeert en evalueert oorzaken uit de omgeving van kanker bij mensen in het kader van het International Agency for Research on Cancer (IARC), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Een werkgroep van internationale experts beslist welke stoffen ze evalueren en komt acht dagen bijeen nadat ze vooraf conceptdocumenten hebben opgesteld op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs. In het geval van het vleesonderzoek hebben we het over de evaluatie van het meest recente wetenschappelijke bewijs door een groep van 22 internationale experts van academische instellingen zoals Harvard, Brown en Imperial College London, evenals vertegenwoordigers van landbouw departementen in de Verenigde Staten en Frankrijk. Al met al werden 800 studies geëvalueerd om tot de conclusies van de werkgroep te komen.
De conclusies van de groep waren niet unaniem, wat logisch is omdat er vertegenwoordigers van landbouwdepartementen aanwezig waren en de vleesindustrie een miljardenbusiness is.
Wat waren de conclusies?
Deze groep experts classificeert stoffen in een van de vijf groepen, variërend van Groep 1 (er is voldoende bewijs dat een stof kanker veroorzaakt) tot Groep 4 (de stof veroorzaakt waarschijnlijk geen kanker bij mensen). Groep 2 is opgesplitst in twee subgroepen: 2A (een stof veroorzaakt waarschijnlijk kanker bij mensen) en 2B (een stof veroorzaakt mogelijk kanker bij mensen). Bewerkt vlees is ingedeeld in Groep 1, wat betekent dat er voldoende bewijs is dat het kanker veroorzaakt.
Rood vlees is ingedeeld in Groep 2A, wat betekent dat het waarschijnlijk kanker veroorzaakt. Een belangrijke conclusie hier is dat deze groeperingen de hoeveelheid bewijs laten zien die de bewering ondersteunt dat de stof kanker veroorzaakt, niet het relatieve kankerrisico. Tabak en bewerkt vlees bevinden zich samen in Groep 1 met aanzienlijk bewijs dat ze kanker veroorzaken, maar de ernst waarmee is vastgesteld dat ze kanker veroorzaken, varieert, zoals we hierboven in de belangrijkste feiten hebben gezien.
Wat voor vlees wordt als bewerkt beschouwd?
Bewerkt vlees verwijst naar vlees dat is getransformeerd door zouten, pekelen, fermenteren, roken of andere processen om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. Het meeste bewerkte vlees bevat varkensvlees of rundvlees, maar bewerkt vlees kan ook ander rood vlees, gevogelte, slachtafval of vleesbijproducten zoals bloed bevatten.
Verklarende woordenlijst
- Carcinogeen: Carcinogeen betekent kankerverwekkend. Het verwijst naar stoffen of stralingen die het risico op kanker verhogen door schade aan cellen of DNA.
- Kankerverwekkende stoffen: Stoffen of agentia die het potentieel hebben om kanker te veroorzaken in levende weefsels.
- Colorectale kanker: Een vorm van kanker die begint in de dikke darm of de endeldarm.
- Monograph Programme: Een programma dat milieu-oorzaken van kanker bij mensen identificeert en evalueert.
- International Agency for Research on Cancer (IARC): Onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat onderzoek doet naar de oorzaken van kanker.
- Werkgroep: Een team van experts die samenwerken om specifieke onderwerpen te onderzoeken en te evalueren.
Over welke soort kanker hebben we het?
Het bewijs dat bewerkt of rood vlees en kankerrisico aantoont, is in verband gebracht met darmkanker, kanker in de dikke darm of endeldarm. Er was ook enig niet-conclusief bewijs voor prostaat- en alvleesklierkanker, wat betekent dat er mogelijk een verband is, maar er zijn verdere studies nodig om tot een conclusie te komen.
Neemt het risico toe wanneer de hoeveelheden vlees (bewerkt en onbewerkt rood vlees) toenemen?
De consumptie van bewerkt vlees werd in de onderzochte studies in verband gebracht met kleine toenames van het risico op kanker. In die studies nam het risico over het algemeen toe met de hoeveelheid geconsumeerd vlees. Uit een analyse van gegevens uit 10 studies bleek dat elke portie van 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten, het risico op darmkanker met ongeveer 18% verhoogt.
Het kankerrisico dat verband houdt met de consumptie van rood vlees is moeilijker in te schatten omdat het bewijs dat rood vlees kanker veroorzaakt niet zo sterk is. Als het verband tussen rood vlees en darmkanker echter bewezen zou worden, suggereren gegevens uit dezelfde studies dat het risico op darmkanker zou kunnen toenemen met 17% voor elke portie van 100 gram rood vlees die dagelijks wordt gegeten.
Wat moet ik nog meer weten?
De WHO-werkgroep keek ook naar bereidingswijzen en leeftijd om risicogroepen te identificeren. Er was niet genoeg bewijs om een hoger risicocijfer voor kinderen en ouderen te suggereren. Koken op hoge temperaturen of met het voedsel in direct contact met een vlam of een heet oppervlak, zoals bij barbecuen of bakken in de pan, produceert meer van bepaalde soorten kankerverwekkende chemicaliën. Er waren echter niet genoeg gegevens voor de werkgroep om tot een conclusie te komen over de vraag of de manier waarop vlees wordt bereid het risico op kanker beïnvloedt.
De kijk van de redactie (+ belangrijkste punten)
Bij Goodfeeling zijn we grote voorstanders van het verminderen, zo niet het elimineren van de consumptie van rood vlees om gezondheidsredenen door het te vervangen door magere proteïne of door een voornamelijk plantaardig dieet te volgen. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat de WHO niet heeft gekeken naar de kwaliteit of herkomst van vlees bij het bekijken van het bewijs dat het risico op rood vlees en kanker ondersteunt.
We raden aan om waar mogelijk te kiezen voor biologisch vlees van grasgevoerde kwaliteit. We raden ook aan om bewerkt voedsel indien mogelijk volledig te elimineren. Het bewijs dat bewerkte voedingsmiddelen consumenten meer schaden dan onbewerkte voedingsmiddelen (op veel verschillende manieren) stapelt zich op. Dat gezegd hebbende, zijn we ook van mening dat het belangrijk is om een positieve relatie te hebben met je lichaam en de manier waarop je het voedt door je niet gestrest of schuldig te voelen over wat je eet. Matiging en balans zijn bovenal de sleutel.
Veelgestelde vragen
Is rood vlees slecht voor je?
Rood vlees kan het risico op bepaalde vormen van kanker verhogen, met name darmkanker. Het is belangrijk om rood vlees met mate te consumeren als onderdeel van een evenwichtig dieet.
Hoeveel bewerkt vlees mag ik eten?
Het wordt aanbevolen om de consumptie van bewerkt vlees zoveel mogelijk te beperken. Bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen.
Welke soorten vlees zijn het veiligst om te eten?
Kies bij voorkeur voor magere soorten vlees, zoals kip en vis. Varieer met plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en linzen.
Hoe kan ik het risico op kanker door vlees verminderen?
Beperk de consumptie van rood en bewerkt vlees en kies voor gezondere bereidingswijzen. Vermijd bijvoorbeeld het grillen of frituren van vlees op hoge temperaturen.
Is biologisch vlees gezonder?
Biologisch vlees kan minder schadelijke stoffen bevatten. Het is echter nog steeds belangrijk om het met mate te consumeren als onderdeel van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon.