Probiotica

Probiotica One-O-One


851 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
851 keer gelezen sinds

0
(0)

Verander je leven met de kracht van probiotica. Leer hoe je je lichaam in balans houdt, je afweersysteem versterkt en ontstekingen onder controle krijgt. Voel je fit en energiek met deze onmisbare informatie over probiotica en gezondheid.

Dit artikel is een vereenvoudigde en ingekorte versie (600 woorden) van het oorspronkelijke artikel: Hoe probiotica je darmgezondheid in slechts 14 dagen kunnen verbeteren (2200 woorden en maakt een grondige duik in het onderwerp probiotica.

Redactie Goodfeeling.nl

Probiotica, wat zijn ze eigenlijk?

Het zijn levende bacteriën en/of gisten die van nature in je lichaam voorkomen. Je hebt altijd zowel goede als slechte bacteriën in je lichaam. Wanneer je ziek bent, neemt het aantal slechte bacteriën toe en raakt je systeem uit balans. Goede bacteriën helpen om de overtollige slechte bacteriën te verwijderen en de balans te herstellen. Probiotica-supplementen zijn een manier om goede bacteriën aan je lichaam toe te voegen.

Waar komen deze nuttige micro-organismen vandaan?

Deze kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals yoghurt. Bacteriën (lactobacillus en bifidobacterium) en gist (saccharomyces boulardii) kunnen worden aangetroffen in vele delen van je lichaam, waaronder je darmen.

Maar hoe werken probiotica precies?

Deze nuttige micro-organismen maken deel uit van een groter geheel: de bacteriën en je lichaam, je microbioom. Denk aan je microbioom als een diverse gemeenschap van organismen, zoals een bos, die samenwerken om je lichaam gezond te houden. Deze gemeenschap bestaat uit zogenaamde microben. Je hebt triljoenen microben op en in je lichaam. Deze microben zijn een combinatie van:

  • Bacteriën
  • Schimmels (waaronder gisten)
  • Virussen
  • Protozoa

Ieders microbioom is uniek. Zelfs tweelingen hebben verschillende microbiële cellen. Om als microbe te worden beschouwd als een probioticum, moeten ze verschillende kenmerken hebben. Dit omvat het kunnen worden geïsoleerd uit een mens, overleven in de darm na inname, een bewezen nut hebben en veilig te consumeren zijn.

Maar waar komen deze nuttige micro-organismen dan precies voor in ons lichaam?

Hoewel de meest voorkomende plaats voor nuttige microben in onze darmen is, zijn er meerdere plaatsen in en op ons lichaam waar goede microben voorkomen. Dit zijn plaatsen die in contact staan met de “buitenwereld” en omvatten onze:

  • Darmen
  • Mond
  • Vagina
  • Urinewegen
  • Huid
  • Longen

De hoofdtaak van probiotica, of goede bacteriën, is om een gezonde balans in ons lichaam te behouden. Denk aan het houden van ons lichaam in een neutrale staat. Wanneer je ziek bent, komen er slechte bacteriën in je lichaam en neemt hun aantal toe. Dit brengt je lichaam uit balans. Goede bacteriën werken om de slechte bacteriën te bestrijden en de balans binnen je lichaam te herstellen, waardoor je je beter voelt.

Maar dat is nog niet alles.

Goede bacteriën houden ons gezond door ons afweersysteem te ondersteunen en ontstekingen te controleren. Bepaalde soorten goede bacteriën kunnen ook helpen bij de vertering van voedsel, slechte bacteriën in toom houden en ziekte voorkomen, vitaminen aanmaken, de cellen in onze darmen ondersteunen om slechte bacteriën die we via voedsel of dranken binnenkrijgen tegen te gaan, en medicijnen afbreken en opnemen.

Dit balanceren gebeurt voortdurend en automatisch

Het is niet nodig om probiotica-supplementen te nemen om dit te laten gebeuren. Goede bacteriën zijn gewoon een natuurlijk onderdeel van ons lichaam. Door dagelijks een goed gebalanceerd dieet te eten dat rijk is aan vezels, kan het aantal goede bacteriën op het juiste niveau worden gehouden.

Maar welke soorten probiotische bacteriën zijn nu het meest voorkomend? Hoewel er veel soorten bacteriën kunnen worden beschouwd als probiotica, zijn er twee specifieke soorten bacteriën die vaak als probiotica in winkels te vinden zijn. Dit zijn:

  • Lactobacillus
  • Bifidobacterium

Deze zijn ook samengesteld uit goede gisten. De meest voorkomende soort gist die in deze nuttige microben wordt gevonden, is Saccharomyces boulardii.

Als je overweegt om probiotica-supplementen te kopen, let er dan op dat je producten kiest die zijn goedgekeurd door de FDA en die de juiste soorten en hoeveelheden probiotica bevatten.

Conclusie

Probiotica zijn levende bacteriën en/of gisten die van nature in ons lichaam voorkomen. Ze helpen om een gezonde balans in ons lichaam te behouden en ondersteunen ons immuunsysteem en controleren ontstekingen. Hoewel yoghurt een goede bron van deze nuttige microben is, kan het ook nuttig zijn om aanvullende probiotica te nemen. Overleg wel altijd met je arts voordat je probiotica gaat gebruiken als je een zwak immuunsysteem hebt, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen

Is het eten van yoghurt voldoende om mijn probiotische inname op peil te houden?

Yoghurt is een goede bron van probiotica, vooral als het bevat de levende culturen Lactobacillus en Bifidobacterium. Het eten van yoghurt in combinatie met een dieet rijk aan vezels en het vermijden van teveel suiker kan helpen om het aantal goede bacteriën in je lichaam op peil te houden. Het kan echter wel nuttig zijn om aanvullende probiotica te nemen, afhankelijk van je persoonlijke gezondheidstoestand en dieet.

Zijn probiotica veilig voor iedereen?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor gezonde volwassenen. Echter, als je een zwak immuunsysteem hebt, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts voordat je probiotica gaat gebruiken.

Kan het nemen van probiotica ook bijwerkingen hebben?

Hoewel bijwerkingen van probiotica vaak mild zijn, kunnen ze in sommige gevallen diarree, gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je deze symptomen ervaart, overleg dan met je arts voordat je doorgaat met het gebruik van probiotica.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found