Eigenwaarde

Strategieën Om Je Eigenwaarde Te Verbeteren En Zelfvertrouwen Op Te Bouwen


1675 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1675 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Je hebt misschien de term “eigenwaarde” gehoord en je afgevraagd wat het precies betekent en waarom het belangrijk is. Dit artikel onderzoekt het belang van deze eigenschap en geeft enkele strategieën om je eigenwaarde te verbeteren.

Eigenwaarde
Volgens de American Psychological Association (APA) is je eigenwaarde je beoordeling van jezelf als een bekwaam en waardevol persoon die respect en waardering verdient. Het is een innerlijk gevoel dat je de moeite waard bent om lief te hebben.

We denken vaak aan woorden als respect, liefde en waardering in relatie tot anderen, zoals vrienden, familie, collega’s en buren. De term “eigenwaarde” is echter een maatstaf voor hoeveel respect, liefde en waardering je voor jezelf hebt.

Mensen met een positieve eigenwaarde hebben meestal meer zelfvertrouwen. Een lage eigenwaarde betekent daarentegen dat je jezelf hard beoordeelt, een laag zelfbeeld hebt en de neiging hebt je te concentreren op je fouten en tekortkomingen in plaats van op je vaardigheden en sterke kanten.

Het is belangrijk om eigenwaarde te hebben, omdat het invloed heeft op alles wat je doet, van je relaties tot hoe je werkt, hoe je je over jezelf voelt en hoe anderen je zien.

Factoren die je eigenwaarde beïnvloeden

Eigenwaarde is een subjectief concept dat kan fluctueren op basis van veel verschillende variabelen, zegt Sabrina Romanoff, PsyD, een klinisch psycholoog en professor aan de Yeshiva University.

Volgens dr. Romanoff zijn dit enkele factoren die je eigenwaarde kunnen beïnvloeden:

  • Kernovertuigingen en waarden
  • Gedachten en gevoelens
  • Emoties en mentale gezondheid
  • Ervaringen en interacties met anderen
  • Relaties, zowel in het verleden als nu
  • Fysieke gezondheid en conditie
  • Carrière en beroep
  • Activiteiten en hobby’s
  • Gemeenschap en sociale status
  • Financiële situatie
  • Uiterlijk
  • Ervaringen uit de kindertijd

Je eigenwaarde inschatten

Als je probeert in te schatten hoe je eigenwaarde is, kan het volgens Dr. Romanoff nuttig zijn om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel respect en waardering heb je voor jezelf?
  • Welke woorden zou je gebruiken om jezelf aan een vreemde te beschrijven?
  • Als je aan jezelf denkt, zijn je gedachten dan over het algemeen positief, negatief, of ergens daartussenin?
  • Vind je dat je liefde, respect en waardering van anderen verdient?

Het stellen van deze vragen aan jezelf kan je helpen om na te denken en een beter idee en gevoel te krijgen van je eigenwaarde.

Terwijl je over deze gedachten nadenkt, kan het ook nuttig zijn om te overwegen waar je gedachten en overtuigingen over je eigenwaarde vandaan komen.

Het belang van eigenwaarde

Hieronder leggen we de voordelen uit van een gezond gevoel van eigenwaarde en de mogelijke valkuilen.

Voordelen van een positieve eigenwaarde

Mensen met een hoge eigenwaarde hebben een gevoel van vertrouwen dat ze het goed zullen doen en alles aankunnen wat op hun pad komt. Hoewel ze zich bewust zijn van gebieden waarin ze kunnen verbeteren, laten ze hun tekortkomingen niet hun identiteit bepalen. Ze zijn niet bang om kansen te grijpen en hebben een redelijk vertrouwen in hun vermogen om te presteren.

Eigenwaarde speelt ook een belangrijke rol in relaties. Als iemand bijvoorbeeld slecht behandeld wordt, zal zijn of haar eigenwaarde waarschijnlijk een grote invloed hebben op hoe die gebeurtenis wordt geïnterpreteerd – iemand met een lage eigenwaarde kan zichzelf de schuld geven.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Daarom kan het hebben van een positieve eigenwaarde mensen helpen grenzen te stellen voor hoe ze door anderen worden behandeld. Leren om respect te vragen, stimuleert anderen om respectvol te zijn.

Volgens een studie uit 2017 wordt eigenwaarde in verband gebracht met een groter gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven.

Mogelijke valkuilen van een lage eigenwaarde

Een lage eigenwaarde wordt gekenmerkt door een negatief zelfbeeld en een gebrek aan vertrouwen in iemands capaciteiten. Als gevolg daarvan is er een voortdurende angst om te falen, moeite om positieve opmerkingen te accepteren en een onevenredige focus op zwakke punten.

Omdat er een sterke neiging is om zichzelf als onwaardig te zien, is er ook een neiging om anderen te verheffen, in een poging dat te compenseren. Iemand kan daarom zijn behoeften minimaliseren, toestaan dat zijn grenzen worden overschreden, moeite doen om anderen te behagen, en niet in staat zijn voor zichzelf op te komen.

Lage eigenwaarde is sterk gecorreleerd met depressie en angst. Als gevolg daarvan kunnen mensen symptomen ervaren als een laag humeur, prikkelbaarheid, angst, vermoeidheid, gewichtsveranderingen, slaapproblemen en concentratieproblemen.

Strategieën om je eigenwaarde te verbeteren

  • Doe activiteiten waar je van geniet en goed in bent: Als je ergens goed in wordt en er plezier aan beleeft, kan dat leiden tot een gevoel van bekwaamheid en kunnen. Dat werkt als een positieve bekrachtiging. Als je regelmatig herinnerd wordt aan je talenten, sterktes en vaardigheden, kan dat je zelfvertrouwen ook op andere gebieden in je leven vergroten.
  • Blijf in beweging en daag jezelf uit: Onderzoek toont aan dat lichamelijke activiteit samenhangt met een hogere eigenwaarde. Als je je lichaam op een gezonde manier inspant en steeds hogere doelen nastreeft, is dat tastbaar bewijs dat je tot meer in staat bent dan je dacht. Lichaamsbeweging heeft ook een positieve invloed op je mentaliteit en biedt zowel fysieke als mentale voordelen.
  • Daag je negatieve gedachten uit: Besef dat gedachten geen feiten zijn. Het zijn vaak vertekeningen, veroorzaakt door innerlijke kritiek, stress en omstandigheden. De volgende keer dat je een negatieve gedachte over jezelf hebt, probeer dan een alternatieve, realistischere gedachte te bedenken.
  • Zoek ondersteuning: Je kunt ook professionele hulp inschakelen voor je eigenwaarde, als je merkt dat een lage eigenwaarde de kwaliteit van je relaties, werk of emotioneel welbevinden belemmert. Een lage eigenwaarde kan voelen alsof je door een beperkte bril naar het leven kijkt. Sommigen raken zelfgenoegzaam met die beperking en gaan geloven dat ze niet beter verdienen. In zulke gevallen kan het perspectief van een neutrale, opgeleide professional zeer waardevol zijn.
  • Werk ook aan de eigenwaarde van je kinderen: De oorsprong van lage eigenwaarde is vaak te herleiden naar ervaringen met volwassenen in de kindertijd, zelfs als die goed bedoeld waren. Als je kinderen hebt, is het belangrijk actief te werken aan het opbouwen van hun eigenwaarde. Beloon ze niet alleen voor uiterlijke factoren zoals hun voorkomen of prestaties, maar erken en waardeer ook hun inzet en doorzettingsvermogen. Richt je op wat je kind zelf in de hand heeft, want als hun eigenwaarde alleen gebaseerd is op externe factoren, zal het afhangen van steeds nieuwe prestaties.

Veelgestelde Vragen

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde is de beoordeling van jezelf als een bekwaam en waardevol persoon die respect en waardering verdient.

Waarom is eigenwaarde belangrijk?

Eigenwaarde beïnvloedt alles wat je doet, van je relaties tot hoe je werkt en hoe je je over jezelf voelt.

Hoe kan ik mijn eigenwaarde verbeteren?

Je kunt je eigenwaarde verbeteren door activiteiten te doen waar je goed in bent, lichaamsbeweging, negatieve gedachten uitdagen, ondersteuning zoeken en werken aan de eigenwaarde van je kinderen.

Wat zijn de voordelen van een hoge eigenwaarde?

Een hoge eigenwaarde geeft een gevoel van vertrouwen, helpt bij het stellen van grenzen en is gekoppeld aan een groter gevoel van welzijn en tevredenheid met het leven.

Wat zijn de tekenen van een lage eigenwaarde?

Lage eigenwaarde wordt gekenmerkt door een negatief zelfbeeld, gebrek aan vertrouwen, angst om te falen, moeite met het accepteren van positieve opmerkingen en een sterke neiging om zichzelf als onwaardig te zien.


Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

zelfliefde
Doe de Test! Welke Yogastijl Past Bij Jou? Ontdek Je Ideale Yogavorm op Basis van Jouw Score!
Libido Test Voor Mannen
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd