Aardbeienbladeren

Ik Probeerde Aardbeienbladeren Te Eten En Dit Is Hoe Ze Smaken


641 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
641 keer gelezen sinds

0
(0)

De zomer staat gelijk aan bessentijd, en terwijl we hier letterlijk aardbeien aan alles toevoegen, zien we eigenlijk een van de beste dingen over het fruit van dit seizoen over het hoofd: hun bladeren.

Oké, misschien zijn aardbeienbladeren niet zo lekker als het zoete, pittige en sappige fruit, maar qua gezondheidsvoordelen bieden aardbeienbladeren een krachtige werking waardoor dit seizoensfruit een superfood wordt.

Strawberry Leaves Images – Browse 435,566 Stock Photos, Vectors, and Video  | Adobe Stock

“De meesten van ons gooien waarschijnlijk de bladeren in de prullenbak, zonder te weten dat ze eigenlijk verschillende gezondheidsvoordelen hebben,” zegt Jennifer Maeng, MS, RD, CDN, LD, CNSC, een voedingsdeskundige en oprichter van Chelsea Nutrition. Deze voordelen omvatten tal van voedzame en essentiële vitamines en mineralen, ontstekingsremmende eigenschappen, en meer.

Ik moet toegeven dat ik niet de meest avontuurlijke eter ben als het gaat om mijn dieet, en ik ben zeker weten meer een liefhebber van fruit dan van groenten.

Maar aardbeien behoren tot mijn favoriete voedingsmiddelen, en toen ik las over de gezondheidsvoordelen van aardbeienbladeren, was ik geïntrigeerd. Ontdek hoe aardbeienbladeren smaken, evenals hun geweldige voordelen en hoe je ze kunt opnemen in je dieet hieronder.

DE SMAAK VAN AARDBEIEN ONTHULLEN

Aardbeienbladeren hebben een frisse, kruidige smaak die zeker aanvoelt alsof je je groenten eet, maar dan op een goede manier. Hoewel ik geen enkele relatie met de zoete smaak van het fruit zelf opmerkte, hebben de aardbeienbladeren wel een lichte zoetheid en smaken ze grotendeels precies zoals ze ruiken, namelijk enigszins aards maar verfrissend.

VOEDINGS- EN GENEESKUNDIGE EIGENSCHAPPEN

Aardbeien zelf hebben tal van geweldige gezondheidsvoordelen, omdat ze een geweldige bron zijn van antioxidanten en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ze de cognitieve gezondheid ondersteunen en het immuunsysteem versterken dankzij hun gehalte aan vitamine C.

En hoewel aardbeienbladeren meestal niet de reden zijn waarom je de zoete aardbeien koopt, bevatten deze bladeren ook veel voedingsstoffen en zijn ze de moeite van het proberen waard.

10 Surprising, No-Waste Uses For Strawberry Tops - Farmers' Almanac

VITAMINEN EN MINERALEN

“Aardbeienbladeren zitten vol met vitaminen en mineralen zoals vitamine C, vitamine A, calcium, ijzer en magnesium,” zegt Maeng. “Deze zijn allemaal cruciaal om op te nemen in een uitgebalanceerd dieet en kunnen je immuunsysteem helpen versterken.”

ANTIOXIDANTEN

Vergelijkbaar met de aardbeien zelf bevatten aardbeienbladeren ook antioxidanten, waaronder flavonoïden en fenolische verbindingen, die volgens Maeng nodig zijn om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

“Vrije radicalen worden geassocieerd met meerdere ziekten, waaronder diabetes, kanker en hartziekten,” merkt Maeng op.

Met dat in gedachten kan het eten van een uitgebalanceerd dieet met veel voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten het lichaam helpen beschermen tegen deze aanvallers.

ONTSTEKINGSREMMENDE EIGENSCHAPPEN

Bovendien hebben aardbeienbladeren ook ontstekingsremmende eigenschappen, wat zeer gunstig kan zijn voor het lichaam, vooral voor degenen die meer chronische ontstekingen ervaren.

Ontsteking komt van nature voor in het lichaam, maar chronische ontsteking kan pijn veroorzaken zoals artritis en kan ook leiden tot de ontwikkeling van verschillende ziekten,” legt Maeng uit.

VERBETERING VAN DE SPIJSVERTERING

Volgens Maeng helpen aardbeienbladeren ook bij de spijsvertering en kunnen ze zelfs worden gebruikt als natuurlijk diureticum. “De bladeren stimuleren de urineproductie en bevorderen zo de vochtbalans in het lichaam,” merkt ze op.

Het eten van aardbeienbladeren kan tot dit voordeel leiden, maar je kunt de bladeren ook laten trekken om thee te maken (daarover zo meer).

VEZELS

Het blijkt dat het eten van aardbeienbladeren ook het vezelgehalte in je dieet kan verhogen. Dit kan niet alleen dingen zoals lager bloedcholesterol verbeteren, maar het kan ook helpen bij hardnekkig lichaamsvet.

“Vezels laten je spijsverteringssysteem beter werken en kunnen je helpen om visceraal vet (het vet rond je organen, dat verschijnt als buikvet) te verminderen,” zegt Emma Drackford, voedingsdeskundige bij NBE Nutrition Coaching.

BEREIDING VAN AARDBEIENBLADEREN VOOR CONSUMPTIE

Bij het winkelen voor aardbeien – en hun bladeren – in een supermarkt, zoek naar biologische labels. Veel conventionele landbouwpraktijken gebruiken pesticiden op hun aardbeien, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om biologische aardbeien te kiezen. 

Zodra je je aardbeien hebt, was je ze grondig om ervoor te zorgen dat al het vuil van de bladeren en aardbeien wordt verwijderd, zoals Drackford zegt, achtergebleven aarde kan maagklachten veroorzaken.

Voor extra voorzichtigheid kun je ze zelfs in een bad met koud water en wat witte azijn doen om ze grondig te reinigen (spoel ze daarna wel door met vers water).

Als je van plan bent aardbeienbladeren voor thee te gebruiken, hoef je ze niet vers te kopen. In plaats daarvan kun je de gedroogde bladeren kopen via een kruidenwinkel. 

Bij het voorbereiden van aardbeienbladeren voor consumptie, bedenk eerst hoe je van plan bent ze te eten. Als je ze aan een salade toevoegt, snijd dan het blad van het fruit en was en droog de bladeren net zoals je zou doen met een takje boerenkool of sla. Voor thee wil je ze wassen en droogdeppen met een handdoek.

Hak ze dan in stukjes en laat ze vers trekken of plaats ze op een koele, donkere plek om in de loop van de tijd te drogen. Zodra de bladeren lekker knapperig zijn, kun je ze met heet water hydrateren, laten trekken en genieten.

Strawberry Leaves Benefits and Uses May Surprise You - GardensAll

CULINAIRE AVONTUREN MET AARDBEIENBLADEREN

Er zijn zoveel verschillende manieren om van aardbeienbladeren te genieten. Zoals eerder vermeld, kun je ze gemakkelijk aan een salade toevoegen of ze laten trekken om thee te maken.

Maar je bent niet beperkt tot die twee opties, want je kunt ze ook mengen met knoflook, pijnboompitten, olijfolie en basilicum om pesto te maken, ze samen met andere groenten persen, of ze zelfs gebruiken als garnering voor cocktails en gebak.

Een smoothie is ook een supergemakkelijke en heerlijke manier om van dit bladgroen te genieten, je kunt de hele aardbei gewoon in de blender doen en genieten.

Voor mijn smaaktest probeerde ik ze eerst op zichzelf om een idee te krijgen van hoe ze eigenlijk smaken, daarna besloot ik een eenvoudige chimichurri-saus van ze te maken en het als spread op stukjes stokbrood te gebruiken (hoewel je deze saus ook als steak sandwich condiment kunt gebruiken, over aardappelen kunt druppelen, of aan een zelfgemaakte pizza kunt toevoegen als je dat wilt).

PERSOONLIJKE ERVARING EN SMAAKTEST

Om een idee te krijgen van hoe aardbeienbladeren smaken, besloot ik eerst een blad af te plukken en te proeven. Eerlijk gezegd was ik niet al te verrast door de smaak, omdat het blad precies smaakte zoals aardbeienbladeren ruiken – licht aards met een vleugje zoetheid.

Het was lekker, maar een beetje te kruidig voor mijn smaak. Maar toen ik het aan een zelfgemaakt chimichurri-recept toevoegde, was ik helemaal weg van hun kruidige smaak en hoe aardbeienbladeren een populaire saus kunnen verrijken.

Vervolgens gooide ik de aardbeienbladeren in een blender en voegde vier takjes verse oregano, twee handenvol krulpeterselie, een kopje olijfolie, zes grote teentjes knoflook en een scheutje witte azijn toe. Ik zette de blender aan en liet alles emulgeren voordat ik er een eetlepel zout, een theelepel peper en een eetlepel rode pepervlokken aan toevoegde en opnieuw emulgeerde.

Zodra de saus klaar was, voegde ik een lepel toe bovenop geroosterde plakjes ciabatta stokbrood en strooide ik er rode chilivlokken overheen voor garnering (en meer smaak).

Ik maak deze saus vaak (zonder de aardbeienbladeren) en was nieuwsgierig of ik een verschil zou merken. Tot mijn vreugde kwam de smaak van de aardbeienbladeren duidelijk naar voren zonder te overheersen, wat zorgde voor een meer aardse kruidige draai aan mijn eenvoudige chimichurri-saus. Ik zal zeker vaker aardbeienbladeren aan dit recept toevoegen!

How to Grow Strawberries

POTENTIËLE OVERWEGINGEN EN VOORZORGSMAATREGELEN

In het algemeen zijn aardbeienbladeren veilig om te consumeren en worden ze niet als giftig beschouwd. Maar, net als bij elk voedsel, bestaat er nog steeds een risico op een allergische reactie.

Als je nog nooit eerder aardbeienbladeren hebt geconsumeerd, zegt Drackford dat je eerst met een kleine hoeveelheid moet beginnen om te zien hoe je ze verdraagt en als je een van de volgende allergische bijwerkingen opmerkt, moet je onmiddellijk stoppen met consumeren en medische hulp zoeken.

TEKENS VAN EEN ALLERGISCHE REACTIE

Galbulten, jeuk, tintelingen rond de mond of tong, gesprongen lippen na het eten, pijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen, anafylaxie.

CONCLUSIE

Aardbeienbladeren zien er misschien niet zo smakelijk uit als de felrode aardbeien, maar hun aardse smaak kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen, vooral wanneer ze worden gebruikt in een kruidige saus zoals chimichurri.

Als je echter niet van de smaak van bladgroenten houdt, kun je de smaak volledig maskeren in een aardbeien smoothie terwijl je toch profiteert van de gezondheidsvoordelen.

En met voordelen zoals meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, is het zeker de moeite waard om aardbeienbladeren aan je dieet toe te voegen voor een culinair avontuur.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Hebben aardbeienbladeren enige voordelen?

Aardbeienbladeren hebben gezondheidsvoordelen

Volgens het Universitair Medisch Centrum van Maryland zijn aardbeienbladeren rijk aan vitamine C, ijzer en calcium, en bevatten ze ook tannines, die helpen bij de spijsvertering, misselijkheid en maagkrampen.

Is het veilig om aardbeienbladeren te eten?

Aardbeienbladeren zijn veilig om te eten. Er is geen risico bij het consumeren van gedroogde of verse aardbeienbladeren - ze zijn niet giftig en hebben geen bijwerkingen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found