Alle Intelligentie Is Collectieve Intelligentie

Alle Intelligentie Is Collectieve Intelligentie


606 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
606 keer gelezen sinds

5
(2)

Mensen hebben de neiging om intelligentie op twee manieren te zien: Er is de zogenaamde “echte” intelligentie, waarvan wordt verwacht dat wij die hebben en dan is er het idee van een ‘collectieve intelligentie’, zoals bij zwermen bijen, mierenkolonies, scholen vissen, enzovoort.

En mensen hebben de neiging om die als radicaal verschillende dingen te beschouwen. Maar de werkelijkheid is dat alle intelligentie collectieve intelligentie is en dat komt doordat we allemaal uit onderdelen bestaan.

Dus jij en ik zijn verzamelingen cellen en deze cellen, inclusief neuronen en diverse andere cellen in ons lichaam, hebben veel competenties. Dat komt doordat ze ooit afzonderlijke individuen op zichzelf waren. Ze waren eencellige organismen met alle vaardigheden die nodig waren om te overleven in een complexe wereld.

Artificial Intelligence vs. Human Intelligence | Will AI Replace Humans

Het ontstaan van intelligentie is een reis

En de reis die we allemaal hebben gemaakt, die progressieve stappen waarmee we onszelf construeren – we construeren onze lichamen, we construeren onze geest – die reis is misschien de meest diepgaande vraag in de hele wetenschap.

We beginnen allemaal als een onbevruchte eicel en dan langzaam, geleidelijk, stap voor stap, verandert die eicel in een groep cellen die zelf een embryo construeren. Uiteindelijk groeit dat embryo uit tot een volwassene op grote schaal.

In het geval van een mens zal het een individu zijn met metacognitieve capaciteiten en de mogelijkheid om te redeneren. Maar we hebben allemaal onze oorsprong in de scheikunde en fysica van die oorspronkelijke eicel.

Intelligentie ontstaat uit samenwerking op verschillende niveaus

En de magie van ontwikkelingsbiologie is dat er een mechanisme is waardoor al deze cellen samenwerken en kunnen samenwerken om grootschalige doelen te bereiken.

Dit is het idee dat biologie gebruikmaakt van wat ik een “multiscale competentie architectuur” noem, wat eigenlijk betekent dat we niet alleen structureel genesteld zijn in termen van cellen die weefsels vormen, die organen vormen, lichamen en uiteindelijk samenlevingen en dergelijke – dat is duidelijk waar op het structurele niveau.

Maar interessanter is het feit dat elk van deze lagen bepaalde probleemoplossende competenties heeft. Elke laag lost problemen op in zijn eigen ruimte, dus cellen lossen tegelijkertijd problemen op in fysiologische ruimtes en metabolische ruimtes en genexpressieruimtes en weefsels en organen lossen die problemen op.

Diversity in the brain – How millions of neurons become unique - Biozentrum

Maar bijvoorbeeld tijdens embryogenese of regeneratie lossen ze ook problemen op in anatomische ruimte. Ze proberen een pad te vinden vanaf de vorm van een vroeg embryo of een bevruchte zygote helemaal tot aan de complexiteit van een menselijk lichaam met alle verschillende soorten organen en structuren.

Dus de competentie architectuur verwijst naar het feit dat alle delen in ons en in alle andere wezens zelf competente agenten zijn, met voorkeuren, doelen, verschillende vaardigheden om die doelen na te streven en andere soorten probleemoplossende capaciteiten.

Wat evolutie ons heeft gegeven, is deze opmerkelijke architectuur waarbij elk niveau het gedragslandschap van de niveaus eronder vormgeeft – en de niveaus eronder doen slimme en interessante dingen die de niveaus erboven in staat stellen om niet te hoeven micro-managen en om controle te hebben op een interessante top-down manier.

Ongewone vormen van intelligentie

Een van de belangrijkste dingen van dit opkomende vakgebied van diverse intelligentie is dat wij als mensen een zeer beperkte capaciteit hebben en een sterk ontwikkeld vermogen om intelligentie te zien in objecten van gemiddelde grootte die met gemiddelde snelheden door de driedimensionale ruimte bewegen.

Dus we zien andere primaten en we zien kraaien en we zien dolfijnen en we hebben het bijzondere vermogen om intelligentie te herkennen. Maar we zijn echt heel slecht in het herkennen van intelligentie in ongewone verschijningsvormen, waarbij onze basisverwachtingen botsen met het idee dat er intelligentie kan zijn in iets extreem kleins of extreem groots.

Mensen bekritiseren deze benadering vaak door te zeggen: “Nou, dan kan alles. Als je een steen kunt oppakken en zeggen: ‘Ik denk dat deze steen cognitief en intelligent is, weet je, er zit een geest met hoop en dromen in elke steen.’ ” Maar dat is niet wat dit is. Dit is heel anders.

Als onderzoeker moet je een manier bedenken om naar een bepaald systeem te kijken zonder zijn intelligentie te overschatten of te onderschatten. Als je complexe dieren behandelt alsof ze uurwerken zijn, zul je alles missen wat belangrijk en opwindend is aan hoe ze werken. Als je een klok behandelt alsof deze een complexe intelligentie heeft, verspil je veel tijd – maar het is fundamenteel belangrijk om het goed te krijgen.

En dus heb je dit spectrum waarin de onderzoeker het juiste niveau moet kiezen voor het juiste systeem, en het is cruciaal om dan niet te zeggen: “Nou, dat klinkt niet als menselijke intelligentie, toch?”

What Is A Neuron? Meet Your Brain's Messengers

We zijn op zoek naar de meest elementaire minimale versie. Dus ik denk dat het twee dingen zou moeten hebben: Het eerste wat het moet hebben, is een zekere mate van doelgerichtheid, enige vaardigheid om verschillende paden te nemen om dezelfde doelen te bereiken; dit is de definitie van intelligentie mij als onderzoeker.

En het moet enige bekwaamheid hebben om acties te ondernemen die niet volledig worden bepaald door lokale omstandigheden. Dus je begint met dat alles, en systemen die zijn opgeschaald, die basis, zeer fundamentele, niet-nul niveaus van agentschap hebben, noemen we leven.

Dus het is een spectrum, en ik denk dat het in dit universum helemaal tot de bodem gaat. Het is erg moeilijk voor mensen om na te denken over deze onconventionele soorten intelligentie die misschien te groot of te klein zijn. En natuurlijk werken ze vaak in andere ruimtes.

Cel ontdekt die dode platworm tot leven kan wekken - New Scientist

Voorbeeld: planaria past zich aan een giftige stof aan

Dus we hebben deze wormen. Dit zijn Planaria, dit zijn platwormen. En als je deze platwormen in een oplossing van barium plaatst – barium is een niet-specifieke kaliumkanaalblokker; het blokkeert het vermogen van deze cellen om kalium uit te wisselen met de buitenwereld – dan vinden de cellen het echt niet leuk, vooral cellen in het hoofd, want het hoofd zit vol met neuronen; neuronen geven graag kalium door.

En dus gebeurt er ‘s nachts dat hun hoofden exploderen. Letterlijk, het heet kopdeprogressie; ze verliezen letterlijk hun hoofd. Maar als je ze in het barium laat zitten, groeien ze binnen een paar weken een nieuw hoofd terug. En het nieuwe hoofd is volledig aangepast aan barium heeft geen enkel probleem met het barium.

“Hoe kan dit?” We keken naar de originele hoofden, de originele ontplofte hoofden, we keken naar de aan barium aangepaste hoofden, en we deden eenvoudig een deductie en vroegen ons af: “Welke verschillende genen worden hier tot expressie gebracht?”

En we ontdekten dat de aan barium aangepaste hoofden slechts een klein aantal genen hebben die aan en uit worden gezet om hen in staat te stellen zich aan te passen aan deze nieuwe stressfactor. Nu, hier is het verbazingwekkende deel. Planaria zien nooit barium in het wild.

Mature 'lab grown' neurons hold promise for neurodegenerative disease -  Northwestern Now

Er is geen evolutionaire geschiedenis van weten wat te doen als je geraakt wordt door barium. Dit is geen ecologische stressfactor waar ze normaal gesproken mee te maken hebben.

Stel je gewoon voor dat je een groep cellen bent en dat je wordt getroffen door deze ongelooflijke fysiologische stressfactor die je nog nooit eerder hebt gezien. Je hebt tienduizenden genen. Wat doe je? Hoe weet je welke genen je moet aan- en uitzetten? Je hebt geen tijd om combinaties te proberen. Je hebt geen tijd voor een uitputtende zoektocht. Je hebt geen tijd voor een heuvelbeklimming.

Je hebt geen tijd om lukraak dingen te proberen, want waarschijnlijk dood je de cel lang voordat je het probleem oplost. En toch ben je in staat om te navigeren van waar je bent naar waar je moet zijn om te ontsnappen aan deze fysiologische stressfactor.

En dus denk ik dat evolutie dezelfde trucs heeft gebruikt van zeer eenvoudige systemen die alleen metabolische problemen oplossen tot uiteindelijk fysiologische en vervolgens ingewikkelde transcriptie problemen. En wanneer meercelligheid in beeld komt, ontstaan er problemen op grote anatomische schaal. Die vervolgens weer moeten worden opgelost!

Geraadpleegde bronnen:

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found