De mango is een tropische vrucht met een unieke, zoete smaak. Mango’s zijn rijk aan voedingsstoffen en worden al eeuwenlang over de hele wereld gewaardeerd. In dit artikel lees je alles over de herkomst, teelt, gezondheidsvoordelen en verschillende variëteiten van deze populaire vrucht.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Mango’s komen oorspronkelijk uit India en Zuidoost-Azië.
- Er zijn honderden mango variëteiten, ieder met een eigen smaak en textuur.
- Mango’s zijn een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten.
- Onrijpe groene mango’s kunnen gebruikt worden in salades en gerechten.
- Mango’s zijn het nationale symbool van India, Pakistan en de Filipijnen.
Herkomst van de mango
De mango is afkomstig uit India en Zuidoost-Azië, waar deze al meer dan 4000 jaar wordt geteeld – De Candolle, 1885. Vanuit India hebben Arabische handelaren de mango verspreid naar Oost-Afrika en Zuid-Amerika. Tegenwoordig is India nog steeds de grootste mango producent ter wereld, gevolgd door China, Thailand, Mexico en Pakistan.
De mangoboom groeit het best in een tropisch of subtropisch klimaat. Commerciële mango plantages zijn te vinden in warmere regio’s zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daarnaast wordt de mango op kleine schaal gekweekt in delen van Europa met een mediterraan klimaat, zoals Spanje en Italië.
Verschillende mango variëteiten
Er bestaan wereldwijd honderden verschillende mango cultivars, elk met een unieke smaak, textuur, grootte en kleur. Enkele voorbeelden van bekende mango variëteiten zijn:
- Alphonso – Een van de meest gewaardeerde Indiase rassen, met een zoete, aromatische smaak.
- Tommy Atkins – De meest geteelde exportmango, origineel uit Florida.
- Ataulfo – Een Mexicaanse mango variëteit, ook bekend als “champagne mango”.
- Keitt – Grote, ovale mango’s met weinig vezels afkomstig uit Florida.
- Kent – Een veelvoorkomend ras uit Peru, met een groene schil en fel oranje vruchtvlees.
Daarnaast zijn er variëteiten zoals:
- Honey – Kleine, groene mango met zoet sappig vruchtvlees, afkomstig uit India.
- Nam Dok Mai – Mango uit Thailand met een citroenachtige smaak zonder vezels.
De smaak en textuur van een mango wordt sterk bepaald door de variëteit, rijpheid en groeiomstandigheden. Unieke mango rassen zijn vaak regionaal gebonden.
Teelt en oogst
Mango’s groeien aan grote, bladerrijke bomen die tot 12-18 meter hoog kunnen worden. De bomen dragen vruchten na 3-5 jaar. Ze bloeien met kleine, witte bloesems die later uitgroeien tot de vruchten.
Onrijpe, groene mango’s worden vaak geplukt om ze op transport te kunnen vervoeren. Thuis rijpen ze verder na enkele dagen tot een week bij kamertemperatuur. Voor consumptie worden mango’s geoogst wanneer ze een gele, oranje of rode kleur krijgen en iets zachter aanvoelen.
Gezondheidsvoordelen
Mango’s staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten (\[2\] Rocha Ribeiro et al., 2007). Ze zijn een uitstekende bron van onder andere:
- Vitamine C – Belangrijk voor het immuunsysteem.
- Vitamine A – Goed voor de ogen en huid.
- Vitamine B6 – Ondersteunt de stofwisseling.
- Kalium – Reguleert bloeddruk.
- Koper – Voor een sterke botopbouw.
Daarnaast bevatten mango’s carotenoïden en polyfenolen die stoffen zijn die ontstekingen remmen en antioxidanten bevatten (\[3\] Palafox-Carlos et al., 2011). Verder is het vruchtvlees van mango’s rijk aan voedingsvezels.
Culinaire toepassingen
Mango’s zijn niet alleen heerlijk om zo uit de hand te eten, maar lenen zich ook uitstekend voor bereidingen in zoete en hartige gerechten:
- Mango chutney – Zoete, pittige saus bij Indiase gerechten.
- Mango salsa – Pittige salsa met mango, ui en koriander.
- Mango smoothie – Met mango, yoghurt en honing.
- Mango curry – Pittig Thais gerecht met kip en mango.
- Mango ijs – Verfrissend zoet dessert ijs.
Ook onrijpe, nog harde groene mango’s kunnen worden verwerkt, bijvoorbeeld in salades of op de grill. Ze geven een friszure bite aan gerechten.
“Sinds ik mango’s ontdekt heb, kan ik niet meer zonder. Of ik nou een shake maak, ze in het gerecht verwerk of gewoon zo eet, deze vruchten brengen zon in huis.” – Sarah, mango liefhebber
Conclusie
De mango is een geliefde vrucht vanwege de unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, is deze tropische vrucht nu niet meer weg te denken uit keukens over de hele wereld. Of je nu houdt van zoet of hartig, er zijn oneindig veel mogelijkheden om van deze vitaminebom te genieten!
Geraadpleegde bronnen:
- [1\] De Candolle, A. (1885). Origin of cultivated plants. New York, NY: Hafner. https://www.biodiversitylibrary.org/item/22311
- [2\] Rocha Ribeiro, S. M., Queiroz, J. H., Lopes Ribeiro de Queiroz, M. E., Campos, F. M., & Sant’Ana, H. M. P. (2007). Antioxidant in mango (Mangifera indica L.) pulp. Plant Foods for Human Nutrition, 62(1), 13–17. https://doi.org/10.1007/s11130-006-0035-3
- [3\] Palafox-Carlos, H., Yahia, E. M., Robles-Sánchez, R. M., Gutiérrez-Uribe, J. A., & González-Aguilar, G. A. (2011). Phytochemical and antioxidant characterization of mango (Mangifera indica L.) germplasm in Mexico. Acta Horticulturae, 906, 223–230. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2011.906.28
Veelgestelde vragen
Hoe herken ik of een mango rijp is?
Rijpe mango’s geven iets mee wanneer je er voorzichtig in knijpt. Ze hebben een gele, oranje of rode schilkleur, afhankelijk van de variëteit. Onrijpe groene mango’s zijn hard en hebben weinig aroma.
Hoe snijd ik een mango?
Snijd eerst de mango doormidden, langs de steen. Snijd vervolgens stukjes vruchtvlees uit de schil door ruitjes te snijden. Keer de mango binnenstebuiten om ook het vruchtvlees van de schil te halen.
Hoe lang blijven gemengde mango’s houdbaar?
Bij kamertemperatuur blijft een rijpe, gesneden mango ongeveer 2 tot 3 dagen goed. Bewaar overgebleven stukken mango in een afgesloten bak in de koelkast voor 5 tot 7 dagen houdbaarheid.
Wat is het verschil tussen een groene en gele mango?
Groene mango’s zijn onrijp en hebben een stevige structuur en zure smaak. Gele, oranje en rode mango’s zijn rijp en zoet van smaak. De kleur verschilt per mango variëteit.
Kun je mango’s invriezen?
Ja, mango’s kunnen prima ingevroren worden. Snijd ze in blokjes, doe de stukken mango in een diepvrieszak en vries ze in. Zo kun je het hele jaar door van mango genieten.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.