Angst is geëvolueerd om ons te helpen – maar wat ging er mis?

Angst is geëvolueerd om ons te helpen – maar wat ging er mis? Neurowetenschapper Wendy Suzuki legt uit


379 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
379 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Hallo! Wonderbaarlijk Persoon! Welkom bij dit hopelijk voor jou inspirerende blog over hoe angst eigenlijk is geëvolueerd om ons te helpen – maar er soms iets misgaat. En we gaan eens heel goed kijken hoe we angst weer in ons voordeel kunnen gebruiken.

Alvast 5 van de belangrijkste punten:

  1. Angst is normaal en zelfs nuttig, maar kan overweldigend worden
  2. De hersenen spelen een cruciale rol bij het ervaren van angst
  3. Angst heeft ook “superkrachten” die we kunnen benutten
  4. Een flexibele, oplossingsgerichte mindset is essentieel
  5. We kunnen leren omgaan met angst en er sterker uitkomen

Angst: een natuurlijke emotie, maar soms overweldigend

Angst is een heel normale emotie die we allemaal wel eens ervaren. Het is zelfs nuttig, want het zet ons aan tot actie en beschermt ons in gevaarlijke situaties. Maar angst kan ook enorm overweldigend zijn. Vooral als de angst buitenproportioneel wordt en ons verlamt. Dan gaat er iets mis en werkt het niet meer in ons voordeel.

Ik herinner me nog goed mijn eerste paniekaanval. Mijn hart ging tekeer, ik kon bijna niet ademen. Het voelde alsof ik ging stikken! Verschrikkelijk. Ik dacht echt dat ik dood ging. Achteraf gezien was de trigger een vrij onschuldige opmerking van een collega. Maar op dat moment voelde het alsof de grond onder mijn voeten wegzakte. Zo overweldigend was die angst!

Ben jij dit soort ervaringen ook wel eens tegengekomen? Dan weet je hoe verlammend het kan zijn. Gelukkig kunnen we leren om anders naar angst te kijken, zodat we er sterker uitkomen.

angst is geëvolueerd om ons te helpen – maar wat ging er mis?

De cruciale rol van de hersenen bij angst

Onze hersenen spelen een hoofdrol als het gaat om angst. Met name twee gebieden: de amygdala en de prefrontale cortex. De amygdala is ons alarmsysteem en wordt direct actief bij acuut gevaar. Denk aan een onverwacht geluid ‘s nachts. De prefrontale cortex helpt ons juist om tot rust te komen.

Maar als we heel erg gestrest zijn, gebeurt er iets geks: dan wordt juist onze prefrontale cortex uitgeschakeld! Waardoor we nog banger worden en in een negatieve spiraal terecht kunnen komen. Dit verklaart waarom angst soms zo overweldigend kan aanvoelen. Daarnaast hebben we ook nog zoiets als een “negativiteitsbias”. We neigen ernaar om vaker de negatieve kant van dingen te zien.

Vooral als we moe of gestrest zijn. Dan denken we al snel: die ander haat me vast, ik krijg die baan toch niet, ik val nooit af. Met al die negatieve gedachten als bagage is het niet vreemd dat angst soms de overhand krijgt!

angst is geëvolueerd om ons te helpen – maar wat ging er mis?

De “superkrachten” van angst benutten

Wist je dat angst ook positieve kanten of “superkrachten” heeft die we kunnen gebruiken? Wetenschappers ontdekten er zes. Mijn favorieten zijn:

1. Productiviteit

Angst zet ons namelijk aan tot actie! Die stemmetjes in je hoofd van “wat als dit niet lukt?” kunnen we omzetten in een concrete to-do lijst. Door bij elke angstige gedachte een actiepunt te bedenken, zet je angst om in productiviteit. Handig!

2. Flow

Wist je dat angst het bereiken van een flow-staat niet in de weg hoeft te staan? Flow is dat heerlijke gevoel waarbij alles lukt en de tijd lijkt stil te staan. Door angst onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan, kun je deze ultieme ervaring van flow blijven bereiken.

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

Lees ook: De Vier Pilaren van Flow

3. Empathie

Ken jij “jouw” angst het beste? Dan kun jij als geen ander zien wanneer iemand met een vergelijkbare angst worstelt. Door een vriendelijk woord, een luisterend oor of begrip te tonen, help je een ander vooruit. Zo draagt angst bij aan meer empathie en verbinding. Prachtig toch?

Angst is geëvolueerd om ons te helpen – maar wat ging er mis?

Een activistische mindset ontwikkelen

Het is belangrijk om angst met een flexibele en oplossingsgerichte “activistische mindset” tegemoet te treden. In plaats van alleen de negatieve kanten te zien, kijk je naar kansen en mogelijkheden. Je blijft alert op openingen om te groeien, zelfs in moeilijke situaties. Deze mindset vraagt oefening, dat beamen we. Maar het is zo krachtig als je het onder de knie krijgt!

Het helpt je veerkracht te vergroten en angst op een constructieve manier te hanteren. Probeer het eens en zie wat het met je doet. Ook bij verlies of trauma kun je de activistische mindset inzetten. De pijn wordt misschien nooit helemaal weggenomen, maar de mooie herinneringen blijven altijd. Die geven kracht om door te gaan.

Angst transformeren en er sterker uitkomen

Gelukkig hebben onze hersenen een enorm aanpassingsvermogen, ook wel neuroplasticiteit genoemd. We kunnen onszelf herbedraden en anders leren omgaan met emoties als angst. Met de juiste mindset, vaardigheden en training kunnen we angst transformeren tot iets positiefs dat bijdraagt aan onze groei. Het is mooi om te zien dat angst, hoe verlammend in eerste instantie ook, ons sterker kan maken.

We komen met meer begrip, inzicht en veerkracht uit de strijd als we bereid zijn ermee aan de slag te gaan. Ik hoop dat je na het lezen van dit blog vol goede moed bent om jouw angst onder ogen te zien. Je bent niet alleen, samen staan we sterk. Je kunt er wel degelijk bovenop komen! Heb jij nog vragen, opmerkingen of eigen ervaringen met angst die je wilt delen? Laat vooral een reactie achter, ik lees ze graag!

Referenties en Studies

  • Healthline (2021). Amygdala: Function and structure
  • Harvard Health (2022). Six Common Anxieties and How to Cope with Them

Link: YouTube video

Conclusie

Hersenplasticiteit stelt onze hersenen in staat zich aan te passen en te herbedraden. Dit biedt mogelijkheden om uitdagingen aan te gaan, zoals hoge angstniveaus. Angst is een normale emotie, maar kan overweldigend zijn. De sleutel is leren er anders naar kijken.

Cognitieve flexibiliteit, het vermogen situaties op verschillende manieren te bekijken, kan hierbij helpen. Evenals het zien van de “superkrachten” van angst, zoals productiviteit, flow en empathie. Oefening hierin draagt bij aan veerkracht.

Een activistische mindset speelt een cruciale rol. Door kansen voor groei te zien, zelfs in moeilijke ervaringen, kan men sterker uit tegenslagen komen. Deze mindset ziet mogelijkheden en wegen vooruit in plaats van drempels.

Met de juiste mindset en vaardigheden kunnen we onze angst transformeren tot iets positiefs. De hersenplasticiteit geeft ons het vermogen om patronen te doorbreken en onszelf te herbedraden. Zo kunnen we angst op een meer constructieve manier benaderen.

Wie is Wendy Suzuki?

Dr. Wendy A. Suzuki: Een Toonaangevende Professor

Dr. Wendy A. Suzuki is hoogleraar Neurologie en Psychologie aan het Centrum voor Neurologie van de New York University. Ze behaalde haar bachelorgraad in Fysiologie en Menselijke Anatomie aan de Universiteit van Californië, Berkeley in 1987, waar ze studeerde onder leiding van prof. Marion C. Diamond, een vooraanstaand figuur op het gebied van hersenplasticiteit.

Vervolgens behaalde ze in 1993 haar Ph.D. in Neurowetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Diego en voltooide een postdoctorale fellowship bij de National Institutes of Health, alvorens in 1998 haar academische positie aan de New York University te aanvaarden. Dr. Suzuki is de auteur van het boek ‘Healthy Brain, Happy Life: Een Persoonlijk Programma om Je Hersenen te Activeren en Alles Beter te Doen’.

Pionier in de Neurowetenschappen

Dr. Suzuki’s bijdragen aan het veld van de neurowetenschappen zijn aanzienlijk. Haar werk richt zich voornamelijk op hersenplasticiteit, een gebied dat steeds meer wordt erkend als cruciaal voor ons begrip van de werking van de hersenen. Haar onderzoek en onderwijs hebben haar tot een gerespecteerde stem in haar vakgebied gemaakt.

Door haar boek ‘Healthy Brain, Happy Life’ heeft ze niet alleen de academische wereld bereikt, maar ook een breder publiek geïnformeerd over het belang van een gezond brein voor een gelukkig leven. Met haar aanstelling aan de prestigieuze New York University heeft ze haar positie als een van de leidende figuren in de neurowetenschap verder verstevigd.


Veelgestelde vragen

Kan angst ooit nuttig zijn?

Ja, angst is geëvolueerd om ons te beschermen en tot actie aan te zetten. Zolang het in proportie blijft, werkt het dus in ons voordeel.

Wat is een goede mindset bij angst?

Een flexibele en oplossingsgerichte “activistische” mindset die kansen en groeimogelijkheden blijft zien, ook in moeilijke situaties.

Hoe kunnen we beter met angst omgaan?

Door de positieve kanten te zien, zoals extra productiviteit en empathie. En door onszelf te trainen met behulp van mindfulness, ademhalingsoefeningen, yoga, etc.

Kunnen we van angst afkomen?

Waarschijnlijk nooit helemaal, want het is een natuurlijke emotie. Maar we kunnen wel leren er mee om te gaan en er sterker uit komen.

Hoe dragen onze hersenen bij aan angst?

Met name de amygdala (ons alarmsysteem) en de prefrontale cortex (betrokken bij kalmeren) spelen een grote rol. Als de balans verstoord raakt, kan angst overweldigend worden.

Hoe kan angst worden omgezet in iets positiefs?

Door de “superkrachten” van angst te benutten, zoals een grotere productiviteit en meer flow. Ook door angst als kans te zien om te leren en sterker te worden.

Wat is een activistische mindset?

Een flexibele en oplossingsgerichte mindset die kansen en mogelijkheden ziet om te groeien. Zelfs in moeilijke situaties. Deze mindset zet aan tot actie.

Hoe draagt cognitieve flexibiliteit bij?

Cognitieve flexibiliteit stelt ons in staat situaties op verschillende manieren te bekijken. Dit biedt mentale veerkracht om met angst om te gaan.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Vorm Voorkeur Test
zelfliefde
Versterk je zelfrespect met deze test en praktische tips van Goodfeeling.nl. Ontdek hoe jij jouw grenzen en eigenwaarde beter kunt waarderen en bewaken.
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd