Er zijn veel verschillende kruiden en remedies die hele goeie effecten teweegbrengen, soms zelfs meerdere hele goeie effecten. Maar berberine is wel echt nog van een hoger niveau. Berberine is een stof die voorkomt in verscheidene plantensoorten.
Wat is berberine?
Berberine is een natuurlijk voorkomende alkaloïde en kan worden gevonden in verschillende plantensoorten, waaronder de Berberis-plantenfamilie (vandaar de naam), Europese kruisbes (Berberis vulgaris), gouden zegel (Hydrastis canadensis), kurkuma (Coptis chinensis) en boomkurkuma (Phellodendron amurense), om er maar een paar te noemen.
De exacte methode om berberine uit deze planten te extraheren kan variëren, maar over het algemeen houdt het in dat de plantendelen waarin berberine aanwezig is (meestal de wortels, stelen en schors) worden verzameld, gedroogd en vervolgens verwerkt met behulp van een oplosmiddel (zoals alcohol of water) om de berberine te extraheren. Het oplosmiddel wordt vervolgens verdampt, waardoor de geëxtraheerde berberine achterblijft.
De vele voordelen van berberine
Berberine is bijzonder effectief bij diverse gezondheidsproblemen, waaronder een vette lever, hoge bloeddruk en hoge triglyceriden. Het bestrijdt ook oxiderend LDL, wat veel schade kan aanrichten aan de binnenlaag van je bloedvaten.
Berberine heeft een sterk effect op de binnenzijde van je bloedvaten, de endotheellaag genoemd. Het onderdrukt oxidatie, wat de vorming van plaque veroorzaakt, en helpt de hoeveelheid plaque te verminderen. Daarnaast helpt het de effecten van insulineresistentie te verminderen.
Berberine heeft ook eigenschappen die de bloedstolling remmen en kan de symptomen van Alzheimer verbeteren, een aandoening die soms type 3 diabetes wordt genoemd. Daarnaast kan het ondersteuning bieden bij het ochtendfenomeen, waarbij ‘s ochtends hoge bloedsuikerwaarden optreden door ernstige insulineresistentie.
Andere voordelen van berberine
Berberine kan ook de omzetting van vitamine D naar de werkzame vorm activeren. Wanneer je vitamine D inneemt of via de huid zonlicht omzet, moet het worden omgezet naar de werkzame vorm. Berberine ondersteunt deze omzetting.
Berberine kan ook bindweefselvorming in de hartspier voorkomen na een hartaanval of enige vorm van schade door een zuurstoftekort, ook wel ischemie genoemd. Het beschermt zeer goed tegen littekenvorming in de hartspier. Berberine is bovendien beschermend voor zenuwcellen. Bij schadelijke stoffen in zenuwcellen kan berberine helpen om deze cellen te beschermen.
Een ander fascinerend effect van berberine is de invloed op neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline in de hippocampus. Hierbij gaat het om een directe verbetering van je stemming bij depressie of angst. Berberine helpt zelfs bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen na het stoppen met medicatie.
Berberine heeft daarnaast sterke anti-microbiële, antivirale en antibacteriële eigenschappen en kan je immuunsysteem versterken, met name je T-cellen.
Een van de meest opvallende eigenschappen van berberine is dat het mitochondriale schade kan herstellen. Het verbetert de zuurstofopname, energieproductie in cellen, en de processen die betrokken zijn bij het transport van elektronen in de cellen. Deze processen in de mitochondriën dragen bij aan een betere energiebalans en verhogen zelfs het aantal mitochondriën in je cellen.
Naast deze eigenschappen zijn er mogelijk nog andere positieve effecten van berberine.
Veelgestelde vragen
Wat is berberine?
Berberine is een natuurlijke alkaloïde uit planten zoals Berberis, Europese kruisbes en kurkuma. Het biedt krachtige gezondheidsvoordelen en wordt vaak gebruikt als supplement.
Waarvoor wordt berberine gebruikt?
Berberine wordt ingezet voor vette lever, insulineresistentie, hoge bloeddruk, oxidatiepreventie en als ondersteuning voor een betere mitochondriale functie.
Heeft berberine bijwerkingen?
Berberine kan lichte spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree of een opgeblazen gevoel. Raadpleeg altijd een arts bij gebruik van medicijnen of bestaande aandoeningen.
Hoe werkt berberine in het lichaam?
Berberine beïnvloedt insulineresistentie, bloedstolling en neurotransmitters, terwijl het oxidatieve schade tegengaat en mitochondriën herstelt voor een betere energiebalans.
Kan berberine helpen bij depressie?
Ja, berberine kan neurotransmitters zoals serotonine en dopamine positief beïnvloeden, wat helpt bij het verminderen van angst en depressieve symptomen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.