Joggen II

Onze voeding, of we nu aan sport doen of niet, moet evenwichtig zijn, d.w.z. adequate verhoudingen bevatten van water, minerale zouten, vitaminen, gluciden (suikers of koolhydraten), proteÔnen (eiwitten) en lipiden (vetten); de drie laatste stoffen leveren de energie, van 2.500 tot 4.000 calorieŽn per dag, naargelang van het gewicht en het beweging niveau. Dat is geen eenvoudige taak - een diŽtist is er enkele bladzijden zoet mee.


Drie fundamentele opmerkingen:

in BelgiŽ en in de meeste industrielanden verbruikt men over het algemeen te weinig water (we hebben 1,5 liter per dag nodig), te veel "verzadigde" vetten (vet vlees, vleeswaren, enz.) en te veel "geraffineerde" suikers (kristalsuiker, snoep, chocolade, confituur, gebakjes, enz.). Dit "misbruik" bevordert hart- en vaataandoeningen - opletten dus!

Als je regelmatig gaat joggen dalen de hoge gehaltes aan vetten (triglyceriden) en cholesterol (de LDL of low-density-lipoprotein fractie) in je bloed; dat is maar goed ook, want die zijn verantwoordelijk voor de hoger genoemde hart- en vaataandoeningen.

En datzelfde joggen, intensief beoefend, legt jezelf een dieet op dat iets rijker is aan gluciden (suikers of koolhydraten), en waarvan het aandeel "geraffineerde" suikers maar iets boven het gemiddelde ligt van de andere suikers (zetmeel, brood, pasta, rijst, aardappels, groene groenten, fruit). Dit soort dieet vergt een veel grotere wateropname: minstens twee liter per dag, niet tijdens de maaltijden, maar ertussen.

Andere tips:

eet veel fruit en groenten, vergeet de zuivelproducten niet, vervang vlees wat vaker door vis, vermijd vet vlees, frituur en sauzen, beperk de alcohol tot een kwart liter wijn per maaltijd, eet een goed ontbijt 's morgens.

De vijand van de jogger: de daling van de glycemie.

Om die te compenseren en dus een hypoglycemie ("pap in je benen") te voorkomen, moet je al lopend af en toe (samen met zuiver water) een of twee glucosetabletten nemen (verkrijgbaar in de apotheek); die tabletten zijn beter dan suikerklontjes die te traag worden geassimileerd.

Maar als je voeding tijdens de drie dagen voor de 20 kilometer zeer rijk is aan gluciden hebt je dit niet nodig; wel bij langere koersen (30 kilometer of een marathon).

Wil je meer weten over bewegen en joggen om fit worden of te blijven? Ga dan naar http://www.thelifeofajogger.nl/Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)