Beweging, ouderdom en onze hersenen

Van sporten word je niet alleen lichamelijk fit, het vergroot ook je denkvermogen. Dat is de uitkomst van een Brits onderzoek. Regelmatig bewegen scherpt het geheugen en sterkt het vermogen om dingen te plannen, te organiseren en om twee dingen tegelijk te doen. Bovendien vertraagt beweging het verouderingsproces, concluderen de onderzoekers.


Drie keer per week een half uur joggen of fietsen is genoeg om bepaalde delen van de hersenen beduidend actiever te maken. Het brein wordt zo van zuurstofrijk bloed voorzien wat direct en langdurig effect heeft op het gehele functioneren. "Beweging sterkt de spieren. We denken dat het net zo werkt voor de hersenen", aldus de psycholoog die het onderzoek leidde.

Het minder snel ouder worden door een paar keer fietsen per week verklaart hij als volgt: "Door bewegingsoefeningen worden bepaalde delen van de hersenen die met het verouderingsproces te maken hebben, uitgeschakeld."

Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)