Alvast 5 van de belangrijkste punten
- De bosui heeft een unieke, verfijnde smaak van prei, lenteui en knoflook.
- De bosui groeit boven én onder de grond en kan op verschillende manieren worden bereid.
- Je kunt de bosui zelf kweken door bolletjes te planten in zonnige, humeuze grond.
- Let op voor de prei-mineervlieg, een beruchte plaag voor prei-achtige gewassen.
- Ik deel drie smakelijke recepten: een bosui-omelet, bosui-roerbak en bosui-pad thai.
De bosui, ook wel wilde prei genoemd, is een bijzondere groente die zowel boven als ónder de grond groeit. Het heeft een unieke, verfijnde smaak – een mix van prei, lenteui en een vleugje knoflook. In dit artikel vertel ik je graag alles over de veelzijdige bosui. Van hoe je ‘m het beste kunt kweken tot hoe je deze wortelgroente het lekkerst kunt bereiden. Ook geef ik je drie smakelijke recepten, zodat jij de unieke smaak van bosui meteen in je eigen keuken kunt ervaren!
Wat is bosui precies?
De bosui, ook wel Allium x proliferum genoemd, is familie van de prei en ui. Het is een kruising tussen de lente-ui (ook wel sjalot genoemd) en de gewone ui of knoflook. Kenmerkend voor de bosui is dat hij zowel bovengronds als ondergronds groeit. Het groene, bolvormige loof dat boven de grond uitsteekt heeft een zachte, ui-achtige smaak. Daaronder zit een wit gedeelte dat lijkt op een kleine prei: dit heeft een iets pittigere smaak.
Aan de onderkant zit een klein, rond bolletje dat als zaadje kan dienen voor een volgende oogst. Dit bolletje smaakt het meest uitgesproken: hier proef je echt de knoflook! De bosui heeft dus een unieke, verfijnde smaak die doet denken aan een mix van prei, lente-ui en knoflook. Hij kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en is een veelzijdige toevoeging aan salades, roerbakschotels, soepen en sauzen.
Zo kweek je zelf bosui
Lijkt het je leuk om bosui in eigen tuin te kweken? Dat kan heel goed. Bosui is makkelijk zelf te telen door bolletjes te planten. Bosui groeit het beste in een zonnige plek (of lichte schaduw) met wat beschutting tegen de wind. Zorg dat de grond humeus en goed doorlatend is, dus los en zonder stenen of kluiten. Je kunt bosui op twee manier zaaien:
- Direct in de volle grond vanaf maart-april of augustus-september
- In een zaaibakje, om de plantjes daarna over te zetten
Maak kuiltjes van ongeveer 2 cm diep en 10-15 cm uit elkaar. Leg in elk kuiltje 1 à 2 bosui-bolletjes met de wortels naar onderen. Dek ze losjes af met aarde; ze mogen niet helemaal toegedekt worden met grond. Geef regelmatig water, vooral in droge perioden, zodat de grond constant vochtig blijft. Na 6-12 weken kun je beginnen met oogsten. Je kunt het groene loof boven de grond steeds afsnijden; het zal weer aangroeien. In het najaar kun je de hele bosui oogsten, inclusief het witte gedeelte en het bolletje. Die kun je bewaren voor een volgende zaai, zodat je elk jaar opnieuw bosui kunt telen!
Zo bereid je bosui
Heb jij ook weleens bosui in de winkel zien liggen, maar wist je niet goed wat je ermee kon doen? Geeft niet – er zijn tal van manieren om dit bijzondere groentje te bereiden! Je kunt het groene loof bijvoorbeeld rauw verwerken in salades, roereieren of sauzen als dip. Het geeft een subtiele, frisse smaak. Het witte gedeelte kun je halveren en kort stoven in wat boter, als groenteschotel bij de maaltijd. Of voeg wat ringetjes bosui toe aan een pasta of omelet voor een aromatische toets.
Het bolletje aan de onderkant heeft de meest uitgesproken smaak. Blancheer dit kort voor gebruik, dan wordt de scherpe knoflooksmaak wat milder. Hak of snipper het bolletje fijn en roer het door rijst, een stir-fry of een quiche. Je ziet: bosui is een veelzijdige allrounder die je op veel verschillende manieren kunt toepassen in de keuken. Laat je creativiteit de vrije loop! En wil je wat inspiratie? Lees dan snel verder.
“De intens aromatische bosui geeft een verfrissende knapperigheid én diepte aan al mijn gerechten.” – Jan, professioneel kok
3 Smakelijke bosui recepten
Klaar om jouw creativiteit met de bosui bot te vieren? Probeer dan deze drie verrassend lekkere recepten eens uit!
Bosui-omelet
Een omelet met bosui is een makkelijk en super smaakvol ontbijt of lichte lunch. De fris-zoete bosui mengt zich heerlijk door het eimengsel. Ingrediënten
- 4 eieren
- 2 bosuitjes
- 50 gr geraspte kaas
- zout & peper
- boter
Snijd de bosui in dunne ringetjes. Klop de eieren los met zout, peper en de fijngehakte bosui. Verhit wat boter in een koekenpan en schenk het ei-bosui mengsel erin. Bak de omelet goudbruin aan beide kanten. Bestrooi voor het serveren met kaas. Eet smakelijk!
Pittige bosui roerbak met kip
Deze pittige bosui roerbak met kip en groenten is een ware smaakbom! De knapperige bosui geeft een verrassende twist. Ingrediënten
- 300 gr kipfilet
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- wortel
- 150 gr taugé
- 4 bosuien
- knoflook
- sojasaus
- oestersaus
Bak de fijngesneden kip samen met de groenten en bosui gaar in arachideolie. Voeg knoflook, sojasaus en oestersaus naar smaak toe. Garneer voor het serveren met het groene loof van de bosui. Lekker met rijst of pasta!
Bosui pad thai
Dit pittige Thaise gerecht met bosui is een ware smaakexplosie! De bosui mengt perfect met de zoetzure smaken. Ingrediënten
- 200 gr rijstnoedels
- bosui
- knoflook
- rode peper
- garnalen
- vissaus
- limoensap
- pinda’s
- koriander
Bak de knoflook, peper en garnalen met de bosui. Voeg de gekookte noodles, sauzen en limoensap toe. Garneer rijkelijk met pinda’s en koriander. Smakelijk!
Zo voorkom je ziektes en plagen
Ondanks dat de bosui over het algemeen makkelijk groeit, kunnen er helaas wel eens ziektes of plagen de kop opsteken. De beruchtste boosdoener is de prei-mineervlieg. Deze parasiet tast niet alleen prei aan, maar ook sjalotten en bosui. De eitjes en larven van de preimineervlieg boren gangen in de plant, waardoor het blad verkleurt en verwelkt. Uiteindelijk sterft de hele plant af. De aangetaste bosui is dan niet meer te redden; gooi hem direct weg zodat de plaag zich niet verder verspreidt. Gelukkig kun je de preimineervlieg redelijk makkelijk voorkomen:
- Plant afrikaantjes in de buurt van je bosui als natuurlijke vijand
- Gebruik insectengaas of vliesdoek tegen de vlieg
- Verwijder meteen alle aangetaste planten
Met deze maatregelen kun je hopelijk samen met mij nog lang genieten van gezonde, zelfgekweekte bosui!
Conclusie
De bosui is echt een unieke, veelzijdige groente die makkelijk zelf te kweken is. Of je nu kiest voor een bosui-omelet, pittige bosui roerbak of bosui pad thai: de frisse, aromatische smaak van bosui zal je telkens weer verrassen.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Hoe herken ik een bosui?
De bosui heeft bovengronds groen, bolvormig loof en ondergronds een wit gedeelte dat op een kleine prei lijkt. Aan de onderkant zit een klein, rond bolletje.
Kan bosui in de volle grond overwinteren?
Nee, in het najaar moet je de bosui oogsten, inclusief het bolletje. Dit kun je bewaren op een koele, vorstvrije plek en opnieuw planten in het voorjaar.
Hoe lang duurt het voor bosui oogstbaar is?
Na ongeveer 6-12 weken kun je het groene loof voorzichtig oogsten. Het duurt iets langer voordat het witte deel en bolletje volgroeid zijn.
Is bosui winterhard?
Nee, bosui is niet winterhard. De plant kan niet tegen vorst en zal afsterven. In het najaar moet je de bosui dus oogsten en opnieuw zaaien in het voorjaar.
Kan bosui in een pot of bak geplant worden?
Jazeker, bosui kun je prima telen in potten of plantenbakken op het terras of balkon. Zorg wel dat er afwatergaatjes in de pot zitten en geef voldoende water.
Wat is bosui en hoe smaakt het?
Bosui, ook wel bekend als wilde prei, is een groente die zowel onder de grond als boven de grond groeit. Het heeft een verfijnde smaak, vergelijkbaar met een mix van prei, lente-ui en zilverui met een vleugje knoflook.
Hoe wordt bosui geteeld en geoogst?
Bosui kan op verschillende momenten van het jaar worden geoogst: het groene loof, het witte gedeelte eronder en het bolletje onderaan. Het kan worden geteeld door bolletjes te rooien en te herplanten in de nazomer of herfst. Bosui groeit het beste in humeuze losse grond en staat graag in de zon of halfschaduw.
Welke plagen kunnen bosui aantasten?
De preimineervlieg is een plaag die schade kan aanrichten aan uien en sjalotten, en ook de prei in de nazomer en herfst kan aantasten. Het is belangrijk om aangetaste planten goed te controleren en te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.
Hoe kan bosui worden bereid en in welke gerechten kan het worden gebruikt?
Bosui kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan rauw worden toegevoegd aan een omelet, gebruikt worden als topping in een roerbakschotel, geserveerd worden als een knapperige snack met dipsaus, zacht gesmoord worden in boter als bijgerecht, of gebruikt worden in gerechten zoals pad thai.
Wat zijn enkele tips en variaties voor het gebruik en bewaren van bosui?
Enkele tips en variaties zijn onder andere het gebruik van rode bosui voor een kleurcontrast op het bord, het bewaren van bosui op een koele en donkere plek of in de koelkast, en het invriezen van bosui voor langere houdbaarheid. Het is ook mogelijk om bosui zelf te kweken en te oogsten.
Geraadpleegde bronnen:
- https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/preivlieg-en-preimineervlieg/
- https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/oerprei/
- https://groentegroente.nl/groentes/bosui-bereiden/
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.