Synthetische conserveringsmiddelen in make-up is helaas de gewoonste zaak van de wereld. Deze chemische stoffen worden aan cosmetische producten toegevoegd vanwege hun schimmeldodende en bacterieremmende werking.
Zo verlengen ze de houdbaarheid van hun product. Chemische conserveringsmiddelen zijn echter een van de hoofdoorzaken van allergische reacties op deze cosmetische producten.
Conserveringsmiddelen in make-up
Conserveringsmiddelen in make-up kunnen dermatitis veroorzaken en formaldehyde vrijmaken. Daarbij komt dat ze door onze huid worden geabsorbeerd en via de bloedbaan in ons vetweefsel en onze organen terechtkomen. Hier kunnen zij ernstige schade aanbrengen en ons immuunsysteem verzwakken. Hier volgt een overzicht van veelvoorkomende synthetische conserveringsmiddelen in make-up:
1. Parabenen
ethyl-methyl-propyl-buthylparabenen
Deze conserveringsmiddelen in make-up doden niet alleen bacteriën en schimmels, maar maken ook een eind alle enzymen activiteit in het product en maken dat producten langer houdbaar zijn. Helaas doden ze ook de goede enzymen en vitaminen die in de crème aanwezig zijn.
Bovendien heeft deze conserverende werking nogal wat neveneffecten: deze werkt ook door wanneer u het product op de huid aan heeft gebracht. Het wordt vervolgens door uw huidweefsel geabsorbeerd en opgenomen in de bloedbaan waarbij het uiteindelijk in uw vitale organen terechtkomt.
Deze conserverende werking is zo sterk dat het nog weken doorwerkt in uw lichaam! Dit is gebleken uit autopsies op kankergezwellen, waarin sporen werden gevonden van parabeen uit huidverzorgingsproducten, zonnebrandmiddelen en cosmetica.
Parabenen zijn een groep met benzoëzuur verwante stoffen. Het zijn alkyl-esters van 4-hydroxybenzoëzuur en de natriumzouten van deze esters.
Bovendien kunnen parabenen huidirritaties veroorzaken en is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren en de mannelijke reproductieorganen kunnen aantasten.
2. Broomverbindingen
Parabenen zijn veel gebruikt in conserveringsmiddel bij cosmetica, poeders, babyshampoo, badolie, colognes, oogschaduw, rouge, haartonic en lotions. Het kan dermatitis veroorzaken en als het warm wordt produceert het formaldehyde.
2-bromo, 2-nitropropane, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis en imidazolinidyl urea
Met name Imidazolidinyl Urea /Diazolidinyl Urea wordt veel gebruikt. Het maakt niet alleen formaldehyde vrij, het kan alsmede
- allergieën
- depressie
- hoofdpijn
- pijn in de borst
- chronische vermoeidheid
- duizeligheid
- slapeloosheid
- en astma veroorzaken. Daarnaast bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van kanker.
3. Triclosan
Een synthetisch “antibacterieel” ingrediënt. Het wordt veel gebruikt in antibacteriële schoonmaakmiddelen, tandpasta en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
De EPA* heeft deze stof als pesticide geregistreerd! Het is een risicovolle stof voor het menselijk lichaam en het milieu. Het is geclassificeerd als chlorophenol, dat is een groep chemicaliën waarvan vermoed wordt dat ze kankerverwekkend zijn.
Bij fabricage ervan wordt dioxine gevormd. Dat is een krachtig hormoon verstorende stof met toxische effecten die al gemeten worden bij 1 druppel op een hoeveelheid water genoeg om 300 zwembaden mee te vullen (1 deeltje per 1.000.000.000).
Hormoonverstorende chemicaliën zijn een gevaar voor onze gezondheid door hun langetermijneffect: ze tasten genetisch materiaal aan, doen vruchtbaarheid en andere seksuele functies afnemen en veroorzaken o.a. geboorteafwijkingen.
4. Hydantoine
Dit wordt onttrokken uit methanol. Het kan dermatitis veroorzaken. In combinatie met DMDM wordt het toegepast als conserveringsmiddel. Het kan formaldehyde vrijmaken en ratten kregen kanker nadat ze ermee werden geïnjecteerd.
5. DMDM Hydantoine
Ook een veelgebruikt synthetische conserveringsmiddelen in make-up bij huid- en haarproducten, deodorant en nagellak. Het maakt ook hier weer formaldehyde vrij.
Het gevaar van deze middelen:
- allergieën
- depressie
- hoofdpijn
- pijn in de borst
- chronische vermoeidheid
- duizeligheid
- slapeloosheid
- en astma veroorzaken.
- Bovendien bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontwikkelen van kanker.
6. EDTA
ethyleen diamine tetracetic acid
Dit is een chemische stof die zeer slecht milieu afbreekbaar is. Het wordt niet alleen toegepast als conserveringsmiddel, maar ook als ontkalker voor koffiezetapparaten. Het is een zware allergene stof en het zit ook in frisdrank. (Daarnaast wordt het echter ook toegepast bij Chelatietherapie en deze behandeling kan voor bepaalde patiënten wel degelijk zinvol zijn.)
7. Disodium EDTA
Ook weer een van de gevaarlijke conserveringsmiddelen in make-up. Het kan een gevaarlijk gehalte aan ethyleen oxide en/of dixaan bevatten. Het is een carcinogeen. (stoffen die kunnen kanker veroorzaken)
8. Benzoic Acid
Een chemisch conserveringsmiddel. Het is een allergeen. Het wordt slechts in beperkte mate toegestaan.
4-Hydroxybenzoic/ Hydroxy benzoic acid
Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het is een allergeen. Het is slechts in beperkte mate toegestaan.
*EPA/EPA-lijst = Environmental Protection Agency. Een Amerikaanse organisatie gericht op het beschermen van de menselijke gezondheid en het milieu (lucht, water, land) waar we van afhankelijk zijn. Deze organisatie heeft een lijst samengesteld met stoffen die voor mens en milieu zeer schadelijk zijn.
Geraadpleegde bronnen:
- Some Alkyl Hydroxy Benzoate Preservatives are Estrogenic – Toxicol Appl Pharmacol, 1998
- Effects of Butyl Paraben on the Male Reproductive System in Mice – Archives of Toxicology, 2002
- Effects of Propyl Paraben on the Male Reproductive System – Food Chem Toxicol, 2002
- Effects of Butylparaben on the Male Reproductive System in Rats – Toxicology and Industrial Health, 2001
- Decreased Sperm Number and Motile Activity – J Vet Med Sci, 2002
- Routledge, E.J., et al. “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives are estrogenic.” Toxicol Appl Pharmacol, 1998;153(1):12-9.
- Oishi S. “Effects of butyl paraben on the male reproductive system in mice.” Arch Toxicol, 2002;76(7):423-429.
- Oishi, S., et al. “Effects of propyl paraben on the male reproductive system.” Food Chem Toxicol, 2002;40(12):1807-1813.
- Oishi, S. “Effects of butylparaben on the male reproductive system in rats.” Toxicol Ind Health, 2001;17(1):31-39.
- Kang, K.S., et al. “Decreased sperm number and motile activity on the F1 offspring maternally exposed to butyl p-hydroxybenzoic acid (butyl paraben).” J Vet Med Sci, 2002;64(3):227-235.
- Canadian Press. “Shampoo linked to decline in sperm quality.” The Calgary Sun, September 28, 1995:27.
- Routledge, E.J., et al “Some alkyl hydroxy benzoate preservatives (parabens) are estrogenic.” Toxicol Appl Pharmacol, 1998; 153(1):12-9. Conner, T. Environmental and Molecular Mutagenesis, 1996; 28: 127-132.
Ook lezen:
- Alles over de pijnstillers: Aspirine, Ibuprofen en Paracetamol – Sabine Hossenfelder
- Alles wat je moet weten over slaappillen: veiligheid en alternatieven
- 6 Gezonde redenen waarom honing bij hoge bloeddruk zo geweldig helpt
- 6 Super weetjes over melatonine die je beslist moet weten
Veelgestelde Vragen
Wat zijn de gevaren van synthetische conserveringsmiddelen in make-up?
Synthetische conserveringsmiddelen in make-up kunnen allergieën, huidirritaties en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hormonale verstoringen en kanker.
Wat zijn parabenen en waarom zijn ze schadelijk?
Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die bacteriën en schimmels doden. Ze kunnen hormoonhuishouding verstoren, huidirritaties veroorzaken en in verband worden gebracht met kanker.
Wat is het effect van formaldehyde in make-up?
Formaldehyde, vrijgemaakt door sommige conserveringsmiddelen, kan allergieën, huidirritaties, en ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker veroorzaken.
Hoe kan ik synthetische conserveringsmiddelen vermijden?
Kies voor natuurlijke en biologische cosmetica zonder synthetische conserveringsmiddelen. Controleer ingrediëntenlijsten op schadelijke stoffen zoals parabenen en triclosan.
Wat zijn de alternatieven voor synthetische conserveringsmiddelen?
Natuurlijke alternatieven zoals vitamine E, rozemarijnextract en grapefruitzaadextract kunnen conserverende werking bieden zonder de schadelijke effecten van synthetische stoffen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.