Dating apps

Dating Apps Beloofden Het Daten Te Revolutioneren En Dat Deden Ze, Alleen Wel De Verkeerde Kant Op


881 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
881 keer gelezen sinds

0
(0)

Ik weet niet precies wanneer ik besloot dat datingapps niets voor mij zijn. Misschien was het toen ik op date was met een jongen die het hele script van de horrorfilm Child’s Play uit 1988 probeerde op te zeggen (“En dan zegt Chucky: ‘You wanna play?‘”).

You wanna play?
You wanna play?

Of misschien was het toen ik op date was met een jongen die mijn kruis pakte onder tafel, nog geen 10 minuten nadat ik was gaan zitten. Maar toen ik klaar was om deze apps permanent te verwijderen, was ik ook verslaafd: verslaafd aan platformen die zorgvuldig ontworpen zijn om verslavend te zijn – en, zo zou ik argumenteren, om vrouwenlichamen aan mannen te presenteren.

Vooral voor hetero-vrouwen zoals ik die te maken hebben met de heteromannen die ze gebruiken. (Hoewel, zo heb ik gehoord van mijn bronnen en uit mediaverslagen, ook LGBTQ+ vrouwen genoeg te klagen hebben.)

Al jaren ben ik verbaasd waarom niemand het durft te zeggen – is het uit angst om oud of preuts te lijken? – maar hier komt het: ik geloof dat online daten vrouwen in het algemeen minder gelukkig heeft gemaakt, minder kans heeft gegeven om een langdurige partner te vinden en meer risico loopt om seksueel geweld te ervaren. En dat is alleen maar erger geworden sinds de pandemie, toen datingsites vrijwel de enige manier waren om te daten voor miljoenen mensen wereldwijd. Volgens de zakenmedia is online daten sinds Covid “opgelopen”.

Datingapps beloofden om het daten te revolutioneren. Maar voor vrouwen zijn het meestal slecht nieuws. Bijna iedere vrouw of meisje dat ik de afgelopen jaren heb geïnterviewd over online daten, heeft me verteld dat ze een vervelende gebeurtenis heeft meegemaakt waarbij ze zich niet veilig voelde, of het nou iets ergers was of niet. Maar als ze hebben geprobeerd om deze vervelende gebeurtenissen te melden, reageren de betreffende datingapps vaak helemaal niet. Hoe komen deze bedrijven ermee weg in het #MeToo-tijdperk, terwijl ze zo’n schandalig gebrek aan verantwoordelijkheid tonen?

Dat wil niet zeggen dat er nooit meer risico’s waren bij het daten voor vrouwen, natuurlijk wel. Maar datingapps hebben geleid tot de normalisering van misbruiken die in andere tijden schokkend zouden zijn geweest. Ongevraagde foto’s van penissen, lastigvallende berichten en het delen van naaktfoto’s zonder toestemming zijn nu genormaliseerd voor vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Sommigen zouden het afdoen als “de nieuwe datingcultuur”, maar het zijn eigenlijk misdaden waarvoor vrouwen worden verteld om erom te lachen, zodat ze niet “saai” overkomen.

Veel bedrijven die dating-apps maken, die een multimiljardenindustrie vormen, maken slim gebruik van feminisme in de marketing van hun producten, maar doen weinig om vrouwen te helpen met hun zorgen en risico’s op online daten. Een onderzoek uit 2019 van ProPublica en Columbia Journalism Investigations ondervroeg 1.200 vrouwen die zeiden dat ze in de afgelopen 15 jaar een online dating-app hadden gebruikt en vond dat meer dan een derde van de vrouwen seksueel was aangerand door iemand die ze via een dating-app hadden ontmoet, met meer dan de helft van deze vrouwen die zeiden dat ze waren verkracht. Deze schokkende cijfers worden echter grotendeels buiten de online dating conversatie gehouden.

Vrouwen en mannen zijn niet blij met datingapps, vooral niet met de mannen die ze gebruiken. Sommige vrouwen hebben vervelende dingen meegemaakt op datingapps en hebben het de bedrijven gemeld, maar die doen er niks aan. Het is tijd om te stoppen met het gebruiken van datingapps.

Datingapps beloofden om het daten te revolutioneren, maar voor vrouwen zijn ze voornamelijk slecht nieuws. Ik zou argumenteren dat vrouwen hun datingapps in een soort van zelfbehoud massaal zouden moeten verwijderen. Ik ken veel vrouwen die dit hebben gedaan en zich veel gelukkiger voelen. Maar ik betwijfel of de meeste vrouwen, of mensen in het algemeen, dit voorbeeld zullen volgen. Een van de meest sluwe dingen aan datingapps is dat ze zijn ontworpen om verslavend te zijn. Zo verslavend dat veel mensen zeggen dat ze ze gebruiken zonder ooit met iemand af te spreken.

Dating apps

Ik denk dat dit een van de grootste gevaren is van datingapps: dat mensen de technologie belangrijker gaan vinden dan mensen. Helaas denk ik dat dit al aan het gebeuren is. Maar als het om liefde gaat, blijft de hoop eeuwig. Mijn hoop is dat mensen op een dag de liefde zullen overwinnen en zowel vrouwen als mannen het seksistische grapje van online daten zullen afwijzen om liefdevolle en zorgzame relaties op te bouwen als gelijkwaardige partners. Sommige mensen hebben dit al gevonden via online daten, maar dat maakt het leed dat anderen door deze platformen wordt aangedaan niet minder dringend om op te lossen.

Ik hoop dat vrouwen en mannen het seksistische oplichtersgrapje van datingapps zullen afwijzen om liefdevolle relaties te vinden en op te bouwen. De invasie van Big Dating in onze intiemste ruimtes heeft geleid tot het hof maken door bedrijven die vooral onze tijd, geld en gegevens willen. Dit kan leiden tot minder bevredigende seks voor vrouwen en kan ons zelfvertrouwen aantasten. Maar we kunnen daar wat aan doen. Wat moeten we doen?

Mijn tijd op datingapps heeft me doen denken aan hoe deze datingapps niet alleen slecht zijn voor vrouwen, maar ook voor mannen. Met mannen die worden opgevoed in de slechtste aspecten van toxic masculinity onder het mom van “leuk” (zoals Tinder-oprichter Sean Rad de doelstelling van de app beschreef in vroege interviews). Er is het “leuke” van het beoordelen van vrouwen als hot-or-not; het “leuke” van zoveel opties te hebben dat je vrouwen als wegwerpartikelen ziet.

En dan is er nog het leuke van te denken dat deze apps je gegarandeerd seks bieden. Een aanname die een studie uit 2016 van de National Crime Agency van het VK zegt dat heeft geleid tot een verbazingwekkende stijging van seksueel geweld gepleegd door mannelijke gebruikers van datingapps die minder waarschijnlijk een voorgeschiedenis van seksueel geweld hebben. Ik denk niet dat er enige twijfel bestaat dat datingapps deel uitmaken van de rape culture.

Maar als het om liefde gaat, blijft de hoop eeuwig. Mijn hoop is dat, op een of andere manier, op een dag de liefde inderdaad alles zal overwinnen en zowel vrouwen als mannen het seksistische “oplichtersgrapje” van online datingapps zullen afwijzen om liefdevolle, zorgzame relaties op te bouwen als gelijkwaardige partners. Heeft sommige mensen dit al gevonden via online daten? Ik twijfel er niet aan. Maar dit maakt het minder dringend om het leed te adresseren dat anderen via deze platformen wordt aangedaan.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Waarom zijn datingapps schadelijk voor vrouwen?

Datingapps brengen vrouwen vaak in gevaar door de toename van seksuele intimidatie en geweld. Veel vrouwen voelen zich onveilig en ervaren negatieve incidenten.

Hoe reageren datingapps op meldingen van intimidatie?

Veel datingapps reageren niet adequaat op meldingen van intimidatie, waardoor vrouwen zich vaak niet gehoord of geholpen voelen.

Zijn er statistieken over geweld door datingapps?

Ja, onderzoeken tonen aan dat een significant aantal vrouwen te maken heeft gehad met seksueel geweld door iemand die ze via een datingapp hebben ontmoet.

Hoe beïnvloeden datingapps het geluk van vrouwen?

Datingapps kunnen het geluk van vrouwen verminderen door negatieve ervaringen en het gevoel van onveiligheid, wat leidt tot stress en minder voldoening in het daten.

Wat kunnen vrouwen doen om veiliger te daten?

Vrouwen kunnen overwegen om datingapps te vermijden en veilige, offline manieren van daten te zoeken, waarbij ze hun eigen grenzen en veiligheid vooropstellen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found