De Illusie van het Zelf: Waarom JIJ NIET BESTAAT

De Illusie Van Het Zelf: Waarom Jij Misschien Niet Eens Echt Bestaat


25 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
25 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


In de late 17e eeuw zat de Franse filosoof René Descartes alleen in een kamer met weinig licht, alles wat hij dacht te weten in twijfel trekkend. Hij realiseerde zich dat zijn zintuigen, overtuigingen en zelfs zijn herinneringen allemaal illusies konden zijn.

Hij vroeg zich af:

  • Wat als alles wat ik ooit heb geweten een leugen is?
  • Wat als mijn zintuigen je bedriegen?
  • Wat als de wereld buiten je geest niet eens bestaat?

Dit leidde hem tot zijn beroemde conclusie: “Ik denk, dus ik ben.”

Voor hem betekende dit dat zelfs als al het andere een illusie was, er tenminste iets zich bewust was van die gedachten.

Maar hier is de vraag: wat als zelfs het ‘ik’ dat denkt niet echt is? Descartes nam aan dat omdat gedachten bestonden, er wel een denker achter moest zitten. Echter, eeuwen later zouden moderne neurowetenschap en oosterse filosofie dit idee uitdagen. Als je goed oplet, zul je zien dat gedachten vanzelf opkomen, emoties komen en gaan, en herinneringen verschuiven en vervagen.

Maar wie creëert ze? De meeste mensen stellen dit nooit ter discussie; ze gaan door het leven in de veronderstelling dat ze een enkel, stabiel zelf zijn, een persoonlijkheid die in je geest bestaat, beslissingen neemt en je gedachten controleert. Maar als je in stilte zit en gewoon je eigen geest observeert, gebeurt er iets vreemds.

De gedachten blijven komen, maar ze hebben jou niet nodig om ze te creëren. Ze verschijnen uit het niets, spelen zich af in je geest en verdwijnen weer. En toch is er iets in je dat dit alles ziet ontvouwen. Dat bewustzijn is echt, maar de stem in je hoofd, de wisselende emoties, de persoonlijkheid die zo solide aanvoelt, dat is slechts een verhaal dat wordt verteld: de illusie van het zelf.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Het idee van een vaststaand ‘zelf’ is een illusie, omdat je voortdurend verandert en je persoonlijkheid zich aanpast aan verschillende situaties. Je bent niet één onveranderlijk iets, maar een verzameling rollen en reacties.
  2. Gedachten en emoties overkomen je vaak; je bent niet altijd in controle, wat aantoont dat je bewuste geest niet de enige sturende kracht is. Je brein neemt beslissingen voordat je je er bewust van bent.
  3. De geest claimt eigenaarschap over gedachten en acties alsof het de auteur is, terwijl het in werkelijkheid vaak slechts een verteller is die achteraf een verhaal construeert. Je denkt dat je iets beslist, maar je brein was je al voor.
  4. Je identiteit is flexibel en contextafhankelijk, waardoor de ‘echte jij’ afhankelijk is van de omstandigheden en de rollen die je speelt. Er is geen vaste kern, maar eerder een continue aanpassing aan de omgeving.
  5. Door te beseffen dat het zelf een illusie is, kun je jezelf bevrijden van beperkende overtuigingen en patronen, waardoor je meer open en flexibel in het leven staat. Je bent niet gebonden aan een vaststaand zelfbeeld.

In 1848 overkwam een spoorwegarbeider genaamd Phineas Gage een bizar ongeluk: een metalen staaf schoot door zijn schedel. Hij overleefde het, maar de persoon die wakker werd, was compleet anders. Zijn persoonlijkheid veranderde van de ene op de andere dag; hij werd impulsief, roekeloos en agressief, onherkenbaar voor degenen die hem hadden gekend.

Dus wie was de echte Phineas Gage? De verantwoordelijke, evenwichtige man voor het ongeluk, of de grillige, onberekenbare daarna? Als het zelf iets vaststaands was, iets permanents in ons, zou het niet zo gemakkelijk kunnen veranderen.

En toch veranderen we de hele tijd. Boeddha begreep dit al meer dan 2500 jaar geleden. Hij leerde dat het zelf een illusie is, niet omdat het niet bestaat, maar omdat het voortdurend verschuift, als een stromende rivier in plaats van een solide object.

Zelfs de moderne wetenschap bevestigt dit. Neurowetenschappers hebben de hersenen doorzocht naar een centraal zelf, een plek waar onze ware identiteit zich bevindt, maar ze hebben niets gevonden. In plaats daarvan functioneren de hersenen als een netwerk van herinneringen, reacties en gedachten, die allemaal voortdurend veranderen.

Lees ook: Het Mysterie van Bewustzijn: Zijn We Meer dan Onze Hersenen? [Mini e-Book Online]

Verklarende woordenlijst

  • Illusie: Een onjuist idee of valse perceptie van de werkelijkheid.
  • Neurowetenschap: De studie van het zenuwstelsel, inclusief de hersenen.
  • Persoonlijkheid: Het geheel van karakteristieke gedragingen, gedachten en gevoelens van een individu.
  • Vrije wil: Het vermogen om onafhankelijk keuzes te maken, zonder dwang.
  • Vormveranderen: Het aanpassen van je gedrag en persoonlijkheid aan verschillende situaties.

En toch klampen we ons vast aan identiteit. Je zegt: “Ik ben een angstig persoon,” “Ik ben een mislukkeling,” “Ik ben niet slim genoeg.” Maar als je echt kijkt, zul je zien dat dit slechts gedachten zijn. Ze komen op, blijven een tijdje en gaan dan voorbij. Wie ben jij?

Het onderzoek naar het Zelf

De filosoof David Hume probeerde ooit zijn ware zelf te vinden door diep in zijn eigen geest te kijken. Hij mediteerde, hij zocht, en hij kwam tot een schokkende conclusie: “Ik betrap mezelf nooit op enig moment zonder een waarneming. Ik kan nooit iets anders waarnemen dan de waarneming.”

Met andere woorden, hij zocht naar het zelf en vond niets, alleen gedachten die verschenen en verdwenen. Dus als gedachten komen en gaan, emoties opkomen en neerdalen, en persoonlijkheid verschuift: wat is er dan nog over? Wat betekent dit voor het idee van een vrije wil?

De vraag of jij daadwerkelijk de controle hebt over je beslissingen en handelingen is al eeuwenlang onderwerp van debat. Het antwoord op die vraag zou je wel eens kunnen verrassen. Het idee dat je een vrije wil hebt, wordt namelijk ook gezien als een illusie.

Als je echt de controle over je geest zou hebben, zou je dan niet in staat zijn om je volgende gedachte te bepalen voordat deze gebeurt? Zou je niet in staat zijn om naar believen te kiezen om je gelukkig, verdrietig of kalm te voelen? Maar dat kan niet.

Gedachten overkomen je, emoties overkomen je. Dit is wat de illusie van het zelf zo overtuigend maakt: op het moment dat een gedachte opkomt, claimt de geest er eigenaarschap over. “Ik denk dit,” “Ik voel dit,” “Ik heb besloten dit te doen.”

Maar dit is allemaal gewoon de geest die de eer opstrijkt voor iets wat hij eigenlijk niet heeft gedaan. Het is als een verteller die een verhaal vertelt nadat het al is geschreven, en doet alsof hij de auteur is. Dit fenomeen is uitvoerig onderzocht door middel van de wetenschap.

De Illusie van het Zelf: Waarom JIJ NIET BESTAAT

Neurowetenschappers zoals Benjamin Libet hebben dit getest in een beroemd experiment. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer een persoon besluit zijn hand te bewegen, zijn hersenen de beslissing al hebben genomen voordat hij zich er zelfs maar bewust van is.

Elektrische signalen vuren, neuronen sturen berichten, spieren beginnen te bewegen, en pas nadat dit alles is gebeurd, denkt de persoon: “Ik kies ervoor om mijn hand te bewegen.” Denk eens na over wat dit betekent: je hersenen handelen voordat je bewuste geest het zelfs maar beseft. Dus waar is het zelf dat zogenaamd de controle heeft?

De Illusie van het Zelf: Waarom JIJ NIET BESTAAT

De Gevangenis van Identiteit

Je bent niet dezelfde persoon in elke situatie. Denk eens na over hoe je je gedraagt als je alleen bent, versus wanneer je met vrienden bent; hoe je je gedraagt bij familie, versus vreemden; hoe je gedachten verschuiven wanneer je gelukkig bent, versus wanneer je boos bent.

Welke versie is de echte jij? De meeste mensen merken het niet, maar ze zijn voortdurend aan het vormveranderen. De persoonlijkheid waarvan je denkt dat je het zelf bent, is eigenlijk slechts een verzameling rollen die je in verschillende situaties speelt.

Een man die thuis zachtaardig en zachtaardig is, kan op het werk dominant en assertief worden. Toch merkt hij de tegenstrijdigheid nooit op; zijn geest strijkt de gaten glad om de illusie van een enkel, verenigd zelf in stand te houden.

Dit is wat de illusie van het zelf zo krachtig maakt: het is als een film. Elke scène vloeit zo naadloos over dat je nooit stopt om het in twijfel te trekken. Maar als je het vertraagt, zie je dat er geen enkele identiteit is, alleen verschillende versies van jou die reageren op verschillende momenten.

Je bent dus eigenlijk net een kameleon, die zich aanpast aan de omgeving. Dit gebeurt vaak onbewust en is een mechanisme dat ingebakken zit in de menselijke geest. De menselijke geest is namelijk erg complex en kan zichzelf voor de gek houden.

Je hele leven lang heeft je geest je een truc geleverd, een truc die zo overtuigend is dat het alles vormgeeft wat je over jezelf gelooft. Het heeft je ervan overtuigd dat je de controle hebt, dat er een echt zelf in je zit dat keuzes maakt en je leven stuurt.

Maar als je eenmaal door deze illusie heen prikt, verandert alles. Je stopt met verdwalen in gedachten, omdat je je realiseert dat het slechts voorbijgaande gebeurtenissen zijn. Je stopt met het identificeren met emoties, omdat je ze ziet als tijdelijk, geen onderdeel van je identiteit.

Je stopt met het verdedigen van een vals gevoel van zelf en begint het leven zonder filters te ervaren. De meeste mensen brengen hun hele leven door, opgesloten in een personage dat ze niet eens zelf hebben gekozen.

Maar hier is de waarheid: je was nooit bedoeld om slechts één ding te zijn. Op het moment dat je de behoefte loslaat om jezelf te definiëren, word je grenzeloos. Je stopt met gecontroleerd te worden door de illusie, en voor het eerst ben je vrij.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is de illusie van het zelf?

De illusie van het zelf is het idee dat je een vaststaande, onveranderlijke identiteit hebt. In werkelijkheid is je zelfbeeld flexibel en contextafhankelijk.

Hoe ontstaat de illusie van het zelf?

De illusie ontstaat doordat je geest de neiging heeft om een coherent verhaal over jezelf te construeren. Dit verhaal is gebaseerd op je herinneringen, ervaringen en de rollen die je speelt.

Waarom is het belangrijk om de illusie van het zelf te herkennen?

Het herkennen van de illusie kan je bevrijden van beperkende overtuigingen en patronen. Je wordt flexibeler en staat meer open voor nieuwe ervaringen.

Kan ik mijn gedachten en emoties controleren?

Je hebt niet altijd volledige controle over je gedachten en emoties. Ze komen en gaan, vaak zonder dat je er bewust voor kiest.

Wat betekent het om ‘vrij’ te zijn van de illusie van het zelf?

Het betekent dat je jezelf niet langer identificeert met een vaststaand zelfbeeld. Je accepteert dat je voortdurend verandert en dat je meer bent dan de rollen die je speelt.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
Vorm Voorkeur Test
Sigma man Test
CliftonStrengths Assessment
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd