Als je niet gehecht bent aan deze 10 dingen, beheers je de kunst van loslaten

Als je niet gehecht bent aan deze 10 dingen, beheers je de kunst van loslaten


53 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
53 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Loslaten is een kunst, en niet iedereen is er een Rembrandt in. Het gaat om het begrijpen dat sommige dingen niet bedoeld zijn om voor altijd vast te houden.

1. Materiële bezittingen

Dit is het eerste inzicht: minder is meer.

In onze consumptiemaatschappij raken we gemakkelijk gehecht aan materiële bezittingen. Vaak meten we ons succes en geluk aan de hand van wat we bezitten. Maar geloof me, als iemand die zich verdiept heeft in mindfulness en boeddhisme: ware tevredenheid komt van binnenuit.

Weet je nog hoe enthousiast je was over die nieuwe auto of gadget? Hoe lang duurde dat gevoel? Een maand? Een week? Misschien zelfs maar een dag?

Materiële bezittingen zijn vluchtig. Ze gaan kapot, raken uit de mode, en worden uiteindelijk vervangen door iets nieuws en mooiers. Het plezier dat we eraan beleven, is tijdelijk.

De kunst van loslaten begint met het beseffen dat materiële bezittingen ons niet definiëren. Dus als je iemand bent die verder kan kijken dan de glans van nieuwe spullen en meer waarde hecht aan ervaringen en relaties, gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet in het beheersen van loslaten.

Maar onthoud, het gaat niet om het opgeven van alle bezittingen. Het gaat erom dat ze je niet in hun greep hebben.

2. Het verleden

Het verleden kan behoorlijk hardnekkig zijn, vind je niet? Het is als een schaduw die ons blijft volgen, soms fluisterend over mooie herinneringen, en soms schreeuwend over spijt en fouten.

Uit mijn eigen ervaring met mindfulness en boeddhisme heb ik geleerd dat het verleden, hoewel leerzaam, onze huidige of toekomstige leven niet bepaalt.

Thich Nhat Hanh, een van de meest gerespecteerde boeddhistische leraren ter wereld, zei ooit: “Het verleden is voorbij, de toekomst is er nog niet. Als we niet naar onszelf teruggaan in het huidige moment, kunnen we het leven niet aanraken.”

De kunst van loslaten vraagt om het loslaten van de grip die het verleden op je heeft. Dit betekent niet dat je je verleden moet vergeten of negeren. In plaats daarvan gaat het om het accepteren ervan als een deel van je reis en je te richten op het huidige moment.

Als je niet vastzit aan vroegere ervaringen en elke dag als een nieuw begin kunt zien, ben je goed op weg om loslaten te beheersen. Onthoud: het leven speelt zich af in het nu. Dus waarom zou je daar niet leven?

Klaar om je leven richting te geven met een persoonlijke manifestatiecoach?
Voel je een brandende roeping om anderen te helpen hun dromen te manifesteren?

3. De mening van anderen

Ik geef toe, deze had ik zelf even nodig om te begrijpen. Maar toen ik het eenmaal doorhad, veranderde het alles.

In onze zoektocht naar acceptatie laten we ons vaak leiden door de mening van anderen. We gaan onze eigenwaarde afmeten aan hoe anderen ons zien. Maar geloof me, dit is een gevaarlijk spel.

Waarom? Omdat de mening van mensen net zo veranderlijk is als het weer. De ene dag ben je geweldig, de volgende dag niet. Als we anderen laten bepalen hoe we onszelf voelen, belanden we in een eindeloze achtbaan.

De kunst van loslaten vraagt ons om ons los te maken van de mening van anderen. Het gaat erom je eigen waarde te herkennen, ongeacht wat anderen denken of zeggen.

Alleen omdat iemand een mening over je heeft, maakt dat het nog geen feit. Jij bepaalt wie je bent. Als je dit hebt begrepen en gestopt bent met het laten beïnvloeden van je eigenwaarde door de mening van anderen, dan ben je op weg om loslaten te beheersen.

4. De behoefte aan controle

We willen allemaal graag de touwtjes in handen hebben. Het idee dat we onze levens kunnen sturen, geeft een gevoel van veiligheid. Maar zoals we allemaal weten, is het leven niet altijd voorspelbaar.

Alan Watts, de beroemde Britse filosoof, zei ooit: “De enige manier om verandering te begrijpen is erin te duiken, ermee mee te bewegen en mee te doen aan de dans.”

De kunst van loslaten draait om beseffen dat je niet alles kunt beheersen. Het gaat om het accepteren van de onzekerheid van het leven en leren dansen in de regen, in plaats van te wachten tot de storm voorbij is.

Dit betekent niet dat je moet stoppen met plannen maken of doelen stellen. Maar als het leven onverwacht een andere kant opgaat, probeer je er dan aan aan te passen in plaats van ertegen te vechten.

Als je hebt geleerd om rustig adem te halen en mee te gaan met wat het leven je brengt, zonder wanhopig controle terug te willen pakken, dan beheers je zeker de kunst van loslaten.

5. Perfectionisme

Ik geef eerlijk toe dat ik ooit een perfectionist was. Alles moest precies goed zijn, en alles wat minder was, voelde als een mislukking. Maar laat me iets met je delen: perfectionisme is een illusie.

In het boek van Jeanette Brown, Een toolkit voor een gelukkiger leven in een rommelige wereld, las ik een krachtige uitspraak: “Perfectionisme is niet het pad naar onze doelen. Het is een blokkade op de weg ernaartoe.”

De kunst van loslaten betekent afscheid nemen van perfectionisme. Het gaat om het accepteren dat fouten maken oké is. Dat het niet erg is als dingen niet precies gaan zoals je had gepland. Sterker nog, soms worden ze zelfs beter dan verwacht!

Als je hebt geleerd om jezelf wat ruimte te geven en de mooie rommeligheid van het leven te omarmen, in plaats van te streven naar een onhaalbare perfectie, dan zet je grote stappen in het beheersen van loslaten. En geloof me, dit is een belangrijke stap naar een gelukkiger leven.

6. Angst voor verandering

Verandering is een vast onderdeel van het leven. Het is net zo onvermijdelijk als de zonsopgang. Toch kan alleen al de gedachte aan verandering voor velen angstaanjagend zijn.

Maar hier is het punt: vastklampen aan onze comfortzone en verandering vermijden beperkt onze groei. Het houdt ons gevangen in een vicieuze cirkel waarin we dezelfde patronen blijven herhalen.

De kunst van loslaten betekent verandering omarmen in plaats van er bang voor te zijn. Het gaat erom verandering te zien als een kans voor groei en nieuwe ervaringen, niet als een bedreiging.

De volgende keer dat je wordt geconfronteerd met een verandering, probeer dan niet terug te deinzen, maar een stap vooruit te zetten. Ontvang het met een open geest en kijk waar het je brengt.

Als je verandering begint te verwelkomen in plaats van ervoor weg te lopen, ben je echt op de goede weg om de kunst van loslaten te beheersen.

7. Wrok koesteren

Vasthouden aan wrok en bitterheid is alsof je gif drinkt en verwacht dat de ander ziek wordt. Het is uitputtend en ontneemt je innerlijke rust.

Tijdens mijn mindfulness-reis heb ik geleerd dat vergeving een krachtig hulpmiddel is. Niet alleen voor degene die je vergeeft, maar vooral voor jezelf. Het gaat om het loslaten van die zware last die je met je meedraagt en ruimte maken voor vrede en geluk.

Vergeven betekent niet vergeten of goedkeuren wat er is gebeurd. Het betekent simpelweg het loslaten van de bitterheid die je tegenhoudt.

Als je erin bent geslaagd om wrok te vervangen door begrip en compassie, beheers je echt de kunst van loslaten. Dit gaat niet alleen over het genezen van oude wonden, maar ook over jezelf bevrijden om volledig in het heden te leven.

8. Vergelijkingen

We leven in een wereld die voortdurend vergelijkingen aanmoedigt. Van sociale media die perfecte levens laten zien tot succesverhalen die ons doen twijfelen aan onze eigen vooruitgang, het is makkelijk om in deze valkuil te stappen.

Maar zoals Theodore Roosevelt wijs zei: “Vergelijkingen zijn de dief van geluk.”

De kunst van loslaten houdt in dat je vergelijkingen loslaat. Het gaat om het begrijpen dat iedereen zijn eigen unieke reis maakt, met verschillende startpunten, paden en tempo’s.

In plaats van jezelf met anderen te vergelijken, richt je op je eigen groei en vooruitgang. Vier je successen, hoe klein ze ook lijken.

9. Constante drukte

In onze cultuur van ‘altijd bezig zijn’ wordt drukte vaak gezien als een ereteken. Het lijkt alsof constant druk zijn gelijk staat aan belangrijkheid of succes. Maar hier is een persoonlijke openbaring: dat is het niet.

In werkelijkheid kan constante drukte leiden tot een burn-out en ons beroven van de vreugde die te vinden is in simpelweg ‘zijn’.

De kunst van loslaten betekent ook dat je de behoefte aan voortdurende drukte loslaat. Het gaat erom te begrijpen dat het oké is, en zelfs noodzakelijk, om af en toe te vertragen, adem te halen en gewoon te zijn.

Geloof me, enkele van mijn meest waardevolle mindfulness-momenten kwamen tijdens momenten van stilte en rust.

10. Onrealistische verwachtingen

We hebben allemaal verwachtingen. Het hoort bij mens zijn. We verwachten dingen van onszelf, van anderen en van het leven in het algemeen. Maar wanneer deze verwachtingen onrealistisch worden, leiden ze vaak tot teleurstelling en stress.

De laatste stap in het beheersen van de kunst van loslaten is het loslaten van onrealistische verwachtingen. Het gaat om het stellen van haalbare en redelijke doelen voor jezelf, en het begrijpen dat niet alles altijd volgens plan verloopt.

Het is oké als dingen niet precies gaan zoals je had gedacht. Wees flexibel, pas je aan, en wees vooral vriendelijk voor jezelf als dingen anders lopen dan verwacht.

Conclusie

De kunst van loslaten beheersen gaat niet over onthechting of onverschilligheid. Het gaat om ruimte maken voor groei, vrede en oprechte vreugde. Het gaat om het omarmen van het leven in al zijn rommelige glorie en beseffen dat de kracht om onze ervaringen vorm te geven in onszelf ligt.

Veelgestelde Vragen

Wat betekent loslaten precies?

Loslaten betekent ruimte maken door je niet langer vast te klampen aan het verleden, controle, of negatieve gevoelens. Het helpt je focussen op wat echt belangrijk is.

Hoe kan ik beginnen met loslaten?

Start klein, door bijvoorbeeld onnodige spullen op te ruimen of negatieve gedachten te observeren zonder erin mee te gaan. Mindfulness-oefeningen kunnen hierbij helpen.

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Loslaten kan moeilijk zijn omdat het vaak gaat over het loskomen van gewoontes, comfortzones of angst. Maar met oefening wordt het steeds makkelijker.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
Sigma man Test
CliftonStrengths Assessment
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd