De sojaboon heeft een unieke geschiedenis. Deze peulvrucht is één van de oudste door de mens verbouwde gewassen. Ze worden al genoemd in Chinese geschriften van zo’n 2000 jaar voor onze jaartelling. Als je aan peulvruchten denkt, denk je misschien aan bruine of witte bonen, kapucijners etc. Tot de uitheemse soorten behoren diverse soorten;
- linzen
- kikkererwten
- limabonen
- sojabonen
Qua voedingswaarde verschillen deze soorten niet veel.
Opvallend bij de sojaboon is echter het zeer hoge eiwitgehalte.
Het soja eiwit is zo goed van samenstelling, dat het zonder enige aanvulling van ander eiwit vlees kan vervangen. Ook vitaminen van het B-complex en het mineraal ijzer komen in ruime mate voor in sojabonen en sojaproducten.
Soja als plantaardige eiwitbron benadert het meest alle dierlijke eiwitten en is voor vegetariërs de aangewezen eiwitbron.
Wij kennen het product in de winkels als sojasaus en taugé. Maar tegenwoordig zijn er veel sojaproducten in de supermarkt te vinden. Probeer eens het vlees te vervangen in je maaltijden met een van de bovenstaande producten. Als je een vleeseter bent is het wel even wennen, maar de voordelen zijn legio.
Ook lezen:
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.