Schrijf je in voor een gratis exemplaar van De Manifestatie Mindset en ontvang inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
In het hindoeïsme is Kundalini een vorm van vrouwelijke energie die zich zou bevinden aan de basis van de ruggengraat. Het woord Kundalini komt van het Sanskriet en betekent “opgerolde slang.” Deze energie kan worden gewekt door yoga, mantra’s, asana’s en meditatie.
Kundalini meditatie maakt deel uit van Kundalini yoga en is bedoeld om energie door het lichaam te laten stromen. Het is gebaseerd op het concept dat de energie aan de basis van de ruggengraat (ook wel bekend als de wortelchakra) moet worden vrijgegeven door de zeven chakra’s van het lichaam en vervolgens via de kroonchakra boven het hoofd naar buiten.
Dit proces van het vrijgeven van energie uit het lichaam heeft als doel een communicatiesysteem tussen je geest en lichaam te creëren om mentale, fysieke en spirituele problemen te verlichten. Dit systeem van bewustwording van je lichaam door verbinding te maken met je ademhaling is bedoeld om aanwezigheid te vergemakkelijken, een nieuw ritme te vestigen en te communiceren met een hoger zelf.
Geschiedenis van Kundalini Meditatie
De exacte oorsprong van Kundalini meditatie is onbekend, hoewel de tradities ervan dateren van ongeveer 1000 v.Chr. tot 500 v.Chr. In het Sanskriet betekent kundalini “opgerolde slang” en verwijst naar het oude geloof dat elke persoon “goddelijke” energie draagt aan de basis van de ruggengraat. Deze meditatie traditie streeft ernaar deze energie te wekken, vrij te geven en te benutten.
Kundalini meditatie werd in het Westen populair gemaakt door Yogi Bhajan, die zijn eigen vorm van Kundalini yoga ontwikkelde en introduceerde in de Verenigde Staten in de late jaren 1960. Sindsdien is de praktijk een populaire manier geworden om een groter lichaamsbewustzijn, mindfulness en stressvermindering te ontwikkelen, naast andere voordelen.
Lees ook: Kundalini Yoga Voor Een Verhoogde Staat Van Bewustzijn En Spirituele Verbondenheid
Doel van Kundalini Meditatie
Of we ons er nu van bewust zijn of niet, de meesten van ons doen veel dingen zonder erbij na te denken en reageren vaak op onze omgeving in plaats van intentioneel te zijn over onze gedachten en gedragingen. Bijvoorbeeld, we rijden naar het werk, wassen de afwas, stoppen de kinderen in bed of eten een maaltijd zonder ons bewust te zijn van wat er gebeurt, of wat we willen dat er gebeurt.
Als je met meer bewustzijn en intentie wilt leven, is een manier om deze staat van verhoogde aandacht te bereiken door meditatie te beoefenen. Kundalini meditatie, die zich richt op oerenergie, is een manier om je energie te kanaliseren, jezelf van stress te bevrijden en niet meer op de automatische piloot te leven.
Kundalini meditatie is geen set van overtuigingen of religie. In plaats daarvan is het een systeem om energie in jezelf op te roepen en bewustzijn van lichaam en geest te ontwikkelen.
De praktijk moet worden gezien als een techniek, in plaats van een geloofssysteem, die mensen helpt de rommel van de wereld op te ruimen en toegang te krijgen tot het innerlijke zelf. Daarnaast, in plaats van onmiddellijke verlichting, verlichting of “ontrolling” te bieden, zeggen voorstanders dat volharding en consistente oefening nodig is om optimale voordelen te behalen.
Net zoals een dagelijkse douche je fysieke lichaam reinigt, zien yogi’s Kundalini meditatie als een manier om je geest te reinigen. Het is een methode om na een stressvolle dag te verjongen, stress op het moment zelf te beheersen en/of vermoeidheid tegen te gaan. Het heeft ook als doel je energie (of chakra’s) in balans te brengen en je geest te kalmeren zodat je handelt met een doel in plaats van alleen te reageren op je gedachten en omgeving.
Mogelijke Voordelen van Kundalini Meditatie
De voordelen van het leren beoefenen van Kundalini meditatie kunnen worden samengevat als het brengen van meer bewustzijn en intentie in je dagelijks leven. Dit kan op verschillende manieren zichtbaar zijn, waaronder:
- Het bevorderen van concentratie en voorkomen dat willekeurige gedachten je uit balans brengen
- Het doorbreken van je automatische dagelijkse routines en je in een staat van mindfulness brengen
- Het brengen van balans in lichaam, geest en ziel
- Het opbouwen van je creatieve energie om projecten in je leven aan te pakken
- Het creëren van bewustzijn van het lichaam
- Het verbeteren van je hersenpatronen en emotionele balans
- Het helpen verminderen van angst
- Het helpen loslaten van stress en het vinden van een gevoel van vrede
- Het verbeteren van cognitief functioneren
- Het verbeteren van slaap en slaapproblemen
- Het aanleren van de juiste manier van ademen (in je middenrif) en het vergroten van de longcapaciteit
Mogelijke Risico’s van Kundalini Meditatie
Er zijn geen bekende, gedocumenteerde, langetermijngevaren bij het beoefenen van Kundalini meditatie. Net als bij elke fysieke activiteit voel je je het beste als je gehydrateerd blijft en rust neemt als je je moe voelt. Merk op dat diepe, langzame ademhaling je in het begin licht in het hoofd of duizelig kan maken.
Hoe de Kundalini Meditatie Praktijk Werkt
Hieronder staan de stappen die je moet volgen om een zeer eenvoudige Kundalini meditatie praktijk te beginnen. Denk eraan dat het beter is om klein te beginnen. Kies een haalbare meditatieverbintenis die je elke dag kunt volhouden.
Probeer niet te veel te snel te doen, wat overweldigend kan aanvoelen en je inspanningen kan ontsporen. Zelfs vijf minuten per dag Kundalini meditatie kan je helpen, dus onderschat de waarde van zelfs deze meest basale praktijk niet.
1. Kies een Locatie
Kundalini meditatie kan overal worden gedaan. Zoek idealiter een rustige, afleidingsvrije ruimte die een comfortabele temperatuur heeft (niet te warm, niet te koel). Dit moet een plek zijn die je vredig vindt en waar je niet snel gestoord wordt. Het kan een plek zijn waar je je favoriete spullen verzamelt. Houd een fles water naast je.
2. Kies Wat je Draagt
Kleed je in wat goed voor je voelt. Veel beoefenaars kiezen ervoor om losse, comfortabele katoenen kleding te dragen en mogelijk een hoofddeksel zoals een katoenen sjaal. Je kleding moet schoon, fris en bij voorkeur licht van kleur zijn om het gevoel van lichtheid te versterken.
3. Kies Wanneer je Oefent
Je zou ‘s ochtends vroeg kunnen oefenen om je intenties voor de dag vast te stellen—of om te profiteren van een moment waarop je het minst waarschijnlijk gestoord wordt. Of je zou ‘s avonds voor het slapengaan kunnen oefenen als een manier om tot rust te komen na je dag. Vrijwel elk moment werkt, maar probeer te vermijden om te mediteren na een grote maaltijd, omdat je lichaam dan druk is met de spijsvertering.
4. Ga in Positie
Ga op de grond zitten met gekruiste benen of zit op een stoel met je gewicht rustend op je voeten. Het belangrijkste is dat je een positie kiest die comfortabel voor je is en waar je rechtop kunt zitten met een rechte ruggengraat. Sluit je ogen zachtjes zodat ze ongeveer 90% gesloten zijn. Je kunt ervoor kiezen om op een wollen of katoenen deken te zitten of een kussen onder je te leggen voor comfort.
5. Kies de Lengte van de Oefening
Dit kan variëren van drie minuten tot twee en een half uur. Enkele veelvoorkomende keuzes voor de lengte van meditatie zijn 11 minuten, 15 minuten, 22 minuten, 31 minuten, enz. Wat je ook past in je schema en doelen is perfect.
6. Kies een Mantra
Terwijl je ademt, zal je een mantra chanten om je te helpen concentreren. Een goed voorbeeld voor beginners is de mantra “sat nam,” wat betekent “waarheid is mijn identiteit.”
Chant “sat” wanneer je inademt en “nam” wanneer je uitademt. Je kunt ervoor kiezen om hardop te chanten, in een luid gefluister, of stilletjes in je hoofd. Je kunt ook een andere zin of geluid kiezen om te herhalen. Wat voor mantra je ook aanspreekt en goed voelt, is goed.
Het doel van chanten is om je energie te richten. Luister actief naar jezelf als je hardop chant, of visualiseer de mantra die wordt opgeschreven als je het in je hoofd zegt. Je kunt je mantra ook op andere momenten van de dag herhalen als je je gestrest voelt.
Het doel van een mantra is om uit oude patronen te breken, dus de mantra moet altijd de staat weerspiegelen waarin je wilt zijn in plaats van de staat waarin je nu bent.
7. Begin je op je Ademhaling te Focussen
Merk je ademhaling op en begin deze geleidelijk te vertragen. Je doel zal zijn dat één ronde van inademen en uitademen ongeveer zeven tot acht seconden duurt. Breek je inademing en uitademing in segmenten, zodat je korte inademingen of uitademingen doet onderbroken door pauzes.
Probeer dit te doen zodat er vier segmenten zijn van zowel inademingen als uitademingen tijdens een volledige ademhaling. Adem de hele tijd door je neus. Als je je op enig moment duizelig voelt, stop dan de oefening.
8. Voel de Ademhaling Bewegen
Terwijl je je ademhaling en chanten beoefent, focus je op hoe je adem door je lichaam beweegt en je helpt te ontspannen. Wanneer je geest begint af te dwalen, breng je focus dan bewust terug naar je ademhaling en mantra.
9. Beëindig de Meditatie
Ga door met deze cyclus van ademhalen gedurende de vooraf bepaalde meditatie tijd. (Stel een timer in zodat je weet wanneer je moet stoppen.) Beëindig de meditatie door diep in te ademen, je handpalmen tegen elkaar te drukken of je armen in de lucht te steken, en dan te ontspannen en uit te ademen.
10. Verhoog Geleidelijk je Meditatietijd
Streef er geleidelijk naar om de lengte van je meditatie te verlengen. Terwijl je oefent, focus je op het laten komen en gaan van gedachten, en let op een gevoel van energie die langs je ruggengraat beweegt en een gevoel van euforie in je lichaam.
Aanbevolen door Goodfeeling.nl Red.
Onderzoek naar Kundalini Meditatie
Onderzoek naar Kundalini meditatie bevindt zich in een vroeg stadium, maar wijst over het algemeen op overweldigend positieve effecten op het niveau van zelfrespect, stemming en emotionele gezondheid. Veel onderzoekers zien het potentieel om Kundalini yoga te gebruiken in combinatie met andere behandelingen om mensen te helpen die hoge niveaus van stress beheersen gerelateerd aan chronische aandoeningen, zoals:
- Angst
- Depressie
- Obsessies en dwanghandelingen
- Fobieën
- Slaapstoornissen
Bovendien zijn er beweringen dat het kan helpen bij andere aandoeningen zoals:
- Verslaving
- Rouw
- Leerstoornissen
Er is ook enig bewijs van de effectiviteit van dit type meditatie, specifiek voor mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) en gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Bijvoorbeeld, een interventie van 8 weken met Kundalini meditatie leidde tot minder angst bij deelnemers vergeleken met degenen in een conventionele behandelgroep.
Houd Dit in Gedachten..
Als je geïnteresseerd bent in het leren beoefenen van Kundalini meditatie, onthoud dan dat het prima is om klein te beginnen en meditatie in je dagelijks leven integreren kan moeilijk zijn. In het begin kan zelfs maar twee minuten meditatie voelen als een worsteling. Maar geef niet op. Het stil maken van je geest vergt oefening, en zelfs een paar minuten kunnen een positieve impact hebben.
Na verloop van tijd zal het gemakkelijker worden om jezelf in een meditatieve staat te brengen. Zodra je dat vermogen hebt, is het doel dat die nieuwe staat van bewustzijn zich vertaalt naar andere gebieden van je leven. In plaats van simpelweg te reageren op wat er met je gebeurt, kan deze praktijk je helpen je gedachten, emoties en gedragingen met verhoogde intentie en perspectief te beheersen.
Geraadpleegde bronnen:
- Deslippe P. From maharaj to mahan tantric. Sikh Formations. 2012(8):3: 369-387. doi:10.1080/17448727.2012.745303
- García-Sesnich JN, Flores MG, Ríos MH, Aravena JG. Longitudinal and immediate effect of Kundalini yoga on salivary levels of cortisol and activity of alpha-amylase and its effect on perceived stress. Int J Yoga. 2017;10(2):73–80. doi:10.4103/ijoy.IJOY_45_16
- Krishnakumar D, Hamblin MR, Lakshmanan S. Meditation and yoga can modulate brain mechanisms that affect behavior and anxiety-a modern scientific perspective. Anc Sci. 2015;2(1):13–19. doi:10.14259/as.v2i1.171
- Eyre HA, Siddarth P, Acevedo B, et al. A randomized controlled trial of Kundalini yoga in mild cognitive impairment. Int Psychogeriatr. 2017;29(4):557–567. doi:10.1017/S1041610216002155
- Martinez S. Effects of brief daily Kundalini yoga meditation on self-esteem, mood and emotional self-efficacy: A randomized comparison study. International Journal of Transpersonal Studies Advance Publication Archive.
- Gabriel MG, Curtiss J, Hofmann SG, Khalsa SBS. Kundalini yoga for generalized anxiety disorder: An exploration of treatment efficacy and possible mechanisms. Int J Yoga Therap. 2018;28(1):97-105. doi:10.17761/2018-00003
- Shannahoff-Khalsa DS. An introduction to Kundalini yoga meditation techniques that are specific for the treatment of psychiatric disorders. J Altern Compl Med. 2004;10(1):91-101. doi:10.1089/107555304322849011
Veelgestelde Vragen
Wat is Kundalini meditatie?
Kundalini meditatie is een praktijk die energie van de basis van de ruggengraat vrijlaat door zeven chakra’s en helpt mentale, fysieke en spirituele problemen te verlichten.
Hoe kan ik beginnen met Kundalini meditatie?
Begin met het vinden van een rustige plek, draag comfortabele kleding, focus op je ademhaling en gebruik een mantra zoals “sat nam” om je te concentreren.
Wat zijn de voordelen van Kundalini meditatie?
Kundalini meditatie helpt bij stressvermindering, het verbeteren van concentratie, emotionele balans, cognitief functioneren en het bevorderen van innerlijke rust.
Zijn er risico’s verbonden aan Kundalini meditatie?
Er zijn geen gedocumenteerde langetermijngevaren, maar beginners kunnen zich in het begin licht in het hoofd voelen door diepe ademhaling.
Hoe vaak moet ik Kundalini meditatie beoefenen?
Consistentie is belangrijk. Begin met vijf minuten per dag en verhoog geleidelijk de duur van je sessies om optimale voordelen te behalen.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.