Doperwtjes zijn een geliefde en veelzijdige groente. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de vorm van diepvriesdoperwtjes of doperwtjes in blik. Maar waarom koop je ze eigenlijk nooit vers bij de groenteboer? In dit artikel bekijken we de redenen hiervoor en leggen we uit waarom verse doperwtjes zo’n zeldzaamheid zijn.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Doperwtjes zijn erg gevoelig voor bacteriën en bederven snel
- Het oogsten en verwerken van verse doperwtjes is arbeidsintensief
- Machinale oogst leidt tot beschadigingen aan de peulen
- Vries conservering behoudt structuur en smaak beter
- Blik doperwtjes zijn al voorgekookt voor direct gebruik
Korte houdbaarheid door gevoeligheid voor bacteriën
Doperwtjes zijn erg gevoelig voor bacteriën en schimmels. Ze bederven dan ook relatief snel na de oogst. Bij kamertemperatuur gaan verse doperwtjes al binnen 1 à 2 dagen achteruit. Ook in de koelkast zijn ze maar 3 à 5 dagen houdbaar.
Deze korte houdbaarheid maakt het lastig om verse doperwtjes van het veld naar de winkel te krijgen. In die paar dagen ertussen kunnen ze al gaan schimmelen of andere gebreken ontwikkelen.
Arbeidsintensieve oogst en verwerking
Het oogsten van verse doperwten is bovendien erg arbeidsintensief. Doperwten groeien in peulen die met de hand geplukt moeten worden als de erwten rijp zijn. Machines kunnen het gewas weliswaar oogsten, maar dit leidt vaak tot beschadigingen waardoor de kwaliteit minder is.
Ook na de oogst moeten doperwtjes met de hand uit de peulen worden gehaald. Dit is zo’n tijdrovend karwei dat het de kostprijs flink opdrijft.
Voedingswaarden van doperwtjes
Voedingsstof | Hoeveelheid per 100 gram |
---|---|
Energie | 81 kcal |
Koolhydraten | 14,5 g |
Eiwit | 5,4 g |
Vezels | 5,7 g |
Vitamine C | 17 mg |
Vitamine B1 | 0,27 mg |
IJzer | 2,2 mg |
Uit de tabel blijkt dat doperwtjes vooral veel koolhydraten, eiwitten, vezels en vitamine C bevatten. Het zijn dus gezonde groenten die goed zijn voor de weerstand. Door het hoge gehalte aan ijzer zijn ze bovendien uitstekend voor bloedarmoede. Kortom, doperwtjes zijn een waardevolle aanvulling op een gebalanceerd voedingspatroon.
Beschadigde peulen bij machinale oogst
Machines kunnen doperwten oogsten, maar dit gebeurt meestal door de hele plant uit de grond te trekken. Hierbij gaan veel peulen kapot waardoor de kwaliteit te wensen overlaat.
Ook met speciaal ontworpen doperwten oogstmachines blijft het lastig om de peulen intact te houden. De verse doperwtjes die je zo oogst, hebben vaak lelijke bruine plekken of andere beschadigingen.
Vries conservering behoudt kwaliteit beter
Om de korte houdbaarheid te omzeilen, worden verse doperwtjes meestal direct na de oogst ingevroren. Door ze snel in te vriezen blijven structuur en smaak het best behouden.
Diepvriesdoperwtjes zijn daarom vaak van betere kwaliteit dan de weinige verse doperwtjes die je in het seizoen bij de groenteboer vindt. De diepvriesvariant is bovendien het hele jaar door verkrijgbaar.
Blik doperwtjes zijn voorgekookt
Naast diepvries komen doperwtjes ook veel in blik voor. De doperwtjes worden hierbij direct na de oogst voorgekookt en vervolgens in blikken gedaan.
Het voordeel hiervan is dat de doperwtjes uit blik al gaar zijn. Je hoeft ze enkel op te warmen voor direct gebruik, ideaal voor een snelle maaltijd. Eigenlijk zijn blik doperwtjes dus voorgekookt en daardoor direct klaar voor gebruik.
Kwaliteitsnormen bemoeilijken verse verkoop
Supermarkten en groenteboeren zijn terughoudend in de verkoop van verse doperwtjes. Door de korte houdbaarheid is de kans op ontevreden klanten groot als er iets mis is met de kwaliteit. Lewis noemt enkele veelvoorkomende klachten zoals gerimpelde of vlekkerige peulen.
Om die reden hanteren retailers strenge kwaliteitseisen. Aan die normen kunnen de meeste verse doperwtjes niet voldoen. Vandaar dat diepvries en blik de gangbare verkoopvormen zijn.
Conclusie
Doperwtjes vers van het land zijn dus een zeldzaamheid door hun gevoeligheid voor bederf, arbeidsintensieve teelt en hoge kwaliteitseisen. Diepvries en blik bieden uitkomst door een constante kwaliteit en langere houdbaarheid. Koop daarom verse doperwtjes alleen als je zeker weet dat ze echt vers geoogst zijn, en geniet de rest van het jaar van de diepvries- en blikvarianten. Zo heb je altijd kwaliteit doperwtjes tot je beschikking.
“Verse doperwtjes zijn een delicatesse. Met diepvries en blik kun je gelukkig het hele jaar van doperwtjes genieten.”
Veelgestelde vragen
Kunnen verse doperwtjes wel bij de boer gekocht worden?
Misschien, maar alleen tijdens het korte doperwtenseizoen van juni-juli. Informeer op tijd bij uw lokale boer.
Is de smaak anders bij diepvriesdoperwtjes?
Nee, de smaak is niet anders bij diepvriesdoperwtjes. Door ze direct in te vriezen blijft de smaak hetzelfde.
Zijn doperwtjes uit blik minder gezond?
Nee, blik doperwtjes zijn vast en zeker net zo gezond. Wel bevatten ze meer zout omdat ze in pekel zitten.
Kan ik doperwtjes zelf invriezen?
Ja, dat kan prima door ze te blancheren en daarna in te vriezen.
Hoe herken ik echt verse doperwtjes?
Aan stevige, gave peulen zonder plekken. De erwtjes erin voelen stevig aan.
Referenties en studies
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.